De leukste
 Vakantie gids
 voor Frankrijk


Logo
 
Jouw Foto's   Weblog   Forum   Boeken
 


Introduction en francais sur ce site
Stem op deze Frankrijk gids

Wat een land...

Toiletten...  Taal...   Brood... Onderweg...  
Zwarte zaterdag...  Milieuzones...
Overnachten...
Frankrijk anders...

Handig

Frankrijk goedkoop
Jeu de Boules  Varen  Skiën   Franse keuken  Fietsen Kastelen
Vakantie bij Nederlanders
Huis in Frankrijk   Links

In 't spoor van

Jeanne d'Arc  Napoleon
Jean de la Fontaine.

Franse streken

Overzichtskaart
Bourgogne Bretagne  Camargue
Centraal Massief: Ardeche, Auvergne, Cevennen
Champagne-Ardennen Corsica
Dordogne
Hautes-Alpes, Haute-Provence
Jura Les Landes
Lille, Nord-Pas-de-Calais
Loire Lyon Marseille Mediterranée
Normandië
Parijs
Poitou-Charentes
Provence
Pyreneeën
Quercy
Savoie, Haute-Savoie
Vogezen, Elzas-lotharingen


Uitgelicht

Nancy
Brug van Millau
Grand Canyon du Verdon
Camper in Frankrijk
Hurktoilet als relax-feauteuil
Nieuws feeds
Hurktoilet sitemap

Weeralarm

Meteo France

Carte de vigilance Météo France
Legenda:
Rood: blijf absoluut thuis!
Oranje: Blijf liever thuis!
Geel: Wees voorzichtig
Groen: Geen probleem
Volg bij oranje en rood alarm het nieuws voor meer informatie.

Laatste blogs over Bretagne

20-09-2018: De kust van Bretagne, nu ook voor fietsers en automobilisten
18-09-2018: Alleen dat stoere kasteel al: Vitré (Bretagne)!
31-08-2018: Ook de cancan zit nu in de cultuur van Bretagne
10-08-2018: In Malestroit (Bretagne) laat je je camper zegenen!
24-07-2018: Geniet aan het strand! En neem wat troep van een ander mee...

Meer berichten

Bretagne, eigengereid en legendarisch

Links  Het weer

(Advertentie)
Campings in Bretagne

Boek of reserveer een camping in Bretagne via Suncamp
Côtes d'Armor
Le Chatelet
Les Pins
Finistère
Camping Int. de Kervel
Yelloh! Village Les Mouettes
Le Saint-Nicolas
Le Ty Nadan
Ille-et-Vilaine
La Touesse
Morbihan
Do Mi Si La Mi
Camping d'Inly
Bretagne is beroemd om zijn ruige, rotsachtige kusten. Die strekken zich uit tot diep in het binnenland, met dank aan de rivieren waarover de vloed zich uit kan strekken. Het sterke getij biedt een spectaculair tafereel. Bij eb is het Bretonse land onherkenbaar uitgebreid met een paradijs voor mensen die met blote handen mosselen en andere vruchten van de zee willen oogsten. Daarbij past natuurlijk een waarschuwing: zorg dat je weer terug kunt komen voor het vloed is.
Op verschillende plekken in Bretagne kun je genieten van een aangenaam microklimaat, met net zo veel zon als de Côte d'Azur. Daaronder is met name Golf van Morbihan, een binnenzee aan de zuidelijke kust. Op sommige plekken vind je hier zelfs olijfbomen.

Het binnenland bestaat vooral uit lieflijk golvend heuvelland. Bomen omgorden de Bretonse weilanden, die af en toe onderbroken worden door bossen. Zo is er het legendarische bos van Brocéliande, waarin tovenaar Merlijn en koning Arthur nog rondgezorwen moeten hebben. Je vindt er zelfs een Arthur-studiecentrum. Officieel heet dat bos overigens Foret de Paimpont, naar het dorp dat de belangrijkste uitvalsbasis voor het feeërieke bos is.

Overal zijn gezellige stadjes, die gekenmerkt wordt door hun oude vakwerkhuizen. Kerken vormen vaak één geheel (enclos paroissial) met begraafplaats en knekelhuis, waarbij de toegang gevormd wordt door een triomfboog. Let ook eens op de vaak buitengewoon ranke kerktorens.

Bezienswaardig is bijvoorbeeld de oude vestingstad Saint Malo, met zijn twaalfde-eeuwse vestingwallen en het in 1689 door Vauban ontworpen Fort National, dat bij eb via het strand bereikbaar is. Even verderop, bij Cap Frehel, staat op een klif het imposante Fort La Latte, dat in de late middeleeuwen schepen op weg van en naar Saint-Malo moest beschermen. Maar Saint-Malo is volgens veel mensen inmiddels wel heel erg aangepast aan wat toeristen mooi vinden. Geen nood, goed gerestaureerde stadjes en steden zijn er te over.

