Frankrijk
 Weblog


Logo
 
Jouw Foto's  Weblog  Forum  Boeken
 


Introduction en francais sur ce site
Stem op deze Frankrijk gids

Wat een land...

Toiletten...  Taal...   Onderweg...   Brood...
Zwarte zaterdag...
Overnachten...
Frankrijk anders...

Handig

Frankrijk goedkoop
Jeu de Boules  Varen  Skiën   Franse keuken  Fietsen Kastelen
Vakantie bij Nederlanders
Huis in Frankrijk   Links

In 't spoor van

Jeanne d'Arc  Napoleon
Jean de la Fontaine.

Franse streken

Overzichtskaart
Bourgogne Bretagne  Camargue
Centraal Massief: Ardeche, Auvergne, Cevennen
Champagne-Ardennen Corsica
Dordogne
Hautes-Alpes, Haute-Provence
Jura Les Landes
Lille, Nord-Pas-de-Calais
Loire Lyon Marseille Mediterranée
Normandië
Parijs
Poitou-Charentes
Provence
Pyreneeën
Quercy
Savoie, Haute-Savoie
Vogezen, Elzas-lotharingen


Uitgelicht

Nancy
Brug van Millau
Grand Canyon du Verdon
Camper in Frankrijk
Hurktoilet als relax-feauteuil
Nieuws feeds
Hurktoilet sitemap

Weeralarm

Meteo France

Carte de vigilance Météo France
Legenda:
Rood: blijf absoluut thuis!
Oranje: Blijf liever thuis!
Geel: Wees voorzichtig
Groen: Geen probleem
Volg bij oranje en rood alarm het nieuws voor meer informatie.

Frankrijk Blog

maandag 24 april 2017

Muziekliefhebbers: zoek een bootje in Bretagne...

Bretagne was toch al niet bepaald een vervelende plek voor muziekliefhebbers. Je vindt er de wereld aan keltische volksmuziek let op afiches met de woorden Fest Noz). Heb je een wat modernere smaak, dan vind je elk jaar in juli op het festival Vieilles Charrues een bonte verzameling mooie concerten.
Maar let als muziekliefhebber de komende maanden ook eens op de bootjes in één aan die talloze haventjes die Bretagne rijk is. Stop, zodra je een moderne tweemaster met de naam Lady Flow ziet liggen. Bewonder het bootje, als je wilt, maar vraag vooral wanneer Marieke Huysmans-Berthou speelt.
Huysmans is wat je noemt gezegend met talenten. Ze is een gediplomeerd zeezeilster, maar ze is ook pianiste, zangeres en songwriter. En ze doet niets liever dan muziek maken met de wind van de zee om haar oren.
Zo werd het project Pianocean geboren: ze zeilt met haar vriendin op een jacht, waarin een pianolift ingebouwd is. Bij goed weer zet ze het instrument gewoon buiten, aan dek. Zo vaart ze vanaf begin mei tot en met eind augustus rond Bretagne. Havenplaatsen die dat leuk vinden, kunnen haar boeken, en dat doen er genoeg. Jij hoeft alleen maar te genieten...
Je moet er wel dit jaar van zien te genieten. Vanaf komend jaar bevaart ze de wereldzeeën, te beginnen in Ierland en daarna moet je nog verder weg om de zeilende zangeres te vinden.
Tournee-kaart 2017 van Pianocean
Geplaatst door Peter om 07:15 uur [Reageer!]

zondag 23 april 2017

Mooi, oud Bruniquel is weer bij de tijd

Jarenlang kon je denken dat de tijd stil had gestaan in Bruniquel in de Quercy, in de driehoek tussen Cahors, Montauban en Albi. Dat is niet heel verrassend. Het hoort bij de mooiste stadjes van Frankrijk. Het heeft een knus oud centrumpje. Op de top van een rots, hoog boven de rivier, pronkt nog een samenraapsel van twee kastelen.
Die kastelen ken je mogelijk, zonder het te weten. Ze vormden het decor van de beroemde film Het Oude Geweer (Le Vieux Fusil) met Romy Schneider. Daarin stuurt een arts zijn vrouw en zijn dochter naar het kasteel, in de veronderstelling dat ze daar veilig zijn voor de Nazi's. Als hij ze op wil zoeken, blijken de Duitsers iedereen vermoord te hebben. Daarop onderneemt de arts een waanzinnige wraaktocht.
Dat verhaal mag je weer vergeten, als je onthoudt dat het gebaseerd is op het waar gebeurde drama van Oradour-sur-Glane. Anno 2017 is Bruniquel gewoon een gezellig plekje. En ja, de tijd stond er stil, letterlijk. De klok in de klokkentoren was sinds jaar en dag kapot. Maar nu niet meer, schrijft de regionale krant La Dépeche du Midi. De 600 inwoners tellende gemeente kon de reparatie niet betalen, maar een paar Canadese toeristen brachten uitkomst. Die wisten met een inzamelingsactie onder landgenoten de benodigde 857 euro wel bij elkaar.
GPS-coördinaten Bruniquel, Quercy: N 44.056667, O 1.666389
Geplaatst door Peter om 11:15 uur [Reageer!]

