Marseille Calanques en Pieux Port

Marseille de Vieux Port, Romeinse Haven en Place Vivaux, Palais Longchamps is waterkasteel en Notre Dame de la Garde. Bizantijnse Maria kliffen calanques route corniche. GR 98 wandelen.

Laatste blogs over Marseille

Marseille blog-kaart Links  Het weer

Marseille: culturele hoofdstad stad vol verleden

Marseille staat bij ons bekend als een grauwe industriestad, waar je op zijn best dienst kan nemen in het Vreemdelingenlegioen. Daar denken ze in Marseille zelf heel anders over, getuige een aantal sites met foto's van deze havenstad aan de Middellandse Zee. De mensen zijn hier trots op hun stad, met zijn oude haven, met de basiliek Notre Dame de la Garde die waakt over stad en zee, en natuurlijk op voetbalclub Olympique Marseille.
Aan de manifestatie Marseille-Provence, culturele hoofdstad van Europa 2013, heeft de stad in ieder geval een nieuw museum overgehouden: Regards de Provence, waar je kunt zien hoe talloze kunstenaars zich door de de eeuwen heen door Marseille en omgeving hebben laten inspireren.

Fort Saint-Jean bij de Oude Haven
Fort Saint-Jean bij de Oude Haven. Foto Colegram
Marseille kent een rijk verleden, dat liefst 2.600 jaren beslaat. Rond de oude haven (Vieux Port) is een deel daarvan terug te vinden. De haven zelf is tegenwoordig een gewone jachthaven, maar aan weerszijden van de invaart staan twee eeuwenoude forten. Bijzonder is het museum van de Romeinse Haven aan de Place Vivaux. Dat is geen haven, maar hier werden in een door de Duitsers verwoest deel van de stad restanten van Romeinse haven-installaties gevonden. De Marseillenaren hebben er gewoon een flat over heen gebouwd en gebruiken de begane grond om de vondsten te tonen.

De stad met zijn steegjes, gezellige terrasje en ronduit mediterrane karakter kent verder onder meer een prachtig waterkasteel, het Palais Longchamp, waarin tegenwoordig musea voor natuurhistorie en schone kunsten gevestigd zijn.
Het centrum is compact genoeg om te voet te verkennen, maar er is ook uitstekend openbaar vervoer. Dat staakt tussen negen uur en half tien 's avonds zijn diensten al, dus bij het uitgaan heb je er niets aan.

Snelle stedentrip

Marseille leent zich uitstekend voor snelle stedentrip, dankzij het vliegveld Marseille-Provence (dat vroeger Marignane genoemd werd). KLM-Air France onderhoudt een dagelijkse dienst vanaf Schiphol, Air Brussels vanaf Brussel. Ryanair vliegt meerdere malen per week vanaf Eindhoven en Brussel op Marseille-Provence.
Het snelst (20 minuten) en goedkoopst(bijna vijf euro) kom je in hartje Marseille met de pendelbus naar het dichtstbijzijnde station en de overstap op de trein naar station Saint-Charles. Er gaat ook elk kwartier een directe bus naar het centrum van Marseille. Die doet er 25 minuten over en kost acht euro.
Het mooiste uitzicht over de stad is te vinden bij de Notre Dame de la Garde, een indrukwekkende kerk in Romaans-Byzantijnse stijl. Op de kerk staat een elf meter hoog standbeeld van Maria. Voor de niet-katholieken onder ons: het interieur van de kerk kan wat protserig overkomen. De kerk heeft zo'n markante plek, dat ze door de Marseillenaren liefkozend 'Onze moeder' genoemd wordt. De afgelopen jaren is hard gewerkt om de gevolgen van luchtvervuiling, oorlogen en de tand des tijds te herstellen. De Notre Dame de la Garde is nu weer in volle glorie te bewonderen.

Behalve zandstrand is er bij de stad ook een stuk ruige kust: de zogeheten corniche of calanques. Met hoogtes tot ruim 400 meter boven zeeniveau zouden het de hoogste kliffen van Europa zijn. in ieder geval is deze omgeving zo mooi, dat de fransen bezig zijn er een nationaal park van te maken.
Uiteraard zijn het ook hier weer de wandelaars die het meeste genieten, maar om de hele route (de GR 98) af te leggen moet je wel elf uur uittrekken. Bovendien moet je rekening houden met een koude mistralwind en zorgen voor voldoende drinkwater.
Wie liever de auto pakt, zoekt het een beetje oostelijker en neemt tussen Cassis en La Ciotat de Route des Cretes. Het is wel handig om dan een beetje behoorlijk kaart te kunnen lezen, want de weg naar deze route wordt zelfs voor Franse begrippen ronduit belabberd aangegeven.

Een waarschuwing tot slot: het is niet allemaal pracht en praal in Marseille. De stad kent met zijn noordelijke wijken een banlieue (letterlijk voorstad), waar de problemen van onze achterstandswijken compleet bij verbleken. Dit zijn no-go-areas, waar ook de politie liever niet komt. In het verlengde daarvan: parkeer je auto in Marseille liever niet op straat, maar op bewaakte parkeerplaatsen (garages).

Streken en steden in de omtrek: Corsica, Camargue, Provence, Méditerranee

Zoek boeken over Marseille

Logo Bol.com

Camping-Frankrijk.nl

logo Camping-Frankrijk.nl Campings rond Marseille (Bouches-du-Rhône)

Weersverwachting voorr Marseille: klik hier!