Mooi is ook de fraai gerestaureerde hoofdstad van Bretagne, Rennes. Behalve veel oude gebouwen waaronder tal van vakwerkhuizen vind je hier ook een bijzonder staaltje moderne architectuur: de grotendeels uit glas opgetrokken Cité Judiciaire. Tegenwoordig is Rennes vooral de gezellige hoofdstad van Bretagne, waar het 's avonds op de terrasjes goed toeven is.
In Rennes voltrok zich aan het eind van de negentiende eeuw de affaire Dreyfus: de onterechte veroordeling wegens spionage van kapitein Dreyfus. Enkele plekken in de stad herinneren nog aan deze spraakmakende zaak.

Foto van de Côte Sauvage bij Quiberon in Bretagne
De Côte Sauvage bij Quiberon
Over mooi gesproken: minder bekend maar zeker de moeite waard is het middeleeuwse stadje Vitré, ten zuiden van Saint-Malo. Het is nog altijd een vestingstadje met twee kastelen, een Romaanse poort en veel vakwerkhuizen. In één van die kastelen woonde in de zeventiende eeuw Madame de Sévigné, bekend van haar kleurrijke brieven met nieuwtjes over het hof van zonnekoning Lodewijk de Veertiende. Het kasteel is nu een museum, gewijd aan haar werk.

Een waar kustfenomeen, maar dan echt Bretons, is het eiland van Bréhat. De ene helft is ruig en door wind getesterd, de andere helft subtropisch, compleet met palmen, mimosa en eucalyptus. Of neem het kuuroord Roscoff, waar rotsjes in het water gestrooid zijn alsof het poedersuiker is. Of de Cote du Granite Rose. Of... er is te veel om op te noemen.

Wie vooral gaat voor de architectuur van kathedralen en de symboliek daarin, vindt veel van zijn gading in Dol de Bretagne, vlakbij de Mont-Saint-Michel. Tegenover de kathedraal staat daar de cathedraloscope, met tal van immense maquettes. Nog zo'n aardig stadje is Quimper, met zijn kathedraal, zijn haven en zijn aardewerk. Genoeglijk is het ook in het op een steenworp afstand van Saint-Malo op een heuveltop gelegen Dinan. Ook hier veel vakwerk, onder meer aan een stijl straatje met kunstenaars, dat van de oude vestingwal naar de jachthaven op de rivier leidt.
Voor wie eens iets anders dan anders wil doen: de eigenaar van het middeleeuwse kasteel van Blain wil graag dat de kunst van het muurschilderen behouden blijft en biedt daarom cursussen in het maken van fresco's aan.

De geschiedenis van Bretagne gaat overigens veel verder terug, zo blijkt uit een aantal prehistorische monumenten. Bij Morlaix staat de Cairn de Barnenez, een ruim 6000 jaar oude graftombe met een lengte van liefst 75 meter. Het bouwwerk heeft veel weg van een pyramide.
Denk even terug aan Asterix en vooral ook Obelix bij de Grand Menhir Brise in Locqmariaquer. Deze in stukken gebroken menhir woog in originele staat zo'n 340 ton. Over menhirs gesproken: bij Carnac, Locmariaquer en Erdeven zijn velden met ruim duizenden menhirs blootgelegd.
Het eerder genoemde lieflijke karakater van het binnenland kent een uitzondering in het zuidwesten, dat niet voor niets bescherming kent als natuurpark van de Armorique. De bijnaam Alpes Armoriques moge dan schromelijk overdreven zijn, ruige stukken kent dit gebied zeker. Topper is de heuveltop Menez-Hom, een kale top die ooit als heilige plek van de Kelten diende. Nu hebben parapenters en modelvliegers er hun domein gevonden. Wie deze streek met de Alpen vergelijkt, noemt deze top de Bretonse Mont-Ventoux.

De kust van Bretagne
De kust van Bretagne, nabij Saint-Malo
Liefhebbers van nieuwe natuur komen aan hun trekken in Belle-Isle-en-Terre. Electriciteitsmaatschappij EDF, die zo veel natuur verwoest heeft met stuwdammen om aan onze energiebehoefte te voldoen, heeft hier voor de afwisseling een stuwdam gesloopt. Dat was nodig omdat de dam niet veilig meer was, maar van de gelegenheid is gebruik gemaakt om de natuur zijn gang te laten gaan bij Kernansquillec. Overigens, je kunt natuurlijk ook Belle-Île-en-Mer bezoeken. Daar vind je een oude vesting van Vauban, de militaie bouwmeester van Lodewijk de Veertiende.
Voor de liefhebbers van cultuur: Bretagne kenmerkt zich natuurlijk door een zware Keltische invloed. Overal vind je plaatsnamen in het Bretons (no panic, iedereen spreekt hier ook Frans). Belangrijker: ze maken hier ook Keltische muziek. De beroemdste uitspatting daarvan is het jaarlijkse Festival Interceltique. Afgezien daarvan kom je overal muzikale feestjes tegen. Let gewoon op de aankoniging Fest Noz

