Boeken over
Frankrijk


Logo
 
Jouw Foto's  Weblog  Forum  Boeken
 


Introduction en francais sur ce site
Stem op deze Frankrijk gids

Wat een land...

Toiletten...  Taal...   Onderweg...   Brood...
Zwarte zaterdag...
Overnachten...
Frankrijk anders...

Handig

Frankrijk goedkoop
Jeu de Boules  Varen  Skiën   Franse keuken  Fietsen Kastelen
Vakantie bij Nederlanders
Huis in Frankrijk   Links

In 't spoor van

Jeanne d'Arc  Napoleon
Jean de la Fontaine.

Franse streken

Overzichtskaart
Bourgogne Bretagne  Camargue
Centraal Massief: Ardeche, Auvergne, Cevennen
Champagne-Ardennen Corsica
Dordogne
Hautes-Alpes, Haute-Provence
Jura Les Landes
Lille, Nord-Pas-de-Calais
Loire Lyon Marseille Mediterranée
Normandië
Parijs
Poitou-Charentes
Provence
Pyreneeën
Quercy
Savoie, Haute-Savoie
Vogezen, Elzas-lotharingen


Uitgelicht

Nancy
Brug van Millau
Grand Canyon du Verdon
Camper in Frankrijk
Hurktoilet als relax-feauteuil
Nieuws feeds
Hurktoilet sitemap

Weeralarm

Meteo France

Carte de vigilance Météo France
Legenda:
Rood: blijf absoluut thuis!
Oranje: Blijf liever thuis!
Geel: Wees voorzichtig
Groen: Geen probleem
Volg bij oranje en rood alarm het nieuws voor meer informatie.

Boeken over Frankrijk

zondag 3 december 2017

Normandië in 50 wandelingen: nooit verdwalen

Cover van de Rother wandelgids Normandië
Normandië is misschien niet het eerste gebied waar je aan denkt om te wandelen. Het mist de uitdaging van de bergen van pak 'm beet Corsica en qua kust is Bretagne spannender.
Dat neemt niet weg dat je ook hier prachtige plekjes vindt, zeker langs die loodrechte kliffen die zo kenmerkend zijn voor de streek. Precies vijftig van die plekken worden beschreven in de gids Normandië uit de befaamde wandelgidsenserie Rother. Allemaal zijn ze goed voor enkele uren wandelplezier.
De meeste wandelingen vind je natuurlijk aan de kust. Daarbij ontbreken de landingsstranden uit de Tweede Wereldoorlog natuurlijk niet. Het karakter van de gids, waarin de nadruk op de routebeschrijvingen ligt, laat niet toe dat er uitgebreid op het verhaal van de invasie ingegaan wordt. Toch zul je hier de ene na de andere kilometer op herinneringen stuiten, die om dat verhaal vragen. Dat probleem is gelukkig eenvoudig te ondervangen. Uitgeverij Elmar bracht twee jaar geleden al een Historische Route Normandië uit. Daarin wordt deze geschiedenis uitgebreid uit de doeken gedaan, in hetzelfde handzame formaat als de Rother-gids.
De wandelgids beperkt zich niet tot de kust, al hadden er wellicht meer wandelroutes in het binnenland gevonden kunnen worden. Zo ontbreekt het natuurpark Boucles de la Seine Normande (Meanders van de Normandische Seine). Daar staat tegenover dat er zelfs een stadswandeling in staat: een tocht van anderhalf uur door het mooie Rouen, de stad waar Jeanne d'Arc op de brandstapel belandde.
Alle routebeschrijvingen volgen een vast patroon: een zeer korte beschrijving van het moois onderweg, waarna gedetailleerd beschreven wordt hoe je moet lopen. Daar zitten ook kaartjes bij, maar belangrijker: als koper van deze gids kun je ook de bijbehorende GPS-tracks downloaden. De combinatie maakt dat je nooit meer verdwaalt.
Thomas Rettstatt: Rother wandelgids Normandië, 160 pagina's,16,95 euro.
Aad Spanjaard: Historische route Normandië, 160 pagina's, 14,95 euro

Bestel deze Normandiëgidsen bij Bol.com
Geplaatst door Peter om 21:32 uur [Wat denk jij er van?]

