Hautes-Alpes, Alpes du Haute-Provence

Hautes-Alpes, Alpes du Haute-Provence, alpen, bergen ecrin mercantour meer ste. croix. Serre-Ponçon valgaudemar maria en grand canyon du verdon daluis cyans, entrevaux en vauban, barcelonnette sisteron campings en hotels.

Laatste over Hautes Alpes

Grand Canyon du Verdon  Links  Het weer

Hautes-Alpes, Alpes-de-Haute-Provence, Mercantour

Het mooiste stuk (vind ik) van de Franse Alpen, minder aangetast en iets rustiger dan het noordelijker gelegen Savoie.

Foto van uitzicht vanaf de top van de Bonette
Uitzicht vanaf de top van de Bonette. Foto HT
Majestueuze bergketens met besneeuwde bergtoppen en gletschers, zoals de Ecrins en de Mercantour, ruige bergbeekjes en de stuwmeren van Serre-Ponçon en Sainte-Croix. De Ecrins zijn dankzij de nauwe valleien die diep in het massief reiken ook voor de niet zo fanatieke wandelaar uitstekend te bewonderen. Prachtig is bijvoorbeeld de route door het dal van Valgaudemar. Deze eindigt ongeveer bij de Bruidssluierwaterval, waar je ook achter het neerstortende water langs kunt lopen. Maar aan de andere kant van de Ecrins wandel je bij de Pré de madame Carle zo naar een gletscher...

De veel zuidelijker gelegen Grand Canyon du Verdon mag dan in het niet vallen bij de echte Grand Canyon in Arizona, maar voor Europese begrippen is deze kloof wel degelijk spectaculair. Rafting en canyoning zijn hier populair, maar bungee-jumpen in de kloof behoort ook tot de mogelijkheden.
Korter, maar zeker zo indrukwekkend en veel minder toeristisch zijn de kloven van Daluis en de Cians in de Alpes-Maritimes. Hun rode kleur danken de Gorges van de Cians aan grote hoeveelheden roestend ijzer in de rotsen; in de oudheid waren hier al mijnen. Ooit reed je hier met de auto door een spectaculair deel waar de rotsen zich bijna boven de weg sloten. Tegenwoordig ligt daar een tunnel langs. Stop op de parkeerplaats van de Grande Clue en loop dit imponerende stukje ravijn.

Tussen deze ravijnen ligt Entrevaux, een aardig middeleeuws stadje aan de voet van een enorme citadel van Vauban, de bouwmeester van zonnekoning Lodewijk de Veertiende.

Terug bij de Verdon vinden we Quinson, waar het grootste prehistorisch museum van Europa geopend is. Hier is onder meer een prehistorisch dorp herbouwd.
Wie namen zoekt die nog meer tot de verbeelding spreken dan Grand Canyon, kan op de zuid-oever van het meer van Serre-Ponçon niet om een bezoek aan de 'Gekapte jongedames' (Les Demoiselles Coiffées de Pontis) heen.
Foto van les Demoiselles Coiffees bij het meer van Serre-Ponçon
Deel van de Demoiselles Coiffees, met daar achter het Meer van Serre-Ponçon. Foto HT
Iets noordoostelijker, bij Guillestre, ligt Mont Dauphin, nog zo'n fort van de roemruchte militaire bouwmeester Vauban. Wie vanaf de muren van dit goed bewaarde fort uitkijkt over het dal van de Durance, begrijpt direct waarom hij deze plek uitkoos. Het gezellige stadje is de poort tot het natuurpark Queyras, een zeer bosachtig berggebied met een eigen charme. Tussen Guillestre en de gorges van Daluis en de Cians is het middeleeuwse stadje Barcelonnette een goed uitgangspunt voor tochten naar het nationaal park Mercantour, al weer zo'n indrukwekkend stuk Alpenland. Zo vertrek je hier naar de col en de top van de Bonette, waar je op 2860 meter hoogte van een geweldig panorama over de Franse Alpen geniet. Maar ook de bergpassen (cols) van de Cayolle en Allos zijn qua landschap niet te versmaden. Een prachtige, eenvoudige wandeling om de bergen volop in te ademen vind je in dit park rond het meer van Allos, ten zuiden van de Col d'Allos.
Wie om oude steden geeft, kan aan de voet van de bergen zijn ogen uitkijken in Sisteron, een stadje met een mooie citadel die hoog boven het laaggelegen dal uit-torent. Het stadje heeft ook een bescheiden Romaans-Provencaalse kathedraal.

Streken en steden in de omtrek: Méditerranee, Provence, (Haute-) Savoie. Zie ook de pagina Wintersport

Zoek boeken over de Hautes-Alpes

Logo Bol.com

Reisgidsen over de Franse Alpen (via Bol.com)

Camping-Frankrijk.nl

logo Camping-Frankrijk.nl Campings Alpes de Haute-Provence
Campings Hautes-Alpes
Campings Alpes-Maritimes

Click for Embrun Forecast  

Klimaat  J   F   M   A   M   J   J   A   S   O   N   D 
Gemiddelde dagtemperatuur (°C) 7 10 14 14 21 24 26 28 22 19 10 6
Gemiddelde totale neerslag (mm) 64 60 60 63 63 60 57 59 62 71 79 63