This page in English

Welkom op het hurktoilet! Gebruik het goed...

Denk je eindelijk op het toilet te zijn beland, zie je daar niet veel meer dan een zwart gat in een witte bak. Welkom op het hurktoilet, vermoedelijk het meest verwenste 'meubelstuk' van Frankrijk. Heren kunnen het zwarte gat natuurlijk gewoon als urinoir gebruiken, maar voor het overige blijft het voor de meeste Nederlanders toch maar een getob.

Foto van hurktoilet

Gebruiksaanwijzing hurktoiletten

1. Doe de deur dicht en zoek een droge plek om je rol wc-papier neer te leggen. Tip van een bezoeker: doe een koordje door de wc-rol en hang het geheel om je nek. Desnoods leg je de wc-rol na stap twee in je onderbroek.
2. Laat de kleding zo ver zakken dat vrij is wat vrij moet zijn, maar houdt de kleding zo hoog mogelijk aan je benen. Voor het geval je een lange broek of rok draagt, sla de onderkant daarvan een paar slagen om. De vloer van een hurktoilet wil nog al eens vuil en nat zijn...
3. Neem plaats op het toilet, met je gezicht naar de deur (dames voor de kleine boodschap vermoedelijk handiger met de rug naar de deur). Op het toilet zijn een paar verhogingen aangebracht, waarop je je voeten dient te plaatsen.
4. Hurk! Dat wil zeggen: knieën en bovenlijf naar voren en het achterwerk, juist, naar achteren. Vaak zijn er aan de zijwanden beugels, die je vast kunt grijpen om je evenwicht te bewaren.
5. Alleen voor de heren onder ons: gebruik een hand om je jongeheer te richten. Dit is niet de plaats om stoer te doen over dit onderdeel. In spoorwegtermen gesproken: er kan nog een straal komen en die zie je liever niet op je schoenen of je broek terecht komen.
6. Doe wat je moet doen.
7. Breng je kleding weer in orde en neem eventueel de tijd om die verwrongen grimas van je gezicht te laten verdwijnen.
8. Trek nu nog niet door. Vaak spoelen hurktoiletten een veel groter stuk schoon (nu ja, schoon, de grond wordt in elk geval nat), met het risico dat je alsnog natte voeten oploopt. Doe dus eerst de deur open en trek door terwijl je naar buiten stapt.

Midas Dekkers: Hurken is de truc

,,Nee, dan de derde wereld. In Birma, Bolivia en Burkina Faso 'poepen ze veel beter dan wij'. Ze hurken, dat is de truc. Kijk, die witte pot van ons is alleen al fout omdat je eigenlijk niet moet zitten. Op een plee worden je billen tegen elkaar aangedrukt, wat een afsluitend effect heeft. De meeste volkeren op aarde - denk aan de archetypische Aziaat in een rijstveld - begrijpen intu´tief dat het zo niet moet. Je zakt door je benen, waardoor het zaakje wijd open gaat staan, en hup, prrrrrrrrt.''
Bron: De Volkskrant

Bestel De Kleine Verlossing van Midas Dekkers bij Bol.com

Toegegeven, handig is anders. Toch is dit waarschijnlijk de manier zoals de natuur het bedoeld heeft. In ieder geval is het een stuk hygiënischer dan die zittoiletten waar Jan en Alleman over de rand gepiest heeft. Bijkomend voordeel: je brengt er vast minder tijd door dan op het toilet thuis. En die tijd kun je goed gebruiken, bijvoorbeeld om bij te komen van een inspannend karwei.

Ten overvloede, het is niet zo dat Frankrijk helemaal geen gewone toiletten kent. Hurktoiletten kom je vooral tegen als openbare toiletten en op campings, zelfs de iets luxere. Wel is op die laatste campings tussen de hurktoiletten vaak een enkel gewoon toilet te vinden (houd rekening met enkele wachtenden voor je).
In grotere steden daarentegen tref je zelfs hypermoderne, zelfreinigende zit-wc's aan als openbaar toilet. Na inworp van een muntstuk ga je daar bijna voor je plezier....
 
Reageren op deze pagina kan op het Hurktoilet Forum.

Tweet