Vogezen, Elzass-Lotharingen

Vogezen, Elzass-Lotharingen zijn samen noord-oost-Frankrijk. Grand Ballon Metz en Nancy Straatsburg en Colmar in het wijngebied. Kathedraal en musea. Verdun Eerste Wereldoorlog HOHNeck Ballon d'Alsace zijn Vogezentoppen. Haut Koenigsbourg

Laatste blogs over Noordoost-Frankrijk

Vogezen, Elzas-Lotharingen

Links  Het weer
Liefhebbers van afwisseling van landelijke rust, oude steden, cultuur en natuur komen aan hun trekken in het noord-oosten van Frankrijk, Elzas-Lotharingen. Het Massief van de Vogezen met als hoogste punt de Grand Ballon (1424 meter) ligt op de grens van de Elzas en Lotharingen. De Elzas is beroemd om zijn wijnen uit pittoreske dorpjes als Ribeauvillé en Riquewihr en natuurlijk om Straatsburg. Lotharingen, Lorraine op zijn Frans, pronkt met steden als Metz en Nancy.

Straatsburg staat bekend om zijn vakwerkhuizen
Straatsburg is bekend om zijn vakwerkhuizen. Foto: David Henry
De belangrijkste steden in de Elzas zijn Straatsburg, met zijn imposante kathedraal, Colmar, hoofdstad van het wijngebied en gezegend met een imposant aantal oude vakwerkhuizen, en Mulhouse, naar het schijnt na Parijs de stad met de meeste musea van Frankrijk. In ieder geval weet Mulhouse zich verzekerd van musea die je niet overal tegenkomt, zoals een brandweermuseum, een bedrukt katoen-museum en een behangmuseum.

Wie Straatsburg wil zien, kan een (bijna-gratis) fiets huren. Fietsen mag er ook op de wandelpromenades in het autovrije centrum. Plezierig is anders: je moet voortdurend in de remmen om niet letterlijk op hordes toeristen te botsen. De levendige stad met zijn vele vakwerkhuizen is de moeite waard. Zo staat er een imposante kathedraal. Op Petite France heeft Vauban, de militaire bouwmeester van Lodewijk de Veertiende, een bijzondere brug achtergelaten. Van daaruit kon hij schotten in de rivierlaten zakken, zoadat het land ten zuiden van de stad onder water kwam te staan. Tegenwoordig kun je over het dak van de brug lopen en genieten van mooi uitzicht op de stad. Voor het mooiste uitzicht moet je meer klimmen: 322 treden naar het platform in de toren van de kathedraal.
Ten zuiden van Straatsburg is de Elzas vooral een wijnstreek. Ribeauvillé en vooral Riquewihr zij er de beroemde ministadjes met mooie vakwerkhuizen en stadspoorten. Leuker om te bekijken is echter Colmar, dat groter is en veel meer en gevarieerdere vakwekhuizen heeft. Op dat gebied is Colmar misschien zelfs wel interessanter dan Straatsburg. Ook Colmar is toeristisch, maar dit is veel meer dan Ribeauvillé en Riquewihr een levende stad. Hier is toerisme 'slechts' een lucratieve bijkomstigheid. Liefhebbers van oude religieuze kunst bezoeken in Colmar bovendien het museum Unterlinden. Dat is gezegend met een rijke collectie in een middeleeuws klooster.

Lotharingen heeft met als belangrijkste steden Metz, Nancy en Verdun. Het gebied 'geniet' bij ons vooral bekendheid als industriegebied en als gebied om door te rijden (de route Metz-Nancy). Jammer, want Metz heeft veel meer te bieden dan zijn beroemde kathedraal. Zo heeft de stad, die gekenmerkt wordt door het vele gebruik van gele steen, nog een mooie middeleeuwse wijk. Wat de kathedraal betreft: volgens de legende sloot architect Pierre Perrat een pact met de duivel om de bouw mogelijk te maken... Hoe dan ook, de bouw nam liefst 300 jaar in beslag.
Nancy geniet grote faam om zijn art-deco architectuur. Liefhebbers van dit kunst-genre komen in de hele stad aan hun trekken, maar bovenal in het Musée de l'École de Nancy. Zijn rijkdom dankt Nancy vooral aan de Poolse koning Stanislas, die hier neerstreek na uit eigen land verjaagd te zijn. Zijn schoonzoon Lodewijk de Vijftiende gaf hem een plek als Hertog van Lotharingen. Daarom leefde hij zich als bouwmeester uit in Nancy. De man wordt nog altijd vereerd. Het schitterende Stanislas-plein is naar hem vernoemd.
Waar Nancy en Metz echte steden zijn, is Verdun veel meer een dorp gebleven. Verdun is echter als strijdtoneel uit de Eerste Wereldoorlog een begrip op zich geworden. De belangrijkste plek om te bekijken is het ossuarium (knekelhuis) van Douaumont, waar de restanten van meer dan 100.000 onbekende slachtoffers hoog opgestapeld liggen. Maar bekijk ook de ondergrondse stad, waar men zich verschool tegen het oorlogsgeweld. Of het Centre Mondial de la Paix, waar voortdurend exposities over oorlogsthema's worden gehouden. Wandel ook eens door de bossen rond Douaumont, bijvoorbeeld bij één van de verwoeste dorpen, en let eens op de kuilen in het landschap. Dat zijn geen natuurlijke kuilen. Het zijn kraters, gevormd door mortier-inslagen... Overigens woedde de Eerste Wereldoorlog precies een eeuw geleden. Links en rechts worden herdenkingen georganiseerd. De plaatselijke diensten voor toerisme kunnen je er alles over vertellen.

