De leukste
 Vakantie gids
 voor Frankrijk


Logo
 
Jouw Foto's   Weblog   Forum   Boeken
 


Introduction en francais sur ce site
Stem op deze Frankrijk gids

Wat een land...

Toiletten...  Taal...   Brood... Onderweg...  
Zwarte zaterdag...  Milieuzones...
Overnachten...
Frankrijk anders...

Handig

Frankrijk goedkoop
Jeu de Boules  Varen  Skiën   Franse keuken  Fietsen Kastelen
Vakantie bij Nederlanders
Huis in Frankrijk   Links

In 't spoor van

Jeanne d'Arc  Napoleon
Jean de la Fontaine.

Franse streken

Overzichtskaart
Bourgogne Bretagne  Camargue
Centraal Massief: Ardeche, Auvergne, Cevennen
Champagne-Ardennen Corsica
Dordogne
Hautes-Alpes, Haute-Provence
Jura Les Landes
Lille, Nord-Pas-de-Calais
Loire Lyon Marseille Mediterranée
Normandië
Parijs
Poitou-Charentes
Provence
Pyreneeën
Quercy
Savoie, Haute-Savoie
Vogezen, Elzas-lotharingen


Uitgelicht

Nancy
Brug van Millau
Grand Canyon du Verdon
Camper in Frankrijk
Hurktoilet als relax-feauteuil
Nieuws feeds
Hurktoilet sitemap

Weeralarm

Meteo France

Carte de vigilance Météo France
Legenda:
Rood: blijf absoluut thuis!
Oranje: Blijf liever thuis!
Geel: Wees voorzichtig
Groen: Geen probleem
Volg bij oranje en rood alarm het nieuws voor meer informatie.

Voordelig door Frankrijk

Het leven is al duur genoeg, maar om de vakantie nu over te slaan gaat wat ver. Ruim veertig budget-tips om in Frankrijk op de kleintjes te letten en toch lekker te genieten. Zelfs het Louvre en Disneyland Parijs zijn met een beetje planning of vasthoudendheid gratis te bezoeken.

Disneyland in Parijs
Ook Disneyland parijs kun je gratis bezoeken.
Foto Umeumezo

 • Franse taal leren: Mocht je nog geen Frans spreken, dan kun je bij Teleac gratis een beginnerscursus Frans volgen. Je krijgt er ook luisteroefeningen voor je MP-3-speler bij, handig voor onderweg.

 • Onderweg: Blijf op de autoroute. Tolwegen vermijden kan doorgaans alleen door wegen te kiezen waar je zo vaak op moet trekken en weer moet remmen, dat je de winst al snel kwijt bent aan benzine.

 • Tanken: Ga om te tanken wel even van de snelweg af. Bij de afslagen naar de grotere steden vind je hypermarkten met goedkope benzinestations. Die zijn al snel tien tot vijftien cent per liter goedkoper dan de stations langs de snelweg. Bij de hypermarkt koop je je proviand voor onderweg ook stukken voordeliger dan bij het benzinestation.

 • Overnachten 1: als dat hotelletje onderweg alleen maar bedoeld is om te slapen, geeft het niet dat het er niet gezellig is. Voor drie à vier tientjes vind je een tweepersoonskamer met een redelijk bed en eigen sanitair in één van de vele budgethotels. Formule 1 is echter armoe troef. Dat mag dan vaak de goedkoopste zijn, daar moet je in badjas over de gang naar gemeenschappelijk sanitair.

 • Overnachten 2: Heb je een camper met eigen toilet en kun je een nachtje zonder stroom? Dan mag je in een aantal wijngaarden gratis overnachten.

 • Overnachten 3: In de meeste nationale parken en staatsbossen (forêts domaniales) mag je wild kamperen. Meestal moet je minimaal een uur wandelen van de dichtstbijzijnde weg of berghut verwijderd zijn en doorgaans moet je zorgen dat je je boeltje bij het aanbreken van de dag weer opgebroken hebt. Maar niets weerhoud je er van je tentje 's avonds opnieuw op te ztten.

 • Disneyland: Disneyland Parijs duur? Helemaal niet. Met een beetje mazzel en wat moeite kom je gratis binnen. Veel medewerkers mogen namelijk gratis introducées meenemen. Je kent niemand die daar werkt? Ga tussen elf en één uur op het station van Marne-la-Vallée staan en vraag aan mensen die uitstappen of ze je mee naar binnen willen nemen.

