Frankrijk
 Weblog


Logo
 
Jouw Foto's  Weblog  Forum  Boeken
 


Introduction en francais sur ce site
Stem op deze Frankrijk gids

Wat een land...

Toiletten...  Taal...   Onderweg...   Brood...
Zwarte zaterdag...
Overnachten...
Frankrijk anders...

Handig

Frankrijk goedkoop
Jeu de Boules  Varen  Skiën   Franse keuken  Fietsen Kastelen
Vakantie bij Nederlanders
Huis in Frankrijk   Links

In 't spoor van

Jeanne d'Arc  Napoleon
Jean de la Fontaine.

Franse streken

Overzichtskaart
Bourgogne Bretagne  Camargue
Centraal Massief: Ardeche, Auvergne, Cevennen
Champagne-Ardennen Corsica
Dordogne
Hautes-Alpes, Haute-Provence
Jura Les Landes
Lille, Nord-Pas-de-Calais
Loire Lyon Marseille Mediterranée
Normandië
Parijs
Poitou-Charentes
Provence
Pyreneeën
Quercy
Savoie, Haute-Savoie
Vogezen, Elzas-lotharingen


Uitgelicht

Nancy
Brug van Millau
Grand Canyon du Verdon
Camper in Frankrijk
Hurktoilet als relax-feauteuil
Nieuws feeds
Hurktoilet sitemap

Weeralarm

Meteo France

Carte de vigilance Météo France
Legenda:
Rood: blijf absoluut thuis!
Oranje: Blijf liever thuis!
Geel: Wees voorzichtig
Groen: Geen probleem
Volg bij oranje en rood alarm het nieuws voor meer informatie.

Frankrijk Blog

zaterdag 18 november 2017

Zit je aan de Côte d'Azur, waan je je in Spanje...

Foto van De Jardin des Romanciers (Villa Fontana) in Menton aan de Côte d'Azur
Foto Miniwark
Zit je lekker in Menton aan de Côte d'Azur, op de grens net Italië, waan je je plotseling in Spanje. De naam van het park alleen al: Fontana Rosa, om nog maar te zwijgen over de straat waar die aan ligt: de Avenue Blanco Ibáñez.
De straatnaam verwijst naar de Spaanse schrijver Vincente Blanco Ibáñez, die zich vanwege zijn anarchistische gedachten een dikke eeuw geleden genoodzaakt zag te vluchten naar Frankrijk. Niet dat hij een echte anarchist was. Anarchisten hebben niets met geld en hij was rijk genoeg om een mooie villa te kopen om daar een prachtige tuin bij aan te leggen. In die tuin combineerde hij twee zaken. Aan de ene kant plaatste hij er bustes van beroemde schrijvers als Shakespeare, Dickens en Cervantes, vandaar dat de Fontana Rosa ook wel Jardin des Romanciers (Tuin van de schrijvers) genoemd wordt. Maar aan de andere kant had hij heimwee naar zijn geboortestreek Valencia. Dus liet hij de tuin geheel in Andalusische stijl inrichten, compleet met pergola's en keramiek. Als hij de benodigde materialen niet in Spanje kon kopen, liet hij ze in Menton namaken.
In de tuin staat tegenwoordig ook een buste van de in 1928 overleden schrijver. Zijn weduwe, die het liet maken, had daar eigenlijk een mooie, prominente plek in het hart van Menton in gedachten. Toen het klaar was, was er echter een nieuw gemeentebestuur, dat deze anarchist zo'n eerbetoon niet gunde.
Die tijden zijn lang vervlogen. De gemeente heeft de afgelopen decennia alles in het werk gesteld om de tuin van een halve hectare in oude luister te herstellen.
Mocht je uitgekeken raken in deze niet al te grote tuin: Menton heeft meer fantastische parken, waarvan de meesten hier in de wijk Garavan liggen. Vergeet niet en passant te genieten van de uitzichten over de Middellandse Zee...
GPS-coördinaten Fontana Rosa (Jardin des Romanciers), Menton, Côte d'Azur: N 43.785659, O 7.515541
Geplaatst door Peter om 11:15 uur [Reageer!]

