Frankrijk
 Weblog


Logo
 
Jouw Foto's  Weblog  Forum  Boeken
 


Introduction en francais sur ce site
Stem op deze Frankrijk gids

Wat een land...

Toiletten...  Taal...   Brood... Onderweg...  
Zwarte zaterdag...  Milieuzones...
Overnachten...
Frankrijk anders...

Handig

Frankrijk goedkoop
Jeu de Boules  Varen  Skiën   Franse keuken  Fietsen Kastelen
Vakantie bij Nederlanders
Huis in Frankrijk   Links

In 't spoor van

Jeanne d'Arc  Napoleon
Jean de la Fontaine.

Franse streken

Overzichtskaart
Bourgogne Bretagne  Camargue
Centraal Massief: Ardeche, Auvergne, Cevennen
Champagne-Ardennen Corsica
Dordogne
Hautes-Alpes, Haute-Provence
Jura Les Landes
Lille, Nord-Pas-de-Calais
Loire Lyon Marseille Mediterranée
Normandië
Parijs
Poitou-Charentes
Provence
Pyreneeën
Quercy
Savoie, Haute-Savoie
Vogezen, Elzas-lotharingen


Uitgelicht

Nancy
Brug van Millau
Grand Canyon du Verdon
Camper in Frankrijk
Hurktoilet als relax-feauteuil
Nieuws feeds
Hurktoilet sitemap

Weeralarm

Meteo France

Carte de vigilance Météo France
Legenda:
Rood: blijf absoluut thuis!
Oranje: Blijf liever thuis!
Geel: Wees voorzichtig
Groen: Geen probleem
Volg bij oranje en rood alarm het nieuws voor meer informatie.

Frankrijk Blog

zaterdag 18 augustus 2018

Prachtig Porquerolles biedt je nu ook nog eens extreme kunst

Alsof het eiland Porquerolles voor de kust van de Côte d'Azur nog niet leuk genoeg is. Na een heerlijk boottochtje vanuit Hyères kun je hier geweldig mountainbiken of zwemmen in één van de talloze baaitjes met zilveren stranden die je zo in de Stille Oceaan zou plaatsen. Lekker eten kan ook, of je nu drie tientjes of 150 euro uit wil trekken. Voor dat laatste bedrag eet je dan natuurlijk in een tent met een Michelin-ster.
Leu allemaal, maar om het menu compleet te maken kun je er tegenwoordig ook nog terecht voor hedendaagse kunst. De Carmignac Foundation heeft er een compleet openluchtmuseum geopend. De stichting is vernoemd naar Edouard Carmignac, de eigenaar van een zakenbank met een geschat eigen vermogen van zo'n 1,7 miljard euro. Die meneer vindt het leuk om je me te laten genieten van de kunst die hij mooi vindt. Hoewel, hij hoeft de kunst zelf niet eens mooi te vinden, als ze maar aanleiding geeft tot discussie. De eerste tentoonstelling, Sea of Desire, kun je nog tot en met 4 november bekijken. De Carmignac Foundation trekt de vergelijking met het roerige Parijs van 1968, waarin de republiek bijna omver geworpen werd. Niet dat meneer Carmignac uit is op de revolutie, in tegendeel, maar 50 jaar later mogen in de jacht naar schoonheid best een paar heilige huisjes tegen de vlakte gaan.
GPS-coördinaten Fondation Carmignac, La Courtade, Porquerolles: N 43.003962, O 6.213399
Geplaatst door Peter om 11:15 uur [Reageer!]

vrijdag 17 augustus 2018

Kamperen in Frankrijk? Bivakkeren is veel leuker...

Kamperen in Frankrijk is hot. Jammer genoeg lijkt het steeds minder op kamperen, maar vooruit: ieder zijn ding. Als jij met kamperen gewoon glamping bedoelt, zoek dan je heil bij de vriendinnen van Frankrijk.nl, die weten alles van luxe kamperen in het land van Marianne.
Maar het kan ook anders. Trek je wandelschoenen aan en neem een ieniemienie-tentje en een slaapzak mee. Zoek de natuurparken op. Loop en geniet. Blijf ver weg van de berghutten, waar je tussen het gesnurk en de zweetvoeten van andere wandelaars ligt. Zet gewoon je tentje ergens in de wildernis.
In veel nationale parken mag dit gewoon, op minimaal een uur lopen van de verharde weg, als je maar zorgt dat je je pas in de avond ergens neerstrijkt en de volgende morgen om een uur of negen weer vertrokken bent. Belangrijk: neem je afval ook weer mee, want je zit midden in de natuur. Maar hé, je ging een eind wandelen, dus zo vreselijk veel afval kun je nooit hebben.
Het mooie van deze manier van kamperen is dat je op de verrukkelijkste plekken komt, waar al die glamping-klanten geen weet van hebben. En als ze het al weten, komen ze er toch niet. Een uur lopen om te overnachten op een plek zonder koelkast, wifi of toilet, stel je voor... Tja, dan mis je dus de waterval van Veyrines in de Cevennen uit het filmpje hiernaast.
Klein probleem: je moet wel weten waar het wel of niet mag. En elk park heeft weer zijn eigen regeltjes, die natuurlijk net weer iets afwijken. Voor de nationale parken in Frankrijk heeft Les Others ze op een rijtje gezet. Ik heb het niet gecontroleerd, maar de inventarisatie heeft de zegen van de Franse wandelsportfederatie. Voor de regionale natuurparken moet je het gewoon zelf even uitzoeken. Heel moeilijk is dat niet, als je een beetje Frans spreekt...
Geplaatst door Peter om 07:15 uur [Reageer!]

