Het Hurktoilet,Frankrijkgids in de media

AD Reiswereld, 31 december 2010
Jawel, de site herbergt ook een gebruiksaanwijzing voor het geval dát, maar verder is www.hurktoilet.nl een eigenwijs, onafhankelijk informatiekanaal voor iedereen die blij wordt van Frankrijk vakantieland.
Leo van Marrewijk

Volkskrant, 10 augustus 2009
Frankrijk behoort tot de favoriete vakantiebestemmingen van Nederlanders. Het is niet ver weg, het is er vaak mooi weer en het eten is voortreffelijk. Minder gecharmeerd zijn de meesten van de hurktoiletten. Gelukkig biedt de site hurktoilet.nl een lijst met tips. Zoals: ,,laat de kleding zo ver zakken dat vrij is wat vrij moet zijn.'' De site biedt ook tips die niets met hurktoiletten maar wel met Frankrijk te maken hebben, zoals tolwegen, bewegwijzering en de Franse taal: ,,'Zje veu di piel' is geen oneerbaar voorstel, maar een verzoek om batterijen. Nuttige tips, maar met een knipoog.
Thomas van der Kolk

Algemeen Dagblad en kopbladen, 9 december 2006
De alternatieve internetreisgids www.hurktoilet.nl heeft een facelift ondergaan. de site, 'vermoedelijk de grootste onafhankelijke Nederlandstalige vakantiegids over Frankrijk', heeft een geheel nieuwe opbouw en is overzichtelijker geworden. De site werd in 2000 gebouwd door francofiel/journalist Peter Koster en is bedoeld voor Nederlanders die Frankrijk 'mooi maar moeilijk' vinden. Sinds die tijd is de website gegroeid avn een gebruiksaanwijzing voor hurktoiletten tot een volwaardig internetmedium met 1500 links, een forum en een weblog.

Eindhovens Dagblad, 9 augustus 2004
Frankrijk is nog altijd vakantieland nummer één voor de Nederlanders. Veel Frankrijkgangers hebben echter een haat-liefde-verhouding met het land van hurktoiletten, tolwegen en de toch wel lastige taal. Tips over reizen, overnachten, het omgaan met de Fransen en links naar relevante websites over Frankrijk staan op hurktoilet.nl. ,,Rijd je bij Avignon verkeerd, zodat je pardoes de brug weer op rijdt waar je net vanaf kwam, zie je heel handig een bordje 'Retour Avignon'. Kom daar bij onze ANWB eens om.''

De Telegraaf, 18 juni 2004
Surfend over het internet, op zoek naar informatie over Frankrijk, stuit men al snel op de informatieve site www.hurktoilet.nl. Dat gat in de grond waar de Fransen graag willen dat je je grote of kleine boodschap achterlaat, is de nachtmerrie voor menig Hollandse vakantieganger. En dat terwijl zo'n hangplee juist uiterst hygiënisch is. Maar dit terzijde. De Nederlandse weerzin tegen het hurktoilet heeft waarschijnlijk alles te maken met het feit dat ontspannen 'hurk-poepen ' nogal wat fysieke in-spanning vergt, zoals soepele kniegewrichten en getrainde bovenbeenspieren.

Op Pad, 7 september 2003
De Surf Top 3 van Hans Avontuur
www.hurktoilet.nl. Net ontdekt en met stip bovenaan de lijst met sites over Frankrijk. Het idee ontstond op een camping, waar journalist Peter Koster een stel ontmoette dat maar bleef klagen. Ze bleken ondanks alles al voor de vijftiende keer op dezelfde camping te staan. Hurktoilet.nl probeert dit fenomeen te verklaren zonder dat er een duidelijke boodschap wordt uitgedragen. Informatief, leuk en relativerend. Wat zijn ook al weer de spelregels van petanque?

NRC-Handelsblad, 5 juli 2003
Het Franse hurktoilet heeft al heel wat generaties Hollandse toeristen plezier gedaan. Slappe lach op de camping om besmuikte verhalen. Er is zelfs een internet-site (www.hurktoilet.nl) met tips voor onhandige Nederlandse toeristen. Wie om het hurktoilet lacht, realiseert zich niet dat op de rijken in Amerika en Europa na de hele wereld hurkpoept.

BNN Radio 1, 2 juni 2003
Interview met presentatrice Marjolein Dekkers in het programma Weg met BNN.

