Boeken over
Frankrijk


Logo
 
Jouw Foto's  Weblog  Forum  Boeken
 


Introduction en francais sur ce site
Stem op deze Frankrijk gids

Wat een land...

Toiletten...  Taal...   Onderweg...   Brood...
Zwarte zaterdag...
Overnachten...
Frankrijk anders...

Handig

Frankrijk goedkoop
Jeu de Boules  Varen  Skiën   Franse keuken  Fietsen Kastelen
Vakantie bij Nederlanders
Huis in Frankrijk   Links

In 't spoor van

Jeanne d'Arc  Napoleon
Jean de la Fontaine.

Franse streken

Overzichtskaart
Bourgogne Bretagne  Camargue
Centraal Massief: Ardeche, Auvergne, Cevennen
Champagne-Ardennen Corsica
Dordogne
Hautes-Alpes, Haute-Provence
Jura Les Landes
Lille, Nord-Pas-de-Calais
Loire Lyon Marseille Mediterranée
Normandië
Parijs
Poitou-Charentes
Provence
Pyreneeën
Quercy
Savoie, Haute-Savoie
Vogezen, Elzas-lotharingen


Uitgelicht

Nancy
Brug van Millau
Grand Canyon du Verdon
Camper in Frankrijk
Hurktoilet als relax-feauteuil
Nieuws feeds
Hurktoilet sitemap

Weeralarm

Meteo France

Carte de vigilance Météo France
Legenda:
Rood: blijf absoluut thuis!
Oranje: Blijf liever thuis!
Geel: Wees voorzichtig
Groen: Geen probleem
Volg bij oranje en rood alarm het nieuws voor meer informatie.

Boeken over Frankrijk

zondag 22 januari 2017

Cahier de France: nagenieten en een beetje voorpret

Cover van Cahier de France
Uitgeverij Edicola, onder meer gespecialiseerd in boeken over Frankrijk, heeft een buitenbeentje het licht doen zien: Cahier de Frace. Letterlijk vertaald betekent dat Frankrijk-schrift en dat komt aardig in de buurt.
Het Cahierf de France is een mengelmoesje van voorpret en nagenieten. Het biedt om te beginnen wat ideeën voor een vakantie in Frankrijk, uitéénlopend van een bezoek aan zo'n gezellige Provençaalse markt tot een bezoek aan Parijs. Meer dan wat losse suggesties met aardige foto's zijn het niet, maar het is voldoende om vast in de stemming te komen.
Het grootste deel van het schrift bestaat, zoals dat in een schrift hoort, uit ruimte voor aantekeningen en foto's. Zo heb je een handvat om je vakantieherinneringen op een rijtje te zetten. Eigenlijk wordt het zo meer een plakboek dan een schift, maar een kniesoor die daar op let. Als je veel foto's inplakt, zal het schrift al snel uitpuilen. Dat hoort bij een plakboek. En er is op gerekend: in de kaft is een luxe elastiek in de Franse kleuren verwerkt, zodat je de boel bij elkaar houdt.
Rest natuurlijk de vraag wat je in jouw schrift moet met al die foto's uit gebieden, waar je helemaal niet geweest bent. Laten we die beschouwen als subtiele herinnering aan het feit dat er nog meer verdraaid leuke vakantiebestemingen in Frankrijk zijn.
Mireille den Hartog: Cahier de France, 128 pagina's (grotendeels zelf te vullen). Voor 14,95 euro bestellen bij Bol.com
Geplaatst door Peter om 21:10 uur [Wat denk jij er van?]