 • Futuroscope: Parkeren bij attractiepark Futuroscope in Poitiers kost geld, maar bij de studenten-campus er tegenover en iets verderop bij hypermarkt Auchan is het gratis.

 • Pretparken: In zijn algemeenheid loont het om ruim een maand voor een gepland bezoek vast op de website van het pretpark te kijken of er aanbiedingsacties met toegangskaartjes zijn.

 • Ontbijt: Het Franse ontbijt stelt niet veel voor. Een croissantje, een stukje stokbrood met wat jam en een kopje thee, dan heb je het zo ongeveer wel gehad. Toch rekenen hotels daar enthousiast vijf euro of meer voor. In plaats daarvan haal je stokbrood en croissants bij de plaatselijke bakker en vleeswaren bij de slager.

 • Uitgaan 1: Staat leuk, zo'n gezellig terrasje, maar op het terras betaal je vaak meer dan binnen in het café. Vooral in Parijs scheelt dat soms flink.

 • Uitgaan 2: Zeker in Zuid-Frankrijk zie je op terrasjes vaak pastis geschonken worden. Dat heeft meerdere redenen. Om te beginnen is pastis bij grote hitte lekker fris en dorstlessend. Dat kun je van het gewone Franse bier niet zeggen. Maar bovendien is het ook nog één van de goedkoopste drankjes die je kunt bestellen.

 • Uitgaan 3: Kijk eens iets verder dan je neus lang is. Aan de haven van Saint-Tropez betaal je de hoofdprijs voor je consumpties. Een paar straten verderop kun je wel terecht voor schappelijke prijzen. Dat geldt bij de meeste toeristische plekken.

 • Uitgaan 4: Concert bezoeken of naar het theater? Kijk eerst even op Billet Reduc. Daar kun je kaartjes met korting reserveren. Klik op je invitations, dan vind je voorstellingen waar je gratis naar toe kunt.

 • Uitgaan 5: Bioscoopje pakken? Bij de hypermarkten van Cora koop je de kaartjes met korting. Als je geen Frans spreekt, let er dan op dat je een (Amerikaanse of Engelse) film kiest met de vermelding V.O. of Version Originale. Dan wordt er Engels gesproken en Frans ondertiteld. Zo niet, dan wordt er Frans gesproken.

 • Uitgaan 6: In Bordeaux geeft het 65 man sterke Gemeentelijk Muziek-orkest regelmatig gratis concerten. Ook in het Conservatorium van Bordeaux worden vaak gratis uitvoeringen gegeven, maar niet in de zomervakantie.

 • Uit eten: Gratis uit eten is er niet bij, ook in Frankrijk niet, maar het kan stukken voordeliger dan in het gewone restaurant. Pannenkoekenhuizen (crèperies) zijn er te over. Onze snackbar kent men niet (behalve dan in het uiterste noorden, tegen de Belgische grens). Wel zijn er vrijwel overal kebab-zaken, de Franse variant op onze shoarma-zaak. In Annecy vind je zelfs een biologisch verantwoord fastfood-restaurant.

 • Gratis kunst 1: de 34 rijksmusea zijn elke eerste zondag van de maand gratis toegankelijk. Vanaf 4 april 2009 zijn de rijksmusea zelfs altijd gratis voor jongeren onder de 25 jaar. Ook veel andere musea hebben van tijd tot tijd dagen waarop ze geen entree heffen.

 • Gratis kunst 2: Nog meer gratis kunst vind je in de talloze oude kerken. Alle katholieke kerken die nog in gebruik zijn kun je dagelijks zo naar binnen lopen om je ogen uit te kijken. Bijkomend voordeel: zelfs op de heetste dagen vind je hier verkoeling.

 • Gratis monumenten: Op de journées du Patrimoine (erfgoeddagen), meestal in het derde weekeinde van september, zijn talloze monumenten gratis toegankelijk. Daaronder zijn ook monumenten die anders helemaal niet toegankelijk zijn voor het publiek. Houd wel rekening met flinke drukte.

 • Fietsen: In de grotere steden kun je het openbaar vervoer gebruiken. Bijna allemaal bieden ze tegenwoordig echter nagenoeg gratis huurfietsen aan. Een weekkaart kost een habbekrats. Losse (halve) uurtjes komen al snel duurder uit.

