Laatste blogs over Dordogne

Dordogne en Corrèze

Links  Het weer

(Advertentie)
Campings in Dordogne

Boek of reserveer een camping in de Dordogne via Suncamp
Corrèze
Dordogne
De Dordogne is een vriendelijk, licht glooiend gebied langs de van oost naar west stromende rivier met dezelfde naam de Dordogne. Het bij toeristen populaire gebied dat in Nederland meestal aangeduid wordt als Dordogne begint overigens al ten oosten van het departement Dordogne, in het departement Corrèze. Het departement Dordogne wordt in Frankrijk ook nog vaak aangeduid met de oude naam Perigord.
De rivier zelf is niet diep en is uitstekend geschikt om te spelevaren. Kanovaren, zwemmen en pootjebaden zijn niet voor niets belangrijke activiteiten in dit departement. Tijdens de honderdjarige oorlog vormde de Dordogne de grens tussen Engeland en Frankrijk.

In het gebied zijn veel grotten. Die van Lascaux hebben beroemde prehistorische schilderingen Ze zijn niet toegankelijk voor het publiek omdat de tekeningen door de adem van te veel mensen grote schade op zouden lopen, maar even verderop is een replica van een deel van deze grotten opengesteld.
Het gaat om een redelijk getrouwe kopie, maar je houdt toch het gevoel dat je in een kopie rondloopt. In het hoogseizoen is het er bovendien zo druk dat het niet mogelijk is een entreekaartje voor dezelfde dag te kopen. Niet getreurd, er zijn nog veel meer grotten en prehistorische rijkdommen te vinden.

Uzerche aan de Vézere
Uzerche, volgens sommige archeologen de plaats waar de Galliërs het langst stand hielden tegen de Romeinen. Foto Christian Bourliataud

Pittoresk is het 1200 jaar oude stadje Sarlat, waar nog veel oude gebouwen bewaard zijn gebleven. Zo goed als elke dag is er in het stadje een gezellige markt, met veel verse groenten en fruit. Ook Domme is de moeite waard, maar zo klein dat het in de zomervakantie de stroom toeristen nauwelijks aan kan.
Liefhebbers van kastelen komen langs de Dordogne ook aan hun trekken. Volgens zeggen zijn er wel 1001 kastelen. Een groot deel daarvan werd gebouwd tijdens de honderdjarige oorlog (1337-1453). Prachtige voorbeelden zijn de burchten van Castelnaud en Beynac. Ietsje jonger is het kasteel Les Milandes, waar zangeres en revue-artieste Josephine Baker na de Tweede Wereldoorlog haar intrek nam.
Minder bekend dan Sarlat, maar zeker de moeite waard is het oude stadje Brantome, met een onder meer een abdij uit de negende of tiende eeuw, de oudste klokketoren van Frankrijk en de Grot van het Laatste Oordeel. De ligging op een schiereiland in de meanderende rivier de Dronne maakt het idyllische plaatje compleet.
In het zuiden van de streek is Monpazier een bezoek waard. Het is niet alleen een van de oudste vestingen, die vermoedelijk model heeft gestaan voor vele andere, maar ook één van de best bewaarde. Het stadje werd gebouwd in de twaalfde eeuw.

De Perigord geniet gastronomische bekendheid dankzij truffels en ganzenlever. De ganzen schijnen niet bepaald diervriendelijk behandeld te worden. De dieren zouden niets dan zout water krijgen, om zo een zo groot mogelijke lever te krijgen. Truffels zijn onder de grond groeiende paddestoelen; wie er meer van wil weten kan terecht in het natuurbezoekerscentrum in Sorges-en-Perigord.

Asterix-gelovigen kijken net over de grens van de Dordogne in Uzerche (Correze) aan de Vezere. Volgens sommige archeologen is dat het laatste stadje waar de Galliërs het langste weerstand boden aan Julius Ceasar. In die tijd zou het Uxellodunum geheten hebben. Feit is dat er al in de achtste eeuw een fort gebouwd werd en dat er heel veel gebouwen uit vervlogen tijden bewaard zijn gebleven.

Aangrenzende streken: Centraal Massief, Lot, Les Landes.

Zoek boeken over de Dordogne

Logo Bol.com

La ronde du Périgord

[Vorige site]  [Volgende site]
[Op goed geluk]  [Alle sites]

Reisgidsen over de Dordogne (via Bol.com)

logo Camping-Frankrijk.nl

Camping-Frankrijk.nl

Campings Dordogne
Campings Corrèze
Campings Lot

Banner Dordogne Toplijst

 
Bookings-Banner
Hotels Dordogne
Hotels Limousin
Hotels Argentat
Hotels Beaulieu-sur-Dordogne
Hotels Bergerac
Hotels Beynac-et-Cazenac
Hotels Brantôme
Hotels Brive-la-Gaillarde
Hotels Cahors
Hotels Gourdon
Hotels Nontron
Hotels Périgueux
Hotels Rocamadour
Hotels Sarlat-la-Canéda
Hotels Souillac
Hotels Uzerche

Klik hier voor de plaatselijke weersverwachting  

Klimaat  J   F   M   A   M   J   J   A   S   O   N   D 
Gemiddelde dagtemperatuur (°C) 7 9 12 13 20 21 23 25 21 16 9 7
Gemiddelde totale neerslag (mm) 83 80 74 75 72 71 75 70 77 83 87 85