zaterdag 22 april 2017

Ook een leuk idee: hyper-metro op Corsica

Kaart met het tracé van de metrolijn Corsica-Sardinië
Illustratie France 3 Corsica
Het liefst deel ik hier toeristische tips of breng ik saillante nieuwtjes uit Frankrijk. Maar soms wil ik gewoon even lachen. Corsica, kennen jullie dat? Prachtig eiland, daar niet van, je moet alleen geen haast hebben. De meeste wegen zijn er smal en bergachtig. Er rijden treinen, maar het doorsnee boemeltje zou zich schamen voor de snelheid. Niet dat dat erg is, want je rijdt door een fantastisch landschap, maar toch.
Welnu, dat Corsica, het Corsica dat het moeilijk genoeg vindt een veerdienst naar het naburige eiland Sardinië overeind te houden, heeft iets moois bedacht, meldt de regionale omroep France 3 Corsica. Het eiland wil meedoen aan proeven met een revolutionaire nieuwe metro-techniek. Een hyper-metro met een snelheid van 1.000 kilometer per uur (dat is drie keer zo snel als de huidige hogesnelheidstreinen) zou Bastia in het noorden van het Corsica via Bonifacio op de zuidpunt van het eiland van schoonheid met Cagliari in het zuiden van Sardinië moeten verbinden. Over dat hele traject doe je dan nog maar een half uur.
Te mooi om waar te zijn? Niet zo sceptisch! Onze eigen, roemruchte Technische Universiteit Delft werkt ook mee aan het project. Dat komt dus helemaal goed. Beam me up, Scotty!

Geplaatst door Peter om 11:15 uur [Reageer!]

vrijdag 21 april 2017

Mooie sport in Lyon: verborgen steegjes lopen

Wie mij een beetje volgt, weet dat ik een fan van de Lyon. Een prachtige stad, die moderne cultuur en top-gastronomie moeiteloos koppelt aan eenvoudige eethuisjes (bouchons) en oud stedeschoon. Eén van de eigenaardigheden van de stad: de honderden steegjes, die schuil gaan achter deuren: traboules.
Tekst gaat verder onder de video

Het is een sport om er zo veel mogelijk te ontdekken. De gids in beeld vertelt verder nog dat deze steegjes ontstonden in de renaissance. De huizen werden toen zo dicht op elkaar gebouwd, dat er behoefte ontstond aan sluipweggetjes.
Geplaatst door Peter om 07:15 uur [Reageer!]

Oudere berichten
 

Er zijn nu 20 bezoekers in het toiletgebouw Voer je eigen naam in


Het Hurktoilet weblog wijst op leuke plekjes in Frankrijk. Verder: nieuws en nieuwtjes uit Frankrijk, niet volledig, niet altijd het harde nieuws, wel een beeld van het land. En natuurlijk de veranderingen op deze site.


Volg Het Hurktoilet


RSS-logo 

Frankrijk-boeken

Logo Bol.com


Campings boeken

Nieuw op het forum

Re: Afstudeer-enquête: Help mij alstublieft met afstuderen
Re: Rijden via Millau
Re: Rijden via Millau
Re: Rijden via Millau
Re: Rijden via Millau
Re: Rijden via Millau
Re: Afstudeer-enquête: Help mij alstublieft met afstuderen
Rijden via Millau
Re: sim-kaart voor mifi in Frankrijk
Re: sim-kaart voor mifi in Frankrijk

 

Het Hurktoilet in de pers. Linken naar Het Hurktoilet
Het Hurktoilet is een initiatief van Peter Koster. Copyrights.

Stem op Het Hurktoilet

Vakantietop   Dordogne Toplijst