Van vestingen, burchten, kastelen en paleizen

Eerst even een misverstand wegwerken: het Franse woord voor kasteel is château, maar lang niet elk château is een kasteel. Het woord kan ook slaan op een grote boerderij, vaak van een wijnboer. Hoe dan ook, je hebt ze in Frankrijk in soorten en maten. Ruwweg zijn ze te verdelen in twee soorten. Aan de middeleuwse kastelen zie je dat ze vooral gebouwd zijn als verdedigingsbolwerken. Hier wordt een bezoek vaak extra aantrekkelijk gemaakt met levende middeleeuwse taferelen en roofvogelshows. Latere kastelen lijken (of zijn) eerder paleizen: de nadruk ligt vooral op het luxe leven. Bij deze paleizen liggen vaak grote, uitgekiend ontworpen tuinen.
Langs de grenzen van Frankrijk vind je overal citadellen, die ontworpen en gebouwd of uitgebreid zijn door Vauban, de militaire bouwmeester van zonnekoning Lodewijk de Veertiende. De belangrijkste staan op de wereld-erfgoedlijst van de Unesco.
Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste streken:
 

Versailles

Zowel qua uitgestrektheid als qua rijkdom is dit een paleis van de buitencategorie, de de beroemde Spiegelzaal als één van de hoogtepunten. Van oorsprong was dit een gewoon jachtkasteel, maar Lodewijk de Veertiende liet het uitgebreid vertimmeren. Ook Lodewijk de Vijftiende en Lodewijk de Zestiende woonden er.
In de uitgestrekte tuinen liggen nog enkele paleizen en paviljoens, zoals het Grand Trianon en het Petit Trianon. In het kasteel zelf wordt tegenwoordig vaak hedendaagse kunst geëxposeerd.
Je vindt het paleis van Versailles op zo'n 15 kilometer ten zuidwesten van Parijs.
 
Foto van het Paleis van Versailles
Foto MaitéLab
 

Dal van de Loire

Langs de middenloop van de Loire, pak 'm beet van Gien in het oosten tot Angers in het westen ligt een schat aan paleizen en paleisjes. Hier komen we roemruchte namen uit de geschiedenis tegen, zoals die van Leonardo da Vinci en de familie De Medici. In het kasteel van Clos-Lucé zijn 40 uitvindingen van Da Vinci te bewonderen.
De meeste Loire-kastelen werden gebouwd in de Rénaissance, toen ook de Franse koningen hun hof hier hielden.
Lees meer over deze streek op de pagina Dal van de Loire
 
Foto van het kasteel van Amboise
Foto Gilbert Bochenek
 

Picardië

De regio ten noorden van Parijs kent een breed scala aan kastelen, van middeleeuwse burchten zoals Pierrefonds tot indrukwekkende pronkpaleizen zoals Chantilly en Compiegne. Picardië was dankzij zijn uitgestrekte bossen een populair onder Franse koningen en andere edelen.
Lees meer over deze streek op de pagina Lille - Picardië
 

Foto Valéry Beaud
 

Dordogne

De Dordogne, tegenwoordig bekend als lieflijke vakantiestrek, was in de Middeleeuwen het strijdtoneel van de Honderdjarige Oorlog. Engelsen en Fransen maakten elkaar gretig af. Vooral als gevolg daarvan kent de streek zo'n 1.000 kastelen. Daarvan zijn er overigens maar 42 te bezichtigen. Van een andere orde is het laat-Middeleeeuwse Château Les Milandes. Dat is vooral bijzonder omdat de wereldberoemde revue-artieste Josephine Baker er arme kinderen van over de hele wereld opving. Dat gebeurde in - ook voor gewone mensen - ongekende luxe.
Lees meer over deze streek op de pagina Dordogne
 
Foto van het kasteel van Beynac
Foto Manfred Heyde
 

Languedoc-Rousillon

Trek van Carcassonne aan de voet van de Pyreneeën een brede strook richting het noordoosten. In deze streek leefden in de Middeleeuwen de Katharen, streng-gelovige mensen die zichzelf zo veel mogelijk ontzegden. De in rijkdom levende katholieke geestelijken onderwierpen deze 'ketters' aan een strenge inquisitie. Nadat de Katharen uit Carcassonne verdreven waren, trokken ze zich terug in hoog-gelegen kastelen als Queribus, Quillan, Peyrepertuse en Montsegur. Het mocht niet baten: ze werden allemaal afgeslacht.
Lees meer over deze streek op de pagina Méditerranée
 
Foto van Catharen-kasteel van Peyrepertuse
Foto Guillaume Paumier
 

Elzas

De Elzas is een beetje een buitenbeentje: hier staan vooral vestingen die nog geen eeuw oud zijn. Na de Eerste Wereldoorlog werd de Maginot-linie gebouwd om te voorkomen dat de Duitsers Frankrijk nog eens binnen zouden vallen. De Fransen hadden er niets aan: de vijand trok er gewoon omheen. Dat de Frankrijk er geen nut van had, lag overigens meer aan de chaotische bevelen van de Franse legertop dan aan de Maginot-linie zelf. Geheel anders is het Middeleeuwse Château Haut-Koeunigsbourg, dat eind negentiende nog een ruïne was. De Duitse keizer Wilhelm II liet het herbouwen om te laten zien wie hier de baas was. Het kasteel biedt een fenomenaal uitzicht over het Rijn-dal.
Lees meer over deze streek op de pagina Elzas
 
Foto van vesting in de Maginot-linie
Foto Amis de la Ligne Maginot d'Alsace