Links  Het weer

Poitou-Charente en Haute-Vienne: het midden-westen

Foto van de Vieux-Port van La Rochelle
De Oude Haven (Vieux-Port) van La Rochelle. Foto Remi Jouan
Poitou-Charentes, zeg maar het midden-westen van Frankrijk, is in toeristisch opzicht een beetje vergeten gebied. Natuurlijk, je hebt er de kust, al is die minder spectaculair dan in Bretagne en gaan de golven er net iets minder hoog. Maar kust houdt altijd iets spectaculairs.

Liefhebbers van oesters komen hier zeker aan hun trekken. Toeristisch van belang is vooral het aardige stadje La Rochelle met zijn stadsmuren en vooral de twee middeleeuwse torens bij de invaart van de haven. Ook vind je er een replica van de Vuurtoren op het Einde van de Wereld. Het origineel, dat Jules Verne inspireerde tot de gelijknamige roman, staat aan de andere kant van de wereld, maar werd ontworpen door een inwoner van La Rochelle. Vandaar.
Tijdens de godsdienstoorlogen aan het eind van de Middeleeuwen was La Rochelle een bolwerk van de Hugenoten. De katholieke tegenhanger was Brouage, dat de uitvalsbasis was van kardinaal De Richelieu. De citadel van deze mooi gelegen havenstad is goed bewaard gebleven.
Langs de kust van de Charente-Maritime vind je trouwens een hele serie forten, waarvan de meesten door de beroemde militaire bouwmeester Vauban ge- of verbouwd zijn. Die moesten vooral dienen als verdedigingslinie tegen invallen van buitenaf.
Populair zijn ook de eilanden Oleron en Ré. Formeel gesproken zijn het overigens geen eilanden meer; beiden zijn met een kilometerslange brug met het vasteland verbonden. Het eerste is na Corsica het grootste Europees-Franse eiland. Bijzonder zijn hier vooral de vissluizen. Men laat hier de vissen bij hoog water inzwemmen en sluit de natuurlijke bassins af met hekken. Bij laag water kan de vis zo uit het water geschept worden.

Foto van het Marais-Poitevin
Het Marais Poitevin. Foto Gilbert Bochenek
Het binnenland? Tja, er zijn spannender stukjes Frankrijk te vinden. Daar staat tegenover dat je hier nog het ongerepte Frankrijk vindt, het Frankrijk waar nog niet om de tien kilometer een hypermarché staat en waar de voertaal op de camping in de zomer nog gewoon Frans is. Opmerkelijk is wel de eenzame heuvel, waarop het aardige stadje Angoulême ligt. Bij helder weer heb je daar een fenomenaal uitzicht.
Natuurlijk is het niet zo dat er helemaal niets te doen is. Natuurliefhebbers, en dan vooral de vogelaars onder hen, komen aan hun trekken in en om de moerassen. Daarvan is het Marais de Poitevin het grootste en het bekendste. Deze moerassen doen in veel opzichten aan onze Biesbosch denken.
Het zuidelijk deel van de streek, bestaande uit de departementen Charente en Charente-Maritime, is de bakermat van de cognac. In het middeleeuwse stadje met die naam vind je tussen de cognachuizen dat van Otard. Dat heeft zijn kelders in een oude burcht, waar de wieg van de latere koning François de eerste gestaan moet hebben. Uiteraard vind je in Cognac een cognac-museum, maar net als bij gewone wijnboeren kun je ook bij de cognac-huizen binnenlopen voor een rondleiding en vooral een proeverij.

Wie liever voor techniek gaat, komt aan zijn trekken in Poitiers. Het pretpark Futuroscope brengt daar allerlei vooral technologische hoogstandjes voor het voetlicht met films op gigantische imax-schermen en andere curieuze projectieplekken. Taal hoeft nauwelijks een probleem te zijn; de films zijn gemaakt voor de beeld-effecten.
Qua cultuur staat de regio vooral bekend om de honderden Romaanse bouwwerken die er nog te vinden zijn. Een heel bijzonder kerkje bind je in Poitiers. De kapel van Sint Johannis is de oudste kerk van Frankrijk. Ze werd gebouwd in het jaar 360. Het is een zogeheten doopkapel: binnen vind je nog altijd een achthoekig zwembad, waarin de doop door onderdompeling plaatsvond. In Niort staan twee imposante Romaanse donjons.
De streek moet echter al ver voor de Romaanse tijd bewoond geweest zijn. Zo vind je bij Bougon in de Deux-Sevres behalve hunebedden ook grafheuvels, die bijna 7000 jaar oud zijn. In de zilvermijnen van Melle, die je nog altijd kunt bekijken, werden al in de zevende eeuw munten geslagen.
Van geheel andere orde is het kasteel van La Rochefoucauld, waar je je zo in een sprookje waant. De oudste delen stammen uit de elfde eeuw. Het kasteel is nog altijd eigendom van de familie La Rochefoucauld, eeuwenlang één van de machtigste families van Frankrijk. Ook het dorp waar het kasteel staat draagt de naam van deze familie.
Een verrassing is het stadje Saintes in de Charente-Maritime. Dat telt een flink aantal Romeinse monumenten, waaronder een arena en een caldarium, liefst drie 800 jaar oude kerken en vijf musea.

De streek biedt onderdak aan enkele bijzondere evenementen. Confolens in de Charente is half augustus het toneel van een wereldberoemd volksmuziek-festival. Angoulême houdt in januari een groots striptekenfestijn. Datzelfde stadje is in september het decor van een stratenrace met historische auto's.
Nog zo'n publiekstrekker is Violon-sur-Sable in Royan aan de Gironde, een openluchtfestival voor viool.

De regio Poitou-Charentes bestaat uit de departementen Charente, Charente-Maritime, Deux-Sèvres et Vienne. Net ten oosten daarvan ligt de Haute-Vienne, nog zo'n rustige plattelandsprovincie. De voornaamste reden om die toch te noemen is een trieste. Hier vinden we Oradour-sur-Glane, een dorpje dat in de Tweede Wereldoorlog om volslagen onduidelijke redenen werd uitgemoord en afgebrand.De Fransen hebben de ruïnes laten staan als monument. Daarnaast hebben ze een bezoekerscentrum gebouwd.
Hoofdstad van dit departement is Limoges, eeuwenlang de hoofdstad van de porselein- en de emaille-industrie. De stad heeft ondanks veel sloopwerk nog steeds eeuwenoude winkelstraatjes en enkele imposante kerken. De oevers van de Vienne zijn ingericht als wandelboulevard.
Streken en steden in de omtrek: Loire, Bordeaux, Dordogne.

Zoek boeken over Poitou-Charentes

Logo Bol.com

Bookings-Banner
Hotels Angoulême
Hotels Cognac
Hotels Ile de Ré
Hotels Limoges
Hotels Niort
Hotels Ile d'Oléron
Hotels Poitiers
Hotels La Rochelle
Hotels Rochefort
Hotels Royan
Hotels Saintes

Camping-Frankrijk.nl

logo Camping-Frankrijk.nl Campings Charente
Campings Charente-Maritime
Campings Deux-Sevres
Campings Loir-et-Cher
Campings Haute-Vienne

Klik hier voor de weersverwachting voor La Rochelle

Klimaat  J   F   M   A   M   J   J   A   S   O   N   D 
Gemiddelde dagtemperatuur (°C) 9 10 12 15 18 21 24 24 22 18 13 9
Gemiddelde totale neerslag (mm) 83 66 57 62 61 43 33 46 56 82 92 82