zondag 15 januari 2017

Leuk: een campinggids speciaal voor Corsica

Cover van de Corsica Camping Gids
Soms wordt een mens gewoon aangenaam verrast. Denk je gewoon te hebben wat je nodig hebt met de complete FFCC-campinggids van Frankrijk, komt Wilbert Geers met een complete campinggids van Corsica. En nee, dat is geen uiting van overdreven Corsicaans nationalisme.
Geers is 'gewoon' een Nederlandse Corsica-verslaafde, die landgenoten graag zo goed mogelijke op weg helpt op het eiand van de schoonheid. Hij is de auteur van de reisgids Beleef Corsica webmaster van Corsica Info en enthousiast inbrenger op Corsica Prikbord. een groot deel van de campings op Corsica bezocht hij zelf, al leidt dat tot niet meer dan summiere omschrijvingen.
Vraag is dan natuurlijk wat een aparte Corsica-gids voor meerwaarde heeft. Om te beginnen biedt het relatief beperkte aantal campings de nodige ruimte. Teksten en pictogrammen zijn zonder leesbril goed te ontcijferen. Op de kaart kun je zelfs de ligging van de individuele campings enigszins ontdekken, waar campinggidsen van heel Frankrijk op hun kaarten hooguit aangeven in welke plaatsen je campings kunt vinden.Om de camping probleemloos te vinden, worden ook de GPS-coördinaten vermeld. Die stop je gewoon in je tomtommetje.
En handig: Geers geeft ook aan op welke campings je al dan niet kunt reserveren. Op het vasteland is die mogelijkheid zo gewoon dat geen campinggids er melding van maakt. Op Corsica daarentegen is het nog altijd ongebruikelijk. Als echte kampeerder (altijd op de bonnefooi) vind ik dat één van de charmes van het eiland. Geers meldt dat steeds meer campings wel aan reserveren doen. Dat mag ik jammer vinden, het is in ieder geval plezierig dat je weet waar je aan toe bent.
Rest natuurlijk de vraag of de Corsica Camping Gids die krap vijf euro waard is. Strikt zakelijk gezien niet, als je de FFCC-gids al hebt. Maar heb je die niet en ga je puur voor Corsica, dan kun je je een tientje besparen. Sterker nog, dan brengt Geers je met zijn gids (plus bijbehorende kaart met toeristische tips) in de stemming. Als je naar Corsica wilt en voorpret voor jou ook een belangrijk deel van je vakantieplezier is, dan laat je deze gids voor die paar euro ook niet liggen.
Wilbert Geers: Corsica Camping Gids, 35 pagina's plus losse kaart, 4,95 euro. Te bestellen op zijn website
Geplaatst door Peter om 21:48 uur [Wat denk jij er van?]

vrijdag 16 december 2016

Kijk (meer) Zuid-Frankrijk: emigrantenboeken, maar dan goed

Cover van Kijk, nog meer Zuid-Frankrijk!
Ik lees graag boeken over Frankrijk, maar er is een categorie waar ik steeds harder over aarzel. Het zoveelste boekje van een geëmigreerde Nederlander die zijn ervaringen in Frankrijk aan zijn tekstverwerker toevertrouwde, laat ik tegenwoordig graag aan mij voorbij gaan. Dat geldt eens te meer als het boek uitgegeven is bij een doe-het-zelf-uitgever, wat in de praktijk betekent dat helemaal niemand de moeite genomen heeft om de auteur tegen zichzelf in bescherming te nemen. Dan laat ik de voorspelbare riedel over de onmogelijke bureaucratie, de taalflaters, de aannemers die niet op komen dagen en al wat dies meer zij graag aan mij voorbij gaan.
Renée Vonk-Hagtingius stapte wel naar een echte uitgever en is bovendien een buitenbeentje. Na 25 jaar aan de Côte d'Azur is zij een halve française, zo zeer zelfs dat ze aan het eind van de zomervakantie opgelucht ademhaalt: de toeristen vertrekken, de streek is weer van de mensen die er wonen. Ze is zelfs zo ingeburgerd dat ze bevriend is geraakt met een Franse aannemer, die haar indien nodig dezelfde dag nog uit de brand helpt. En dat er dingen in Frankrijk zijn die nooit wennen, zoals die antieke gewoonte om anno 2016 in winkels te betalen door cheques uit te schrijven, ach, dat zij dan maar zo.
Het maakt dat ze het leven aan de Côte d'Azur met een Hollandse en en met een Franse bril kan bekijken. Dat doet deze hoofdredacteur van het magazine Côte en Provence dan ook gretig in de columns, die ze op haar weblog Kijk, Zuid-Frankrijk post. Voor de tweede keer heeft ze een aantal van die columns gebundeld en in boekvorm uit laten geven. Na het vorige jaar verschenen Kijk, Zuid-Frankrijk is er nu ook Kijk, nog meer Zuid-Frankrijk.
De titel van de jongste bundel is na de eersteling wellicht wat voorspelbaar. Dat is een beetje jammer, want Vonk schrijft smakelijke verhalen, met gevoel voor humor. Sommige stukjes zijn wat gedateerd. Dat de roemruchte celibrity-strandclub La Voile Rouge in Saint-Tropez moest sluiten is al weer een paar jaartjes geleden. En de invoering van de plicht om alcoholtestjes aan boord van je auto te hebben is bij gebrek aan straf al lang door iedereen vergeten (nu ja, vooruit, onze ANWB ziet nog altijd handel in die onbetrouwbare dingen).