Wie gewoon voor strandplezier naar Bretagne komt, komt zeker aan zijn trekken. Houd wel rekening met grote getijdeverschillen. De boten die bij eb op het droge strand liggen, getuigen er van. Het getij wordt overigens nuttig gebruikt. In de monding van de rivier de Rance, tussen Saint-Malo en Dinard, ligt een waterkracht-centrale die er dankbaar van profiteert. De getijdemotor-centrale, zoals de Fransen hem noemen, kan bezichtigd worden.
Jammer genoeg is de zee rond Bretagne af en toe te ruig voor grote tankers. Wie tot een half jaar na zo'n milieuramp van de stranden wil genieten, doet er goed aan vooraf ter plaatse te informeren. De keerzijde van dit gegeven: er zijn veel vuurtorens, waarvan sommige beklommen mogen worden. Maar het uitzicht op die stoere vuurtorens, weerbarstig in de stormen te midden van de rotsen, is vaak zeker zo mooi als het panorama vanaf de torens.

Streken en steden in de omtrek: Loire-dal, Normandië.

Wandelen in Bretagne

Recensie van Wandelen in Bretagne

Karin Out, Wandelen in Bretagne: 157 pagina's, 17,95 euro bij Bol.com.

Zoek boeken over Bretagne

Logo Bol.com

Links

VVV Bretagne NL
Bretagne.com
Bretagne Images Tip!
Region Bretagne
Bretagne.startpagina.nl
Asteria (Noord-Bretagne)
Cotes d'Armor
VVV Finistère
Haute-Bretagne (Ille et Villaine)
Morbihan
VVV Midden-Bretagne
Pays de Bigouden
Pays de Brocéliande
Regio Cornouaille
Pays de Dol
Pays de Fréhel
Pays de Gaugain
Pays de Morlaix
VVV Bécherel
Belle-Isle-en-Terre
VVV Brest
Cancale
VVV Carnac
VVV Combourg
Concarneau
Cotes d'Armor
Crozon
VVV Dinan
Fougères
Léhon
VVV Locmariaquer
Pointe du Raz
Plogoff / Pointe du Raz
Quiberon
VVV Quimper
Rennes
Roscoff
Gemeente Saint-Malo
VVV Vitré
Keltisch Bretagne
Keltisch festival Lorient
Bretonse feesten
Toeristische culturele routes
Wandelingen etcetera
Natuurpark Armorique
Prehistorisch park van Bretagne
Prehistorisch museum Carnac
Burcht Combourg
Burcht van Montmuran
Burcht Suscinio
Abdij van Relec
Abdij van Beauport
Jacobijner museum van Morlaix
Kunstcentrum kasteel Kerguéhennec
Chateau de Blain
Marine-museum Brest
Getijdecentrale in de Rance
Eco-museum Plouguerneau
Aquashow Audierne
Oceanopolis
Zoo-loisirs Quebriac
Aardbeienmuseum Plougastel
Affaire Dreyfus

Reisgiden over Bretagne (via Bol.com)

Camping-Frankrijk.nl

logo Camping-Frankrijk.nl Campings Côtes d'Armor
Campings Finistère
Campings Ille et Villaine
Campings Morbihan

Weersverwachting voor Rennes: klik hier!

Klimaat  J   F   M   A   M   J   J   A   S   O   N   D 
Gemiddelde dagtemperatuur (°C) 8 9 10 12 15 17 20 20 18 15 11 10
Gemiddelde totale neerslag (mm) 132 106 102 82 71 61 50 69 91 116 130 152
Temperatuur zeewater (°C) 11 11 11 11 12 15 17 17 16 15 14 13
Getijdeverschillen (cm) 150 - 200 100 - 150 100 - 150 50 - 100 100 - 150 150 - 200

Frankrijk-boeken

Logo Bol.com
Campings boeken

Google +1


Nieuwe blogjes

17-11-2018: Het Hurktoilet, de leukste Frankrijk-gids, neemt een sabbatical
07-11-2018: Franse supermarkten steunen strijd tegen hoge benzineprijzen
21-09-2018: Kijk ANWB: protest tegen hoge benzineprijzen
20-09-2018: De kust van Bretagne, nu ook voor fietsers en automobilisten
19-09-2018: De lucht in de metro van Parijs wordt stukken schoner, misschien


Nieuw op het forum

Re: Afstudeer-enquête: Help mij alstublieft met afstuderen
Re: Rijden via Millau
Re: Rijden via Millau
Re: Rijden via Millau
Re: Rijden via Millau

 

Het Hurktoilet in de pers. Linken naar Het Hurktoilet
Het Hurktoilet is een initiatief van Peter Koster. Copyrights.

Stem op Het Hurktoilet

Vakantietop   Dordogne Toplijst