Frankrijk
 Weblog


Logo
 
Jouw Foto's  Weblog  Forum  Boeken
 


Introduction en francais sur ce site
Stem op deze Frankrijk gids

Wat een land...

Toiletten...  Taal...   Brood... Onderweg...  
Zwarte zaterdag...  Milieuzones...
Overnachten...
Frankrijk anders...

Handig

Frankrijk goedkoop
Jeu de Boules  Varen  Skiën   Franse keuken  Fietsen Kastelen
Vakantie bij Nederlanders
Huis in Frankrijk   Links

In 't spoor van

Jeanne d'Arc  Napoleon
Jean de la Fontaine.

Franse streken

Overzichtskaart
Bourgogne Bretagne  Camargue
Centraal Massief: Ardeche, Auvergne, Cevennen
Champagne-Ardennen Corsica
Dordogne
Hautes-Alpes, Haute-Provence
Jura Les Landes
Lille, Nord-Pas-de-Calais
Loire Lyon Marseille Mediterranée
Normandië
Parijs
Poitou-Charentes
Provence
Pyreneeën
Quercy
Savoie, Haute-Savoie
Vogezen, Elzas-lotharingen


Uitgelicht

Nancy
Brug van Millau
Grand Canyon du Verdon
Camper in Frankrijk
Hurktoilet als relax-feauteuil
Nieuws feeds
Hurktoilet sitemap

Weeralarm

Meteo France

Carte de vigilance Météo France
Legenda:
Rood: blijf absoluut thuis!
Oranje: Blijf liever thuis!
Geel: Wees voorzichtig
Groen: Geen probleem
Volg bij oranje en rood alarm het nieuws voor meer informatie.

Frankrijk Blog

maandag 23 april 2018

Lotharingen: dorp van voor Eerste Wereldoorlog in 3D herbouwd (video)

artist impression: Lotharingen in de Eerste Wereldoorlog: kerktoren van Flirey gebombardeerd
Illustratie CdC Chardon Lorrain
Het dorpje Flirey in Flirey stelt eerlijk gezegd niet veel voor. Je bent er in een oogwenk doorheen. Dikke kans dat je dat onderweg van of naar Pont-à-Mousson net buiten het dorp het verscholen oude Fleury helemaal over het hoofd ziet.
E dan mis je toch een stukje geschiedenis dat het waard is om te gedenken. Net ten oosten van het dorp zijn de ruïnes van de oude Saint-Etienne-kerk de enige resten die nog overeind staan. De rest van het dorp is totaal verwoest.
Het dorp was tijdens de Frans-Duitse oorlog van 1870-1871 al onderdeel van het slagveld. Hier moesten de Fransen hun hopeloze strijd opgeven, waarna de Duitse keizer Lotharingen in bezit nam. Maar het grootste drama kwam in de Eerste Wereldoorlog. Flirey kwam tussen de Franse en de Duitse loopgraven te liggen en werd helemaal platgeschoten, net als enkele andere dorpjes in de buurt.
Veel meer dan de muren van de kerk valt er dan ook niet te zien. Behalve hoe Flirey er uit gezien moet hebben. Dat is opmerkelijk goed te ontdekken, want een historica en een 3D-specialist hebben de afgelopen jaren hard gewerkt. Moet je het op de slagvelden ten noorden van Verdun doen met simpele tekst-bordjes die aangeven waar de slager, de bakker, de kerk en de boerderij van meneer Duval stonden, hier heeft dit duo op verzoek van de plaatselijke overheid ziel en zaligheid gestoken in een virtuele reconstructie. Aan de hand van een immens archief-onderzoek hebben de twee zo goed mogelijk in beeld gebracht hoe Flirey en de andere dorpjes er uit gezien moeten hebben. De artist impressions zijn in en rond de oude kerkmuren te zien. Maar bovendien zijn de beelden verwerkt tot youtube-filmpjes. Er wordt zelfs in beeld gebracht hoe de kerktoren van Flirey ontplofte. De reden moge duidelijk zijn: ook 100 jaar na het einde van de Grande Guerre wil de regio Chardon Lorrain niet dat de geschiedenis vergeten wordt.

GPS-coördinaten ruïne-kerk van Flirey, Lotharingen: N 48.875610, O 5.850933
Geplaatst door Peter om 07:15 uur [Reageer!]

zondag 22 april 2018

Bretagne: wandelen op gebombardeerd eiland, ook leuk

Filmbeeld: Meeuwen op een oud stuk geschut op het Île de Cézembre in Bretagne
Filmbeeld France 3 Bretagne
Het lijkt een wandelpaadje van niets, dat de Fransen geopend hebben op het île de Cézembre, in de baai van Saint Malo in Bretagne. Het is welgeteld 800 meter lang. Een beetje Bretagneganger vindt het de moeite niet. Alleen het kustpad Sentier des Douaniers telt al 1.800 kilometer.
Naar Cézembre ga je dan ook om een heel andere reden, schrijft de regionale omroep France 3 Bretagne. Hier beleef je een bijzonder stukje geschiedenis. Dit stukje grond van achttien hectare is vermoedelijk het zwaarst gebombardeerde stukje Europa dat je maar kunt bedenken. In de Tweede Wereldoorlog bouwden de Duitsers op dit voormalige kloostereiland één van de sterkste stukjes van hun Atlantikwall. Dat hebben de Geallieerden gemerkt. Bijna een maand lang bestookten ze het eiland in 1944 met bombardementen, met artillerie en vanaf marineschepen. Daarbij gebruikten behalve fosforbommen ook een paar van de eerste napalmbommen uit de geschiedenis.
Na de oorlog werd een klein stukje strand van explosieven ontdaan en werd er een hotel-restaurant op gevestigd. Dat bestaat nog steeds. Maar verder dan dat mocht je om veiligheidsredenen niet komen. Tot nu dus. De explosievenopruimingsdienst heeft een pad van 800 meter schoongemaakt. Over dat pad zullen gidsen rondleidingen geven. Haal het niet in je hoofd het pad te verlaten, want boem is ho. Dit dan weer tot vreugde van talloze vogels, die zich hier in het paradijs wanen. Het is niet de bedoeling dat er meer stukken Cézembre veilig gemaakt worden. Dat zou domweg te kostbaar worden.
De overtocht van 20 minuten kan gemaakt worden van begin april tot allerheiligen, begin november. De rest van het jaar is het weer meestal te slecht en krijgen vogels nog meer privacy.
GPS-coördinaten Île de Cézembre, Bretagne: N 48.676944, O -2.071389
Geplaatst door Peter om 11:15 uur [Reageer!]

