Laatste blogs over de Champagne-Ardennen

Links Het weer

Ardennen en Champagne: verscholen schatten

Foto van vakwerkhuizen in Troyes
Vakwerkhuizen in Troyes. Foto KBWei
Champagne? Dat drink je. Maar het is zonde om het daarbij te laten. De streek van de Champagne is met oude steden als Reims en Troyes namelijk ook een buitengewoon aardig gebied om te proeven en eens wat rond te kijken. Vergeet onderweg niet te ontdekken dat de Ardennen ook een Frans deel hebben, en dat is niet het minste. De Fransen beschouwen Champagne en Ardennen als één bestuurlijk geheel: de Champagne-Ardennes.

Feitelijk zijn de Franse Ardennen natuurlijk niet meer dan uitlopers van het Ardennen-massief. Het hoogste punt, de Croix-Scaille, haalt maar net de 500 meter. Dat neemt niet weg dat je hier gewoon echt in de Ardennen bent. Pittige heuvels en diepe rivierdalen gaan hier schuil onder uitgestrekte bossen. Voordeel van de Franse kant van deze heuvels: waar de Belgen het kanovaren aan banden gelegd hebben, kun je op de Semoi nog lekker je gang gaan.
Die Ardennen beleef je met name in het noordelijkste stukje. Tussen Givet en Charleville-Mézières vind je langs de Maas een Franse inham in België. Een bijzondere manier om daar een mooie indruk van te krijgen vind je in Fumay. Daar kun je je aan een staaldraad vast laten binden om over het dal van de Maas te laten vliegen. Alleen voor mensen zonder hoogtevrees! Net ten zuiden van die Franse inham in België vinden we in Sedan het grootste middeleeuwse fort van Europa. Sommige muren zijn zeven meter dik. Hier hees Napoleon III in 1871 de witte vlag in de Frans-Duitse oorlog. Anno 2009 zijn er een informatiepost voor toeristen, een hotel en een museum in gevestigd. Sedan heeft verder enkele zeventiende-eeuwse bouwwerken, met name lakenfabrieken. Even verderop staat in Bouillon nog een indrukwekkende burcht.
Qua stedeschoon is het naburige Charleville-Mézières aardiger dan Sedan. Bezoek hier vooral het Place Ducale (Hertogelijk Plein), dat een opvallende gelijkenis vertoont met het Place des Vosges in Parijs, en de zestiende eeuwse Notre-Dame d'Espérance.

Ten zuiden van de Ardennen belanden we in de streek van de godendrank: de Champagne. Die beslaat drie departementen Aube, Marne en Haute-Marne. Lange glooiende hellingen, veelal overgoten met wijngaarden, bepalen hier het landschap.
Bij veel champagnehuizen kun je terecht voor een proeverij. De grotere combineren die vaak met rondleidingen door hun kelders. Daarvoor moet je betalen, maar daar staat tegenover dat de rondleidingen behalve in het Frans doorgaans ook in het Duits en het Engels gegeven worden. Champagne is immers big bussiness. Sommige champagneboeren verzorgen zelfs rondleidingen in het Nederlands. Die worden verderop op deze pagina beloond met een link. Mocht je geen genoeg van champagne kunnen krijgen, dan kun je ook een speciale champagne-route volgen. De streek produceert overigens meer bubbeltjes: ook cider weet men hier met smaak te maken.

Foto van wasplaats bij Blécourt
Wasplaats in Blécourt. Filmbeeld TF1

Langs openbare wasbakken

Je kunt natuurlijk kastelen en kathedralen bewonderen. Maar wie het kleine niet eert... Kijk ook eens naar de openbare wasbakken. Ze zijn in onbruik geraakt, maar velen er van staan nog steeds mooi te wezen. De wasbak op de foto bijvoorbeeld werd in 1874 gebouwd bij Blécourt, op de Bron van Maria waar volgens de overlevering Jeanne d'Arc uit gedronken heeft.
De wasbak van Champcourt heeft een tentdak, dat deels op elegante stenen zuilen met sierkapitelen rust. Die van Ambonville is bedekt met een typische platte dakpan, de tuile violon. Ze valt vooral op doordat er een ronde fontein met een kegeldak van natuursteen naast staat.
In Cérisieres ligt de wasplaats schilderachtig in het landschap en is een voorbeeld van een eenvoudige boerenwasplaats. In Vignory daarentegen (ook bekend om zijn een schitterende Romaanse kerk) waan je je in een gallo-romeinse tempel. Twintig geribbelde zuilen dragen het dak.
Eerste stad in de Champagne is natuurlijk Reims, al mag dat een wonder heten. In de Eerste Wereldoorlog werd de stad grotendeels verwoest, maar het belangrijkste deel bleef gespaard. De kathedraal, een juweeltje van gothiek, is de plek waar alle Franse koningen gekroon werden. Samen met het naastgelegen bisschoppelijk paleis (Palais du Tau) en de Saint-Remi-basiliek van het bijbehorende klooster is de kathedraal door de Unesco uitgeroepen tot cultureeel werelderfgoed. In het Palais du Tau kun je de geschenken bewonderen, die de koningen bij hun kroning aan de kerk gaven.
Zeker zo mooi als Reims is Troyes met zijn middeleeuwse binnenstad vol vakwerkhuizen. Om er te winkelen, kun je behalve in het centrum ook terecht in een gigantisch outletcentrum met zo'n 200 fabriekswinkels: de Avenue Marques.
Mocht je van worst houden, er zijn veel Franse streken waar ze andouillettes als specialiteit zien, maar die van Troyes zijn volgens kenners onbetwist de beste. Maar wees gewaarschuwd: veel mensen kunnen deze samenbindsels van varkensingewanden luchten noch zien, laat staan eten.
Het veel kleinere Langres is bij veel Nederlanders bekend door zijn doortrekcamping, die prachtig tegen de oude stadswallen aanligt. Je kunt ook een rondwandeling over die vier kilometer lange muren maken. Vergeet echter niet ook het stadje eens in te lopen, al is maar vanwege de kathedraal. Nog meer stadsmuren en een burcht vind je in Saint-Dizier.