Algemeen Dagblad, 24 mei 2003
Overlevingsgids voor toiletbezoek. Ach die toiletten, oh dat rijgedrag en dan dat eeuwige stokbrood. Noem het woord Frankrijk en er begint altijd wel iemand spontaan te klagen.
Francofiel Peter Koster neemt het op zijn website www.hurktoilet.nl op voor het veelgeplaagde land dat desondanks nog altijd de favoriete vakantiebestemming van de Nederlander is. Vooral het hurktoilet krijgt veel aandacht. Koster geeft voor onhandige toiletbezoekers een handleiding (de kleding zo hoog mogelijk aan de benen houden) en somt de voordelen op (Hygiënischer en kost minder tijd). Daarnaast staan op de site nog allerlei handige tips, met honderden links naar andere bronnen van informatie over taal, keuken, jeu de boules, verkeer, streken, overnachten en stokbrood. Zo leren we dat wanneer een camping aankondigt eau chaude te hebben, dat in de praktijk neerkomt op net geen koud water. Het blijft behelpen met die Fransozen.

Computer Idee, 11 april 2003 (weekblad voor computerhobbyisten)
Het idee voor deze website ontstond op een camping in de Cevennen. Koster ontmoette daar een Hollenader die een vol uur stond te klagen over Frankrijk de Fransen en vooral ook hun toiletten. Toen Koster de man vroeg of hij voor het eerst in Frankrijk was, antwoordde hij dat hij al voor de elfde keer op diezelfde camping (met diezelfde toiletten) kwam. Koster begreep dat er een taak voor hem was weggelegd en maakte een pagina met uitleg over de Fransen en hun gebruiken.
Wat een leuke site! Losjes vorm gegeven, informatief en vooral ook grappig. De verhalen zijn zeer herkenbaar voor de Frankrijkganger. Er zijn veel handige links te vinden en alle streken komen aan bod.

Dit Reismanagement, december 2002 (vakblad voor de reisbranche)
Ook op Internet is niets fantastischer dan de werkelijkheid. Hoe komen we in 's hemelsnaam terecht op www.hurktoilet.nl? Het noemt zich een vakantiegids voor Frankrijk. Eerlijk gezegd, dat is het ook. de site is opgezet door Dordtenaar en journalist Peter Koster. Hij is ongetwijfeld een liefhebber van het 'Land van Marianne', want de site is (gelukkig) niet ruim voorzien van commerciële links. Wél van een stevig ironisch sausje en dat is bij landenliefhebbers een verademing. De website is een onofficiële reisgids, maar mogelijk om die reden onafhankelijk en betrouwbaar.
De belangstellende bezoeker kan hier zijn kennis opfrissen hoe het hurktoilet te betreden, te bezitten en te verlaten. De handleiding spreekt boekdelen en de behoefte aan dit type informatie is groot, zo blijkt uit de reacties van eerdere bezoekers. Het hurktoilet is voor ons Nederlanders een voortdurende bron van zorg en frustratie en een veel besproken onderwerp op campings. want in de betere hotels moeten we het doen met normale 'spoelmeubels'. Die houden weliswaar onze kleding proper, maar voorzien ons tegelijkertijd van een flinke laag andermans bacteriën.
Hurktoilet.nl besteedt daarnaast de nodige aandacht aan de verschillende Franse streken,de taal, merkwaardige plaatselijke broodsoorten, de skimogelijkheden in Frankrijk en de mogelijkheden om er te overnachten. Een aardig initiatief, want een bezoek aan Frankrijk valt vaak in de categorie doe-het-zelf. En wie zijn (net zo Francofiele) vrienden altijd al raclette of bouillabaisse voor heeft willen zetten, kan via het hurktoilet de juiste receptuur te pakken krijgen. Een boeiende website dus maar om van hurktoilet nu (zoals Koster aanbeveelt) mijn startpagina te maken, gaat wellicht te ver. (HB)

Naturisme (tijdschrift Naturisten Federatie Nederland, NFN), oktober 2002
Om zijn landgenoten beter te informeren over een aantal Franse zeden en gewoontes richtte Peter koster een site in met tips voor Frankrijkgangers. Hij groepeerde een en ander rond het Franse symbool voor vreemdelingenhaat bij uitstek: het hurktoilet. Koster geeft onder meer informatie over de taal, het eten en drinken en het overnachten. En uiteraard vindt u er een uitgebreide handleiding over hoe u zich letterlijk en figuurlijk staande moet houden boven het hurktoilet.
De eerste tip is 'doe de deur dicht en zoek een droge plek om je rol wc-papier neer te leggen'. De tweede kunnen wij naturisten gelukkig meteen overslaan: 'Laat de kleding zo ver zakken dat vrij is wat vrij moet zijn, maar houdt de kleding zo hoog mogelijk aan je benen'. Er blijven dan nog zes tips over, waarvan de meest pregnante tip 4 is: 'Hurk'.

