Milieuvignet in Frankrijk

Milieuvignetten en -zones in Frankrijk
Het goede nieuws eerst: Je hebt voor alle milieuzones Frankrijk maar één milieuvignet nodig. Die milieusticker kost slechts vier euro 21 (tot 1 maart 2018 was dat 4,80) als je hem bestelt via de officiële website www.certificat-air.gouv.fr. Waarschuwing: er zijn commerciële sites die zonder blikken of blozen drie tientjes vragen voor precies hetzelfde stickertje. Trap er niet in.
De officiële site uit de link hierboven is in het Frans en gedeeltelijk in het Engels en het Duits. Mocht dat een probleem zijn: ik heb een Nederlandstalige handleiding gemaakt. Zorg dat je je kentekenbewijs bij de hand hebt, dan is het zo gepiept. Binnen een paar dagen heb je je vignet in Nederland of België in de brievenbus. Plak de milieusticker rechtsonder op de binnenkant van je voorruit. Overigens krijg je binnen een dag een mail te met een tijdelijk vignet, voor het geval je zo lang niet kunt wachten.
Een eenmaal gekocht vignet blijft geldig tot de auto gesloopt wordt. Het enige probleem: als je voorruit aan diggelen gaat, kun de sticker er niet meer af krijgen. Bij vervanging van de voorruit zul je dus wel een nieuw vignet aan moeten vragen.

Er zijn zes verschillende klasses milieuviget: hoe ouder en vervuilender je auto, hoe hoger het cijfer. Je hebt geen keuze, het systeem weet in welke klasse jouw auto valt. Zelfs als je een nieuwere motor geplaatst zou hebben, helpt dat niet. De gegevens op je kentekenbewijs geven de doorslag. Voor voertuigen van voor 1997 wordt geen milieuvignet afgegegeven. Daarmee mag je dus niet in een milieuzone komen. Per zone wordt bepaald met welke klasse je daar nog komen.

Vrijwel alle zones zijn tijdelijke zones: ze gelden alleen op dagen met extreme smog. Ze worden met borden, via de radio en op internet vanaf de avond tevoren aangekondigd. Tegelijkertijd wordt de prijs van het openbaar vervoer dan vaak verlaagd. Alleen Parijs en Grenoble hebben permanente milieuzones. Die gelden op werkdagen, in Parijs van acht uur 's morgens tot acht uur 's avonds en in Grenoble van zes uur 's morgens tot zeven uur 's avonds.
Daarmee komen we aan het slechte nieuws: het is lastig om uit te vinden waar in Frankrijk milieuzones zijn. De Franse overheid heeft geen site die een compleet en actueel overzicht van milieuzones heeft. Hieronder probeer ik een actueel overzicht bij te houden, maar het aantal zones wordt snel uitgebreid. Tenzij anders vermeld gaat het steeds om tijdelijke zones. Mocht je een milieuzone tegenkomen, die hier nog niet staat, dan stel ik een mailtje zeer op prijs.

Boetes en uitzonderingen

In een milieuzone moet iedereen een milieusticker op zijn voorruit geplakt hebben. De enige uitzondering waar ook toeristen van profiteren is de bezitter van een invalidenparkeerkaart. Maar dan moet de gehandicapte er wel bij zijn, want anders mag je die kaart terecht niet gebruiken.
Word je betrapt zonder vignet, dan komt je dat op een boete van 68 euro te staan. Zoals gebruikelijk in Frankrijk krijgen snelle betalers korting. Wie te laat betaalt, krijgt net als bij ons een verhoging bovenop de boete.

Tot slot: op sommige sites wordt gesteld dat ook in het zuidwestelijke department Gers (rond de stad Auch) een milieuzone ingesteld kan worden. Voor zo ver ik kan zien, staat dat echter alleen op sites van bedrijven die milieuvignetten tegen woekerprijzen verkopen. Op officiële sites vindt ik daar geen enkele vermelding van.

Gerelateerde pagina's: Verkeer in Frankrijk, Woordenlijst Frans verkeer, Zwarte zaterdag.