Hotels, chambres d'hôtes en campings Frankrijk

Hotels, chambres d'hôtes en campings, vakantiehuisjes en berghutten in Frankrijk, campers, municipal zijn formule 1, wijngaarden en hotelketens gites.
This page in English

Overnachten in Frankrijk: laatste blogs

Kamperen Campers Hotels  Chambres d'hotes Gites Links Bij Nederlanders

Van camping bij de boer tot vijf-sterren-hotel

Foto van camping nabij Saint-Nazaire

Camping in Saint-Marc-sur-Mer. Foto DeMeester

Verwacht hier niet de gouden tip voor een mooie camping in Frankrijk. Vroeger vertelden we familie en vrienden nog wel eens van die mooie, rustige, schaduwrijke camping met zwembad, maar al die campings zijn inmiddels in de zomer al vol voordat we er zelf aankomen. Omdat we een hekel hebben aan zowel reserveren als het bordje complet (vol), doen we dat dus niet meer.

Niettemin mag het nooit een probleem zijn een slaapplekje te vinden. Frankrijk telt om te beginnen al 11.000 campings en dan hebben we het nog maar niet over hotels, vakantiehuisjes en berghutten. Kom je onverhoopt op een camping het bordje complet tegen en je hebt maar een klein tentje, dan wil het wel eens lonen om heel beleefd tegen de campingbaas te doen. Die wil in ruil voor de extra opbrengsten van een standplaats nog wel eens een gaatje vinden voor une petite toile.
Wie bereid is te reserveren, kan kiezen voor campings waar je woord kramperen helemaal vergeet: glampings bieden chalets, stacaravans en bungalows, of op zijn minst ingerichte tenten, waar je alle luxe van een vakantiehuisje vindt. Reken er wel op dat de prijs ook eerder die van een bungalow dan die van een kampeerplek is.

Plek is er vaak (vooral buiten de toeristische gebieden) te vinden op de minder luxe gemeentelijke campings, herkenbaar aan de naam Municipal. De boekhandel verkoopt een vijftal campinggidsen die puur over Frankrijk gaan. De meest complete is die van de FFCC, waarin ook veel boerencampings opgenomen zijn.
De met uitbundige advertenties gelardeerde gids van Acsi selecteert de luxere campings. Michelin heeft zo'n 3.000 campings uitverkoren, waarbij het criterium niet duidelijk is. Tot slot waagt ook de Britse campinggids Alan Rogers een poging op de Nederlandse markt. Deze biedt als enige enkele licht kritische opmerkingen over sommige campings, maar is met een selectie van nog geen 600 (uit de 11.000) duidelijk te beperkt om een goede keuze te kunnen maken. De keuze in de Kampeerreisgids Frankrijk van de ANWB is al niet groter. Wie behoefte heeft aan kritische opmerkingen, kan beter een keuze uit de andere drie maken en de camping vervolgens opzoeken op de website camping-frankrijk.nl.

Campers in Frankrijk

Voor mensen met campers wordt Frankrijk steeds aantrekkelijker. De informatie daarover op deze site is flink uitgebreid en voortaan te vinden op drie andere pagina's:
Wild kamperen is in principe toegestaan als de eigenaar van het terrein er mee in stemt, zo lang het maar niet op de stranden of in de bermen van wegen is. In de meeste nationale parken mag wild gekampeerd worden, mits niet langer dan één nacht op dezelfde plek en op minimaal een uur wandelen van de rand van het park of een weg. In toeristische gebieden is het vaak door de gemeente verboden; dit wordt over het algemeen met borden aangegegeven.

