Frankrijk
 Weblog


Logo
 
Jouw Foto's  Weblog  Forum  Boeken
 


Introduction en francais sur ce site
Stem op deze Frankrijk gids

Wat een land...

Toiletten...  Taal...   Onderweg...   Brood...
Zwarte zaterdag...
Overnachten...
Frankrijk anders...

Handig

Frankrijk goedkoop
Jeu de Boules  Varen  Skiën   Franse keuken  Fietsen Kastelen
Vakantie bij Nederlanders
Huis in Frankrijk   Links

In 't spoor van

Jeanne d'Arc  Napoleon
Jean de la Fontaine.

Franse streken

Overzichtskaart
Bourgogne Bretagne  Camargue
Centraal Massief: Ardeche, Auvergne, Cevennen
Champagne-Ardennen Corsica
Dordogne
Hautes-Alpes, Haute-Provence
Jura Les Landes
Lille, Nord-Pas-de-Calais
Loire Lyon Marseille Mediterranée
Normandië
Parijs
Poitou-Charentes
Provence
Pyreneeën
Quercy
Savoie, Haute-Savoie
Vogezen, Elzas-lotharingen


Uitgelicht

Nancy
Brug van Millau
Grand Canyon du Verdon
Camper in Frankrijk
Hurktoilet als relax-feauteuil
Nieuws feeds
Hurktoilet sitemap

Weeralarm

Meteo France

Carte de vigilance Météo France
Legenda:
Rood: blijf absoluut thuis!
Oranje: Blijf liever thuis!
Geel: Wees voorzichtig
Groen: Geen probleem
Volg bij oranje en rood alarm het nieuws voor meer informatie.

Frankrijk Blog

maandag 24 juli 2017

Bordeaux: naar de wijngaarden om de kunst

Foto van één van de kunstwerken in het Forêt Eveillé
Foto Smith Haut Lafitte/Les Sources de Caudalie
Leuk voor wandelaars: op veel plaatsen in Frankrijk kun je tegenwoordig wandelingen door de wijngaarden maken. Met de wijnboer als gids, leer je dan een boel. Als je hem verstaat tenminste, want anders worden al die wijnranken op den duur toch een beetje eentonig.
Maar het kan anders, het kan verrassend. Ga eens naar het château Smith Haut Lafitte in Martillac in de Gironde, op zo'n 20 kilometer van Bordeaux. Dit wijnhuis, dat al in de vijftiende eeuw gesticht werd, deed toch al het nodige aan kunst in de wijngaarden. Sinds 1 juli hebben ze er helemaal iets aparts. Samen met het luxe hotel Les Sources de Caudalie (ook je adres voor een verfrissende wijntherapie) openden ze er het Forêt Eveillé, het bevlogen bos. Op de grens van bos en wijngaard maak je hier een wandeling van een paar uur langs tientallen hedendaagse kunstwerken. Ze zijn met respect voor de natuur gemaakt door jonge, talentvolle kunstenaars uit Bordeaux en omgeving.
De entree kost 25 euro, maar dan heb je ook wat. Je loopt niet alleen door een verzameling kunst, al je zintuigen worden aan het werk gezet. Zo ga je een boom knuffelen. Je neus maakt overuren in een geurentuin vol aroma's van de wijnen die hier vandaan komen. Een wijnproeverij is bij de prijs inbegrepen.
Rest nog de vraag hoe de naam Smith verzeild raakt in die van een Franse wijnboerderij. Hij komt van ene George Smith, een Schot die het bedrijf in de zeventiende eeuw kocht om wijn naar Groot-Brittannië te exporteren, Tegenwoordig is het bedrijf in het wijngebied van Graves weer in Franse handen. Ze maken er grands crus, zowel wit en rood als rosé.
GPS-coördinaten Forêt Eveillé, Martillac (Gironde): N 44.732835, O -0.562348
Geplaatst door Peter om 07:15 uur [Reageer!]

