Foto van de oude beurs van Lille
Oude beurs van Lille

Laatste blogs over Lille

Links  Het weer

Lille, Nord-Pas-de-Calais en Picardië

Foto van markt in de wijk Wazemmes in Lille
Markt in de wijk Wazemmes in Lille
Nord/Pas-de-Calais en Picardië zijn streken waar Hollanders vooral heel snel doorheen rijden, op weg naar Parijs of het warme zuiden. Op die manier missen ze wat: de verrassende stad Lille zijn ze bijvoorbeeld al voorbij. De stad afficheert zichzelf als een moderne wereldstad, maar kent ook een rijk verleden. Vlaamser kan een Franse stad trouwens niet zijn. Elk café heeft een behoorlijk assortiment bier, de snackbar verkoopt frikadellen en op de menukaart van menig restaurant prijken waterzooi en potjevleesch.
De stad beleeft - als kruispunt van spoorwegen - dankzij de komst van de TGV een tweede jeugd. Aan de TGV koppelde de stad een ambitieus staaltje moderne architectuur, met het gigantische winkelcentrum Euralille, het nieuwe station Lille Europe (op 500 meter van het bestaande Lille Flandres, dat ook nog altijd dienst doet), en enkele uit de kluiten gewassen torenflats.
Economisch gezien is dit nieuwe Lille een succes, toeristisch gezien nauwelijks. Euralille biedt naast een hypermarkt (Carrrefour) vooral modezaken. Het Europaplein tussen dit winkelcentrum en station Lille Europe is van een grenzeloze troosteloosheid. Een monstrueuze nepbloem en een verdwaald standbeeld voor oud-president Mitterrand kunnen daar niets aan veranderen.

Wie niet van hedendaagse bouwkunst houdt, komt gelukkig even verderop volop aan zijn trekken. Het oude Lille (Vieux-Lille) is een bruisend stadsdeel, dat zijn oorspronkelijke karakter nog bewaard heeft. Hier vind je geen opgepoetste toeristenlokkers, maar een bonte aaneenschakeling van oude pandjes, sommigen keurig gerestaureerd, anderen in een staat dat een likje verf alleen vermoedelijk niet voldoende meer is.
Echt imposante monumenten zijn er niet veel. Een leuke aanrader is de oude beurs aan de Place General de Gaulle, trouwens toch een plein dat omgord is met mooie panden. Die gratis toegankelijke oude beurs dient tegenwoordig als prachtig decor voor een markt in tweedehands boeken. Achter de beurs staan twee monumenten die om aandacht strijden: het gebouw van de Kamer van Koophandel en de Opera.
Een beetje bizar is de kathedraal van Notre-Dame-de-la-Treille in het oude Lille. Het bouwwerk lijkt Gotisch, maar is dat niet. Op het eerste gezich denk je dat er een stuk aan mist, alsof er ooit een bom ingeslagen is. In werkelijkheid is men in 1854 begonnen aan dit neogotische kunststuk. Die bouw heeft men bijna 150 jaar later, in 1999, afgesloten door er een moderne voorgevel tegen het gebouw aan te plempen.

Parkeren is simpel

Parkeren is verbazingwekkend eenvoudig in de wereldstad Lille: de parkeergarages rekenen anno 2014 nog altijd hooguit een euro of twee per uur (behalve die bij station Flandres en die van Lafayette), maar het beste rijd je naar het immense parkeerterrein Champs de Mars, pal naast de citadel. Daar betaal je vier euro voor een dag parkeren. Op vertoon van je parkeerkaartje mag je gratis mee met de stadsbussen in het centrum, de zogeheten citadines. Je kunt er trouwens ook fietsen en segways huren.

Maar eigenlijk heb je aan de benenwagen genoeg om de mooie stukken van Lille te bewonderen. Binnen een uur wandelen ben je van de ene kant aan de andere kant. Lille zelf is namelijk maar een kleine stad met 250.000 inwoners. Om van een metropool te spreken moet je de aangrenzende steden Villeneuve d'Asq, Roubaix en Tourcoing meerekenen. Die hebben hun eigen centra en leuke dingen. In het moderne Villeneuve d'Asq staat een museum voor moderne kunst. Leuker nog is museum La Piscine in Roubaix. Dit oude zwembad in art-déco-stijl dient als onderkomen voor een museum over kunst en industrie.

Buiten Vieux Lille vraagt het 'slechts' 70 jaar oude stadhuis met zijn 106 meter hoge toren de aandacht. Vanaf die hoogte werden de mannen van de stad indien nodig te wapen geroepen.
Eveneens buiten het oude Lille ligt de citadel, zoals zo veel Franse militaire bouwwerken ontworpen door de bouwmeester van zonnekoning Lodewijk de Veertiende, Vauban. De citadel van Lille geldt als de 'koningin van de citadellen'. Jammer alleen dat je er zelden in mag; ze is nog steeds in gebruik bij het leger. Bezoeken kan op zondagmiddag om drie uur, maar alleen aan de hand van een gids. Je moet vooraf bij de VVV (voor de Vlamingen: de toeristische dienst van de stad) reserveren.

Wel mag je vrijelijk rondlopen tussen de imposante verdedigingsmuren. De rondwandeling vraagt pak 'm beet een uur. Stadsbewoners en toeristen maken van die gelegenheid dankbaar gebruik. In dit gebied en het aangrenzende Bois de Boulogne vind je bovendien een permanente kinderkermis en een gratis toegankelijk stadsdierentuintje. In de omgeving van Lille vind je genoeg andere citadellen, die je wel helemaal kunt bewonderen.


