Watersport Links

Watersport: verken Frankrijk per boot

Frankrijk is een land met een miljoen riviertjes, maar het leeuwendeel daarvan is amper te bevaren. Al eeuwen geleden zijn de Fransen daarom begonnen met de aanleg van uitgebreid netwerk van kanaaltjes. Die kanalen moesten vooral de aanvoer van voeding en brandstoffen naar Parijs mogelijk maken.
Dat het land nogal heuvelachtig is, bleek nauwelijks een belemmering. Varend door Frankrijk passeer je alleen een enorm aantal sluizen. In sommige gevallen dwong het landschap de kanaalbouwers tot uiterste slimheid. Zo bouwden ze trappen van aaneengeschakelde sluizen.

Het aquaduct over de Loire bij Briare
Het aquaduct ofwel de pont-canal over de Loire bij Briare
In scheepsliften kan een schip in een bak water zijdelings een berg afglijden. Over onder meer de Oise en de Loire werden aquaducten gebouwd, de laatste door niemand minder dan Gustave Eiffel. Ook tegen het boren van tunnels om kanalen doorheen te leiden zagen de Fransen niet op.

In de eenentwintigste eeuw ligt er daarmee voor de toerist een fantastische mogelijkheid om Frankrijk eens op een andere manier te verkennen. Haast moet je niet hebben. Varen gaat toch al niet snel en met al die sluizen schiet het al helemaal niet op. Maar wie op zoek is naar rust, komt op het water helemaal aan zijn trekken.
Populair zijn vooral de kanalen in de Bourgogne en het Canal du Midi. Dat laatste kanaal maakt het mogelijk om vanaf de oceaan via de Garonne naar de Middellandse Zee en terug te varen. De huurboot aan de ene kant in gebruik nemen en aan de andere kant achterlaten mag, maar dat kost wel een toeslag. Ook leuk: de doorsteek van de noordkust van Bretagne naar de zuidkust daarvan. Doorsteken van oost naar west kan ook: over het kanaal Nantes-Brest.

Motorjacht huren zonder vaarbewijs

Overal in Frankrijk zijn jachten te huur. Tenzij anders vermeld is daar geen vaarbewijs voor nodig. Voor wie met eigen schip komt: vanaf een motorvermogen van 4,5 kW (6,1 pk) is een internationaal vaarbewijs (ICC) verplicht. Bezitters van een willekeurig Nederlands vaarbewijs (binnenschippers mogen ook hun Rijnpatent overleggen) kunnen dat aanvragen bij de ANWB. Wie na 1 januari 2010 zijn vaarbewijs haalde, heeft het internationale bewijs automatisch al gekregen. Voor hulpmotoren van zeilboten bestaan afwijkende regels. Verplicht is verder een eigendomsbewijs van de boot. Dat kennen we in Nederland niet, maar de ANWB levert in plaats daarvan het Internationaal Certificaat Pleziervaartuigen. Dat wordt in Frankrijk erkend.
Om in Frankrijk te mogen varen, moet je op de eerste de beste sluis een vignet kopen. Voor boten tot 25 vierkante meter kost dat zo'n 65 euro per maand. Daarnaast betaal je geld voor het passeren van sluizen.

Cover van Vaarwijzer Franse Binnenwateren(Advertentie)
Vaarwijzer Franse Binnenwateren. Beschrijving van 8.000 kilometer Franse kanalen en rivieren in het Nederlands.
193 pagina's, voor € 34,90 te bestellen bij bij Bol.com en Bruna.
Van belang om te weten is verder dat bij de bouw van Franse sluizen standaard afmetingen golden: schepen van 38 meter bij vijf meter tien passen er precies in. Franse vrachtschepen, die om duistere redenen de naam spits dragen, herken je er nog altijd aan; met hun stompe voor- en achterkant zijn ze ontworpen om binnen die maat zo veel mogelijk vracht mee te kunnen nemen.
Moderne Nederlandse en Belgische binnenschepen zie je daardoor zelden in Frankrijk (uitzonderingen: de Moezel en een enkel kanaal in het noorden), maar voor de pleziervaart is elke sluis groot genoeg. Wel iets om rekening mee te houden: de doorvaarthoogte is meestal drie meter vijftig en de maximale diepgang doorgaans (althans in het midden) één meter tachtig.

Zeilen

Voor de zeilers: eindeloze toertochten, zoals bij ons op de Friese meren, kun je in Frankrijk niet maken. Als je wilt zeilen (of windsurfen) om het zeilen, dan vind je een aantal prachtige meren. In de Champagne-streek vind je het Lac du Der-Chantecoq en het Lac d'Orient. In de Alpen zijn het Lac d'Annecy, het Lac du Bourget (bij Chambery) en het Lac de sainte-Croix (bij de Gorges du Verdon) de belangrijkste meren. Nog een mooi zeil-meer: het Lac de Pareloup tussen Millau en Rodez.

Varen op zee

Dat Frankrijk met zijn duizenden kilometers kust ook een paradijs voor zeevaarders is, mag geen verbazing wekken. Voor wie gewoon wat wil dobberen met een rubber bootje zijn er geen belemmeringen. Wie een motor met zes pk of meer gebruikt, moet een internationaal kustvaarbewijs (ICC Coastal Waters) hebben. Daarmee mag je bij daglicht tot twee mijl uit de kust varen. Ook zaken als verzekering en reddingsmiddelen zijn dan verplicht.
Wie aan de kant van de Atlantische Oceaan en de Noordzee het ruime sop kiest, moet rekening houden met sterke getijdestromingen. Op de Middellandse Zee is daarvan veel minder sprake.

Vaar-gidsen over Frankrijk (via Bol.com)