Ook een leuk, oud stadje is Chaumont. Dat verdient vooral vermelding vanwege twee bezienswaardigheden. De imposante, negentiende-eeuwse brug over het dal van Suize telt liefst drie verdiepingen: één voor voetgangers, één voor kabels en leidingen en één voor treinen. In het stadje vind je een uniek museum: het kerststallenmuseum. Het hele jaar door kun je je hier vergapen aan kerststallen uit de tijd van Napoleon, waarin Jozef en Maria met hun kleine omringd worden door eigentijdse figuren.
Bijzonder om heel andere redenen is Colombey-les-Deux-Eglises. Hier staat het huis van generaal De Gaulle, Le Boisserie. Er naast staat een groot herdenkingscentrum voor deze verzets- en staatsman. Als je er toch bent, sta dan ook even stil bij het beeld van de Heilige Maagd van de Gijzelaars. Dat werd uit dankbaarheid geplaatst door 23 mensen, die in augustus 1944 door de Duitsers gevangen waren genomen uit wraak voor het doodschieten van enkele soldaten door het verzet. De geallieerde opmars kwam voor de gijzelaars net op tijd.

Bourbonne-les-Bains

Om te kuren kun je terecht in Bourbonne-les-Bains. Daar hoef je tegenwoordig niet ziek meer voor te zijn: als je gewoon lekker uitbundig wilt badderen ben je ook welkom.
Je zult de eerste niet zijn. De oude Romeinen kuurden hier al. In het huidige kuuroord vind je nog altijd enkele fundamenten uit die tijd.
Bourbonne-les-Bains maakte lange tijd een wat verwaarloosde indruk. De laatste jaren is echter hard gewerkt om het centrum flink op te knappen.
De Champagne kent een viertal grote meren. Om te beginnen is daar het Lac du Der-Chantecoq. Dit werd in 1967 aangelegd om overstromingen van de Marne te voorkomen. Tegenwoordig wordt het gebruikt voor de watersport (zowel zeilsport als gemotoriseerd), maar het staat vooral bekend als natuurgebied: elk jaar strijken er tienduizenden kraanvogels neer. In de omgeving van het meer zijn twee routes uitgezet langs karakteristieke onderwerpen voor de Champagne: vakwerkkerken en glas-in-lood-ramen.
In het uitgestrekte Forêt d'Orient liggen naast 70 meertjes en vennetjes drie grote meren: het Lac d 'Orient, het Lac du Temple en het Lac Amance. In het eerste mag je zeilen en zwemmen, in het tweede mag gevist worden en het derde is gereserveerd voor de de gemotoriseerde watersport (inclusief waterskiën).
Bij Langres liggen vier kleinere, kunstmatige meren. Die dienen om het kanaal van de Marne naar de Saône van water te voorzien, maar worden ook dankbaar gebruikt voor de recreatie.
Aangrenzende streken: Bourgogne, Elzas-Lotharingen, Picardië.

Zoek boeken over de Champagne-Ardennen

Logo Bol.com

Boeken over de Champagne-Ardennen (ism Bol.com)

Deze pagina kwam tot stand met medewerking van Marie-Louise van Art-MML, site over kunstenaars in de Benelux en Frankrijk.

Klik hier voor de weersvoorspelling voor Reims

Klimaat  J   F   M   A   M   J   J   A   S   O   N   D 
Gemiddelde dagtemperatuur (°C) 4 8 10 15 17 20 24 24 20 12 8 5
Gemiddelde totale neerslag (mm) 45 41 50 51 52 53 68 58 44 68 61 60