De streek kent een rijke geschiedenis vanaf 500 voor Christus, toen vier Gallische stammen er neerstreken. In de Frans-Duitse oorlog (1870-1871) viel de Elzas in Duitse handen. Na de Eerste Wereldoorlog werd het gebied weer Frans. Aan het oorlogsrijke verleden dankt de Elzas de Maginot-linie, een imposante serie verdedigingswerken die in de Tweede Wereldoorlog echter nutteloos bleek.

Vogezen

De Vogezen zijn voor het grootste deel lieflijke bergen, met af en toe aardige verrassingen. Ze strekken zich uit over de departementen Vosges, Bas-Rhin en Haut-Rhin. Natuurliefhebbers komen hier goed aan hun trekken. Niet voor niets zijn hier twee regionale natuurparken: dat van de Ballons des Vosges (Toppen van de Vogezen) en dat van de Noord-Vogezen. Dat laatste gaat bijna naadloos over in het Woud van de Pfalz in Duitsland. De noordelijke Vogezen zijn behalve een mooi natuurgebied (met een Romeinse tempel op de top van de Donon-heuvel) ook een belangrijk gebied voor de glaskunst. Je vindt er meerdere musea en talloze verkooppunten gewijd aan glas en kristal.
De Vogezezen beleven echter letterlijk en fuguurlijk hun hoogtepunt tussen Sainte-Marie-Aux-Mines en Cernay in het zuiden. De kale, glooiende toppen van de Hohneck, de Ballon d'Alsace en de Grand Ballon maken duidelijk wat met Ballons bedoeld wordt. In de meeste gevallen moet je toch nog wel ettelijke honderden meters wandelen om de de top te bereiken. Wie minder sportief ingesteld is, kiest daarom voor de Hohneck: daar kom je met de auto nagenoeg bovenaan. In het geval van de Ballon d'Alsace ontdek je op de top een beeld van Jeanne d'Arc, dat uitziet over wat nu Duitsland is. Welke je ook kiest: houd er rekening mee dat er op en om de toppen vaak een gemeen koude wind waait.
De mooiste manier om dit deel van de Vogezen te verkennen is met een toertocht over de Route des Crètes. Die werd in de Eerste Wereldoorlog door de Fransen over de toppen van de bergen aangelegd om de troepen beneden van voorraden te voorzien. Zoals elders in Noord-Frankrijk was de Eerste Wereldoorlog ook hier vooral een kwestie van veel bloedvergieten, zonder dat iemand er iets mee opschoot. Links en rechts kom je dan ook monumenten en oorlogsbegraafplaatsen tegen.

Een andere plek voor een schitterend uitzicht is het prachtige kasteel van Haut-Kœnigsbourg, van waar men het dal van de Rijn overziet. Het kasteel zelf verkeerde euwenlang in vervallen staat, maar werd door de Duitse keizer Wilhelm in oude luister hersteld om de suprematie van de Duitsers te tonen. Over uitzichtpunten gesproken: niet ver van Haut-Kœnigsbourg vind je de eenzame rots van Dabo met daar bovenop een kapel: goed vioor een 360-graden-panorama.
Voor alpine skiërs zijn de mogelijkheden in de Vogezen zeker in warmere winters beperkt. Daarvoor zijn de heuvels te laag. Toch doet het gebied zijn best om mee te gaan in de trends van de moderne wintersport. Om te beginnen werkt men ook hier steeds meer met sneeuwkanonnen. Wie echt wil kicken, kan ook in La Bresse-Hohneck terecht: ga parapenten om bij de landing doodleuk verder te skieën: kite-skiën. Maar voor het overige blijft het in de winter toch meer een streek voor mensen die naast allerlei andere zaken ook een keer een middagje op de lange latten willen staan.

Zie ook de pagina over Noordoost-Frankrijk
Aangrenzende streken:
Champagne-Ardennen, Bourgogne, Jura. Zie ook: Wintersport in Frankrijk.

Zoek boeken over de Vogezen

Logo Bol.com

Zoek boeken over Straatsburg

Logo Bol.com

Reisgidsen over Elzas-Lotharingen

Camping-Frankrijk.nl

logo Camping-Frankrijk Campings Ardennen
Campings Aube
Campings Marne
Campings Haute-Marne
Campings Meurthe-et-Moselle
Campings Meuse
Campings Moezel
Campings Bas-Rhin
Campings Haut-Rhin
Campings Vogezen

Het weer in Elzas en Vogezen

Weersverwachting voor Nancy: klik hier!  

Klimaat  J   F   M   A   M   J   J   A   S   O   N   D 
Gemiddelde dagtemperatuur (°C) 3 6 10 13 18 21 23 23 20 13 7 5
Gemiddelde totale neerslag (mm) 58 51 54 56 61 71 59 66 61 69 67 67