Méditerranée, van Côte d'Azur tot Languedoc-Roussillon

Van Côte d'Azur tot Languedoc-Roussillon. Aan de Middellandse Zee vind je Cannes, Nice, Monaco en Antibes. Jetset, Saint-Tropez. Kliffen heten calanques. Marseille. Wilde paarden in de Camargues. Mountainbiken op porquerolles.
This page in English

Laatste over Méditerranée

Blog-kaart Links  Het weer

Middellandse Zee: Côte d'Azur en Languedoc-Roussillon

Wie echt voor het strand en de warmte gaat en dan ook nog graag mensen om zich heen heeft, kan aan de Middellandse zee zijn lol op. Wie dat in de zomervakantie wil, dient zijn kampeerplek bijtijds te reserveren. Natuurlijk, ook hier is meer te beleven. Vergaap je aan de rijkdom in Monaco, Cannes, Antibes en Saint-Tropez aan de Cote d'Azur. Schrik niet van het geluid van een helikopter; die is waarschijnlijk niet van de politie maar van een film- of tennisster op weg naar huis. Let vooral op de peperdure jachten van de jetset.
Tip: blijf in Saint-Tropez niet bij de haven hangen, maar kijk ook verder in het dorpje. Daar kun je eten en drinken voor prijzen die ook voor gewone mensen heel betaalbaar zijn. Houd in de zomertijd in deze buurt met files op de kustwegen. Het veertien kilometer lange ritje van Saint-Tropez via Port-Grimaud naar Saint-Maxime kan dan zo maar een uur kosten.

Dat Port-Grimaud wordt trouwens geroemd om zijn gezelligheid en grachtjes, maar is eigenlijk een beetje kitscherig gedoe (compleet met 'stadspoort') uit de zestiger jaren van de vorige eeuw. Wel de moeite om door heen te lopen is het oude Grimaud, dat een paar kilometer landinwaarts op een heuvel ligt. In dit middeleeuwse dorpje staan onder meer ruïnes van het kasteel van de Grimaldi, het vorstenhuis van Monaco.
Ook leuk: mountainbiken op Porquerolles, een eiland annex nationaal park voor de kust van Giens, op wandelen na de enige manier om de prachtige natuur hier te verkennen. Rust uit op de zilveren stranden en waan je aan de Stille Zuidzee.

Monaco

Monaco. Foto Christian Lartigau

Genoeg van de wilde mensen? Ten westen van Marseille ligt het natuurgebied Camargue , waar wilde paarden leven. Midden in de Camargue ligt Saintes-Marie de la Mer, elke zomer weer het toneel van kleurrijke zigeunerfeesten.

Verderop richting Spanje treffen we het ook al niet armoedige Montpellier en de oude universiteitstad Narbonne aan. Die laatste is zeker een bezoek waard, al was het maar vanwege de imposante kathedraal van Saint-Just. Het Archeologisch Museum van Narbonne gaat er prat op een van de grootste verzamelingen van Gallo-Romeinse muurschilderingen te bezitten.

Helemaal in het oosten, in de Alpes-Maritimes, doen de Alpen hun reputatie eer aan: het Nationale Park Mercantour.

Tot slot een waarschuwing: zodra je aan de Cote d'Azur de kust verlaten hebt, is het zomers overal gortdroog. Het achterland is berucht om zijn bosbranden, al dan niet aangewakkerd door een stevige mistralwind. Onvoorzichtigheid met vuur, al is het maar een brandende sigarettepeuk, is hier nog meer dan elders levensgevaarlijk.

Streken en steden in de omtrek: Centraal Massief, Camargue, Corsica, Hautes-Alpes, Alpes-du-Haute-Provence, Marseille, Provence, Pyreneeën.


Zoek boeken over de Méditerranée

Logo Bol.com

Reisgidsen over de Méditerranée (via Bol.com)


Meer boeken en reisgidsen over de Provence

 
Camping-Frankrijk.nl

logo Camping-Frankrijk.nl Campings Alpes-Maritimes
Campings Var
Campings Bouches-du-Rhône
Campings Gard
Campings Hérault
Campings Aude
Campings Pyrénées Occidentales

Weersverwachting voor Nice: klik hier!  

Klimaat  J   F   M   A   M   J   J   A   S   O   N   D 
Gemiddelde dagtemperatuur (°C) 12 13 14 16 19 23 26 26 23 20 16 13
Gemiddelde totale neerslag (mm) 77 67 71 66 47 39 17 29 70 114 123 88
Temperatuur zeewater (°C) 13 13 14 14 15 20 23 25 20 19 18 14
Getijdeverschillen (cm) 50 - 100 50 - 100 0 - 50 0 - 50 50 - 100 50 - 100