Ardeche, Auvergne en Cevennen

Vallon-Pont-d'Arc over de Ardeche, gorges, Tarn en Jonte, vale gieren vliegen, cevennen causses, in Auvergne vulkanische vulkanen. Vulcania kuuroorden en wintersport.

Brug van Millau Blog-kaart Links  Het Weer

Ardeche, Auvergne en Cevennen: het Centraal Massief

Vallon-Pont-d'Arc
Vallon-Pont-d'Arc. Foto Mboesch
Ardèche, Cevennen en Auvergne vormen samen het Centraal Massief, landschappelijk misschien wel het bijzonderste deel van Frankrijk. De bij Nederlandse toeristen immens populaire streek Ardèche, vernoemd naar het aardige riviertje waarin je zo goed kunt zwemmen, spelen en spelevaren, ligt in het hart van deze streek. Bekend is de natuurlijke brug over deze rivier: Vallon-Pont-d'Arc. Bij die brug vind je een expositie over de nabijgelegen Grot van Chauvet. De prehistorische tekeningen hier zijn zo kwetsbaar, dat alleen wetenschappers de grot in mogen. Dankzij de expositie krijg je toch een indruk. Inmiddels wordt gewerkt aan een gips-kopie van de grot, zodat je toch een indruk krijgt.
Nog een mooi punt in de Gorges van de Ardèche: het Défilé de Ruoms, waar de rotsen over de weg hangen.
In de Cevennen, ten zuiden en westen van de Ardèche vind je een door mensen gebouwde tegenhanger van Vallon Pont d'Arc, de Pont du Gard. Dat indrukwekkende aquaduct werd door de Romeinen gebouwd om de stad Nîmes van water te voorzien.

De Cevennen zijn een grillig, ruig gebied, met de indrukwekkende Gorges du Tarn als één van de hoogtepunten. De mooiste indrukken van deze kloof krijg je op de leukste manier: zak de Tarn af per kano. Het traject is ook voor beginners goed te doen, maar ook in de zomer toch wat lastiger dan de Ardèche.
In deze omgeving, bij de gorges van zijrivier de Jonte, is de vale gier opnieuw geïntroduceerd. Er is een bezoekerscentrum, waar ze vaak in grote groepen rondzwermen, soms zelfs op korte afstand.
De Cevennen bestaan grotendeels uit ruige, droge hoogvlaktes (zogeheten Causses), waarin rivieren als de Tarn, de Jonte en de Dourbie diepe kloven geslepen hebben. Een mooie plek om dat fenomeeen te bewonderen in het Cirque de Navacelles, waar een meanderende rivier (de Vis) zichzelf de pas afgesneden heeft. Van bovenaf zie je de oude groene bedding als een groene oase om een heuvel liggen. Vervolgens daal je af naar het dorpje Navacelles om te ervaren hoe diep de rivier zich uitgesneden heeft. Pootje baden kan er ook, maar is zelfs in augustus erg koud.
Overigens bieden de andere rivieren in het Centraal Massief ook talloze leuke plekjes om in alle rust van het water te genieten, of je nu wilt zonnebaden, zwemmen of kanoën. De truc is hier dezelfde als elders: kijk in de gorges waar veel Fransen geparkeerd hebben zonder dat er ogenschijnlijk iets te beleven valt. Tien tegen één dat je daar dichtbij met een een klein beetje moeite naar het riviertje af kunt dalen. Het parkeren kan een probleem zijn, maar beneden is meer dan genoeg ruimte voor iedereen.

Auvergne

In het noorden van het Centraal Massief ligt ligt het vulkanische gebied Auvergne. Geen zorgen: de laatste vulkaanuitbarsting in de Auvergne schijnt in het jaar 4040 voor Christus geweest te zijn.
Het themapark Vulcania is gewijd aan de vulkanische aard van het gebied. Vlakbij Vulcania kan men afdalen in de echte vulkaankrater Puy de Lemptegy. Ook de beroemde Puy de Dôme, de hoogste top van het gebied, is een gedoofde vulkaan. Nadat je wandelend of met de tandradbaan naar boven bent gegaan, geniet je een panoramisch uitzicht. Voor een vergelijkbaar uitzicht in de Cevennen moet je op de Mont-Aigougal zijn. Als het weer niet al te nevelig is, zie je hier zelfs de Pyreneeén liggen.
Net als in de Cevennen vind je in de Auvergne riviertjes in gorges (kloven). De rivierdalen zijn hier echter minder diep en spectaculair, terwijl de watervallen in de beken voor kanoërs minder heftig zijn.
Denk je bij de Loire aan een brede rivier door oneindig laagland? Laat je dan eens verrassen door de Gorges van de Loire. Zelfs de kastelen (één op een eiland en één hoog boven de rivier) zijn hier anders (want veel kleiner) dan de paleizen benedenstrooms.

De Auvergne heeft als bosrijk middelgebergte beperkte wintersportmogelijkheden voor Alpine-skiërs, met name in Le Lioran, maar is wel een prachtig gebied om in te langlaufen. Wie een kuuroord zoekt, vindt ze in deze streek te kust en te keur, dankzij de vele warme bronnen die nog aan de vulikanische geschiedenis herinneren. Verwar het Franse woord thermes echter niet met de thermen, waarachter in Nederland uitgebreide sauna-complexen schuil gaan. Thermes zijn kuur-oorden met warme bronnen. Vaak is daar ook wel een sauna-kabine te vinden. Louter voor de ontspanning een (groot deel van) de dag naar de sauna is in Frankrijk een onbekend verschijnsel.

Streken en steden in de omtrek: Dordogne, Lyon, Provence. Zie ook de pagina's Brug van Millau en wintersport.

Zoek boeken over de Ardeche

Logo Bol.com

Zoek boeken over de Auvergne

Logo Bol.com

Zoek boeken over de Cevennen

Logo Bol.com

Camping-Frankrijk.nl

logo Camping-Frankrijk.nl Campings Ardeche
Campings Cantal
Campings Haute-Loire
Campings Puy-de-Dôme
Campings Lozère
Campings Aveyron
Campings Gard

Reisgidsen Ardèche, Auvergne, Cevennen

Weersverwachting Cevennen

  Weersverwachting voor Millau: klik hier!

 
Klimaat  J   F   M   A   M   J   J   A   S   O   N   D 
Gemiddelde dagtemperatuur (°C) 7 9 13 16 20 24 27 26 23 17 12 8
Gemiddelde totale neerslag (mm) 55 45 60 55 69 60 44 68 74 62 54 82