zondag 23 juli 2017

Beleef het: Abraham haalt de mosterd in Beaune, niet in Dijon

Beelden uit mosterdmakerij Fallot in Beaune
Foto Fallot.com
Weet jij waar Abraham de mosterd haalt? Een beetje Frankrijk-kenner antwoordt nu zelfverzekerd dat hij dat in Dijon doet. Dijon is immers de mosterd-stad van Frankrijk.
Eeuwenlang klopte dat ook, maar helaas. Het Nederlandse Unilever sloot een kleine tien jaar geleden de laatste mosterdfabriek in de stad. En als er op een etiket Moutarde de Dijon staat, betekent dat alleen maar dat de mosterd gemaakt is zoals dat ooit in Dijon de gewoonte was. Ze kan bij wijze van spreken ook uit China komen.
Maar zo ver hoeft Abraham niet te zoeken. Een klein stukje verderop vind hij in Beaune mosterdmakerij Fallot, een dik anderhalve eeuw oud familiebedrijf dat zich bewust niet uitlevert aan multinationals. Het bedrijf stimuleert boeren in de omgeving om bruine mosterd te verbouwen. Die soort is karakteristiek voor mosterd uit de Bourgogne. De teelt verdween alleen volledig toen na de Tweede Wereldoorlog subsidie gegeven werd voor de verbouw van graan.
Wil je mosterd hebben die hier gemaakt is van grondstoffen uit de omgeving, dan ga je voor de Moutarde de Bourgogne, want alleen als het aan die eisen voldoet, mag het die naam dragen. En dikke kans dat je dan bij Fallot uitkomt.
Als je in de buurt zit, bezoek dan vooral de mosterdmakerij zelf. Natuurlijk hebben ze er een proeflokaal. Maar de grootste lol is toch wel de rondleiding Sensations fortes, waar je zelf ervaart hoe het is om als mosterdzaadje in de fabriek terecht te komen. Je loopt over de trilplaat, en je loopt het risico een beetje nat te worden...
De rondleiding is behalve in het Frans ook in het Duits en het Engels.
GPS-coördinaten mosterdmakerij Fallot, Beaune (Boergondië): N 47.021053, O 4.832203
Geplaatst door Peter om 11:15 uur [Reageer!]

zaterdag 22 juli 2017

Meer van Annecy: varen is leuk, maar denk aan je zwemvest

Filmbeeld van politiecontrole op het meer van Annecy
Filmbeeld France 3 Haute-Savoie
Geweldig idee: varen op het Meer van Annecy in de Haute-Savoie. Vergeet vooral ook niet om af en toe uit je boot te springen, want het water in het warmste bergmeer van Frankrijk is op dit moment een aangename 24 graden.
Of je er alleen wel rekening me wilt houden dat er al snel regels gelden. Een speciale vergunning heb je niet nodig, maar zodra je motor zwaarder is dan zes pk, heb je een vaarbewijs nodig. En ook al is je motortje niet zo sterk, als je bootje meer dan tweeënhalve meter lang is behoor je een serie veiligheidsmiddelen aan boord te hebben. Om te beginnen moet elke opvarende een zwemvest dragen, maar ook moet je een brandblusser en een emmer om te hozen aan boord hebben. En zo zijn er nog wel wat eisen. Verder zijn er regels over waar je wel en niet mag komen en nog zo wat van die zaken. Gelukkig zijn die ook in het Nederlands beschikbaar.
Voordat je nu denkt dat het allemaal wel los zal lopen: de Franse politie pakt dit niet met de Franse slag aan. Van een trouwe Nederlandse bezoekster hoorde ik laatst al dat zeker op het gebruik van zwemvesten streng gecontroleerd wordt. De politie bevestigt dat nog maar eens tegenover de regionale omroep France 3 Haute-Savoie: er wordt fors gecontroleerd, zowel op de vaarregels als op het formaat van de gevangen vis.
Mocht je zelf de regels gaan napluizen: het Lac d'Annecy wordt aangemerkt als een groot vaarwater (Eau exposée), waarvoor de strengste regels gelden. Dat is niet zo gek natuurlijk: het is een groot, druk meer. En het ligt nog eens de bergen ook, dus de weersomstandigheden kunnen er snel omslaan.
GPS-coördinaten Lac d'Annecy: N 45.8493349, O 6.1106383
Geplaatst door Peter om 07:15 uur [Reageer!]

Oudere berichten
 

Er zijn nu 28 bezoekers in het toiletgebouw Voer je eigen naam in


Het Hurktoilet weblog wijst op leuke plekjes in Frankrijk. Verder: nieuws en nieuwtjes uit Frankrijk, niet volledig, niet altijd het harde nieuws, wel een beeld van het land. En natuurlijk de veranderingen op deze site.


Volg Het Hurktoilet


RSS-logo 

Frankrijk-boeken

Logo Bol.com


Campings boeken

Nieuw op het forum

Re: Afstudeer-enquête: Help mij alstublieft met afstuderen
Re: Rijden via Millau
Re: Rijden via Millau
Re: Rijden via Millau
Re: Rijden via Millau
Re: Rijden via Millau
Re: Afstudeer-enquête: Help mij alstublieft met afstuderen
Rijden via Millau
Re: sim-kaart voor mifi in Frankrijk
Re: sim-kaart voor mifi in Frankrijk

 

Het Hurktoilet in de pers. Linken naar Het Hurktoilet
Het Hurktoilet is een initiatief van Peter Koster. Copyrights.

Stem op Het Hurktoilet

Vakantietop   Dordogne Toplijst