donderdag 16 augustus 2018

Lekker wandelen in de Pyreneeën: helm, net en twee heiligen

Zo, da's lekker, kom je voor een mooie wandeling bij de Gorges de la Fou in de oostelijke Pyreneeën. Dat is de nauwste kloof van Europa, zeggen ze zelf. Zulke claims zijn nauwelijks te controleren, maar feit is dat de stalen loopbrug door de kloof van amper een meter breed er soms nauwelijks in past.
En eerlijk is eerlijk, dat is spektakel, zo'n kloof. Je moet alleen wel verplicht een helm dragen (bij de toegangsprijs inbegrepen). Er mocht eens een stuk rots van een paar honderd meter hoogte naar beneden lazeren.
Eh, tja, ik houd niet zo van schijnveiligheid. Als een brok rots van zo'n hoogte naar beneden komt, geloof ik niet in een helm als bescherming. Gelukkig hangen er ook stalen netten om de grootste klap te breken. En dan zijn er nog Onze Lieve Vrouwe van de Canyon (oftewel Maria) en Johannis de Doper om over je te waken. Twee beschermheiligen, voor minder doen ze het hier niet.
Welnu, het heeft geholpen. Ik heb de tocht overleefd. Ik geef toe, ik heb geen kiezeltje naar beneden horen komen Maar we waren nog maar net beneden, of het begon te onweren. En dan had ik toch liever niet op die comfortabele stalen loopbrug gestaan...
GPS-coördinaten Gorges de la Fou: N 42.457012, O 2.611796
Geplaatst door Peter om 07:15 uur [Reageer!]

woensdag 15 augustus 2018

De Cevennen: de grootste duisternis van Europa

Bij wijze van hoge uitzondering een feest zonder vuurwerk in Frankrijk. Maar het kon deze keer gewoon echt niet. Het nationaal park van de Cevennen is door de Internationale Donkere Hemel Vereniging uitgeroepen tot sterrenhemelreservaat. Dit nationaal park in het Centraal Massief is pas het tweede in zijn soort in Frankrijk, na de Pic du Midi in de Pyreneeën. Maar bovenal is het met 3.560 vierkante kilometer (in de Gard, de Lozère, de Ardèche en de Aveyron) meteen ook de grootste duisternis van Europa. Om dat te bereiken hebben ze hier het onderste uit de kast gehaald. Zo kwamen er zelfs straatlantaarns, die geen licht naar boven uitstralen.
Dat is om te beginnen natuurlijk goed nieuws voor mensen die graag naar de sterren kijken. Die kunnen voortaan filmpjes zoals de timelapse van de Melkweg in de Cevennen gewoon live kijken.Wil je dat doen, dan moet je naar de sterrenwacht van Pises bij het gelijknamige meertje zo'n 60 kilometer ten noordwesten van Montpellier, waar Guillaume Cannat deze beelden maakte. Kleine waarschuwing: de beste man moest er meer dan drie uur voor zitten om tot anderhalve minuut video te komen.
Het nationaal park heet je van harte welkom als je het uit wilt proberen. Maar de parkbeheerders zijn zeker zo blij omdat duisternis gewoon ook goed voor de natuur is. Want de nachtbrakers van het dierenleven raken van alle lichtvervuiling gewoon ernstig ontregeld, zo erg dat sommige soorten zelfs in hun voortbestaan bedreigd worden.
GPS-coördinaten Observatoire Astronomique des Pises: N 44.03944444, O 3.503611111
Geplaatst door Peter om 07:15 uur [Reageer!]

Oudere berichten
 

Er zijn nu 36 bezoekers in het toiletgebouw Voer je eigen naam in


Het Hurktoilet weblog wijst op leuke plekjes in Frankrijk. Verder: nieuws en nieuwtjes uit Frankrijk, niet volledig, niet altijd het harde nieuws, wel een beeld van het land. En natuurlijk de veranderingen op deze site.


Volg Het HurktoiletRSS-logo 

Frankrijk-boeken

Logo Bol.com


Campings boeken

Nieuw op het forum

Re: Afstudeer-enquête: Help mij alstublieft met afstuderen
Re: Rijden via Millau
Re: Rijden via Millau
Re: Rijden via Millau
Re: Rijden via Millau
Re: Rijden via Millau
Re: Afstudeer-enquête: Help mij alstublieft met afstuderen
Rijden via Millau
Re: sim-kaart voor mifi in Frankrijk
Re: sim-kaart voor mifi in Frankrijk

 

Het Hurktoilet in de pers. Linken naar Het Hurktoilet
Het Hurktoilet is een initiatief van Peter Koster. Copyrights.

Stem op Het Hurktoilet

Vakantietop   Dordogne Toplijst