vrijdag 17 november 2017

Parijs: bijna gratis fietsen is even lastig

De zo goed als gratis velib-huurfietsen in Parijs
Foto HT
Parijs heeft een mooi systeem met bijna gratis velib-huurfietsen. Dat wordt op 1 januari vervangen door een nog mooier systeem, met betere fietsen en zelfs met elektrische fietsen.
Jammer alleen dat de overgang niet helemaal soepel verloopt. De nieuwe fietsen passen niet in de oude stations, dus worden die nu al verwijderd. Kaartjes waarop die aangegeven staan kloppen dus niet meer. De velib-app is wel actueel en dus onmisbaar. Bijkomend voordeel: die geeft ook aan hoeveel fietsen er in de verschillende stations staan. Dat is altijd handig, maar nu helemaal: ik had de indruk dat er vaker dan gebruikelijk helemaal geen fietsen beschikbaar waren, ook op plekken die niet boven op een bult liggen.
Alsof het Velib-personeel het allemaal wel gelooft en niet zo hard meer loopt om de fietsen te verdelen. En dat zou best eens kunnen, want met de overgang naar een nieuw systeem en een nieuwe exploitant zitten de medewerkers in grote onzekerheid. Ze mogen solliciteren bij de nieuwe verhuurder, maar zekerheid dat ze aangenomen worden hebben ze niet. Laat staan dat ze garanties hebben over behoud van arbeidsvoorwaarden.
Dagblad l'Humanité meldt dat ze uit boosheid alle resterende velib-stations willen blokkeren. Dat gebeurt nadat de vakbonden een kort geding tegen de nieuwe exploitant verloren. Die menen dat de nieuwe baas de werkgevers gewoon over moet nemen. De rechter vindt dat de vakbonden dat niet kunnen eisen; daarvoor moet elke werknemer persoonlijk naar de rechter stappen.
Overigens is ook de commerciële budgetfietsenverhuurder Gobee inmiddels in Parijs neergestreken. Ik zag vorige week al een paar van die groene fietsen staan. Concurrent Obike wil snel volgen. De fietsen van die bedrijven hebben het voordeel dat je ze overal achter kunt laten; ze hebben geen stations nodig. Maar dat is ook het nadeel, weten we uit bijvoorbeeld Rotterdam: iedereen laat die dingen overal maar slingeren. Volgens nieuwszender BFM TV overweegt de gemeente Parijs daarom een belasting op die fietsen in te voeren.
Geplaatst door Peter om 07:15 uur [Reageer!]

donderdag 16 november 2017

Passage du Gois: een weg die elke dag twee keer gereinigd wordt

Een bijzondere weg in het uiterste westen van de Loire-streek: ze wordt elke dag twee keer gereinigd. Werklieden vegen iedere keer weer zand, algen en kwallen van het wegdek. Kijk maar op de beelden hiernaast, van het Franse toeristische tv-programma Des Racines et des Ailes.
De Passage du Gois, officieel de D948, verbindt het eiland Noirmoutier met Beauvoir-sur-Mer op het vasteland. Bij vloed ligt ze onder water. Alleen van pak 'm beet anderhalf uur voor laag water tot anderhalf uur daarna kun je er overheen. Om dat mogelijk te maken, worden aan de zijkant van de weg regelmatig nieuwe stenen gestort, zodat de weg niet wegspoelt.
Dat is een populair ritje van dik vier kilometer. In de zomermaanden maken zo'n 4.000 mensen per dag de tocht. Beelden van zo'n ritje zie je hieronder. Sommigen zijn te laat. Die spoelen onvermijdelijk weg in de oceaan. Maar als je bijtijds bent, kun je je auto naast de weg parkeren en lekker gaan voetvissen. Dat parkeren is officieel verboden, maar er wordt nooit bekeurd.
Bij vloed is het eiland overigens altijd nog over een brug te bereiken. Dat is alleen een stuk minder leuk.
GPS-coördinaten Passage du Gois, Île de Noirmoutier: N 46.930689, O -2.123795

Geplaatst door Peter om 07:15 uur [Reageer!]

Oudere berichten
 

Er zijn nu 22 bezoekers in het toiletgebouw Voer je eigen naam in


Het Hurktoilet weblog wijst op leuke plekjes in Frankrijk. Verder: nieuws en nieuwtjes uit Frankrijk, niet volledig, niet altijd het harde nieuws, wel een beeld van het land. En natuurlijk de veranderingen op deze site.


Volg Het Hurktoilet


RSS-logo 

Frankrijk-boeken

Logo Bol.com


Campings boeken

Nieuw op het forum

Re: Afstudeer-enquête: Help mij alstublieft met afstuderen
Re: Rijden via Millau
Re: Rijden via Millau
Re: Rijden via Millau
Re: Rijden via Millau
Re: Rijden via Millau
Re: Afstudeer-enquête: Help mij alstublieft met afstuderen
Rijden via Millau
Re: sim-kaart voor mifi in Frankrijk
Re: sim-kaart voor mifi in Frankrijk

 

Het Hurktoilet in de pers. Linken naar Het Hurktoilet
Het Hurktoilet is een initiatief van Peter Koster. Copyrights.

Stem op Het Hurktoilet

Vakantietop   Dordogne Toplijst