 • Souvenirs: Je kunt je souvenirs natuurlijk bij de toeristenkiosken kopen. Maar het barst in Frankrijk van de rommelmarkten (brocantes, vides-greniers) waar je onder meer souvenirs kunt kopen voor een fractie van de oorspronkelijke prijs. Stel je zelf wel een budget, want je loopt het risico veel meer te kopen dan je oorspronkelijk van plan was.

 • Weerbericht: Voor het lokale weerbericht kun je tegen betaling Meteo France bellen, maar nodig is dat niet. De plaatselijke VVV hangt doorgaans dagelijks een vers weerbericht in de etalage of op de deur.

 • Internet: waarom zou je nog betalen voor je draadloze internet? Op steeds meer plaatsen is gratis draadloos internet beschikbaar. Geen hotspot te vinden? Bij de dichtstbijzijne McDonald's lukt het zo goed als altijd.

 • Skiën 1: Veel mensen mogen graag skiën, maar niet dag in dat uit. In plaats van de weekkaart kun je in veel skigebieden tegenwoordig skipassen kopen, waarop je binnen een week vier of vijf dagen kunt skiën. Speciaal voor deze mensen (en de niet-skiënde familie van wintersporters) worden trouwens vaak tegen bescheiden tarieven alternatieve activiteiten georganiseerd.

 • Skiën 2: Frankrijk kent een aantal immense skigebieden, waar je dagen kunt skiën zonder twee keer dezelfde lift te nemen. Maar daar betaal je ook voor. Ben je niet zo'n kilometervreter? Kijk dan of je een skipas voor een deelgebied kunt kopen of zoek een kleiner gebied. Denk ook eens aan de Vogezen of de Auvergne.

 • Skiën 3: Veel stelt het niet voor, maar in Les Arcs mag je enkele skiliften gratis gebruiken. Ook zijn er enkele verlichte pistes, waar je aan het begin van de avond gratis gebruik van mag maken.

 • Wandelen 1: Wandelen is natuurlijk gratis, maar voor een beetje tocht moet je je goed voorbereiden. Ter plaatse kun je doorgaans wel gidsen kopen, maar met een beetje Googelen voor vertrek vind je gratis voldoende informatie en vaak zelfs complete tracks voor in je navigatie-apparaat.

 • Wandelen 2: De zeer gedetailleerde wandelkaart van de IGN is iets waar je niet op moet besparen. Deze kaart kost een euro of tien en zijn ter plaatse goed verkrijgbaar in boekhandel en supermarkt. Geen enkele reden dus om die hier al te kopen, met het risico dat de wandeling vanwege slecht weer niet doorgaat en je dus een tientje in het water gooit. Vergeet niet vlak voor je gaat wandelen even het gratis weerbericht bij de VVV te raadplegen!

 • Wandelen 3: Echte vrekken kiezen hun wandelingen overigens zo uit dat die geheel en al op één IGN-kaart staat. Vanwege de grote detaillering beslaan de IGN-kaarten maar een klein gebied en bestaat de kans dat je er twee nodig hebt. Da's toch weer een tientje extra...
  Mocht je naar de bronnen van de Loire willen wandelen, dan kun je de wandelkaarten van de laatste honderd kilometer gratis downloaden bij het regionale toeristenbureau.

 • Dierentuinen: De dierentuin van Montpellier is grotendeels gratis te bezoeken, op de tropische Amazone-kassen na. De Zoo van Lyon is helemaal gratis. Bij de Citadel van Lille vind je ook een gratis dierentuin, al is die niet groot.Datzelfde geldt voor de dierentuin van Straatsburg, de Zoo de l'Orangerie.

 • Mooie brug: De Pont de Normandie is een tolbrug over de Seine, bij Le Havre. Maar als je er toch betaalt, kun je er net zo goed even stoppen voor een gratis wandeling over deze imposante brug. En passant geniet je van het uitzicht over de baai van de Seine.

 • Ondergronds Parijs: In Parijs wemelt het van de onderaardse gangen. Een deel daarvan, waarin miljoenen schedels en botjes opgeslagen liggen, is toegankelijk als museum. Daarvoor moet je in de rij staan en betalen. Een groter deel is officieel verboden gebied, maar op Internet circuleren lijsten met toegangen tot deze catacomben. Wel zo spannend, en vooral gratis! Je moet alleen aan een zaklamp met reservebatterijen denken.