Een attractie van geheel andere orde is de oude wijk Wazemmes, dertig jaar geleden nog volslagen verpauperd, die dankzij allochtone middenstanders weer helemaal opgeleefd is. Elke zondag vind je hier tot een uur of één 's middags een drukke, gezellige markt met textiel, curiosa en verbazingwekkend veel gebraden kippetjes. Geen zin om iets te kopen? Dan kun je hier kostelijk vermaken door het bonte scala aan mensen te kijken.
In 2004 was deze wijk het hart van Lille als culturele hoofdstad van Europa, een manifestatie die overigens ook nu nog met allerlei evenementen voortgezet wordt onder de noemer Lille 3000. Zoek je aparte kunstzinnige of creatieve activiteiten? Kijk dan eens in de maisons folies. Lille telt er twee, waarvan één in Wazemmes, maar ook elders in noordwest Frankrijk vind je ze. Het zijn oude industriële gebouwen, die buiten gebruik zijn geraakt maar vertimmerd zijn voor een nieuwe toekomst.

Het grootste evenement van Lille is ongetwijfeld de grootste vrijmarkt-braderie van Europa. Dat speelt zich elk eerste weekeind van september af, vanaf zaterdagmiddag drie uur tot en met zondagavond laat. Daar komen al snel 2,5 miljoen mensen op af. Wie er ook bij wil zijn en een plekje in hotel of iets dergelijks wil hebben, dient dat al in het voorjaar te reserveren. Vanaf mei mag je blij zijn met een slaapplek op 20, 30 kilometer afstand. Verkopers nemen al weken van tevoren een plekje in, want wie het eerst komt, die het eerst maalt...

Overig noord-west-Frankrijk

Foto van Chateau de Compiegne
Foto Yusi Barclay
Een half uur rijden ten zuiden van Lille ligt Arras, dat de moeite van een stop meer dan waard is. Een oud plein wordt er omgord door prachtige arcades. Het plein zelf staat helaas vol geparkeerde auto's, maar de mooie binnenstad is gelukkig nog een stuk groter.
Naast Arras, in Lens, vind je sinds kort een dependance van het beroemde Louvre museum.

Een groot deel van het oude Calais is in de Tweede wereldoorlog verwoest. De toren van Guet staat er echter nog, net als de kerk van Onze Lieve Vrouwe (Notre Dame), de enige kerk in Tudorstijl op het vasteland van Europa. Bouwde bouwheer Vauban in Lille de Citadel, in Calais bouwde hij drie forten. Nog meer oorlogsherinneringen: bij Saint-Omer hadden de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog een lanceerbasis voor V2-raketten. Onder de naam La Coupole is dat nu een uitgebreid museum over deze oorlog. Nog zo'n basis is te vinden in de enorme bunker van Eperlecques.
Strand is er in deze regio natuurlijk volop. Le Touquet staat zelfs bekend als Paris-Plage, het strand van Parijs. Mooier nog is het gebied rond de kliffen van Cap Gris-Nez en Cap Blanc-Nez, dat bovendien het beroemde uitzicht op de kliffen van Dover biedt. Ten zuiden van de regio Nord - Pas-de-Calais vinden we de bosrijke omgeving van Picardië. In die bossen staat een flink aantal prachtige kastelen, maar liggen ook flink wat mooie steden en dorpjes. Stap bijvoorbeeld eens uit in het oude Senlis, waarvan de meesten van ons eigenlijk alleen de tolpoortjes kennen. De baai van de Somme is een wereldvermaard natuurgebied, rijk aan vogels. Je kunt er ook wadlopen en zeehonden kijken. Ook leuk: het mini-stadje Gerberoy in de Oise, wereldberoemd om zijn rozen.
Niet leuk, maar wel indrukwekkend en een must-see voor iedereen met enig historisch besef: de talloze herinneringen aan de Eerste Wereldoorlog. De slagvelden van de Somme, de Chemin des Dames, de wagon in Compiegne waar de Duitsers zich over moesten geven, het houdt niet op. De geschiedenis van twee wereldoorlogen doet zich in Nord - Pas-de-Calais en Picardië ook op een andere manier gevoelen: veel plaatsen kennen nauwelijks een oud centrum. Amiens bijvoorbeeld heeft zijn beroemde kathedraal gelukkig nog, maar is afgezien van de kleine restaurantstrip langs een kanaaltje (met uitzicht op de kathedraal) en de drijvende groentetuinen nauwelijks de moeite waard.

Streken en steden in de omtrek: Normandië, Parijs, Champagne-Ardennen.

Zoek boeken over Lille

Logo Bol.com

Reisgidsen over Lille / Nord-Pas-de-Calais (via Bol.com)

Meer reisgidsen over Noordwest-Frankrijk

 
Camping-Frankrijk.nl

logo Camping-Frankrijk Campings Aisne
Campings Nord (Lille)
Campings Oise
Campings Pas-de-Calais
Campings Somme

Weersverwachting voor Lille: klik hier!  

Klimaat  J   F   M   A   M   J   J   A   S   O   N   D 
Gemiddelde dagtemperatuur (°C) 5 7 9 12 17 19 22 22 18 14 8 6
Temperatuur zeewater (°C) 7 8 8 9 13 14 16 17 17 16 12 8
Gemiddelde totale neerslag (mm) 48 41 44 44 51 56 61 58 56 64 62 59