De leukste
 Vakantie gids
 voor Frankrijk


Logo
 
Jouw Foto's   Weblog   Forum   Boeken
 


General page in English about staying in France
Introduction en francais sur ce site
Stem op deze Frankrijk gids

Wat een land...

Toiletten...  Taal...   Brood... Onderweg...  
Zwarte zaterdag...  Milieuzones...
Overnachten...
Frankrijk anders...

Handig

Frankrijk goedkoop
Jeu de Boules  Varen  Skiën   Franse keuken  Fietsen Kastelen
Vakantie bij Nederlanders
Huis in Frankrijk   Links

In 't spoor van

Jeanne d'Arc  Napoleon
Jean de la Fontaine.

Franse streken

Overzichtskaart
Bourgogne Bretagne  Camargue
Centraal Massief: Ardeche, Auvergne, Cevennen
Champagne-Ardennen Corsica
Dordogne
Hautes-Alpes, Haute-Provence
Jura Les Landes
Lille, Nord-Pas-de-Calais
Loire Lyon Marseille Mediterranée
Normandië
Parijs
Poitou-Charentes
Provence
Pyreneeën
Quercy
Savoie, Haute-Savoie
Vogezen, Elzas-lotharingen


Uitgelicht

Nancy
Brug van Millau
Grand Canyon du Verdon
Camper in Frankrijk
Hurktoilet als relax-feauteuil
Nieuws feeds
Hurktoilet sitemap

Weeralarm

Meteo France

Carte de vigilance Météo France
Legenda:
Rood: blijf absoluut thuis!
Oranje: Blijf liever thuis!
Geel: Wees voorzichtig
Groen: Geen probleem
Volg bij oranje en rood alarm het nieuws voor meer informatie.

Met de camper door Frankrijk: ultieme vrijheid

Foto camper-plaats in de Auvergne

Steeds meer gemeenten verwelkomen campers op speciale camperplaatsen, zoals hier in Saint-Pourçain-sur-Sioule (Allier, Auvergne).

Met de camper door Frankrijk trekken: voor velen is dat de ultieme vorm van vrijheid en genieten. Rijd rond, kijk je ogen uit en overnacht waar het jou uitkomt. Ook de periode is vrij: waar campings vaak van eind september tot begin mei gesloten zijn, kun je op camperplaatsen en parkeerplaatsen het hele jaar door terecht.
In beginsel mag je bijna overal overnachten. In toeristische gebieden verbieden plaatselijke verordeningen het overnachten op parkeerplaatsen vaak. Als dat het geval is, wordt het aangegeven met borden. Overnachten in je camper mag natuurlijk ook op parkeerplaatsen langs snelwegen. Er doen nogal wat wilde verhalen de ronde over de onveiligheid op deze parkeerplaatsen. In werkelijkheid valt het gelukkig ontzettend mee, maar garanties krijg je natuurlijk nergens.

Wild staan mag in ieder geval niet aan de kust, in beschermde natuurgebieden, in drinkwater-wingebieden en binnen 500 meter van monumenten. Wil je zeker van je zaak zijn, informeer dan ter plaatse bij het Bureau de Toerisme. Denk er wel aan het dat het niet de bedoeling is dat je op een gewone parkeerplaats tafeltjes en stoeltjes laat staan, zoals op een camping gebruikelijk is.

Je kunt natuurlijk ook en plek zoeken op één van de duizenden officiële camperplekken. Daar weet je zeker dat er legaal staat. Steeds meer gemeenten richten deze (vaak gratis) camperplaatsen voor kampeer-auto's in, met gelegenheid om water te verversen, het chemisch toilet te legen en vuil water af te voeren. Water tanken en het legen van je chemische toilet kost soms een paar euro. Jammer genoeg kun je dat lang niet altijd met gewone euromunten betalen: soms moet je bij het gemeentehuis of de dorpswinkel speciale muntjes (jetons) kopen. In drukkere gebieden vind je vaak betaalde camperplekken, waar je een credit-card nodig hebt om de slagboom te openen. Soms komt de Police Municipale (eigenlijk geen politie, maar een soort stadswacht) het parkeergeld innen.

