Frankrijk
 Weblog


Logo
 
Jouw Foto's  Weblog  Forum  Boeken
 


Introduction en francais sur ce site
Stem op deze Frankrijk gids

Wat een land...

Toiletten...  Taal...   Brood... Onderweg...  
Zwarte zaterdag...  Milieuzones...
Overnachten...
Frankrijk anders...

Handig

Frankrijk goedkoop
Jeu de Boules  Varen  Skiën   Franse keuken  Fietsen Kastelen
Vakantie bij Nederlanders
Huis in Frankrijk   Links

In 't spoor van

Jeanne d'Arc  Napoleon
Jean de la Fontaine.

Franse streken

Overzichtskaart
Bourgogne Bretagne  Camargue
Centraal Massief: Ardeche, Auvergne, Cevennen
Champagne-Ardennen Corsica
Dordogne
Hautes-Alpes, Haute-Provence
Jura Les Landes
Lille, Nord-Pas-de-Calais
Loire Lyon Marseille Mediterranée
Normandië
Parijs
Poitou-Charentes
Provence
Pyreneeën
Quercy
Savoie, Haute-Savoie
Vogezen, Elzas-lotharingen


Uitgelicht

Nancy
Brug van Millau
Grand Canyon du Verdon
Camper in Frankrijk
Hurktoilet als relax-feauteuil
Nieuws feeds
Hurktoilet sitemap

Weeralarm

Meteo France

Carte de vigilance Météo France
Legenda:
Rood: blijf absoluut thuis!
Oranje: Blijf liever thuis!
Geel: Wees voorzichtig
Groen: Geen probleem
Volg bij oranje en rood alarm het nieuws voor meer informatie.

Frankrijk Blog

zaterdag 20 januari 2018

Weet je wat ik zie in Boulogne-sur-Mer? Allemaal visjes!

Foto van Onderwatertunnel in Nausicaä, Bouloge-sur-Mer
Oeps, Boulogne-sur-Mer... Laat ik het stadje in het uiterste noordwesten van Frankrijk
niet tekort doen. Het is een aardig oud vestingstadje, met een mooi kasteel en een paar leuke kerken en nog zo wat van die dingen. Als camper-toerist noem ik natuurlijk ook die camperplaats bovenop de kliffen, met uitzicht op zee, en op Engeland.
Maar weet je wat ik zie als ik denk aan Boulogne-sur-Mer? Allemaal visjes! Dat heeft niet zo zeer te maken met het feit dat Boulogne de belangrijkste visserijhaven van Frankrijk is. Bovenal is Boulogne de stad van Nausicaä, de grootste verzameling aquariums van Frankrijk. Dit is meer dan een waterdierentuin, hier willen ze je ook graag bewust maken van het belang van een schoon milieu en oceanen. Om nog maar te zwijgen over de effecten van de opwarming van de oceanen.
Maar de basis van dat werk blijft toch het interesseren van mensen door steeds weer iets mooiers en uitdagenders te bieden.
Dus zijn ze druk bezig met de bouw van een nieuw mega-aquarium met liefst 10 miljoen liter water. Dat wordt over een onderwatertunnel gebouwd. Vanuit die tunnel kun je vanaf eind mei haaien en reuzenmanta’s bewonderen. Het aantal te bewonderden soorten wordt enorm vergroot.
Even geduld dus nog. Dat moet je trouwens toch hebben, want tot en met de eerste week van februari is Nausicaä gesloten vanwege de winterstop.
GPS-coördinaten aquaria Nausicaä, Boulogne-sur-Mer: N 50.73083, O 1.59468
Geplaatst door Peter om 11:15 uur [Reageer!]

vrijdag 19 januari 2018

Loire: Kapelletje kopen? Wel meenemen dan!

Voor degenen die zin hebben een eigen kerk te beginnen: in Saint-Firmin bij Vendôme in de Loire-streek willen ze van een kapelletje af. Voor een slordige 5.000 euro ben jij de eigenaar van een neo-gotische, negentiende-eeuwse kapel, aldus de regionale omroep France 3 Loire. Je hoeft maandag alleen maar mee te bieden op een veiling
De prijs doet het al vermoeden: dit is met wat je makelaar een opknappertje noemt. Het gebouw is zwaar in verval en de vraagprijs is vermoedelijk gelijk aan de waarde van de stenen die je koopt. Zo niet, dan betaal je te veel.
De kapel hoort nu nog bij een (voor Loire-begrippen) minuscuul kasteeltje. De eigenaar heeft geen geld voor restauratie en wil er van af. Of je het kasteeltje wel op wilt pakken en mee wilt nemen... Meneer vindt het kapelletje namelijk eigenlijk alleen maar gevaarlijk voor zijn gasten.
Nee, dat kapelletje, dat is niets. Er gaat dus ook niets verloren als het verdwijnt. Het enige dat hier de moeite van het behouden waard is, is de nostalgische watermolen van het kasteel. Gelukkig zijn er enthousiaste vrijwilligers, die de watermolen van Moncé restaureren. Dat is een flinke klus, maar ze zijn een eind op de streek. Ze zijn in ieder geval ver genoeg om met enige regelmatig toeristen en andere nieuwsgierigen te ontvangen.
GPS-coördinaten Moulin de Moncé: N 47.843388, O 1.097833
Geplaatst door Peter om 07:15 uur [Reageer!]

