De leukste
 Vakantie gids
 voor Frankrijk


Logo
 
Jouw Foto's   Weblog   Forum   Boeken
 


Introduction en francais sur ce site
Stem op deze Frankrijk gids

Wat een land...

Toiletten...  Taal...   Brood... Onderweg...  
Zwarte zaterdag...  Milieuzones...
Overnachten...
Frankrijk anders...

Handig

Frankrijk goedkoop
Jeu de Boules  Varen  Skiën   Franse keuken  Fietsen Kastelen
Vakantie bij Nederlanders
Huis in Frankrijk   Links

In 't spoor van

Jeanne d'Arc  Napoleon
Jean de la Fontaine.

Franse streken

Overzichtskaart
Bourgogne Bretagne  Camargue
Centraal Massief: Ardeche, Auvergne, Cevennen
Champagne-Ardennen Corsica
Dordogne
Hautes-Alpes, Haute-Provence
Jura Les Landes
Lille, Nord-Pas-de-Calais
Loire Lyon Marseille Mediterranée
Normandië
Parijs
Poitou-Charentes
Provence
Pyreneeën
Quercy
Savoie, Haute-Savoie
Vogezen, Elzas-lotharingen


Uitgelicht

Nancy
Brug van Millau
Grand Canyon du Verdon
Camper in Frankrijk
Hurktoilet als relax-feauteuil
Nieuws feeds
Hurktoilet sitemap

Weeralarm

Meteo France

Carte de vigilance Météo France
Legenda:
Rood: blijf absoluut thuis!
Oranje: Blijf liever thuis!
Geel: Wees voorzichtig
Groen: Geen probleem
Volg bij oranje en rood alarm het nieuws voor meer informatie.

Milieuvignet in Frankrijk

Milieuvignetten en -zones in Frankrijk
Het goede nieuws eerst: Je hebt voor alle milieuzones Frankrijk maar één milieuvignet nodig. Die milieusticker kost slechts vier euro 21 (tot 1 maart 2018 was dat 4,80) als je hem bestelt via de officiële website www.certificat-air.gouv.fr. Waarschuwing: er zijn commerciële sites die zonder blikken of blozen drie tientjes vragen voor precies hetzelfde stickertje. Trap er niet in.
De officiële site uit de link hierboven is in het Frans en gedeeltelijk in het Engels en het Duits. Mocht dat een probleem zijn: ik heb een Nederlandstalige handleiding gemaakt. Zorg dat je je kentekenbewijs bij de hand hebt, dan is het zo gepiept. Binnen een paar dagen heb je je vignet in Nederland of België in de brievenbus. Plak de milieusticker rechtsonder op de binnenkant van je voorruit. Overigens krijg je binnen een dag een mail te met een tijdelijk vignet, voor het geval je zo lang niet kunt wachten.
Een eenmaal gekocht vignet blijft geldig tot de auto gesloopt wordt. Het enige probleem: als je voorruit aan diggelen gaat, kun de sticker er niet meer af krijgen. Bij vervanging van de voorruit zul je dus wel een nieuw vignet aan moeten vragen.

Er zijn zes verschillende klasses milieuviget: hoe ouder en vervuilender je auto, hoe hoger het cijfer. Je hebt geen keuze, het systeem weet in welke klasse jouw auto valt. Zelfs als je een nieuwere motor geplaatst zou hebben, helpt dat niet. De gegevens op je kentekenbewijs geven de doorslag. Voor voertuigen van voor 1997 wordt geen milieuvignet afgegegeven. Daarmee mag je dus niet in een milieuzone komen. Per zone wordt bepaald met welke klasse je daar nog komen.

Vrijwel alle zones zijn tijdelijke zones: ze gelden alleen op dagen met extreme smog. Ze worden met borden, via de radio en op internet vanaf de avond tevoren aangekondigd. Tegelijkertijd wordt de prijs van het openbaar vervoer dan vaak verlaagd. Alleen Parijs en Grenoble hebben permanente milieuzones. Die gelden op werkdagen, in Parijs van acht uur 's morgens tot acht uur 's avonds en in Grenoble van zes uur 's morgens tot zeven uur 's avonds.
Daarmee komen we aan het slechte nieuws: het is lastig om uit te vinden waar in Frankrijk milieuzones zijn. De Franse overheid heeft geen site die een compleet en actueel overzicht van milieuzones heeft. Hieronder probeer ik een actueel overzicht bij te houden, maar het aantal zones wordt snel uitgebreid. Mocht je een milieuzone tegenkomen, die hier nog niet staat, dan stel ik een mailtje zeer op prijs.

Boetes en uitzonderingen

In een milieuzone moet iedereen een milieusticker op zijn voorruit geplakt hebben. De enige uitzondering waar ook toeristen van profiteren is de bezitter van een invalidenparkeerkaart. Maar dan moet de gehandicapte er wel bij zijn, want anders mag je die kaart terecht niet gebruiken.
Word je betrapt zonder vignet, dan komt je dat op een boete van 68 euro te staan. Zoals gebruikelijk in Frankrijk krijgen snelle betalers korting. Wie te laat betaalt, krijgt net als bij ons een verhoging bovenop de boete.

