Typisch Frankrijk? In tegendeel!

Als wij Nederlanders in Frankrijk komen, noemen we iets al snel Typisch Frans. Maar pas op: in sommige streken vinden ze zichzelf helemaal niet Frans. In de afgelopen eeuwen heeft Parijs met bruut geweld de Franse cultuur en taal aan heel Frankrijk opgelegd. Dat heeft als voordeel dat je je nu overal in het makkelijke Frans kunt redden en dat gaat overal probleemloos. Maar meer en meer worden franse streken zich bewust van hun eigen culturele identiteit. En eerlijk is eerlijk: dat maakt die streken vaak verrassend leuk.
Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste streken:
 

Bretagne

Het meest westelijke stuk van Frankrijk was tot voor een paar eeuwen geleden een zelfstandig hertogdom, dat zich uitstrekte tot bij Nantes. In Bretagne voelen ze zich gediscrimineerd door Parijs, en in het westelijke deel van de huidige Loirestreek vinden velen dat dit gebied weer bij Bretagne gevoegd zou moeten worden. Van een streven naar afscheiding is geen sprake.
Nog altijd proef je de eigenheid van het gebied, al was het maar door de plaatsnamen: die zijn keltisch, zo goed als de Bretonse taal keltisch is. De toerist profiteert van een rijke traditie op het gebied van zang en dans. Die komt vooral tot uiting tijdens de talrijke festivals. Let op de aankondigingen met de tekst Fest-Noz. Niet schrikken: ook de doedelzak is hier een heel gewoon instrument.
Lees meer over deze streek op de pagina Bretagne
 
Foto van de Côte Sauvage in Bretagne
Foto HT 

Corsica

Wellicht de minst Parijs-gezinde streek van Frankrijk. Corsica was eeuwenlang Italiaans en kende een kortstondige onafhankelijkheid, maar voelt zich al dik 200 jaar een Frans wingewest. Er bestaat een actieve nationalistische beweging, die geweld niet schuwt. Gelukkig beseft die uit welbegrepen eigenbelang dat je toeristen ongemoeid laten en doden vallen er nooit. Een buitenstaander die een tweede huis op Corsica koopt, vraagt echter om problemen.
De keerzijde van deze medaille: het eiland is gezegend met een ongekende natuurpracht en een geheel eigen cultuur. De polyfone zang van groepen als I Muvrini is daarvan de belangrijkste representant. Maar je ontdekt ook wachttorens uit de Middeleeuwen, toen Genua hier nog de baas was, en prehistorische menhirs.
Lees meer over deze streek op de pagina Corsica
 
De Morenkop, nationaal symbool van Corsica
 

Frans Vlaanderen

Vooral de ouderen spreken hier nog een taaltje dat verwant is aan het Nederlands, al zullen weinig Nederlanders iets van deze variant op het West-Vlaams verstaan. Maar voor het overige is het duidelijk dat we hier in Frankrijk, maar tegelijkertijd ook in Vlaanderen zijn. In cafés drink je fastoenlijk bier en het barst hier van de frietenkotten. In de restaurants serveren ze waterzooi en potjevleesch...
Lees meer over deze streek op de pagina Lille
 
Foto van potjevleesch
Foto Jiel Beaumadier
 

Frans Baskenland

Bij de naam Baskenland denken wij al snel aan het Spaanse Baskenland met zijn extreem gewelddadige nationalistische beweging. Hoewel sommigen aan de Franse kant sympathiseren met die beweging, komt het in Frankrijk zelden of nooit tot geweld. Het blijft bij graffiti.
Ook in Baskenland hebben ze zo hun eigen muziek en dans. De Baskische cultuur blijkt echter vooral uit de stierengevechten. Ook hierin tonen Basken zich vriendelijker dan hun Spaanse 'landgenoten': de stier, in werkelijkheid trouwens vaak een koe, wordt niet gedood. Plaatsnamen worden vaak zowel in het Frans als in het Baskisch vermeld.
Lees meer over deze streek op de pagina over Zuid-West Frankrijk
 
Foto van stierengevecht in Les Landes
Foto Mil
 

Elzas-Lotharingen

Dit is een gebied dat eeuwenlang de speelbal van Frankrijk en Duitsland was. Dat merk je nu nog: in de restaurants eet je Flammenkuchen. De oorspronkelijke streektaal lijkt overigens meer op het Letzeburgs uit Luxemburg dan op Frans of Duits, maar die wordt nauwelijks nog gebruikt. Een kleine eeuw na de Eerste Wereldoorlog zijn er echter nog altijd veel ouderen die zeker zo goed Duits als Frans spreken.
Als je twijfelt tussen Frankrijk en Duitsland, biedt deze streek het beste van twee werelden. Lees meer over deze streek op de pagina Elzas-Lotharingen
 
Foto van kasteel van kasteel Haut-Koenigsbourg
Foto Julien Gascard