donderdag 18 januari 2018

Auvergne: grijp je kans, fiets de puy de Dôme op

Goed, je hoeft niet moeilijk te doen om bovenop de puy de Dôme, de beroemdste vulkaan van Frankrijk, te komen. Het is een kwestie van in een treintje stappen en gaan zitten, hier in de Auvergne. Wil je nog meer van de omgeving genieten en bovendien de frisse buitenlucht opsnuiven, dan kun je ook lekker relaxed naar boven wandelen.
Maar je hebt ook van die mensen in heuvels en bergen vooral sportieve uitdagingen uitzien. Elke puist in het landschap dient met de fiets beklommen te worden. Welnu, dan heb je pech op de puy de Dôme. Dat mag niet...
Een beetje vreemd is dat wel. Er ligt een mooie weg, die sinds de ingebruikname van de trein helemaal autovrij. De weg is helemaal gereserveerd voor hulpdiensten, dat je het maar weet.
Behalve één dag per jaar, één van de laatste zondagen in juni. Dan wordt de Montée du puy de Dôme gehouden. Of je er wel snel bij wilt zijn, want er zijn maar 300 deelnemers welkom. De site meldt nog slechts de gegevens van afgelopen jaar. Margriet Ravensbergen, uitbaatster van appartementen in de directe omgeving en enthousiast fietsster, heeft al uitgezocht dat dit jaar 24 juni de dag van de beklimming is. Je kunt je direct op de site van de organisatie aanmelden, maar als je er daar niet uitkomt helpt ze je graag.
Over sportief de berg op gesproken: niemand weerhoudt je er van om in plaats van wandelend hardlopend over het pad van de muletiers naar boven te gaan. Maar als je er een prijs mee wilt winnen, kun je op 2 september aan een hardloopwedstrijd meedoen.
GPS-coördinaten puy de Dôme: N 45.7723, O 2.9658
Geplaatst door Peter om 07:15 uur [1 reactie]

woensdag 17 januari 2018

Eindelijk nieuwe blusvliegtuigen in Zuid-Frankrijk

In heel Zuidoost-Frankrijk en vooral ook op Corsica wordt opgelucht adem gehaald: de brandweer krijgt eindelijk, eindelijk, eindelijk nieuwe blusvliegtuigen. Het duurt nog dik een jaar voor ze geleverd worden, maar ze zijn tenminste besteld.
Al in 2011 sloeg de brandweer groot alarm omdat de oude kisten inmiddels aftandse rammelbakken waren geworden. Nog altijd wordt met diezelfde Trackers en Canadairs gewerkt.
De regionale omroep France 3 Corsica meldt dat de regering nu zes blusvliegtuigen van het type Dash Q 400 besteld heeft. Die kunnen 10.000 liter water meenemen, 4.000 meer dan de oude Canadairs. Ze vliegen bovendien twee keer zo snel als die oude beestjes, terwijl ze toch genoeg hebben aan een ultrakorte start- en landingsbaan. Ze zijn ook multifunctioneel: als ze niet gebruikt worden om te blussen, kunnen ze ook snel reddingsmaterieel brengen of groepen mensen evacueren.
Bosbranden zijn ieder jaar weer een fors probleem in het gortdroge zuiden van Frankrijk. Het afgelopen jaar ging 19.000 bos en struikgewas in vlammen op, waarvan 7.000 op Corsica. En in het noorden van Corsica is dit jaar al weer 2.000 hectare natuur afgebrand...
Het enige wat je als toerist zelf tegen die bosbranden kunt doen, is is gewoon vuur absoluut vermijden, tenzij je heel zeker weet dat het geen kwaad kan. Buiten roken doe je niet, en de enige verantwoorde bbq is een elektrische. Maar als het dan toch brandt, maak je van de nood een plezier. Zowel het scheppen van het water door de blusvliegtuigen (op zee en grote meren) als het dumpen van water op de brandhaard is een enorm spektakel om te zien.
Geplaatst door Peter om 07:15 uur [Reageer!]

Oudere berichten
 

Er zijn nu 26 bezoekers in het toiletgebouw Voer je eigen naam in


Het Hurktoilet weblog wijst op leuke plekjes in Frankrijk. Verder: nieuws en nieuwtjes uit Frankrijk, niet volledig, niet altijd het harde nieuws, wel een beeld van het land. En natuurlijk de veranderingen op deze site.


Volg Het HurktoiletRSS-logo 

Frankrijk-boeken

Logo Bol.com


Campings boeken

Nieuw op het forum

Re: Afstudeer-enquête: Help mij alstublieft met afstuderen
Re: Rijden via Millau
Re: Rijden via Millau
Re: Rijden via Millau
Re: Rijden via Millau
Re: Rijden via Millau
Re: Afstudeer-enquête: Help mij alstublieft met afstuderen
Rijden via Millau
Re: sim-kaart voor mifi in Frankrijk
Re: sim-kaart voor mifi in Frankrijk

 

Het Hurktoilet in de pers. Linken naar Het Hurktoilet
Het Hurktoilet is een initiatief van Peter Koster. Copyrights.

Stem op Het Hurktoilet

Vakantietop   Dordogne Toplijst