Normandië: D-day en Mont-Saint-Michel

NormandiŽ D-day geallieerden kwamen bezetters oorlogsbegraafplaatsen Caen museum vrede. AlenÁon kant-industrie moulineaux gevangen Jeanne d'Arc. Rouen Dieppe Maupassant kliffen Etretat, Le havre tot Mont-Saint-Michel naar Pont de Normandie.
This page in English

Laatste blogs over Normandië

NormandiŽ, meer dan D-Day alleen

Links  Het Weer
In 1944 besloten de geallieerden dat ze tussen Sainte-Marie-du-Mont en de monding van de Orne Frankrijk het beste binnen konden komen. De Duitse bezetters rekenden daar niet echt op en vochten vergeefs terug. Zevenentwintig oorlogsbegraafplaatsen waren er nodig om de slachtoffers te begraven.
Vandaag de dag gaat het er vreedzamer aan toe in Normandië. Alleen al voor het historisch besef van de kinderen zou je er heen moeten... Een begin zou het Museum voor de Vrede in Caen kunnen zijn. Dat is het meest uitgebreide museum, het enige waar je een compleet beeld van de invasie krijgt. Daarnaast zijn er talloze musea die op onderdelen ingaan en vind je uiteraard tal gedenktekens. Ook de landingsstranden, zoals Juno Beach en Omaha Beach, zijn een bezoek waard.
Misschien ten overvloede: de fransen spreken van Jour-J (dag J) als ze het over D-day hebben. Met Le debarquement (letterlijk: de ontscheping) doelen ze op de landing van de Geallieerden.

Over kinderen gesproken, een leuk spel voor hen is het vissen op zandspieringen, die door de Fransen equilles genoemd worden. Deze levendige vissen zitten in het strandzand en proberen bij eb over het droge zand hun weg naar het water te vinden. Wie snel is, schijnt ze met blote handen te kunnen vangen.
NormandiŽ biedt dus meer dan de herinnering aan de Tweede Oorlog. Wist u dat Giethoorn de titel 'VenetiŽ van het Noorden' moet delen met Caen? Het stadje AlenÁon is al eeuwen een belangrijk centrum van de kant-industrie. Rouen was al volgens de schrijver Victor Hugo de stad van de 100 klokkentorens en heeft er nog altijd veel.

Le Mont Saint Michel, het kloostereiland
Het klooster-eiland Le Mont Saint Michel
De viking-koning Robert de Duivel bouwde een burcht in Moulineaux (Seine-Maritime), waar eeuwen later
Jeanne d'Arc gevangen gehouden werd. De ruÔnes zijn nog altijd imposant. De legendarische strijdster uit de 100-jarige oorlog werd op de brandstapel gedood in Rouen, waar een museum aan haar gewijd is.
In Dieppe kan het kasteel bezichtigd worden, waar schrijver Guy de Maupassant geboren werd. Het is het een van de weinige aantrekkelijke punten in de kuststrook van het stadje, die in de jaren zestig en zeventig van de vorig eeuw verpest werd door kleurloze nieuwbouw. Het oude hart van het stadje is echter best de moeite waard, al sterft dat 's avonds uit. Maar dan kun je wel weer prima eten in de vele restaurants aan de haven.

De kliffen zijn in deze omgeving gewoon aardig. Indrukwekkend worden de kliffen meer naar het zuiden in de omgeving van het kustplaatsje Etretat. Niet alleen zijn ze hier hoger dan waar ook in NormandiŽ, hier loopt vanaf de top van de klif ook een stuk rots met een boog als een olifantenslurf de zee in. De kliffen staan overigens in schril contrast met het lieflijke, golvende landschap van NormandiŽ. Daarin verspreid liggen Engels aandoende cottages, zodat je je in dit redelijk welvarende deel van Frankrijk bij vlagen aan de overkant van het Kanaal waant.
Foto kliffen van Etretat
De kliffen bij Etretat, met de karakteristieke olifantenslurf.
Over indrukwekkend gesproken: bij Le Havre is over de monding van de Seine de prachtige Pont de Normandie (Brug van NormandiŽ) gebouwd. De slimme Fransen hebben bij het tolstation van de brug een parkeerplaats aangelegd, van waaruit je een wandeling over de brug kunt maken. Bewonder de techniek van de brug boven je hoofd en de natuur (rivier, slikken en rietlanden) diep beneden je.
Stop aan de zuidkant van de brug even in het nostalgische stadje Honfleur. Vooral de gezellige oude haven uit de zeventiende eeuw, inpiratiebron van de eerste impressionistische schilders, is beslist de moeite. Maar je vindt er bijvoorbeeld ook de Catharinakerk, de oudste houten kerk van Frankrijk.

Mont Saint-Michel

Nog zo iets indrukwekkends: het kloostereiland Mont-Saint-Michel was toch al mooi, maar is sinds kort weer echt een eiland. Vaak is het mogelijk om dit eiland. De dam die het klooster decennis lang met het vasteland verbond is vervangen door een brug en er is een rivier verlegd om het zand weg te spoelen. Met springtij spoelt het water weer helemaal om de Mont Saint-Michel. Als je dan op het eiland bent, moet je een paar uur geduld hebben om er af te kunnen. Vanaf de brug heb je dan een prachtig uitzicht op het eiland. Het herstel in oude luister heeft wel een nadeel: je moet tegenwoordig op flinke afstand betaald parkeren. Dan word je met een pendelbus gebracht.
De Mont, zoals het kloostereiland kortweg genoemd wordt, is in het hoogseizoen extreem druk en de prijzen zijn er hoog. Tip: als je 's avonds gaat zijn de menigtes verdwenen en kun je met een beetje mazzel genieten van een mooie zonsondergang.

Streken en steden in de omtrek: Bretagne, Nord, Pas-de-Calais.

Zoek boeken over Normandië

Zoek boeken over D-Day

Logo Bol.com

Reisgiden over NormandiŽ (via Bol.com)

Camping-Frankrijk.nl

logo Camping-Frankrijk.nl Campings Calvados
Campings Eure
Manche
Campings Orne
Campings Seine-Maritime

Weersverwachting voor Caen: klik hier!  

Klimaat  J   F   M   A   M   J   J   A   S   O   N   D 
Gemiddelde dagtemperatuur (įC) 7 8 10 12 16 18 21 22 19 15 11 8
Gemiddelde totale neerslag (mm) 56 46 44 44 51 49 51 51 59 70 71 65
Gemiddelde temperatuur zeewater (įC) 10 10 11 11 13 14 18 19 17 16 15 13