Radio Noord-Holland, 1-7-2002, internetrubriek Martijn Warnas
Hurktoilet.nl is een onofficiële maar misschien daarom juist zo interessante reisgids voor Frankrijk. Uiteraard is de hoofdattractie een handleiding voor het gebruik van het hurktoilet. Maar er is meer. Tips voor overnachten langs de snelweg en het assortiment bij de Franse bakker.

De Volkskrant, 8 juni 2002
Hurken. De tent al van zolder gehaald? Een nieuwe Wat-En-Hoe-In-Het-Frans gekocht? (waar blijft toch altijd die oude?) Nog even en Nederland staat massaal in de file op de Route du Soleil. Prachtig land dat Frankrijk. Maar ja, die toiletten. Hoe natte voeten te voorkomen en andere tips om de vakantie te overleven op: www.hurktoilet.nl.

Cappuccino (Radio 2 NCRV, zaterdag 1 juni 2002, 09.00 uur)
,,De meesten van u hebben het vast meegemaakt op Franse campings: de hel en/of de charme van het hurktoilet. Het is bijna symbool geworden voor de vakantie in Frankrijk, vandaar dat het de site hurktoilet.nl zijn titel heeft gegeven. Deze site biedt veel informatie over alles dat met een vakantie in Frankrijk te maken heeft: het is een ware vakantiegids voor Frankrijk. De initiatiefnemer van de site is Peter Koster en hij is te gast.''

Beluister het interview van NCRV-presentator Sjors Fröhlich (streaming audio oftewel bijna direct geluid):  

De Kampioen (maandblad ANWB), juni 2002
,,Een vermakelijke site over Frankrijk en de Franse gewoontes waarop veel links naar andere sites en een beschrijving van het gebruik van zo'n typisch Franse wc."

Wanadoo België (Homepage Belgische Internetprovider), 28 december 2001
,,Elk jaar in de vakantieperiode zie je overal op onze wegen auto's met de overbekende Nederlandse nummerplaten. Ze trekken caravans die volgestouwd zitten met bier, pindakaas, aardappelen,... alles wat onze zuinige noorderbuur nodig heeft om geen euro hoeven uit te geven. Hurktoilet is dé overlevingsgids voor vakanties in Frankrijk."

Tijdschrift Humo (België), 5 juni 2001
,,Vermoedelijk is er geen land ter wereld waar zoveel Nederlanders hun vakantie doorbrengen als Frankrijk. Maar er is ook geen land waar Nederlanders zo mopperen, al was het maar vanwege de taal.’ Voor u óns van Hollanderhaat beticht (Nederlanders zijn onze beste vrienden!): het is Peter Coster die het zegt op zijn Bienvenue ofte Welkom-website, een bescheiden reisgids voor Nederlanders in Frankrijk. Met een amusante en leerrijke handleiding over hoe u zich staande moet houden in het meest verwenste Franse meubelstuk: het hurktoilet.''

Dagblad De Dordtenaar, 28 april 2001:
,,Peter Koster creëerde een digitale reisgids voor Frankrijk, die hij (hoe herkenbaar voor de bewonderaars van dit land) Het Hurktoilet doopte.
De door Koster ingerichte site verschaft informatie over taal, autoroutes, keuken en de diverse departementen. Ook het weerbericht is van de partij en wie verder bladert komt tevens lezenswaardige impressies en tips van andere Frankrijkgangers tegen. Dat een gebruiksaanwijzing voor hurktoiletten niet ontbreekt, mag duidelijk zijn.''

Op Pad (maandblad ANWB), nr. 3, april/mei 2001
,,Er is geen land dat zo populair is bij Nederlanders als Frankrijk, maar tegelijkertijd geven we lustig af op de Fransen met hun belachelijk karige ontbijten, de onverzettelijkheid om een andere taal te spreken en hun vreselijke hurktoiletten. Peter Koster heeft een aantal onhebbelijkheden aardig in kaart gebracht en ze aangevuld met praktische informatie over Frankrijk.''

Rotterdams Dagblad, 29 januari 2001
,,een alternatieve reisgids voor Frankrijk, gewijd aan het hurktoilet.''

Webstyle/Mail (E-zine), 8 september 2000,
,,Alles over het hurktoilet.''

Planet Multimedia, 30 augustus 2000,
Origineler is Hurktoilet, met alle informatie om te overleven in Frankrijk en een platform waar Frankrijkgangers hun ervaringen uit kunnen wisselen.