 • Citytrip: Als je er bijtijds bij bent zit je met een budgetvlucht voor een paar tientjes zo maar in Nice. Vanaf het vliegveld wandel je zo de befaamde Promenade des Anglais op en voor je het weet sta je midden in de mooie, oude binnenstad. Wil je een dagje het achterland verkennen, dan huur je een auto voor een bedrag waarvoor je met je eigen auto niet eens op en neer kunt rijden.

 • Avignon: Parkeren in de binnenstad en bij de stadswallen kost geld. Gratis parkeren op het Ile de la Barthelasse. Gewoon de bordjes naar Villeneuve-les-Angles volgen, dan kom je vanzelf bij een immense parkeerplaats. Elke tien minuten rijdt er een gratis bus om je naar de binnenstad van Avignon te brengen.

 • Pyreneeën: Zit je in de Pyreneeën en wil je een leuk tax-free-voordeeltje halen in Andorra? Dat kan met benzine, drank en sigaretten, maar overdrijf niet: de douane controleert flink. Dat leidt in de zomer bovendien tot flinke files.

 • Beter worden: In Frankrijk hoef je nooit om medicijnen verlegen te zitten, want in elk dorp vind je wel een apotheek. Maar ook hier zijn medicijnen vaak duur. Sinds kort is er echter een prijsstunter actief: Pharmacie Lafayette. Die opent in hoog tempo filialen waar je soms maar de helft van de normale prijs betaalt.

 • Eet paddestoelen: Je plukt ze gratis in het bos en laat bij de apotheek gratis controleren of ze eetbaar zijn. Onthoud wel dat plukken in beschermde gebieden verboden is en dat alle paddestoelen in Frankrijk champignons heten. Ook de giftige!

 • Vuurwerk: Een goed Frans feest kan niet zonder een imposante vuurwerkshow en die kun je gratis bekijken. Let op de aankondigingen van feu d'artifices. Dat doe je om te beginnen natuurlijk rond de veertiende juli, de nationale feestdag. Soms wordt het vuurwerk op de dag zelf afgestoken, soms op de avond er voor. Verder worden talloze dorpsfeesten afgesloten met vuurwerk.

 • Corsica: Bij Lumio aan de westkust van Corsica vind je op de flank van de Capo d'Occi de ruïnes van een verlaten, middeleeuws dorp. Als je het treft, vind je er een gids van de gemeente. Die leidt je gratis rond. Tot slot voert hij je mee naar het kerkje, het enige gerestaureerde gebouw in het dorp. Daar geeft hij, ook gratis, een vioolconcert van ongeveer tien minuten. Om er te komen parkeer je aan de D71, nabij de ingang van de camping Panoramic vind je aan de andere kant van de weg een bordje dat naar het dorp wijst. De wandeling van bijna een uur is eenvoudig te doen.

 • Wijn: Het lijkt zo aantrekkelijk om een aantal flessen van die voordelige wijn uit de Franse supermarkt, die op de camping zo goed smaakte, mee te nemen. Bespaar je het geld. Thuis, in een ander klimaat en zonder die Franse omgeving, smaakt de wijn plotseling heel anders. Doe je het toch, geef de wijn dan na thuiskomst flink de tijd om tot rust te komen. Liggen rollen in een warme auto is immers niet bevorderlijk voor wijn.

 • Lourdes: Lourdes zit natuurlijk vol met veel te dure toeristenwinkeltjes, maar in het bedevaartsoord zelf merk je daar helemaal niets van. Van het bronwater mag je (ook als je niet in wonderen gelooft) gratis net zo veel tappen als je wilt. Dat kun je natuurlijk doen in zo'n kitscherige fles met opschrift Lourdes uit de souvenirshop, maar niemand kijkt je gek aan als je een gebruikte bronwaterfles vult.
Reacties op deze tips en meer suggesties kun je kwijt op het Hurktoilet Frankrijk Forum.

Frankrijk-boeken

Logo Bol.com


Nieuwe blogjes

22-04-2019: Het Hurktoilet, de leukste Frankrijk-gids, neemt een sabbatical
15-04-2019: Drama in Parijs: de Notre Dame staat in lichterlaaie (video)
14-03-2019: Houd je hond aan de lijn in Frankrijk
26-02-2019: Groot-Parijs: woensdag strenge milieuzone
14-02-2019: Agressieve wolf op camping aan Côte d'Azur


 

Het Hurktoilet in de pers. Linken naar Het Hurktoilet
Het Hurktoilet is een initiatief van Peter Koster. Copyrights.

Stem op Het Hurktoilet

Vakantietop   Dordogne Toplijst