Bestel bij Bol.com:

Kijk Zuid-Frankrijk!

Kijk, nog meer Zuid-Frankrijk!

Ook dat mag de pret echter niet drukken. Vonk schetst een heerlijk sfeerbeeld van het (zuid-)Franse leven, dat voor velen een feest van herkenning zal zijn.
Renée Vonk-Hagtingius: Kijk, nog meer Zuid-Frankrijk!, 251 pagina's, 16,95 euro.
Geplaatst door Peter om 22:13 uur [Wat denk jij er van?]

dinsdag 20 september 2016

Varen in Frankrijk: een bijzonder drieluik

Cover van Varen in Frankrijk
Het deze week verschenen Varen in Frankrijk van Ron van der Most is een bijzonder drieluik. Het is tegelijkertijd een nautische gids, een reisgids en een wijngids van Frankrijk. Eigenlijk is daar niets geks aan. Wijn, mooie plekken zien en varen gaan immers prima samen in Frankrijk.
Qua varen krijg je gemengde gevoelens bij deze gids, waarin de auteur met zijn motorjacht allereerst over zee naar de monding van de Seine reist, om vervolgens dwars door Frankrijk naar de Moezel te trekken. Havens die je alleen bij het juiste tij in kunt varen, ferries die met een noodvaart voorbij komen, 150 kilometer tegen de stroom in op één dag bij gebrek aan afmeerplekken, sluiswachters die de deuren zo ver open zetten dat je beslist twee touwtjes moet zetten, je zou bijna gaan denken dat varen niet leuk is. En dat is het wel degelijk, al moet je zeker in Frankrijk met al zijn sluizen geen haast hebben. Laat onverlet dat Van de Most in Varen en Frankrijk een boel nuttige informatie geeft. Om het positief formuleren: je leert dat varen in Frankrijk een avontuur is...
Letterlijk en figuurlijk en passant geeft Van der Most tal van toeristische tips langs de route. Daarbij permitteert hij zich een enkele vrijheid door bijvoorbeeld met de trein naar Reims te gaan. Dat is logisch, want anders zou je per boot een boel moois missen dat eigenlijk onder handbereik ligt. Ondertussen ontdekt hij de geweldige schoonheid van de Marne, een schoonheid die voor veel automobilisten verborgen blijft. Die rijden gewoon met 130 per uur door naar Zuid-Frankrijk, niet wetend wat ze missen. En Parijs? Een boek als dit kan natuurlijk onmogelijk aan de talloze Parijs-gidsen tippen. Zwijgen kan natuurlijk ook niet. De schrijver is slim: hij licht één plek uit die niet tot de ultieme toppers behoort, maar toch beslist de moeite is, de Place des Vosges.
Rest de kwestie Metz-Nancy. Van de Most vindt Mets één van de mooiste steden: ,,Zonder de opdringerigheid die je in Nancy verplettert.'' Tja, Metz is een mooie stad, maar daar barst het van in Frankrijk. Persoonlijk vond ik Nancy met zijn Place Stanislas en zijn art nouveau verrassender. Maar goed, smaken verschillen. En de Chagall-ramen in de kathedraal van Metz zijn inderdaad bijzonder mooi.
Bestel Varen in Frankrijk bij Bol.com

Cover van Varen in Frankrijk
Dan de wijngids. Dat is een beetje een buitenbeentje, want hier worden ook wijngebieden beschreven waar de schrijver in geen velden of (vaar-)wegen te bekennen was. Het is om te beginnen een aardig gidsje voor de beginnende wijndrinker die zich wil verdiepen en dat is meer dan je mag verwachten in een reis-/vaargids. Tegelijkertijd is het jammer dat hij zich niet meer gericht heeft op de streken waar hij doorheen komt. Immers, juist op die manier maak je kans op verrassend smaakvolle flesjes tegen bescheiden prijsjes. Dat geldt voor de wijnboeren die proeverijen aanbieden, maar ook in de supermarkt loont het vaak om te zoeken naar een wijn uit de streek.
Al met al is Varen in Frankrijk (Buitenom en Binnendoor) een apart gidsje. Het is zeker niet geschikt voor de doorsnee toerist, maar wie een vaarvakantie in noord-Frankrijk overweegt, kan er zeker zijn voordeel mee doen.
Ron van der Most: Varen in Frankrijk, buitenom en binnendoor, 200 pagina's, 22,95 euro
Geplaatst door Peter om 16:43 uur [Wat denk jij er van?]

