Zwarte zaterdag 2018: 3 augustus en beneden Lyon ook 10 augustus

Filmbeeld van zwarte zaterdag op de Autoroute du Soleil
'Zwarte zaterdag' is de kernachtige naam voor dagen met ettelijke honderden kilometers vakantie-files op de Franse snelwegen. Vorig jaar werd zelfs bijna 1.000 kilometer file geregistreerd, een record. De drukte begint 's morgens vroeg bij Parijs en de andere grote steden. In de loop van de dag verplaatst ze zich langzaam richting vakantieoorden. Wie enigszins kan, vermijdt in juli en augustus zowel op de heenweg als op de terugweg om op vrijdag of zaterdag te rijden. Op andere werkdagen en zondagen is het veel rustiger. De terugreis verloopt doorgaans meer gespreid, en dus wat rustiger. Kun je niet anders, vertrek dan vooral niet te vroeg uit Nederland en Vlaanderen, zodat je lekker achter de files blijft. Midden in de nacht al vertrekken heeft geen enkele zin: dan kun je in Frankrijk gewoon aanschuiven in de file.

Verkeersdruktevoorspeller Bison Futé verwacht dat zaterdag 3 augustus 2019 in heel Frankrijk zwarte zaterdag zal zijn. Daarnaast is het op zaterdag 10 augustus zwarte zaterdag in de regio Auvergne-Rhône-Alpen, zeg maar een enorme cirkel rond de stad Lyon, maar ook op de A7 (Route du Soleil) beneden Lyon en op de A9 langs de Middellandse Zee richting Spanje. Overigens zijn de andere zaterdagen in juli en augustus ook altijd erg druk, maar net iets minder dan op zwarte zaterdag.

Daarnaast zijn er buiten de grote vakantie regionaal nog enkele zwarte zaterdagen. Op zaterdag 23 februari 2019 moet je vanwege de Franse voorjaarsvakanties rekening houden met extreme drukte op de wegen in het Rhônedal en van daar naar de ski-gebieden.

Files voor restaurants en toiletten

Filmbeeld van zwarte zaterdag op de Autoroute du Soleil
 

Beruchte knelpunten

  • Alle doorgaande snelwegen om Parijs
  • De A10 Parijs - Orléans - Tours
  • De A6 (Autoroute du Soleil) voor de tol van Villefranche-sur-Saône
  • De Rondweg om Lyon
  • De gehele A7 (Route du Soleil) van Lyon tot Orange
  • De gehele A9 (Orange - Spaanse grens)

Goede alternatieven

  • Richting zuid-oost-Frankrijk: Lille - Reims - Troyes - Dijon - Dôle - Annecy - Grenoble
  • Richting Noordzee, Normandië, Bretagne en Atlantische kust: Antwerpen - Brugge - Calais - Rouen - Le Mans - Tours
  • Richting Perpignan / Spanje: Orléans - Clermont-Ferrand - Millau
Op de weg en zeker bij de grote tolstations is het natuurlijk extreem druk. Daar blijft het echter niet bij. Ook bij benzinestations ontstaan lange rijen, zowel voor de pompen als bij de toiletten (zeker voor de dames). Meer dan ooit is dit de dag om van de snelweg af te gaan om te tanken: het is bij de grote supermarkten niet alleen goedkoper, maar de rijen zijn er korter en ook hier tref je openbare toiletten aan.
Zorg hoe dan ook voor voldoende te eten en (vooral) te drinken aan boord. Ook de hotels langs de doorgaande routes zijn snel vol.

Beland je toch in de files, pas je rijstijl dan aan. Tips:

Bus-ramp

De naam zwarte zaterdag is vermoedelijk ontleend aan het gegeven dat op deze drukste dag ook de meeste verkeersslachtoffers vallen. Op 31 juli 1982 vielen bij een ongeluk met een bus zelfs 53 doden, waarvan 44 kinderen. Nog altijd mogen bussen met groepen kinderen niet rijden op zwarte zaterdag.
Verkeersveiligheidsorganisatie Bison Futé gebruikt bij haar voorspellingen van de verkeersdrukte een kleurensysteem. Zwart is daarin topdrukte, rood zeer druk, oranje drukker dan gewoon. De normale situatie is groen. Op de site van autowegexploitant ASF wordt de verwachte drukte vooraf van uur tot uur voorspeld. Verwarrend genoeg gebruikt die een andere kleur-indeling. Ze kent groen (rustig), oranje en rood (uiterst druk) maar geen zwart.

Gerelateerde pagina's: Onderweg in Frankrijk, Milieuzones in Frankrijk, Woordenlijst Frans Verkeer, Drie routes naar het zuiden
Reageren op deze pagina kan op ons Forum Verkeer in Frankrijk.

Tweet