 • Annecy (Haute-Savoie): vooralsnog alleen in de 30-kilometer-zones in het hele gebied rond het Meer van Annecy.
 • Chambéry/Aix-les-Bains (Savoie): Hierover zijn tegenstrijdige berichten. Het lijkt in berichten van de regionale overheden te gaan om het hele stedelijke gebied van en rond Chambéry en Aix-les-Bains, inclusief de snelwegen. Als de smog langer dan twee dagen houdt, worden ook de auto's met de vignetten 4 en 5 verboden. Maar de regionale krant Dauphiné Liberé meldde in februari 2019 dat de stad Chambéry een milieuzone ingesteld heeft, louter voor het hart van het centrum.
 • Chamonix Mont-Blanc: vooralsnog alleen voor vrachtwagens.
 • Drôme: het gehele departement, voor veel vakantiegangers richting zuidoost-Frankrijk van belang. De prefect beslist per smog-periode waar de zone precies geldt en of de Autoroute du Soleil in de milieuzone valt. Na twee dagen mogen ook auto's en motoren met de vignetten vier en vijf niet meer rijden.
 • Grenoble-centrum: permanente milieuzone op werkdagen van zes uur 's morgens tot zeven uur 's avonds. Het betreft ruwweg het gebied tussen de rivieren Isère en Drac, de Bastille en de D1532/D1090. Ook het gebied rond de Bastille ten noorden van de Isère, valt in de zone.
 • Grenoble / Isère: De beperkingen die al in groot-Grenoble golden zijn uitgebreid naar het hele departement: de prefect kan een vignetplicht instellen in de stadsregio Grenoble, het noordwesten, het zuidoosten of alle drie. Na drie dagen geldt ook een rijverbod voor auto's met de vignetten 4 en 5. De vignetplicht geldt ook op de snelwegen.
 • Lille: de hele stad inclusief de voorsteden. Het vignet is ook vereist op de snelweg A22 vanaf de Belgische grens en de snelweg door de stad richting Parijs. De grote omleiding via Doornik mag je wel volgen, zolang je de snelweg niet verlaat. Er is een korter alternatief: de N227. Ook dat is een snelweg.
 • Lyon: heel Lyon en de noordelijke voorstad Villeurbanne, met uitzondering van de oude Route du Soleil door de stad (A6-A7), de Périphérique en de oostelijke rondweg (Rocade-Est). Die laatste is de weg waar je op terecht komt als je gewoon de borden richting Parijs of Orange volgt. De A6-A7 zal op termijn ook wel aan de miieuzone toegevoegd worden, want de gemeente Lyon wil het doorgaande verkeer daar weren. De eerste paar dagen zijn alle auto's met Crit'air-vignet, toegestaan, na twee dagen zijn ook auto's met klasse 4 en 5 taboe. Let op: de ontheffing voor buitenlanders is in november 2017 opgeheven.
 • Maine-et-Loire: van geval tot geval wordt bekeken in welke delen van het departement de milieuzone ingesteld wordt.
 • Parijs (permanente zone): Binnen de ring van de Boulevard Périphérique geldt op werkdagen van acht uur 's mrgens tot acht uur 's avonds een verbod voor auto's zonder vignet en met de vignetten 4 en 5. Op de Périphérique mag iedereen gewoon komen.
 • Parijs (tijdelijke zone): Binnen de grote ring van de rondweg A86.
 • Puy-de-Dôme: Afhankelijk van de omstandigheden wordt een zone ingesteld voor het hele departement of een gedeelte daarvan. Per keer wordt bekeken of alle auto's met Crit'air-vignet mogen blijven rijden, of dat ook bepaalde klassen verboden worden.
 • Rennes: De eerste twee dagen mogen alleen auto's zonder vignet niet meer rijden, daarna ook auto's met de vignetten 4 en 5 niet meer. De milieuzone beslaat het hele gebied binnen de rondweg Rennes, de N136. Op die rondweg (Rocade, zeggen de Fransen) heb je dus geen vignet nodig.
 • Straatsburg: het hele stedelijke gebied van Straatsburg, dus inclusief voorsteden en de snelwegen door de stad. Ook met de vignetten 4 en 5 mag je hier niet komen.
 • Toulouse: het hele gebied binnen de ring Toulouse (A51, A62, A620)
 • Vendée: van geval tot geval wordt bekeken in welke delen van het departement de milieuzone ingesteld wordt.
Tot slot: op sommige sites wordt gesteld dat ook in het zuidwestelijke department Gers (rond de stad Auch) een milieuzone ingesteld kan worden. Voor zo ver ik kan zien, staat dat echter alleen op sites van bedrijven die milieuvignetten tegen woekerprijzen verkopen. Op officiële sites vindt ik daar geen enkele vermelding van.

Gerelateerde pagina's: Verkeer in Frankrijk, Woordenlijst Frans verkeer, Zwarte zaterdag.

 

Frankrijk-boeken

Logo Bol.com


Nieuwe blogjes

21-05-2019: Het Hurktoilet, de leukste Frankrijk-gids, neemt een sabbatical
15-04-2019: Drama in Parijs: de Notre Dame staat in lichterlaaie (video)
14-03-2019: Houd je hond aan de lijn in Frankrijk
26-02-2019: Groot-Parijs: woensdag strenge milieuzone
14-02-2019: Agressieve wolf op camping aan Côte d'Azur


 

Het Hurktoilet in de pers. Linken naar Het Hurktoilet
Het Hurktoilet is een initiatief van Peter Koster. Copyrights.

Stem op Het Hurktoilet

Vakantietop   Dordogne Toplijst