Frankrijk
 Weblog


Logo
 
Jouw Foto's  Weblog  Forum  Boeken
 


Introduction en francais sur ce site
Stem op deze Frankrijk gids

Wat een land...

Toiletten...  Taal...   Onderweg...   Brood...
Zwarte zaterdag...
Overnachten...
Frankrijk anders...

Handig

Frankrijk goedkoop
Jeu de Boules  Varen  Skiën   Franse keuken  Fietsen Kastelen
Vakantie bij Nederlanders
Huis in Frankrijk   Links

In 't spoor van

Jeanne d'Arc  Napoleon
Jean de la Fontaine.

Franse streken

Overzichtskaart
Bourgogne Bretagne  Camargue
Centraal Massief: Ardeche, Auvergne, Cevennen
Champagne-Ardennen Corsica
Dordogne
Hautes-Alpes, Haute-Provence
Jura Les Landes
Lille, Nord-Pas-de-Calais
Loire Lyon Marseille Mediterranée
Normandië
Parijs
Poitou-Charentes
Provence
Pyreneeën
Quercy
Savoie, Haute-Savoie
Vogezen, Elzas-lotharingen


Uitgelicht

Nancy
Brug van Millau
Grand Canyon du Verdon
Camper in Frankrijk
Hurktoilet als relax-feauteuil
Nieuws feeds
Hurktoilet sitemap

Weeralarm

Meteo France

Carte de vigilance Météo France
Legenda:
Rood: blijf absoluut thuis!
Oranje: Blijf liever thuis!
Geel: Wees voorzichtig
Groen: Geen probleem
Volg bij oranje en rood alarm het nieuws voor meer informatie.

Frankrijk Blog

dinsdag 21 februari 2017

Twee eeuwen later verliest Napoleon van terroristen

Nu ja, keizer Napoleon hoeft het gelukkig niet meer mee te maken, maar bizar is het wel. Iets meer dan twee eeuwen nadat hij van Elba ontsnapte om een nieuwe krijgstocht te beginnen, verliest hij weer. Dit keer niet van een leger, maar van een stelletje terroristen.
Wat wil het geval? Op 1 maart 1815 kwam de keizer aan op het strand van Golfe-Juan aan de Côte d'Azur. Die gebeurtenis wordt daar nog elke twee jaar nagespeeld, op de dag zelf, keurig in tunieken uit die tijd. Deze reconstituties zijn goede publiekstrekkers.
XDit jaar heeft het gemeentebestuur echter besloten het evenement af te gelasten, aldus de regionale omroep France 3 Côte d'Azur. In een land waar nog altijd de staat van beleg van kracht is, durft men het niet aan. Dat heeft niet alleen te maken dat er een mensenmassa op af komt, stelt de gemeente. Wat het pas echt link maakt, is dat niet alleen de soldaten levensecht zijn: hun wapens zijn dat ook. En je moet er toch niet aan denken dat...
Nu kan ik me bij die gedachtegang wel iets voorstellen. De plaatselijke middenstand is echter witheet. Die verkoopt maar al te graag Napoleon-souvenirs, waaronder Napoleon-poppen in vol ornaat. Juist rond de heruitvoering van de landing van de keizer is dat gouden handel
Geplaatst door Peter om 07:15 uur [Reageer!]

maandag 20 februari 2017

Valenciennes: chocoladebier of toch een bierbonbon?

Foto van chocolade-bier en bierbonbons
Filmbeeld France 3 Noordwest-Frankrijk
Valenciennes ligt zo hoog in het noorden van Frankrijk dat je echt nog maar net over de Belgische grens bent. Heel erg verbaasd hoef je dan ook niet te zijn dat ze hier lekkere dingen hebben als bier en chocola. Maar echt bijzonder wordt het nu de heren Philippe Guilbert en Sylvain Delhaye elkaar gevonden hebben, aldus de regionale omroep France 3 Noordwest-Frankrijk.
Guilbert is chocolademaker, Delhaye bierbrouwer. Dat mogen dan twee totaal verschillende ambachten zijn, ze hebben wel een verfijnd gevoel voor smakelijke zaken gemeen.
Op de Salon du Chocolat in Lille presenteerden ze deze maand de vruchten van hun samenwerking. Guilbert maakt tegenwoordig bierbonbons, al zegt hij dat daar weinig echt bier aan te pas komt: ,,Ik heb alleen een vleugje bitterheid meegegeven, dat aan bier doet denken.'' Delhaye op zijn beurt brouwt nu chocoladebier. Vergis je niet, dat is een stevig bier, hergist op fles, met negen procent alcohol. ,,De chocola komt terug in smaak en kleur,'' belooft Delhaye.
Geplaatst door Peter om 07:15 uur [Reageer!]

