Pyreneeën Andorra gavarnie lourdes midi bigorre, Catharen

Laatste blogs over Pyreneeën

Links  Het weer

Pyreneeën: imponerende bergen als grens met Spanje

Foto van bergmeer bij de Pont d'Espagne in het nationaal park Pyreneeën
Bergmeer bij de Pont d'Espagne, Cauterets
De Pyreneeën mogen dan een tikkeltje lager zijn dan de meeste Alpen en als gebied een stuk kleiner, ze zijn zeker zo mooi. De smalle bergketen op de Frans-Spaanse grens biedt alles wat bergen bieden moeten: schitterrende natuur, smalle kloven, weidse uitzichten, besneeuwde toppen, verstilde meertjes, noem maar op.
Mocht je via Pau naar de Pyreneeën rijden, stop dan eerst even in dit stadje. Parkeer beneden bij het station en ga met het antieke tandradbaantje naar de boven. Je hebt dan vanaf de Boulevard des Pyrénées een geweldig uitzicht op het gebergte, dat plots uit het platteland de kop op steekt.

Topper aan Franse kant is natuurlijk het Nationale park Pyreneeën. Mooi uitgangspunt voor een wandeling door het park is het indrukwekkende Cirque de Gavarnie. Deze omgeving is wel erg druk en prijzig, ook al door de nabijheid van het bedevaartsoord Lourdes.
Dat Lourdes is, hoewel het medisch bureau er zelden wonderen erkent, zo populair dat er tientallen kerkdiensten per dag gehouden worden, voor duizenden en soms tienduizenden mensen tegelijk. Het heeft de reputatie buitengewoon toeristisch te zijn. Dat klopt wel, maar de kerk is er gelukkig in geslaagd alle handel buiten het eigenlijke bedevaartsgebied te houden. Het befaamde Lourdes-bronwater mag je gewoon gratis tappen en wie kaarsen wil branden, hoeft er bepaald geen woekerprijs voor te betalen.
In Lourdes vind je trouwens ook een mooie burcht, dominant op de top van een berg.

Minder beroemd, maar mooier dan Lourdes zijn de gorges van Galamus nabij Saint-Paul de Fenouillet, een nauwe kloof waarin het klooster van Sint Antonius van Galamus verscholen ligt. Ook dit gedeeltelijk in grotten gebouwde klooster dient als bedevaartsoord.

Nog meer drukte: op de top van de Pic du Midi de Bigorre (2877 meter) dient het observatorium tegenwoordig als museum annex uitzichtpunt. Desgewenst kun je er zelfs overnachten. Je komt er per kabelbaan, maar wandelen kan ook.
Over drukte gesproken, het bergstaatje Andorra mijden we maar liever. Qua landschap doet het zeker niet onder voor de rest van de bergketen, maar vooral de hoofdstad Andorra-la-Vella is een gekkenhuis. Heel gek is dat niet: benzine, drank en sigaretten zijn er flink goedkoper. Houd je wel aan de importbeperkingen: zowel aan de Franse als aan de Spaanse kant staat de douane regelmatig uitgebreid te controleren.

Foto van bedevaartgangers in Lourdes
Bedevaartgangers in Lourdes
Meer naar het oosten, aan de voet van de Pyreneeën ligt de oude, geheel gerestaureerde vesting Carcassonne, die een bezoek zeker waard is. Vlakbij Carcassonne vinden we het middeleeuwse Mirepoix, met zijn twaalfde-eeuwse arcades en zijn kleurrijke markt (op maandagochtend).

In het oosten van de Pyreneeën, ruwweg de het gebied tussen Carcassonne en Perpignan, woonden in een grijs verleden de Katharen. Vanwege hun geloof werden ze uitgeroeid op gezag van de paus. Vermoedelijk zagen de vorstelijk levende katholieke heersers in de streng-gelovige, sober levende katharen een grote bedreiging. Het catharisme mag dan al lang niet meer beleden worden, het spreekt nog steeds tot de verbeelding van velen: is het niet vanwege hun bijzondere, oprechte geloof, dan toch wel vanwege de mejestueuze ligging van hun burchten (bijvoorbeeld Peyrepertuse, Puylaurens en Quéribus). Dat van die burchten eigenlijk alleen maar ruïnes overgebleven zijn, doet daar niets aan af. Overigens, van de naam catharen is ons woord 'ketters' afgeleid.
Voor de liefhebbers van de prehistorie zijn er grotten. Een bezoek waard is bijvoorbeeld de ondergrondse rivier van Labouiche, nabij Foix. Deze rivier is met 3.800 meter lengte de langste bevaarbare ondergrondse; de rondleiding vindt plaats per boot. Andere bijzondere grotten: met je auto kun je door die van Mas d'Azil rijden en die van Verna heeft een zal die zo groot is, dat men er ooit een luchtballon heeft laten varen.
Wie per trein van het landschap wil genieten, komt in deze streek aan zijn trekken. In het oosten rijdt de Train Jaune (gele trein) 62 kilometer van Villefranche - Vernet-les-Bains naar Latour-de-Carol, met onderweg een aantal fenomenale panorama's. In het westen brengt de tandradbaan van de Rhune je naar de top van de gelijknamige berg. Van daaraf heb je (bij helder weer) uitzicht over de Atlantische oceaan.

In de Pyreneeën leven onder meer nog enkele beren. Hun kleine populatie is jaren geleden uitgebreid met beren die in Slovenië gevangen waren. Het zijn er te weinig om als zelfstandige populatie voort te bestaan. Onder druk van schapenhouders is er echter al jaren geen beer meer uitgezet. De kans dat je er één tegenkomt is minimaal.

Tot slot: vergeet niet ook de Spaanse kant van de Pyreneeën aan te doen. Die kant is over het algemeen rustiger en ongerepter dan de Franse kant. Aanrader: het nationale park van Ordesa en Monte Perdido.

Streken en steden in de omtrek: Les Landes, Lot, Méditerranee.
Zie ook de pagina wintersport.

Zoek boeken over de Pyreneeëen

Logo Bol.com

Reisgidsen over de Pyreneeën (via Bol.com)

Pyreneeën webring

Anneau des Pyrénées Vorige site Volgende site
Op goed geluk

Camping-Frankrijk.nl

logo Camping-Frankrijk.nl Campings Ariège
Campings Haute-Garonne
Hautes Pyrénées
Campings Pyrénées Atlantiques

 

Click for Pau, France Forecast

Klimaat  J   F   M   A   M   J   J   A   S   O   N   D 
Gemiddelde dagtemperatuur (°C) 11 13 15 16 20 22 24 25 23 19 12 11
Gemiddelde totale neerslag (mm) 89 68 86 139 98 106 108 75 81 78 107 99