Frankrijk
 Weblog


Logo
 
Jouw Foto's  Weblog  Forum  Boeken
 


Introduction en francais sur ce site
Stem op deze Frankrijk gids

Wat een land...

Toiletten...  Taal...   Onderweg...   Brood...
Zwarte zaterdag...
Overnachten...
Frankrijk anders...

Handig

Frankrijk goedkoop
Jeu de Boules  Varen  Skiën   Franse keuken  Fietsen Kastelen
Vakantie bij Nederlanders
Huis in Frankrijk   Links

In 't spoor van

Jeanne d'Arc  Napoleon
Jean de la Fontaine.

Franse streken

Overzichtskaart
Bourgogne Bretagne  Camargue
Centraal Massief: Ardeche, Auvergne, Cevennen
Champagne-Ardennen Corsica
Dordogne
Hautes-Alpes, Haute-Provence
Jura Les Landes
Lille, Nord-Pas-de-Calais
Loire Lyon Marseille Mediterranée
Normandië
Parijs
Poitou-Charentes
Provence
Pyreneeën
Quercy
Savoie, Haute-Savoie
Vogezen, Elzas-lotharingen


Uitgelicht

Nancy
Brug van Millau
Grand Canyon du Verdon
Camper in Frankrijk
Hurktoilet als relax-feauteuil
Nieuws feeds
Hurktoilet sitemap

Weeralarm

Meteo France

Carte de vigilance Météo France
Legenda:
Rood: blijf absoluut thuis!
Oranje: Blijf liever thuis!
Geel: Wees voorzichtig
Groen: Geen probleem
Volg bij oranje en rood alarm het nieuws voor meer informatie.

Frankrijk Blog

woensdag 20 september 2017

Auvergne: Raak in vervoering in het Massief van Sancy

Aiaiai, wat mooi! Laat de Franse omroep TF1 een dikke tien minuten je gids zijn in de Auvergne. Prachtige beelden zuigen je mee door het vulkanische landschap van het Massief van Sancy, het hoogste berggebied van de streek.
Het commentaar is uiteraard Franstalig gebied, maar kort samengevat komt het hier op neer:
Je vindt hier wandelpaden voor beginners en zeer gevorderden. Ga hoe dan ook lekker vroeg op pad, dan heb je een goede kans om onder meer marmotten en steenbokken te spotten. Het landschap wordt hier al eeuwen bijgehouden door koeien. Die hebben het tegenwoordig goed. Sommige boeren masseren en knuffelen ze zelfs: alles voor een betere melkproductie.
Voor de echte uitdaging ga je hier een eenzame rots beklimmen. De Dent de la Rancune is een merkwaardige reep rots, die daartoe uitdaagt zoals ze boven haar omgeving uitsteekt. Of je dat nu aandurft of niet, geniet hoe dan ook van het landschap, als je je weg vervolgt over de Route des Crêtes naar de hoogste top, de ruim 1.880 meter hoge Puy de Sancy. Het zal je niet verbazen dat je hier een fenomenaal uitzicht hebt.
Ben je niet zo'n wandelaar? Wat de gidsen van TF1 er niet bij vertellen is dat je hier ook met de kabelbaan kunt komen, vanaf Mont-Dore. Moet het helemaal lui en leuk, dan pak je in Mont-Dore eerst dat schattige, 120 jaar oude tandradbaantje om de eerste 200 meter hoogteverschil te overbruggen.
GPS-coördinaten Puy de Sancy: N 45.52833, O 2.81417
Geplaatst door Peter om 07:15 uur [Reageer!]

dinsdag 19 september 2017

Frans Jeruzalem heeft zijn kruisweg heropend

Romans-sur-Isère is een beetje vergeten stadje in de Drôme, ten noordwesten van Valence. Veel toeristen denderen er aan voorbij over de Route du Soleil, op weg naar de Franse Alpen of de Côte d'Azur. Dat is jammer, want het is een aardig stadje met een middeleeuws centrum. En het heeft iets bijzonders: een unieke, uitgebreide kruisweg die liefst 500 jaar oud is, en net gerestaureerd.
Romans-sur-Isère is een mooie plek voor een kruisweg, bedacht men zich aan het eind van de middeleeuwen, omdat zijn stratenpatroon wel wat op Jeruzalem zou lijken. Dus kon je er mooi de lijdensweg van Christus naar Golgotha imiteren, met negentien kunstwerken er langs die inspiratie tot gebed geven. Zo'n plek was wel handig, want zelf naar Jeruzalem gaan was in die tijd niet makkelijk. Je moest namelijk langs de Turken...
Men liet het overigens niet bij de kruisweg zelf, die tegenwoordig het middelpunt van een begraafplaats is. Al in de stad zelf begint (bij de kerk van Saint-Barnard) een wandelroute er naar toe, met nog eens 21 beelden.
GPS-coördinaten kruisweg Romans-sur-Isère: N 45.0444153,O 5.0364709
Geplaatst door Peter om 07:15 uur [Reageer!]

maandag 18 september 2017

Op Corsica jagen ze op koeien!

