Nancy, stad van Stanislas en de Art Nouveau

Foto van art-nouveau-ijsjes op het PlaceStanislas in Nancy

Zelfs de ijsjes zijn art-nouveau in Nancy. Foto HT

Nancy is voor veel mensen niets meer dan een deel van de naam Metz-Nancy, die staat voor de route via Luxemburg naar Zuid-Frankrijk. Ze weten niet wat ze missen…
Is Metz al een aardige stad (met vooral de prachtige glas-in-lood-ramen van Marc Chagall in de kathedraal), Nancy is een waar juweeltje.
Dat dankt de stad aan een voormalige Poolse koning en een kunststroming. Die koning was Stanislas. Toen hij in Polen het veld moest ruimen voor en andere heerser, gaf zijn schoonzoon hem de titel hertog van Lotharingen. Als blijk van erkenning daarvan liet hij een prachtig plein ontwerpen, dat we tegenwoordig kennen als het Place Stanislas. In Nancy zeggen ze kortheidshalve Place Stan, maar dat terzijde. Belangrijker is dat het plein er nog altijd is, springlevend.
De gebouwen, waaronder het hertogelijk paleis, zijn misschien niet eens zo heel bijzonder, maar de deels vergulde hekken op de hoeken (waarvan twee met fonteinen) maken het plein meer dan af. En dan vind je er ook nog eens een boel voor terrasjes om de inwendige mens te verwennen. Neem bijvoorbeeld een kir of een kir royal, want dat zijnn hier gewoon traditionele streekdrankjes. Vanaf een hoge sokkel kijkt Stanislas goedkeurend toe.

De kunststroming is de art nouveau ofwel jugendstil. Nancy was de bakermat van deze stroming van een dikke eeuw geleden, die zich kenmerkt door een hang naar de natuur en rijke detailleringen. Men spreekt zelfs wel van de School van Nancy.
Foto van art nouveau entree van herenhuis aan de Avenue Foch in Nancy

Art nouveau entree van herenhuis aan de Avenue Foch in Nancy. Foto HT

Bij de plaatselijke VVV scoor je een folder met kaart waarop de belangrijkste art nouveau-panden aangegeven en kort beschreven worden. De meeste daarvan kun je alleen van buiten bekijken. Smeedijzeren balkonhekjes, glas-in-lood-ramen, gevelornamenten, het houdt niet op.

Een deel daarvan vind je ruwweg tussen de Place Stanislas, de negentiende-eeuwse overdekte markt en het station. Aan de andere kant van het station vind je aan de Avenue Foch een aantal imposante herenhuizen en iets verderop de mooie Villa Majorella. Die kan op afspraak ook van binnen bekeken worden. Verder vind je nog een groepje mooie villa's in de buurt van de Avenue du Géneral Leclerc en de Rue des Brice. Stop op die laatste straat niet bij de laatste villa, maar loop even door naar beneden. Dan zie je ook nog een aantal 'gewone' rijtjeshuizen in art-nouveau-stijl.

Foto van art nouveau bed in het Musée de l'école de Nancy

Art nouveau bed in het Musée de l'école de Nancy. Foto HT

In het Musée de l’Ecole de Nancy hebben ze juist de interieurs. Dat is beslist de moeite waard om pak ‘m beet een uur bewonderend rond te lopen, daar niet van. Maar het leukst is natuurlijk een interieur dat nog in gebruik is. Welnu, aan de Rue Henri-Poincare vind je restaurant Flo l’Excel. Mocht je het niet kunnen vinden, dan vraag je gewoon naar Le Flo. Dat restaurant heeft een imposant interieur, geheel in stijl. Dat 1.100 bezoekers van Trip-advisor de diners ondanks de onberispelijke bediening niet geweldig vinden, mag niet deren. Ga voor etenstijd, bestel een kop koffie en geniet!

Overigens heeft Nancy ook nog een echt oude wijk, van pak 'm beet het eind van de Middeleeuwen en iets daarna. Afgezien van een indrukwekkende, dubbele stadspoort, is die niet heel bijzonder. Maar strijk even neer op het gezellige plein voor de basiliek van Sint Epvre en vervolg dan je weg richting Place Stan via de Place de la Carrière. Zo beland je geleidelijk aan vanzelf weer in de sfeer van Stanislas.
Voor een smakelijke afsluiting van Nancy vinden we hier ijssalon Amorino. Het mag dan een keten van ijssalons zijn, de ambachtelijke ijsmakers hier verstaan van hun vak. Maar zeker zo belangrijk is dat ze hier niet zo maar een bolletjes in een hoorntje proppen. Hier bouwen ze je ijsje stukje bij beetje op. Laagje voor laagje bouwen ze ze op tot een schitterende bloem: art nouveau ijsjes.
Met 3,90 voor het equivalent van tweee bolletjes is Amorino voor Franse begrippen nog niet eens duur. Tip: als je aan de kant van de Place Stanislas je ijsje haalt, sta je negen van de tien keer in de rij. Verlaat het plein via het hek aan de kant van de opera. Dan kom je aan de achterkant, waar ze buiten ook ijs staan te verkopen.
Zie ook de pagina over Noordoost-Frankrijk