zondag 24 juli 2016

Eindelijk: een stadsgids voor Lyon

Cover van de Michelin Weekend-gids Lyon
Michelin voorziet in een behoefte: eindelijk is er echte stadsgids over Lyon. Voor zo ver ik kan zien, is dat de eerste in het Nederlandse taalgebied. Lyon, op de vlek waar Rhône en Saône samenvloeien, is voor veel Nederlanders niet meer dan een mijlpaal op weg naar het zuiden. Maar de stad is de moeite meer van een royale tussenstop meer dan waard. Ze koppelt een eeuwenoud erfgoed aan moderne cultuur en - niet te vergeten - een culinaire traditie van eenvoudige eethuizen tot Paul Bocuse.
Als je zo'n wereldstad 'even snel' wilt bezoeken, kan een goede gids geen kwaad. De Michelin Weekend-gids Lyon voorziet in die behoefte. Alle nodige informatie vind je in dit boekje, dat (zoals gebruikelijk in deze serie) een formaat heeft dat makkelijk in binnenzak of handtas past.
Dat gezegd hebbend, moet me van het hart dat deze Michelin-gids een paar rauwe trekjes heeft. Ze begint plompverloren met wat zakelijke informatie over de manieren waarop je met auto, trein of vliegtuig de stad binnenkomt. Nuttig, daar niet van, maar verleidelijk is anders. Een bladzijde verderop wordt dat met een paar fotootjes van hoogtepunten een beetje goedgemaakt. Alvorens de stad in detail te verkennen, doet de gids je een suggestie aan de hand om de stad in drie dagen te verkennen. Dat gaat met heel grote slagen. Zo wordt het spectaculaire Fête des Lumières wel als iets heel eenvoudigs afgedaan. Nu wordt dat feest een stuk verderop in de gids wel prima beschreven, maar als je niet in de gaten hebt dat het nog een keer terug komt, zou je in december toch iets heel moois missen.
Eigenlijk kun je die hele beschrijving van Lyon in drie dagen net zo goed overslaan. Zo dik is deze gids niet: lees de rest gewoon helemaal en pik er uit wat jij leuk vindt. Vervolgens trek je je eigen plan, voor het aantal dagen dat jij in Lyon kunt en wilt zijn. Voor dat doel heb je aan de Michelin Weekend-gids Lyon een prima naslagwerk.
Bestel De Michelin Weekend-gids Lyon bij Bol.com

Klik hier om de weekend-gids Lyon te bestellen bij Bol.com
Mis ik dan helemaal niets? Vooruit: één bezienswaardigheid hebben de auteurs kennelijk over het hoofd gezien. De Croix-Rousse-Tunnel met zijn filmprojecties is vermoedelijk de enige tunnel ter wereld waar je als voetganger of fietser met plezier doorheen loopt.
De gids is voorzien van een uitneembare stadskaart, die een bruikbare schaal heeft. Jammer genoeg ontbreekt daaraan echter een straatnamenregister, wat toch echt een handig ding is als je je afvraagt waar je nu in vredesnaam staat. Verder biedt de gids een schematische kaart van metro- en tramlijnen.
Michelin: Groene Gids Weekend Lyon, 159 pagina's, 9,99 euro.
Geplaatst door Peter om 00:50 uur [Wat denk jij er van?]