Hotels
Hotels zijn er eveneens in alle soorten en prijsklassen. Vermelding verdienen de extreem goedkope hotelketens met vestigingen langs de grote wegen. Verwacht hier geen gezelligheid of grote luxe, alleen een nette plek om een nacht goed te slapen.
Formule 1 is de bekendste met tweepersoonskamers voor 35 euro per nacht, maar heeft geen toilet of douche op de kamer. Andere hotelketens hebben dat wel, voor luttele euro´s meer. De meeste van deze hotels hebben kamers voor twee en drie personen, een enkel hotel biedt ook vierpersoonskamers aan voor 50 euro.
Bij dergelijke hotels is meestal tot een uur of negen een receptionist aanwezig, bij wie je contant kunt betalen. Daarna kun je inchecken op een computer, maar alleen als je een credit-card hebt. Ook reserveren gaat vaak alleen met credit-card.

Chambres d'Hotes (Bed and breakfast)


Chambres d'hotes (bed and breakfast) zijn een verhaal apart. De oorsprong ligt bij particulieren, die een kamer in hun woning verhuurden aan toeristen en hen een ontbijt serveerden. Die eenvoudige categorie, vaak met gemeenschappelijke douche en toilet, is er nog altijd. In veel gevallen zijn de chambres d'hotes echter uitgegroeid tot kleinschalige hotels. Douche en toilet op de kamer is dan niet ongebruikelijk. Soms blijken de kamers gewoon aparte huisjes te zijn, of hebben ze zelfs een keukentje waar de gast zelf zijn diner kan bereiden.
De prijzen kunnen dan ook behoorlijk verschillen, van zo'n 30 tot meer dan 70 euro voor een tweepersoonskamer. Het ontbijt (vruchtenyoghurt, een croissantje en een paar stukjes stokbrood met jam, soms aangevuld met plaatselijke gerechten) is bij de prijs inbegrepen. Wie niet voor verrassingen wil komen te staan, kan gerust zijn: het is heel gebruikelijk de kamer eerst te bekijken voor je de knoop doorhakt en dan ook naar de prijs te vragen.
Wat de chambres d'hotes gemeen hebben is dat ze over het algemeen gedreven worden door vriendelijke, gastvrije mensen, die de tijd voor hun gasten hebben. Daarin onderscheiden ze zich van de hotels, waar de houding toch vaak wat minder geïnterresseerd is. Sommige gastvrouwen bereiden op verzoek bovendien een table d'hotes, een diner met streekgerechten.

Berghutten
Berghutten (gites d'etappe) zijn vooral voor enthousiaste wandelaars vaak een uitkomst. Voor nog geen twintig euro euro bieden ze een bed op zaal (slaapzak meenemen). Zeker in de nationale parken moet hiervoor in de zomer gereserveerd worden. Als het laat is, zal de beheerder een wandelaar niet wegsturen, maar verwijzen naar een plekje op de koude grond in de open lucht.

Kloosters
Ook kloosters bieden vaak eenvoudige overnachtingsmogelijkheden, op advies van Sint Benedictus:Alle gasten die aankomen moeten worden ontvangen als Christus zelf, want Hij zal eens zeggen: ,,Ik kwam als gast en gij hebt Mij opgenomen.'' Het is raadzaam vooraf goed na te gaan welke regels het klooster heeft. Sommigen laten de gast volledig vrij zo lang hij het karakter van het klooster niet verstoort, anderen verwachten deelname aan kerkdiensten en gebedsbijeenkomsten.

Links budgethotels, hotel- en campinggidsen
De goedkope hotelketens blijken moeilijk vindbaar op internet, maar ze zijn er wel. Op veler verzoek daarom hieronder de verwijzingen naar hotels met prijzen van zo'n 40 tot 50 euro per tweepersoonskamer (exclusief ontbijt). Prijsniveau voorjaar 2012. De prijzen verschillen per plaats, al naar gelang de concurrentie en het seizoen.
Voor de overige hotels, campings, kamers bij particulieren en gites staan hier links naar webgidsen. De één is vollediger dan de ander, maar compleet is er geen één. Meer adressen zijn te verkrijgen bij de plaatselijke VVV.

Reageren op deze pagina kan op ons Forum Verblijf in Frankrijk.
Zie ook de pagina Vakantie bij Nederlanders in Frankrijk.

Camping-gidsen, hotel-gidsen etc. over Frankrijk