woensdag 17 mei 2017

Het echte Bretagne is er weer

Het Echte Bretagne is er weer. Dat klinkt een beetje gek, want het echte Bretagne is natuurlijk nooit weg geweest. Bretagne is een één van die streken met zo'n heel eigen karakter, waar de mensen zich eigenlijk niet eens Frans voelen (al spreken ze probleemloos Frans met jou, want hun eigen keltische taal is echt heel moeilijk). Bretagne met zijn oneindige kusten, met zijn gezellige stadjes, met zijn keltische volksmuziek en met niet te vergeten zijn galettes (flinterdunne, hartige pannenkoeken van boekweit) is een gebied dat je met zijn charme ogenblikkelijk verleidt.
Dat Bretagne dus, daarover schreef Tineke Zwijgers negen jaar geleden de reisgids Het Echte Bretagne. Daar was ik destijds enthousiast over. Ik omschreef het werk zelfs als een encyclopedie van Bretagne. Bovendien verstaat Zwijgers de kunst om te laten blijken dat ze van de streek houdt, zonder te vervallen in overdrijving. Een mooi boek, zowel voor de nodige voorpret als om onderweg bij de hand te houden.
Jammer alleen dat het al weer geruime tijd uitverkocht was. Ook tweedehands wordt het (begrijpelijk) zelden aangeboden.
Gelukkig heeft ze nu een geactualiseerde versie uitgegeven. Aan de inhoud is eigenlijk niets veranderd (al zijn de foto's vervangen door andere mooie platen), maar zaken als entreeprijzen en openingstijden zijn geactualiseerd. Dat was na negen jaar natuurlijk ook geen luxe.
Tineke Zwijgers: Het Echte Bretagne, 148 pagina's, 19,95 euro (paperback), te bestellen via de link en bij Bol.com. Bijzonder: Zwijgers levert het boek via haar site ook als pdf-bestand. De complete versie kost 9,95, maar je kunt de prijs beperken door alleen de delen te bestellen over de deelgebieden waar jij heen gaat.
Geplaatst door Peter om 23:05 uur [Wat denk jij er van?]

zondag 22 januari 2017

Cahier de France: nagenieten en een beetje voorpret

Cover van Cahier de France
Uitgeverij Edicola, onder meer gespecialiseerd in boeken over Frankrijk, heeft een buitenbeentje het licht doen zien: Cahier de Frace. Letterlijk vertaald betekent dat Frankrijk-schrift en dat komt aardig in de buurt.
Het Cahierf de France is een mengelmoesje van voorpret en nagenieten. Het biedt om te beginnen wat ideeën voor een vakantie in Frankrijk, uitéénlopend van een bezoek aan zo'n gezellige Provençaalse markt tot een bezoek aan Parijs. Meer dan wat losse suggesties met aardige foto's zijn het niet, maar het is voldoende om vast in de stemming te komen.
Het grootste deel van het schrift bestaat, zoals dat in een schrift hoort, uit ruimte voor aantekeningen en foto's. Zo heb je een handvat om je vakantieherinneringen op een rijtje te zetten. Eigenlijk wordt het zo meer een plakboek dan een schift, maar een kniesoor die daar op let. Als je veel foto's inplakt, zal het schrift al snel uitpuilen. Dat hoort bij een plakboek. En er is op gerekend: in de kaft is een luxe elastiek in de Franse kleuren verwerkt, zodat je de boel bij elkaar houdt.
Rest natuurlijk de vraag wat je in jouw schrift moet met al die foto's uit gebieden, waar je helemaal niet geweest bent. Laten we die beschouwen als subtiele herinnering aan het feit dat er nog meer verdraaid leuke vakantiebestemingen in Frankrijk zijn.
Mireille den Hartog: Cahier de France, 128 pagina's (grotendeels zelf te vullen). Voor 14,95 euro bestellen bij Bol.com
Geplaatst door Peter om 21:10 uur [8 reacties]

zondag 15 januari 2017

Leuk: een campinggids speciaal voor Corsica

Cover van de Corsica Camping Gids
Soms wordt een mens gewoon aangenaam verrast. Denk je gewoon te hebben wat je nodig hebt met de complete FFCC-campinggids van Frankrijk, komt Wilbert Geers met een complete campinggids van Corsica. En nee, dat is geen uiting van overdreven Corsicaans nationalisme.
Geers is 'gewoon' een Nederlandse Corsica-verslaafde, die landgenoten graag zo goed mogelijke op weg helpt op het eiand van de schoonheid. Hij is de auteur van de reisgids Beleef Corsica webmaster van Corsica Info en enthousiast inbrenger op Corsica Prikbord. een groot deel van de campings op Corsica bezocht hij zelf, al leidt dat tot niet meer dan summiere omschrijvingen.
Vraag is dan natuurlijk wat een aparte Corsica-gids voor meerwaarde heeft. Om te beginnen biedt het relatief beperkte aantal campings de nodige ruimte. Teksten en pictogrammen zijn zonder leesbril goed te ontcijferen. Op de kaart kun je zelfs de ligging van de individuele campings enigszins ontdekken, waar campinggidsen van heel Frankrijk op hun kaarten hooguit aangeven in welke plaatsen je campings kunt vinden.Om de camping probleemloos te vinden, worden ook de GPS-coördinaten vermeld. Die stop je gewoon in je tomtommetje.
En handig: Geers geeft ook aan op welke campings je al dan niet kunt reserveren. Op het vasteland is die mogelijkheid zo gewoon dat geen campinggids er melding van maakt. Op Corsica daarentegen is het nog altijd ongebruikelijk. Als echte kampeerder (altijd op de bonnefooi) vind ik dat één van de charmes van het eiland. Geers meldt dat steeds meer campings wel aan reserveren doen. Dat mag ik jammer vinden, het is in ieder geval plezierig dat je weet waar je aan toe bent.
Rest natuurlijk de vraag of de Corsica Camping Gids die krap vijf euro waard is. Strikt zakelijk gezien niet, als je de FFCC-gids al hebt. Maar heb je die niet en ga je puur voor Corsica, dan kun je je een tientje besparen. Sterker nog, dan brengt Geers je met zijn gids (plus bijbehorende kaart met toeristische tips) in de stemming. Als je naar Corsica wilt en voorpret voor jou ook een belangrijk deel van je vakantieplezier is, dan laat je deze gids voor die paar euro ook niet liggen.
Wilbert Geers: Corsica Camping Gids, 35 pagina's plus losse kaart, 4,95 euro. Te bestellen op zijn website
Geplaatst door Peter om 21:48 uur [Wat denk jij er van?]