zaterdag 21 april 2018

Verborgen pracht in mooi, oud Moulins (Auvergne)

Alsof het oude stadje Moulins nog niet mooi genoeg is. De stad, net aan in de Auvergne, maar zo dicht tegen de Bourgogne aan dat je geen vulkaan meer ziet, is gezegend met een uitgebreid historisch centrum. Dat is beslist de moeite van een tussenstop waard.
En nu hebben ze er nog iets moois, ouds bij. Nee, geen namaaksel van iets dat ooit geweest is, iets echts. De regionale omroep France 3 Allier doet het verhaal van een drukkerij, die zijn intrek nam in een pand in het centrum. Dat er een kelder onder zat was meegenomen, maar daar had het bedrijf eigenlijk niet eens behoefte aan. Van lieverlee ging de baas echter toch eens kijken. Hoe verder hij kwam, hoe groter zijn verbazing. Zijn keldertje bleek een immens complex uit de dertiende eeuw, met prachtige gewelven uit de dertiende eeuw. Het is een mengvorm van romaanse en gotische bouwkunst, ongetwijfeld gerealiseerd in opdracht van een zeer rijk heerschap.
In Moulins kunnen ze er nog niet over uit: hoe kan het dat zo iets moois eeuwenlang schuil ging onder hun voeten, zonder dat iemand er enig benul van had. Inmiddels zijn restauratie-werkzaamheden zo ver gevorderd dat het veilig is om (elke vrijdag) rondleidingen te houden in de Caves Bertine. Of je wel vooraf even wilt reserveren. En als je liever aan een ontsnappings-spel meedoet dan aan een rondleiding: dat kan hier ook.
GPS-coördinaten Caves Bertine, Moulins: N 46.565916, O 3.333938
Geplaatst door Peter om 11:15 uur [Reageer!]

vrijdag 20 april 2018

Pas op met jeu-de-boulen bij de barbecue

Foto van een deel van de ontplofte pétanque-bal
Foto Michel Frédéric SDIS66
Jeu-de-boules is een leuk spel. Doe het met ijzeren ballen in Frankrijk en noem het pétanque, dan is het plotseling sport en hoor je er voor de Fransen helemaal bij. Een flinke misser? Geeft niets. Je roept gewoon merde, caillou (shit, steentje),als verklarig voor die vreselijke worp.
Maar of je wel een beetje op wil passen met die ijzeren ballen. Blijf uit de buurt van de barbecue. En mocht je de barbecue aan willen maken met resten van een oud vuur, controleer dan even of er niet toevallig een vergeten pétanque-bal in ligt.
Dat klinkt bizar, tot je gehoord hebt van een ongeluk, gistermiddag in Le Boulou (uitgerekend in een plats met die naam), aan de Middellandse Zee bij de Spaanse grens. De regionale krant L'Indépendant schrijft dat een 31-jarige man daar om het leven gekomen is toen hij de barbecue in zijn tuin opporde. In het vuur kwam een jeudeboules-bal tot een ontploffing. De scherven kwamen in zijn gezicht terecht en drongen diep naar binnen. Een traumateam kon niets meer voor hem betalen.
Het is vermoedelijk voor het eerst in de geschiedenis dat zo'n drama zich voordoet. Tegenover de regionale omroep France 3 Oostelijke Pyreneeën zei de regionale brandweer zich nooit gerealiseerd te hebben dat pétanque-ballen kunnen exploderen.
Geplaatst door Peter om 07:15 uur [Reageer!]

Oudere berichten
 

Er zijn nu 28 bezoekers in het toiletgebouw Voer je eigen naam in


Het Hurktoilet weblog wijst op leuke plekjes in Frankrijk. Verder: nieuws en nieuwtjes uit Frankrijk, niet volledig, niet altijd het harde nieuws, wel een beeld van het land. En natuurlijk de veranderingen op deze site.


Volg Het HurktoiletRSS-logo 

Frankrijk-boeken

Logo Bol.com


Campings boeken

Nieuw op het forum

Re: Afstudeer-enquête: Help mij alstublieft met afstuderen
Re: Rijden via Millau
Re: Rijden via Millau
Re: Rijden via Millau
Re: Rijden via Millau
Re: Rijden via Millau
Re: Afstudeer-enquête: Help mij alstublieft met afstuderen
Rijden via Millau
Re: sim-kaart voor mifi in Frankrijk
Re: sim-kaart voor mifi in Frankrijk

 

Het Hurktoilet in de pers. Linken naar Het Hurktoilet
Het Hurktoilet is een initiatief van Peter Koster. Copyrights.

Stem op Het Hurktoilet

Vakantietop   Dordogne Toplijst