Page en Français
Français

Sasker Scheerder: 'Alle hurktoiletten Nederlands grondgebied!'

Relaxen op het hurktoilet, een kunstwerk van Sasker ScheerderDe Nederlandse kunstenaar Sasker Scheerder zou alle hurktoiletten wel tot Nederlands grondgebied willen verklaren. ,,Het hurktoilet is een ding dat vooral in de hoofden van de Nederlanders aanwezig is, als ultiem angstbeeld van het op-vakantie-zijn in Frankrijk. Voor andere volkeren is het nauwelijks een noemenswaardig onderwerp om over te praten'', zo vindt hij. Het hurktoilet is al evenmin typisch Frans: ,,De Fransen noemen het zelf een 'Toilet Turque', al is het natuurlijk universeel''.
Scheerder liet zich inspireren door deze website en door een gat in de grond in de Zoo Galerie in Nantes. In die galerie hield hij met drie collega's een expositie over verkeer, transport en reizen. Scheerder maakte een reusachtig hurktoilet en plaatste dat op het gat in de grond. Door dat gat kreeg de bezoeker zicht op de riolering van Nantes.

Scheerder: ,,Het hurktoilet in de tentoonstelling werd door het formaat een soort loungy meubelstuk, een geschikte plek om een beetje te hangen en na te denken over de tentoonstelling, of andere dingen. Dat werd trouwens alleen gedaan door de Nederlandse bezoekers. De Fransen snapten er geen snars van."

Impressies van het hurktoilet Het hurktoilet van Sasker Scheerder kreeg de titel Aire d'EU: ,,De titel verwijst naar de parkeerplaatsen langs de Franse snelwegen. 'Rustplaats van de Europese Unie' zou de Nederlandse titel kunnen zijn, maar dat klinkt een stuk minder mooi.''
Sasker Scheerder: Aire d'EU, 2001. Materiaal: polystyreen, polyester, DD-lak, PVC, glas.
Tentoongesteld 29 september tot 27 oktober 2001 in de Zoo Galerie in Nantes in het kader van Trafikant (projekt samen met Juul Hondius, Erik Weeda en Eric Wie).