Jura Frankrijk

Franse Jura met ondergrondse riviertjes. Pontarlier en Besanšon,lou lison doubs, grot, ain vouglans meer merengebied. Sochaux Joux kasteel en Chalain.

Laatste blogs over de Jura

Jura (Franche-ComtÚ)

Links  Het weer
De bosrijke Jura is op het eerste gezicht een lieflijk middelgebergte op de grens met Zwitserland. Schijn bedriegt echter. Een groot deel van het gebied bestaat uit een vriendelijk golvend plateau, waarin op tal van plaatsen pareltjes van verrassende schoonheid schuil gaan. In de meeste gevallen vraagt een bezoek daaraan niet eens een lange wandeling.

De bron van de Lison: een stil riviertje in een grot
De bron van de Lison is een stil riviertje in een grot.
Die pareltjes dankt de Jura aan de merkwaardige bodem van het plateau. Die vormt een spons, waarin tal van ondergrondse riviertjes lopen. Zo spuit het water bij de bron van de Loue (nabij het pittoreske dorpje Ornans) uit de rotsen, maar kun je eigenlijk niet van een bron spreken. De Loue is gewoon een vertakking van de Doubs, die twintig kilometer verderop bij Pontarlier begint.
Nog zo'n bijzonder plekje: de bron van de Lison. Ook dit is niet de echte bron. Een kilometer stroomopwaarts zakt het water langzaam de grond in. Vervolgens heeft het een grot gevormd, waar bezoekers van de 'bron' zelfs een klein stukje in kunnen lopen. Net buiten de grot stort de rivier van een waterval, om vervolgens vriendelijk verder te kabbelen.

Of neem de bron van de Ain. Ook die neemt zijn water uit ondergrondse riviertjes, maar dat verlaat de bron zelden bovenlangs. De bron is als het ware een vijver, van waaruit het water de bodem in zakt naar een diepere laag met ondergrondse riviertjes. De permanente bron van de Ain is vandaag de dag de even verderop gelegen Papiermolenbron.

Zelfs als het water niet ondergronds gaat, zorgt het voor spektakel. Voor de Gorge (kloof) de Langouette is het woord kloof eigenlijk nog te beperkt. Het kolkende water heeft er een tientallen meters diepe, tien meter brede sleuf met loodrechte wanden door de rotsen gegraven. De gorges van de Saine laten zich bekijken vanaf het tracé van een in onbruik geraakte tramlijn. Zaklamp mee voor in de tunneltjes! Zaklamp mee is trouwens ook het devies bij een bezoek aan de gratis toegankelijke grot van de Pontoise bij Villard-sur-Bienne. Speleologen hebben daarin met fluorescerende verf een route aangegeven, die voor min of meer geoefende wandelaars goed te doen is.

Ook al is de Jura niet hoog, men ziet er wel degelijk berggeiten. Bij de VVV's van Nozeroy, Champagnole, Saint Laurent-en-Grandvaux en Foncine kan men zich inschrijven voor excursies naar deze elegante dieren. Deze tochten zijn niet voor uitslapers: vertrek om zes uur 's ochtends. Bij Clairveaux ligt een merengebied. Rondvaarten op het meer van Vouglans zijn mogelijk vanuit La Tour du Meix.

Chateau de Joux
Chateau de Joux. Foto J. Varlet / Ministère des Affaires Etrangères - Service Photographique
Wie meer om het culturele erfgoed geeft, kan zijn hart ophalen in het gezamenlijke museum van diamantairs en pijpenmakers in Saint Claude. Industrieel erfgoed is er ook volop: de metaal-industrie van Syam gebruikte in 1810 al hoogovens. De brillen-industrie was er in 1796 al te vinden. Aan de rand van de Jura, in Sochaux, heeft autofabrikant Peugeot zijn thuisbasis, met bijbehorend museum vol klassieke auto's, brommers en fietsen.
De militaire bouwmeester Vauban heeft ook in Besançon en Belfort zijn fortificaties achtergelaten. De citadel van Besançon wordt gerekend tot de belangrijkste werken van deze medewerker van zonnekoning Lodewijk de veertiende. Dit immense bouwwerk leent zich om een dagje in door te brengen, ook al omdat het nog steeds nuttig gebruikt wordt. De ruimtes tussen de muren dienen als dierentuin. In de garnizoensgebouwen zijn een streekmuseum en tentoonstellingen over Vauban zelf, het verzet in de Tweede Wereldoorlog (in de citadel werden enkele verzetsstrijders door de Duitsers gefusilleerd) ondergebracht.
Vauban verbeterde ook de verdediging van het kasteel van Joux (bij Pontarlier), dat alleen al een bezoek waard is vanwege zijn unieke ligging. Vol verrassingen is het kasteel van Arlay, een oud klooster dat zijn huidige vorm kreeg in 1770. De historie er van is nauw verweven met die van het Nederlandse koningshuis. Willem de Zwijger kreeg Arlay ooit toebedeeld en daardoor is koningin Beatrix nog altijd barones van Arlay. In het prachtige park rond het kasteel is een fokstation voor wilde dieren uit de Jura opgezet. Valkeniers geven hier regelmatig demonstraties.

Streken en steden in de omtrek: Bourgogne, Elzas-Lotharingen, (Haute-) Savoie. Zie ook de pagina Wintersport.

Zoek boeken over de Jura

Logo Bol.com


Camping Les Bords de Loue met zwembad, glijbanen, tennisbanen en disco-avonden. Staanplaatsen en stacaravans reserveren in het Nederlands via Suncamp.

Jura reisgidsen en kaart bij Bol.com


 
Camping-Frankrijk.nl

logo Camping-Frankrijk Campings Belfort
Campings Cantal
Campings Jura
Campings Haute-Saône

 

 

Klimaat  J   F   M   A   M   J   J   A   S   O   N   D 
Gemiddelde dagtemperatuur (░C) 3 4 10 14 19 22 24 24 20 14 8 4
Gemiddelde totale neerslag (mm) 102 82 75 69 77 100 90 93 97 78 95 80