maandag 18 juli 2016

Must Eat Parijs, een must have voor foodies

Cover van Must Eat Parijs van Luc Hoornaert
Plekken om te eten zijn er te over in Parijs. Aan restaurantgidsen ontbreekt het ook niet. Toch is het fonkelnieuwe Must Eat Parijs van Luc Hoornaert een must have voor foodies, een onmisbare gids voor wie met een etentje een onuitwisbare indruk op een zakenrelatie wil maken.
Dat is bijzonder, want qua opzet is dit boek niet origineel. Het is een opsomming van restaurants, met een beschrijving van de chef, zijn opleiding en zijn specialiteiten, gelardeerd met wat smeuige details over de plek van vestiging en de inrichting. Wat deze gids speciaal maakt, is de selectie van de restaurants. Hoornaert blijft weg bij de trendy tentjes, die volgend jaar vermoedelijk al weer uit de gratie of failliet zijn. Hij kiest voor de klasse van de absolute top.
Dat moet je wel door hebben, anders zou je iets missen in dit boek. Nergens worden zelfs maar indicaties van prijzen gegeven. Tja, dat doe je in deze restaurants gewoon niet. Hier ga je heen omdat je het je kunt permitteren. Hetzij omdat je geld in overvloed hebt, hetzij omdat je uitgenodigd bent...
Maar een kniesoor die daar op let. Hier leer je dat perfect dineren in Parijs vel meer is dan alleen de eeuwenoude Tour d'Argent (die er natuurlijk ook in staat, dat kan niet missen). Daarnaast is er een bont scala. Nu mag je dat op zich verwachten in een wereldstad. Maar als Frankrijk-kenner word je direct verrast door het eerste restaurant: een ontbijtgelegenheid! Fransen doen helemaal niets aan ontbijt. Een croissantje en een kop espresso, dat is het wel. Nu weten de Fransen zo langzamerhand wel dat de meeste toeristen dat wel heel karig vinden. Dus kun je in elk hotel wel een continental ontbijt krijgen, met bacon and egs en (doe eens ruig) een paar tinnetjes jam.
Het alternatief van Hoornaert: Claus, in de buurt van Les Halles. Daar is het ontbijt tot kunst verheven. En mocht je die verrukkelijke ochtendmaaltijd niet in een restaurant willen nuttigen, maar romantisch in het park, dan neem je je ontbijt gewoon mee.
Dan schakelen we over naar de rest van de dag, maar de verrassingen blijven komen. Wie had gedacht in Parijs uit eten te gaan in een Japans palingrestaurant? Of dat je in een restaunt in deze klant geroosterde kip met friet zou eten? Voor wie denkt dat je dat toch de kop niet zal kosten, heb ik het even opgezocht: 86 euro.
Ander voorbeeld: een chef die zijn gerchten zo zeer als kunst ziet, dat hij ze signeert... Nog eentje buiten de stijl van de Franse keuken: een barbecuerestaurant waar een rookoven gevoed wordt door Frans eikenhout, dat wel, maar uiteindelijk een resultaat geeft dat menig Amerikaanse soortgenoot doet verbleken.
Het is een cliché, maar clliché's zijn cliché's omdat ze zo waar zijn: het water loopt je uit de mond. En als de teksten van Hoornaert daar niet voor zorgen, doen de foto's van Kris Vlegels het wel.
Is er dan niets op dit boek aan te merken?
Bestel Must Eat Parijs bij Bol.com

Normaal wordt ik een beetje kregel als er in een boek alleen maar een positieve superlatieven wordt gesproken wordt. In dit boek past het. Om te beginnen selecteer je voor een gids als deze natuurlijk geen gelegenheden die je slecht vindt. Dan bestaan er veel restaurants die prima zijn, maar waar nog best wat op aan te merken is. Alleen staan die hier ook niet in. Dit zijn de restaurants waar je perfectie mag verwachten.
Toch een klein puntje dan. Hoornaert vermeldt de ligging zijn keuzes ruwweg per wijk, maar een kaartje zou handig geweest zijn.
Luc Hoornaert: Must Eat Parijs, 271 pagina's, 24,99 euro.
Geplaatst door Peter om 20:50 uur [Wat denk jij er van?]

 
Het Hurktoilet beschrijft en recenseert nuttige en aardige boeken over Frankrijk. Natuurlijk kun je ook jouw mening geven. Via de links kun je boeken direct bestellen bij Bol.com. Bol.com verzendt je bestellingen gratis (vanaf 20 euro).


Volg Het Hurktoilet, Frankrijkgids


RSS-logo  

Frankrijk-boeken

Logo Bol.com

Nieuw op het forum

Re: Afstudeer-enquête: Help mij alstublieft met afstuderen
Re: Rijden via Millau
Re: Rijden via Millau
Re: Rijden via Millau
Re: Rijden via Millau
Re: Rijden via Millau
Re: Afstudeer-enquête: Help mij alstublieft met afstuderen
Rijden via Millau
Re: sim-kaart voor mifi in Frankrijk
Re: sim-kaart voor mifi in Frankrijk

 

Het Hurktoilet in de pers. Linken naar Het Hurktoilet
Het Hurktoilet is een initiatief van Peter Koster. Copyrights.

Stem op Het Hurktoilet

Vakantietop   Dordogne Toplijst