Jeu de boules heet pétanque in Frankrijk

Jeu de boules: speel pétanque en kus de fanny. Tweetallen, drietallen, tireren in petanquemusea.
This ski page in English

Jeu de boules of pétanque: volkssport nr. 1

Links
Het lijkt voor ons een simpel spelletje, maar voor de Fransen is het volkssport nummer 1: jeu de boules. Op zijn Frans: pétanque. Doe mee!
De bedoeling is eenvoudig: men gooie een klein houten balletje, de buut, zes tot tien meter van het beginpunt vandaan. Daarna probeert een ieder stalen ballen zo dicht mogelijk bij dat balletje te gooien. De stalen ballen hebben een doorsnee van 71 tot 80 millimeter en een gewicht van zeven tot acht ons.

Geen jeu de boules, maar petanque
Lastig: een bal tussen speler en buut. Een simpel rollertje heeft hier weinig zin. Zoek de zojuist gegooide bal... Foto HT
Er zijn een paar manieren om dat te bereiken, onder meer afhankelijk van de terreingesteldheid en de plek waar de ballen van de tegenstander liggen. De eenvoudigste is gewoon rollen.
Een andere mogelijkheid is schieten (in het Frans tirer, een woord dat wel verhollandst wordt tot tireren). Hierbij houdt men de bal onder de hand geklemd om die met een hoge boog zo precies mogelijk te plaatsen. Een beetje backspin maakt dat de bal niet te ver door rolt. Men kan ook proberen op een bal van de tegenstander te schieten, als die te dicht bij de buut ligt.

Men speelt één tegen één (tête à tête), tweetal tegen tweetal of drietal tegen drietal. In het laatste getal speelt elke speler met twee ballen, anders met drie ballen. Het beginpunt wordt aangegeven met een cirkel, waarbinnen de spelende speler staat.
De eerste gooit de buut en dan de eerste bal. Dan poogt de tegenpartij dichterbij de buut te komen. Lukt dit niet, dan blijft deze partij aan de beurt tot het gelukt is of alle ballen op zijn. Komt de tegenpartij dichterbij, dan is de eerste partij weer aan de beurt tot die dichter bij ligt. Als een ploeg door zijn ballen heen is, mag de andere partij zijn resterende ballen nog gooien.

Alle ballen van de winnende partij die dichter bij de buut liggen dan de dichtstbijzijnde van de tegenstander, tellen voor een punt. Er wordt net zo lang gespeeld tot een partij dertien punten heeft.
Dat duurt soms meer dan twee uur. In een tournooi met meerdere rondes betekent dat dat soms geruime tijd gewacht moet worden tot alle wedstrijden gespeeld zijn. Een beetje Fransman heeft daar geen enkel probleem mee. Die pakt gewoon een glaasje pastis of rode wijn en gaat lekker zitten kijken.

Een bijzonder lot treft de ongelukkige, wiens team geen enkel punt wist te scoren en dus met 13-0 verloor. Hij wordt geacht Fanny te kussen, het ontblote achterwerk van een serveerster. Omdat er maar weinig serveersters bereid zijn mee te werken aan deze traditie, wordt hier vrijwel altijd een pop voor gebruikt. Fanny lijkt overigens verdacht vaak op het achtereind van een varken...
Volgens ballenfabrikant La Boule Bleue was het vroeger vermoedelijk de gewoonte dat deze trieste verliezer bij wijze van troost de wangen van een serveerster op de wangen mocht kussen. Toen in de Savoie echter een burgemeester een keer pech had, reageerde de vrouw anders. Kennelijk had ze een hekel aan de man: ze draaide zich om en toonde hem haar achterste. De burgemeester liet zich niet kennen en drukte op elke bil een stevige kus.

Tot slot: petanquemusea zijn te vinden in Saint-Bonnet-le-Chateau (ten westen van Lyon), waar Jean Blanc in 1927 uitvond hoe je holle stalen ballen kon maken, en Vallauris (bij Cannes). In Aiguines in de Gorges du Verdon (Alpen) is het Musée des Tourneurs gewijd aan antieke, gepotnagelde pétanqueballen.