vrijdag 16 december 2016

Kijk (meer) Zuid-Frankrijk: emigrantenboeken, maar dan goed

Cover van Kijk, nog meer Zuid-Frankrijk!
Ik lees graag boeken over Frankrijk, maar er is een categorie waar ik steeds harder over aarzel. Het zoveelste boekje van een geëmigreerde Nederlander die zijn ervaringen in Frankrijk aan zijn tekstverwerker toevertrouwde, laat ik tegenwoordig graag aan mij voorbij gaan. Dat geldt eens te meer als het boek uitgegeven is bij een doe-het-zelf-uitgever, wat in de praktijk betekent dat helemaal niemand de moeite genomen heeft om de auteur tegen zichzelf in bescherming te nemen. Dan laat ik de voorspelbare riedel over de onmogelijke bureaucratie, de taalflaters, de aannemers die niet op komen dagen en al wat dies meer zij graag aan mij voorbij gaan.
Renée Vonk-Hagtingius stapte wel naar een echte uitgever en is bovendien een buitenbeentje. Na 25 jaar aan de Côte d'Azur is zij een halve française, zo zeer zelfs dat ze aan het eind van de zomervakantie opgelucht ademhaalt: de toeristen vertrekken, de streek is weer van de mensen die er wonen. Ze is zelfs zo ingeburgerd dat ze bevriend is geraakt met een Franse aannemer, die haar indien nodig dezelfde dag nog uit de brand helpt. En dat er dingen in Frankrijk zijn die nooit wennen, zoals die antieke gewoonte om anno 2016 in winkels te betalen door cheques uit te schrijven, ach, dat zij dan maar zo.
Het maakt dat ze het leven aan de Côte d'Azur met een Hollandse en en met een Franse bril kan bekijken. Dat doet deze hoofdredacteur van het magazine Côte en Provence dan ook gretig in de columns, die ze op haar weblog Kijk, Zuid-Frankrijk post. Voor de tweede keer heeft ze een aantal van die columns gebundeld en in boekvorm uit laten geven. Na het vorige jaar verschenen Kijk, Zuid-Frankrijk is er nu ook Kijk, nog meer Zuid-Frankrijk.
De titel van de jongste bundel is na de eersteling wellicht wat voorspelbaar. Dat is een beetje jammer, want Vonk schrijft smakelijke verhalen, met gevoel voor humor. Sommige stukjes zijn wat gedateerd. Dat de roemruchte celibrity-strandclub La Voile Rouge in Saint-Tropez moest sluiten is al weer een paar jaartjes geleden. En de invoering van de plicht om alcoholtestjes aan boord van je auto te hebben is bij gebrek aan straf al lang door iedereen vergeten (nu ja, vooruit, onze ANWB ziet nog altijd handel in die onbetrouwbare dingen).

Bestel bij Bol.com:

Kijk Zuid-Frankrijk!

Kijk, nog meer Zuid-Frankrijk!

Ook dat mag de pret echter niet drukken. Vonk schetst een heerlijk sfeerbeeld van het (zuid-)Franse leven, dat voor velen een feest van herkenning zal zijn.
Renée Vonk-Hagtingius: Kijk, nog meer Zuid-Frankrijk!, 251 pagina's, 16,95 euro.
Geplaatst door Peter om 22:13 uur [Wat denk jij er van?]

 
Het Hurktoilet beschrijft en recenseert nuttige en aardige boeken over Frankrijk. Natuurlijk kun je ook jouw mening geven. Via de links kun je boeken direct bestellen bij Bol.com. Bol.com verzendt je bestellingen gratis (vanaf 20 euro).


Volg Het Hurktoilet, Frankrijkgids


RSS-logo  

Frankrijk-boeken

Logo Bol.com

Nieuw op het forum

Re: Afstudeer-enquête: Help mij alstublieft met afstuderen
Re: Rijden via Millau
Re: Rijden via Millau
Re: Rijden via Millau
Re: Rijden via Millau
Re: Rijden via Millau
Re: Afstudeer-enquête: Help mij alstublieft met afstuderen
Rijden via Millau
Re: sim-kaart voor mifi in Frankrijk
Re: sim-kaart voor mifi in Frankrijk

 

Het Hurktoilet in de pers. Linken naar Het Hurktoilet
Het Hurktoilet is een initiatief van Peter Koster. Copyrights.

Stem op Het Hurktoilet

Vakantietop   Dordogne Toplijst