Camper en tol

Ook al probeer je het als camper-rijder te vermijden, je ontkomt er in Frankrijk bijna niet aan dat je af en toe een stuk tolweg (Péage) pakt. Dat is even slikken: als je camper hoger is dan twee meter (en dat is die al snel), val je in categorie twee. Doorgaans is dat ongeveer een derde duurder dan het tarief voor personenwagens.
Ook vervelend is dat je met die hogere wagens meestal geen gebruik kunt maken van de speciale poortjes voor credit-card-betalingen. Die zijn afgeschermd met hoogtebalken. Bij de gewone poortjes (groene pijl boven de rijbaan) kun je weliswaar ook met credit-card betalen, maar dit zijn wel de tolpoorten met de langste wacht-tijden. Het alternatief: schaf voor vertrek via internet een telepeage-badge aan. Tot voor een paar jaar geleden had je dan ook te maken met een hoogtebeperking, maar dat is verleden tijd. Eventueel pak je de poort voor vrachtverkeer.
Wie geen voorzieningen nodig heeft, kan gratis overnachten in enkele duizenden wijngaarden en andere boerenbedrijven. Je gastheer is dan aangesloten bij France Passion en jij moet (voor een slordige drie tientjes) de gids van die club gekocht hebben. Huisregel: wel even melden dat je er bent. De boer laat je doorgaans graag zijn producten proeven en verkoopt die natuurlijk ook. Je bent echter nooit verplicht iets te kopen!
Vergelijkbaar is Camping-car d'Hôtes. Via deze organisatie kun je bij zo'n duizend particulieren overnachten. Dat is vaak gratis of kost anders een paar euro. Soms ben je te gast bij bedrijven die je gratis laten overnachten, als je bijvoorbeeld een diner in hun restaurant nuttigt. Deze camperplaatsen bieden incidenteel ook mogelijkheden om vuil water, afval en dergelijke te dumpen. Welke dat zijn, dat staat in de verplicht te kopen gids.
Een soortgelijke club is Les Amis du Camping-car. De gids kost twee tientjes, net als die van Camping-car d'Hôtes, maar telt veel minder adressen. Bovendien overlappen deze gidsen elkaar.

Je kunt natuurlijk ook terecht op gewone campings. Steeds vaker hebben die speciale campertarieven om mensen met campers te verleiden. Voor dat tarief heb je dan wel het comfort van een wat royalere douche. Bovendien is de stroom op campings goedkoper dan op camperplekken (als die er daar al is).

Reageren op deze pagina kan op ons Forum Verblijf in Frankrijk.
Zie ook de pagina's Met de camper naar Parijs en zelf bezochte camperplaatsen. Zie voor campings, gastenkamers, hotels en andere overnachtingsmogelijkheden de pagina Overnachten in Frankrijk.

Links

Campinggids FFCC
Archie: Poi Franse campings Tip!
Campers in wijngaarden
Campingcar d'hôtes
Campercontact Frankrijk
I-Campingcar (overnachten)
Campingcar Infos (overnachten)

Gidsen voor camperaars

Frankrijk-boeken

Logo Bol.com


Nieuwe blogjes

22-04-2019: Het Hurktoilet, de leukste Frankrijk-gids, neemt een sabbatical
15-04-2019: Drama in Parijs: de Notre Dame staat in lichterlaaie (video)
14-03-2019: Houd je hond aan de lijn in Frankrijk
26-02-2019: Groot-Parijs: woensdag strenge milieuzone
14-02-2019: Agressieve wolf op camping aan Côte d'Azur


 

Het Hurktoilet in de pers. Linken naar Het Hurktoilet
Het Hurktoilet is een initiatief van Peter Koster. Copyrights.

Stem op Het Hurktoilet

Vakantietop   Dordogne Toplijst