De Camargue, een fantastisch moeras

Foto van flamingo's in de Camargue
Je hoeft bepaald geen doorgewinterde vogelaar te zijn om flamingo's te spotten in de Camargue. Foto HT
Begin eens in de oude stad Arles, de stad van Van Gogh met zijn Romeinse theater en dito amphitheater. Arles is typisch Provence. Maar Arles is ook de poort tot de Camargue, een fenomenaal gebied van heel andere aard. Wilde stieren, moerassen en zigeunerbedevaarten, hier is de wereld anders. Dat de Camargue officieel gewoon tot de Provence gerekend wordt, doet daar niets aan af.
Bij Arles splitst de Rhône zich om in twee takken (de Rhône en de Petit Rhône naar de Middellandse Zee te stromen) Langs die rivieren en daartussen ontspint zich een bijzonder landschap. Het begin oogt nog saai, een kaal vlak land met wat akkers zonder dat er iets te beleven valt. Maar even later zijn het nog steeds akkers, alleen staan ze blank. Fris-groene sprieten steken de kop op boven het water. Uniek voor Frankrijk: hier wordt rijst verbouwd! Iets verderop staan echte plassen water, netjes ingedijkt, bij witte bergen zout.

Maar belangrijker voor ons: tussen rijstvelden en zoutwinning liggen meren (zoals het immense Etang de Vaccarès uit de thriller van Alistair Maclean) en moerassen met zeekraal, afgewisseld met kleine bosjes. Hier hoef je niet moeilijk te doen om een bijzondere vogel te spotten. De flamingo's lopen hier met duizenden tegelijk. Hun koppen hebben ze doorgaans in het water, op jacht naar de kleine kreeftjes waaraan ze hun rose kleur danken. Kijk trouwens niet vreemd op als ze in eerste instantie minder rose lijken dan je gedacht had: het zijn vooral de vleugels die de kenmerkende, felle kleur hebben. Kijk maar eens als ze opvliegen... En als je dan toch vogeltjes aan het kijken bent: de kleine zilverreiger kan je ook niet ontgaan.
Nog meer dieren: op tal van plekken lopen kuddes zwarte stieren. Echt wilde dieren zijn het niet, maar ze leven in semi-vrijheid in de moerassen. Gardians, Franse cowboys op witte paarden, verzamelen ze als ze nodig zijn, voor stierengevechten of voor de slacht. In tegenstelling tot bij de slacht worden ze bij de stierengevechten niet gedood: de stierenvechters moeten proberen allerlei attributen van de hoorns te plukken. Worden de dieren geslacht, dan kunnen ze verwerkt worden tot Gardianne de taurau: mager rundvlees in rode wijn, dat een specifieke smaak ontleend aan het zoute voer dat het dier zijn leven lang genuttigd heeft.

Word ook cowboy, eh, gardian

Foto van de Tour Constance in Aigues-Mortes
De Tour Constance in Aigues-Mortes, waar protestanten om hun geloof gevangen gehouden werden. Foto HT
Alle elementen uit dit prachtige gebied kun je als toerist beleven. Om bij het begin te beginnen: een rijstmuseum en een zoutmuseum ontbreken natuurlijk niet. Op zeker vier plekken vind je een natuurbezoekerscentrum. Daar krijg je niet alleen tekst en uitleg, er beginnen ook wandelpaden die je eenvoudig het moeras in brengen: de paden lopen vaak over houten vlonders. Voor de spectaculaire vogels hoef je deze paden niet zo nodig te volgen: die zie je vanuit de auto ook wel.Bovendien kun je er vaak alleen tussen negen en zes uur terecht. Een beetje vogelaar weet dat je daarvoor en daarna veel meer leuks ziet. Maar je krijgt wel een veel betere indruk van het moeras-landschap dan je vanuit de auto krijgt.
Ook het cowboy- en stierengebeuren kun je zelf meemaken. Veel stierenboeren ontvangen je graag op hun manades. Wat heet, ze nemen je graag een dag mee. Als je maar halfwat paard kunt rijden, ga je gewoon een dag mee met een gardian. Zo niet, dan neemt de gardian je gewoon mee in zijn Landrover. Ook stierenboeren in de Camargue gaan immers met hun tijd mee. Reken wel op een 40 à 50 euro per persoon.

Zijn er voorbij Arles nog leuke stadjes, nou eigenlijk niet, op één of twee uitzondering na. Legendarisch, maar eigenlijk teleurstellend, is Saintes-Maries-de-la-Mer. Volgens de overlevering zouden Maria Magdalena en twee andere Maria's hier ooit aangespoeld zijn in een bootje zonder zeilen of roeispanen, om van hieruit de Provence te evangeliseren. Daar kun je van denken wat je wilt, anno 2015 is het dorp gewoon en toeristenbadplaats annex toeristenval. Alleen de kerk, die in de Middeleeuwen ook als burcht diende, is de moeite van een bezoekje waard.
Het tegendeel is het geval in het gezellige Aigues-Mortes. Toegegeven, als stadje zou het niet heel erg bijzonder zijn, ware het niet dat de Middeleeuwse stadsmuren en en de bijbehorende Constance-toren (Tour Constance) geheel bewaard zijn gebleven. Je kunt in een uur een rondwandeling over de stadsmuren maken en de toren bezichtigen. Vraag bij de entree om de Nederlandse audiogids, dan krijg je uitleg: niet alleen over de politieke belangen van de Franse koningen om hier een stad te stichten, maar ook over de vervolging van de protestanten. En passant heb je ook nog een geweldig uitzicht over de veelal rose gekleurde plassen van de zoutwinning.