Les Landes, zijn stranden en de Bordeaux-streek

Les Landes met zijn stranden, prachtig om te surfen. Van Frans Baskenland trot Bordeaux vind je oceaanstranden, met Biarritz, Bayonne en het Dune de Pilat. Arcachon, hossegor en dac, wijnbouw en gironde, je vind het hier. Medoc wijnen en Graves

Laatste blogs over Les Landes

Links  Het weer

Les Landes, Gironde, Baskische kust

(Advertentie)
Campings in Les Landes

Boek of reserveer een camping in Les Landes en omgeving via Suncamp
Gironde
Les Landes
Pyrénées-Atlantiques
Les Landes is bovenal Europa's surf-stek bij uitstek. Ooit was het moerasgebied, maar het werd al lang geleden ingepolderd en is tegenwoordig vooral het grootste bosgebied van Frankrijk. Populair vanwege klimaat en 106 kilometer oceaankust. Het getijverschil is enorm: gemiddeld twee meter, maar uitschieters tot vijf meter zijn geen uitzondering.
Voor surfers is Les Landes samen met de zuidelijker gelegen Frans-Baskische kust dan ook een paradijs. Wie wil leren surfen, vindt surfscholen genoeg. Wie geen Frans spreekt, moet iets langer naar een school zoeken: bij veel scholen is er een instructeur die Engels spreekt. Een paar lessen zijn genoeg om een leuke ride te kunnen maken. Houd er wel rekening mee dat surflessen niet zoals skilessen op vaste tijden beginnen. De aanvangstijden hangen af van het getij. Zoals een instructeur zei: ,,De oceaan wacht niet.''

Het contrast tussen zee en bos is mooi te zien vanaf de vuurtoren van Contis (38 meter). Voor wie de Franse zeeën te hoog gaan, liggen er vlakbij de kust ook nog aantrekkelijke meren. Natuurliefhebbers kunnen hier niet om een tochtje over de Courant d'Huchet heen. Roeiers brengen hen over het Biesbosch-achtige riviertje van het Lac de Leon naar de kust. Min of meer vergelijkbaar is het tochtje vanaf het meer van Soustons richting kust.
Sinds mensenheugenis zijn er in Les Landes veel kuuroorden. Volgens de legende is dat te danken aan een Romeinse soldaat, die zich van zijn reumatische hond wilde ontdoen. Hij gooide het beest in het riviertje de Adour. Tot zijn stomme verbazing verdronk het dier niet, maar stapte het genezen en wel weer op de kant. Tweeduizend jaar later is de heilzame werking van het water te beproeven in kuuroorden als Dax, Saint Paul les Dax en Eugenie les Bains.

Toren van de oude stadspoort van Bayonne, met op de achtergrond de kathedraal
Toren van de oude stadspoort van Bayonne, met op de achtergrond de toren van de kathedraal. Foto Jacques Managau
Diep in de binnenlanden van Les Landes zijn de vestingstadjes Saint Justin en Labastide d'Armagnac de moeite waard. In Saint Justin herinneren drie achthoekige torens en resten van stadswallen uit 1280 aan de verdedigingsfunctie van de vesting. Net als in Labastide wordt het centrale plein er omringd door arcades. In dat laatste dorp bevindt zich bovendien een kerk, die met toestemming van Paus Johannes XXIII gewijd is aan wielrenners: de Notre Dame des Cyclistes. Behalve heiligenbeelden staan hier de nodige fietsen en ruim honderd kampioenstruien van wielerhelden als Anquetil, Simpson, Hinault, Merckx en Ocana. Maar natuurlijk is Labastide ook de bron van de drank armagnac, gedestilleerde witte wijn.

Net ten noorden van Les Landes ligt (in het departement Gironde) de haven- en wijnstad Bordeaux, waarvan het oude deel door de Verenigde Naties tot Werelderfgoed is uitgeroepen. Voor een mooi uitzicht over de stad beklim je (tussen 1 juni en 30 september) de toren van de saint-Michel-Basiliek. De 114 meter hoge toren werd, net als de immense basiliek, in de vijftiende eeuw gebouwd. Klimmen kan overigens maar tot 50 meter. Nog en mooie kerk in Bordeaux: de elfde-eeuwse Sint-André-Kathedraal met zijn twee 80 meter hoge torens.
Rond Bordeaux ligt, behalve prachtige kust, het beroemde wijngebied, waar befaamde wijnen als de Médoc en de Graves vandaan komen. Topper in het kustgebied is het Dune du Pilat, met 105 meter hoogte de hoogste duin van Europa.

Een paar kilometer ten zuiden van Les Landes ligt de luxe badplaats Biarritz, die officieel nog in de Pyreneeën ligt. We zijn hier beland in Frans Baskenland. Hoewel er een actieve Baskische beweging is, komt het geweld van de Spaanse Basken hier niet voor. Wel zijn her en der Baskische teksten te vinden, maar met Frans kan men zich hier prima redden.
Wat daar ook van zij, Biarritz is een kustplaats om gezien te hebben. Het dorp dankt haar faam aan keizerin Eugénie, die hier anderhalve eeuw geleden een villa liet bouwen. Veel van de grandeur van die tijd is behouden gebleven. Daarbij nemen we dan maar voor lief dat tussen die imposante oude gebouwen lukraak nieuw beton geplempt is. Het beroemdste plekje van Biarritz is vermoedelijk wel de Rots van de Heilige Maagd ( Rocher de la Vierge ), een eiland waar vissers een Mariabeeld plaatsten om hen te beschermen tegen de verraderlijke winden vlakbij de haven. Eiffel, die later de Eiffeltoren zou bouwen, bouwde een brug naar het eiland.

Zoals vrijwel overal in Zuid-Frankrijk worden ook in Les Landes en Baskenland nog regelmatig stierengevechten gehouden. Hoewel, echte stierengevechten zijn het niet. Hier wordt gewerkt met koeien. De zogeheten Course Landaise, is relatief diervriendelijk. De koe wordt kwaad gemaakt, maar niet verwond of gedood. De koeienvechter moet het dier ontwijken door (zo weinig mogelijk) op zij te gaan. Over de aanstormende stier heen springen mag ook.

Streken en steden in de omtrek: Dordogne, Lot, Pyreneeën

Zoek boeken over Les Landes

Logo Bol.com

Zoek boeken over Bordeaux

Logo Bol.com

Camping-Frankrijk.nl

logo Camping-Frankrijk.nl Campings Gironde
Campings Les Landes
Campings Pyrénées Atlantiques

Weersverwachting voor Bordeaux: klik hier  

Klimaat  J   F   M   A   M   J   J   A   S   O   N   D 
Gemiddelde dagtemperatuur (°C) 11 12 15 16 18 22 23 24 22 19 15 12
Gemiddelde totale neerslag (mm) 125 115 85 90 110 100 90 125 140 165 160 170
Temperatuur zeewater (°C) 12 12 12 13 15 19 21 22 21 19 16 13
Getijdeverschillen (cm) 200 - 250 150 - 200 100 - 150 50 - 100 100 - 150 100 - 150