Ze horen bij de soms wat merkwaardige folklore van Corsica: verwilderde varkens, koeien en geiten. Op de smalle weggetjes in de bergen kom je regelmatig dwalende varkens tegen, die ogenschijnlijk van niemand zijn. Op sommige stranden leven kuddes koeien, zij aan zij met menselijke badgasten. Sommige van die koeien hebben wel bellen, maar van wie ze zijn weet niemand. Officieel in ieder geval niet...
De Corsicanen weten niet beter. Maar kennelijk zijn ze er toch niet allemaal even blij mee, schrijft de regionale krant Corse Matin. Onbekenden hebben in Quenza in het zuidelijke deel van het eiland in een week tijd zeker twaalf verwilderde koeien doodgeschoten.
Met die verwilderde dieren moet je overigens nog best oppassen. Ze ogen vaak lief, maar zijn echt wild. Een paar maanden geleden haalde een toerist het Franse RTL-nieuws nog door een selfie met zo'n verwilderde koe te willen maken. De koe was niet gediend van die inbreuk op haar privacy en nam de man op de hoorns. Hij belandde in het ziekenhuis.
Zulke incidenten komen regelmatig voor, blijkt uit de korte reportage hiernaast, die omroep France 3 Corsica een paar jaar geleden maakte. Het commentaar kun je gerust vergeten. De beelden geven een aardige indruk van de wilde beesten.
Geplaatst door Peter om 07:15 uur [Reageer!]

zondag 17 september 2017

Spannend: de spookstations van Parijs

In Parijs weten ze soms best leuke dingen te doen met ongebruikte stations. Zo werd het station van Orsay het beroemde Musée d'Orsay. Pal naast het metrostation Porte des Lilas ligt het station Porte des Lilas-Cinéma, dat alleen maar gebruikt wordt voor filmopnames. Dan krijgt het de naam die regisseur graag ziet.
Maar er zijn ook veel stations die gewoon leeg staan. Sommigen zijn helemaal nog nooit gebruikt, anderen werden vlak voor de Tweede Wereldoorlog gesloten omdat de medewerkers nodig waren in het leger. Op de officiële kaarten van de Parijse metro staan ze niet, maar dat probleem hebben de gidsen van Paris Zigzag opgelost.
Officieel kun je die stations niet in, sommigen hebben niet eens een eigen ingang. Dat neemt niet weg dat er natuurlijk altijd figuren zijn die toch binnen weten te komen. De heren van Allcityblog bijvoorbeeld zijn verslaafd geraakt aan deze wondere wereld. Het liefst zwerven ze ook langs de sporen. En ja, dat is best gevaarlijk, geven ze toe. Niet alleen moet je je af en toe tegen een muur drukken om niet door een metro geraakt te worden, er is camerabewaking en er lopen bewakers met honden. Maar de heren zijn de enigen niet, getuige de ontstellende hoeveelheid graffiti.
Geplaatst door Peter om 07:15 uur [Reageer!]

Oudere berichten
 

Er zijn nu 20 bezoekers in het toiletgebouw Voer je eigen naam in


Het Hurktoilet weblog wijst op leuke plekjes in Frankrijk. Verder: nieuws en nieuwtjes uit Frankrijk, niet volledig, niet altijd het harde nieuws, wel een beeld van het land. En natuurlijk de veranderingen op deze site.


Volg Het Hurktoilet


RSS-logo 

Frankrijk-boeken

Logo Bol.com


Campings boeken

Nieuw op het forum

Re: Afstudeer-enquête: Help mij alstublieft met afstuderen
Re: Rijden via Millau
Re: Rijden via Millau
Re: Rijden via Millau
Re: Rijden via Millau
Re: Rijden via Millau
Re: Afstudeer-enquête: Help mij alstublieft met afstuderen
Rijden via Millau
Re: sim-kaart voor mifi in Frankrijk
Re: sim-kaart voor mifi in Frankrijk

 

Het Hurktoilet in de pers. Linken naar Het Hurktoilet
Het Hurktoilet is een initiatief van Peter Koster. Copyrights.

Stem op Het Hurktoilet

Vakantietop   Dordogne Toplijst