Bourgogne Bourgondië

Bourgogne is Bourgondië, met het Beaune van de Hospice de Dieu, het Dijon van de mosterd, zijn kanalen, en niet te vergeten Auxerre, Cluny, Taizé Chalon en Autun. Bibracte en Nivernais, nuits-saint-georges en beaujolais zijn wijnen.

Laatste blogs over Bourgogne

Bourgogne: wijnen, bossen en Romeinen

Links   Het weer
De Bourgogne staat bij ons vooral bekend als een wijnstreek. Onderweg naar het zuiden rijden we in een glooiend landschap voorbij aan ronkende wijnnamen als Nuits-Saint-George en Beaujolais. Jammer, want de Bourgogne is zo veel meer.
Je kunt zelfs uren door de streek rijden zonder ook maar één wijnstruik tegen te komen. Het natuurpark van de Morvan doet zelfs eerder denken aan de Veluwe, maar dan met echte heuvels. Weilanden, van elkaar afgescheiden met heggen, en bossen wisselen elkaar in hoog tempo af.

In deze streek ligt Bibracte, zo rond de eerste eeuw voor Christus de veronderstelde hoofdstad van het Gallische rijk. Hier zetelde Vercingetorix... De opgravingen stellen vergeleken met veel Griekse varianten (Delphi, Olympia) weinig voor, maar daar staat tegenover dat ze in een schitterend bos liggen. Aan de randen daarvan krijgt de bezoeker fenomenale vergezichten voorgeschoteld.
Ook staat er een piepklein Romeins kapelletje, waar talloze mensen nog altijd briefjes met hun gebeden of wensen neerleggen. Wie zich en goed beeld van het oude Bibracte wil vormen, doet er goed aan eerst het bijbehorende museum te bezoeken.

Hospices de Beaune

De Hospices de Beaune met de beroemde daken.

Aan de oostkant van de Morvan ligt het aardige stadje Autun, waar nog altijd een bescheiden Romeins theater, een Romeinse poort en twee muren van een Romeinse tempel te zien zijn. Een kathedraal uit de twaalfde eeuw bepaalt de horizon van het stadje. Voor de kerk staat een fontein in dezelfde stijl.
Verder naar het oosten verschijnen langzamerhand de eerste wijngaarden. Nolay met zijn middeleeuwse markthal van kastanjehout is een korte stop waard. Iets verderop biedt het op een rotspunt gelegen kasteel van Rochepot een romantische aanblik. Daar voorbij doemt plots een heel ander landschap op: voorbij een bocht ontstaat ineens een weids uitzicht over de wijnstreek rond Beaune.
Tip: wie een wijnboer en zijn kelders ('caves') wil bezoeken, doet dat bij voorkeur buiten de oogst-tijd. De boer heeft dan veel meer tijd voor zijn gasten. Verwacht overigens niet even snel een goedkope, puike wijn bij een 'wijnboertje' te scoren. Wijnboertjes bestaan niet in de Bourgogne. Volgens een Franse grap bestaan er overigens wel degelijk arme wijnboeren in de streek: die moeten hun Mercedes zelf wassen...

Uitzicht bij Bibracte

Uitzicht over de Morvan bij Bibracte, ooit de zetel van Vercingetorix.

In Beaune met zijn vestingwallen en zijn Notre-Dame verdient met name het prachtige dak van het Hotel-Dieu (ook wel Hospices-de-Beaune genaamd) aandacht. Onder dat wereldberoemde dak schuilt een aardig museum over de geschiedenis van dit gebouw, waarin ruim 500 jaar lang een combinatie van daklozenopvang annex ziekenhuis gevestigd was. Wie het dak zelf wil fotograferen, kieze een bewolkte dag; zodra de zon schijnt, spat het licht er van af.

Hoofdstad van de Bourgogne is het 1.700 jaar oude Dijon, dat prat gaat op zijn rijke architectuur. Die dankt de mosterdstad met name aan de hertogen van Bourgogne, die onder meer een imposant paleis lieten bouwen. Tegenwoordig is het paleis het onderdak van het Museum voor Schone Kunsten. In Dijon staat verder onder meer het inmiddels wel drastisch vertimmerde, 900 jaar oude geboortehuis van Sint-Bernard.
In Chalon-sur-Saone vond Joseph Nicéphore Niepce de fotografie uit en uiteraard is daar een naar hem vernoemd fotografiemuseum.

In het middeleeuwse Cluny staat een nog altijd indrukwekkend deel van een ooit nog veel grotere abdij, die eeuwenlang grote geestelijke en wereldse macht had. Wie tegenwoordig met het geloof bezig wil zijn, is welkom in het op een steenworp afstand gelegen Taizé.

Pleziervaarders komen onder meer aan hun trekken op het Canal du Nivernais (van de Loire naar de Seine), waaraan 60 jaar lang gegraven werd om Parijs van stookhout te kunnen voorzien. Overigens profiteren ook fietsers van de oude kanalen. Steeds meer jaagpaden langs die kanalen worden autovrij gemaakt om zo een comfortabele Tour de Bourgogne te creëren.

Streken en steden in de omtrek: Elzas-Lotharingen, Loire-dal, Parijs.

Zoek boeken over de Bourgogne

Logo Bol.com

Reisgiden over de Bourgogne (via Bol.com)


Camping-Frankrijk.nl

logo Camping-Frankrijk.nl Campings Cote d'Or
Campings Nièvre
Campings Saône-et-Loire
Campings Yonne

Weersverwachting voor Dijon: klik hier!

Klimaat  J   F   M   A   M   J   J   A   S   O   N   D 
Gemiddelde dagtemperatuur (°C) 5 5 11 16 20 23 25 25 21 15 9 5
Gemiddelde totale neerslag (mm) 49 41 50 52 60 67 66 62 53 74 73 75