zondag 19 februari 2017

Heerlijk: natuurlijke campings in de Auvergne

Stel, je bent nog zo'n echte,ouderwetse kampeerder, die niet zo nodig een zwembad met glijbaan, georganiseerd vermaak en een kapper op de camping hoeft te hebben. Sterker nog: als er een toiletgebouwtje is, leuke natuur en lekkere ruimte om je heen, dan heb jij het paradijs gevonden. Je vindt het alleen wel makkelijk als de campingbaas Nederlands spreekt.
Dan loont het de moeite om eens rond te kijken in de Auvergne. Stichting De Groene Koepel meldt trots dat Nederlandse fenomeen natuurkampeerterrein nu ook tot Frankrijk doorgedrongen is. In het departement Puy de Dôme in de Auvergne zijn vanaf nu maar liefst vijf officiële natuurkampeerterreinen telt. Lekkere, groene campings, waar ke in je moerstaal welkom geheten wordt.
Detail om rekening mee te houden: op natuurkampeerterreinen ben je alleen welkom als je een natuurkampeerkaart hebt. Nu kun je die ook op de aangesloten campings bemachtigen, dus dat is geen onoverkomelijk probleem. Houd er alleen dat die kaart 15 euro kost. Als je maar één nachtje blijft, is dat toch al snel een verdubbeling van het tarief.
Mocht je daarmee zitten, dan zijn er in deze hoek overigens ook leuke, natuurlijke campings met Nederlandse eigenaren die alleen niet bij de Groene Koepel aangesloten zijn. Zo vind je in de Allier camping La Chassagne vindt. En in de Creuse zit natuurcentrum Tigouleix, waar je zelfs geelbuikvuurpadden als buren kunt krijgen.
Overigens, op onze pagina vakantieverblijven van Nederlanders in Frankrijk vind je verspreid over Frankrijk ook een boel Nederlandstalige campings. Die zijn bijna allemaal kleinschalig. Daarbij is er keuze genoeg in de Auvergne.
Geplaatst door Peter om 11:15 uur [Reageer!]

zaterdag 18 februari 2017

Bourges: voor een tientje eten in een Michelin-restaurant

De Bouche à Oreille in Bourges, met als inzet de vermelding op de Michelin-site
Illustratie Streetview/France Bleu
Het leek een sprookje, het was een foutje: dagenlang kon je in Bourges in het oosten van de Loire-streek kon je voor een tientje eten in een restaurant met een Michelin-ster. Met andere woorden: ook de moeder aller restaurant-gidsen gaat wel eens de mist in.
De eer van de ontdekking gaat naar de regionale omroep France Bleu Berry. Die ontdekte dat Le Bouche à oreille in Bourges op de website van Michelin stond. Nu is dat een eenvoudig restaurantje in een buitenwijk van de stad, met een welgemutste spontane vrouw als waardin in plaats van obers in strakke pakken. Voor een tientje kun je er een dagmenu verorberen, maar je ook te buiten gaan aan een onbeperkt buffet-menu.
Foutje dus. Ook in restaurant-land zijn er meer hondjes die Fikkie heten. Michelin bedoelde Bouche à oreille in Boutervilliers, ten zuidwesten van Parijs. Dat zit toevallig net als de naamgenoot aan de Rue de la Chapelle, al is het dan op nummer 11 en niet op nummer 7. Nog een verschilletje: de prijs. In Boutervilliers heb je voor een kleine 30 euro het goedkoopste van de entreetjes. En dan moet het echte eten nog beginnen...
Het foutje is inmiddels hersteld. In de papieren Michelin-gids zou de fout niet voorkomen.
Overigens: de naam Bouche à oreille verdient enige uitleg. Letterlijk betekent die mond-tot-oor, maar zo letterlijk moet je de naam niet nemen. Met mond-tot-oor bedoelen de Fransen mond-tot-mond, zoals in mond-tot-reclame.
Dank voor de tip aan Martha van Art en France
Geplaatst door Peter om 11:15 uur [1 reactie]

Oudere berichten
 

Er zijn nu 9 bezoekers in het toiletgebouw Voer je eigen naam in


Het Hurktoilet weblog wijst op leuke plekjes in Frankrijk. Verder: nieuws en nieuwtjes uit Frankrijk, niet volledig, niet altijd het harde nieuws, wel een beeld van het land. En natuurlijk de veranderingen op deze site.


Volg Het Hurktoilet


RSS-logo 

Frankrijk-boeken

Logo Bol.com


Campings boeken

Nieuw op het forum

Re: Afstudeer-enquête: Help mij alstublieft met afstuderen
Re: Rijden via Millau
Re: Rijden via Millau
Re: Rijden via Millau
Re: Rijden via Millau
Re: Rijden via Millau
Re: Afstudeer-enquête: Help mij alstublieft met afstuderen
Rijden via Millau
Re: sim-kaart voor mifi in Frankrijk
Re: sim-kaart voor mifi in Frankrijk

 

Het Hurktoilet in de pers. Linken naar Het Hurktoilet
Het Hurktoilet is een initiatief van Peter Koster. Copyrights.

Stem op Het Hurktoilet

Vakantietop   Dordogne Toplijst