Laatste blogs over Lyon

Lyon, stad van Guignol Lyon praktisch Fête des Lumières Lyon (Lichtfeest) Links Het weer

Hip Lyon: middeleeuws en supermodern

Lyon is voor veel Nederlanders een mijlpaal. Ben je Lyon voorbij, dan heb je Zuid-Frankrijk bereikt. Maar doe jezelf een plezier: stop er eens en kijk rond. Je ontdekt een verrassende wereldstad, die een middeleeuws centrum combineert met moderne cultuur. Links en rechts vind je traboules: veelal overdekte steegjes en smalle trappen, die soms schuil gaan achter deuren. Ze zijn privé-bezit, maar mogen gewoon door iedereen gebruikt worden. Vandaag de dag zijn ze gewoon makkelijk, vroeger dienden ze als vluchtwegen bij rellen en voor het verzet.

Onder de naam Lugdunum was de stad al de hoofdstad van het Gallische deel van het Romeinse rijk. Ook in de renaissance en in de negentiende eeuw maakte de stad een grote bloei door. Lange tijd was de de textiel-industrie (vooral zijde) een belangrijke pijler onder de economie van de stad.
De stad is niet in het verleden blijven steken. Op de oever van de Rhone staat als toonbeeld van moderne architectuur de Cité Internationale, met daarin onder meer een casino en een museum voor hedendaagse kunst. Dan zwijg ik nog over dat Ufo-achtige Musée des Confluences, waarover verderop meer.
Maar het leukste van Lyon vind je tegenwoordig onder de grond, op het Presqu'île tussen de Saône en de Rhône. Daar is één van de twee buizen van de Croix-Rousse-tunnel ingericht voor voetgangers en fietsers. Omdat het gemeentebestuur bang was dat langzaam verkeer claustrofobisch zou worden in een 1700 meter lange tunnel, worden er voortdurend allerlei fantastische lichtshows gedraaid.

De wijk Vieux-Lyon op de westelijke oever van de Saône is het historische hart van de stad. De buurt is gebouwd tegen een heuvel, met de beroemde Fourvières-basiliek op de top. Daarnaast staat nog een mini-Eiffeltoren. Die werd ooit door de wereldse overheid gebouwd als tegenwicht voor het religieuze gezag dat de basiliek uitstraalde. Hier staan verder nog altijd een Romeins amphitheater en een Romeins theater. Onderaan de heuvel liggen gezellige winkelstraten, zoals de Rue Saint-Jean, en talloze aantrekkelijke, betaalbare eetcafétjes, zogeheten bouchons. Ook staat hier de gotische Saint-Jean-kathedraal.

Croix-Rousse

Ten oosten van Vieux-Lyon, op het Presqu'île, ligt tussen station Perrache en de Boulevard Croix-Rousse een iets jonger, maar buitengewoon gezellig gebied. Kloppend hart is hier het door monumenten omgorde Place des Terreaux. Je vindt hier, onderaan de helling van de heuvel van Croix-Rousse, onder meer het oude stadhuis, het Saint-Pierre-paleis (met daarin het museum voor schone kunsten), en een prachtige fontein van de maker van het Vrijheidsbeeld. Vergeet in Croix-Rousse ook de Montée de la Grande Côte niet, een gezellige wandel-winkelstraat die (de naam zegt het al) de heuvel van Croix-Rousse beklimt. Op verschillende plekken heb je prachtige panorama's over de stad, met de Fourvières-basiliek als middelpunt.

Lyon, aan de samenloop van Rhone en Saone, telt zo'n 30 musea. De jongste aanwinst is het Musée des Confluences. Als over de oude snelweg door de stad rijdt, zie je het vanzelf liggen op laatste puntje land voor Rhône en Saône samenstromen. Als je een ufo-achtig gebouw ziet dat niet per se mooi maar in ieder geval wel bijzonder is, dan heb je het gevonden. Binnen tref je een soortement wetenschapsmuseum, dat zich bezighoudt met serieuze kwesties: wie is de mens, wie zijn we als mensen en waar zij we eigenlijk mee bezig?
Voor de liefhebbers van oude ambachten wordt uiteraard de zijde-industrie, waaraan de stad veel te danken heeft, getoond. In de wijk Croix-Rousse staan behalve een zijdeweversmuseum (Maison des canuts) ook nog twee oude zijde-ateliers, die door vrijwilligers in stand gehouden worden.
Een tip voor zuinige Hollanders: enkele regionale musea in Lyon en omgeving zijn op donderdagen gratis toegankelijk. Het gaat om het museum voor gallo-romeinse beschaving (inclusief de archeologische vindplaats) in Lyon, het museum en de archeologische vindplaats van Saint-Romain-en-Gal en het poppenmuseum in Marcy l'Etoile.

Het voornaamste park van de stad is het uitgestrekte Parc de la Tête d'Or op de oostelijke oever van de Rhône. Rond een groot meer, waar je bootjes kunt huren, vind je hier onder meer een uitgebreide botanische tuin met duizenden planten van over de hele wereld en een bescheiden dierentuin. Beiden zijn gratis toegankelijk. Verder zijn er de nodige kermisachtige attractries, waaronder skelterhuur, karten en ponyrijden. Een andere groene oase in de stad is het Île Barbe (in de Saône aan de noordkant van Lyon), waar nog een romaans kerkje staat. De drie laatste drie dagen van het juli staan hier in het teken van een festival boordevol clownerie, variëté en muziek.
Onder de stad bevinden zich nog uitgebreide gangenstelsels, deels middeleeuws en deels Romeins. Het gaat vooral om buiten gebruik geraakte riolen en aquaducten. Een klein stuk daarvan is met enige moeite en voorzichtigheid te bezoeken.

Rondom Lyon

De directe omgeving van Lyon is niet bijzonder spannend. Aan de westkant vind je in Chaponost de restanten van een Romeins aquaduct, niet echt spectaculair, maar als je in de buurt bent best aardig om te zien. Er is bovendien een parkeerplaats, waar je met je camper prima wild kunt overnachten.
Aan de noordkant van Lyon vind je Saint-Cyr-au-Montd'Or, op een heuvel met een oude kapel. Hier vind je niet alleen een oude kapel, maar ook een Jardin Imaginaire, een tuin van verbeelding van iemand die er decennia lang allerlei mooie dingen bouwde.
Net ten zuiden van Lyon vind je de stad Vienne. Die is tegenwoordig vooral beroemd om zijn jazz-festival, maar telt ook tal van Romeinse monumenten

Streken en steden in de omtrek: Bourgogne, Centraal Massief, (Haute-) Savoie.

Zoek boeken over Lyon

Logo Bol.com

Camping-Frankrijk.nl

logo Camping-Frankrijk.nl Campings rond Lyon

Weersverwachting voor Lyon: klik hier.  

Klimaat  J   F   M   A   M   J   J   A   S   O   N   D 
Gemiddelde dagtemperatuur (°C) 7 9 14 15 22 24 26 28 23 18 9 7
Gemiddelde totale neerslag (mm) 80 38 70 105 67 105 62 66 116 98 89 47