Savoie, Haute-Savoie, Annecy, Vercors

Alpen savoie en haute-savoie, meer meren annecy speetboats campings en Mont-Blanc. galibier iseran verzet vercors natuurgebied. campings hotels.

Laatste blogs over Savoie

Savoie en Haute-Savoie

Blog-kaart Links  Het Weer
Voor ons het meest nabijgelegen stuk van de Franse Alpen, was ooit een zelfstandig koninkrijk. Het is waarschijnlijk ook het bekendste stuk van de Franse Alpen, dankzij de dominante aanwezigheid van de 4.811 meter hoge Mont Blanc en het meer van Annecy, een van de grootste natuurlijke bergmeren van Europa.

Niet onbelangrijk: het water van het meer van Annecy is vooral ook lekker warm, nu ja, in ieder egval veel warmer dan andere bergmeren. In de zomer kan het water makkelijk boven de 20 graden worden, prima zwemwater dus. Dollen met speedboats is er overigens ook heel gewoon. Aan het water liggen ettelijke campings, waarvoor in de zomervakantie zeker gereserveerd moet worden.
De beklimming van de Mont-Blanc is voor een groot deel met een bergtreintje te doen vanuit Chamonix. Denk er aan de kaartjes een dag van te voren te kopen, anders vis je achter het net. Wie boven de tijd wil hebben om te wandelen, moet een vroege trein nemen. Verwacht in het treintje geen comfort: in het hoogseizoen zit het ding net zo vol als een Japanse metro.

Col du Galibier
Col du Galibier, op de grens van de Savoie en de Hautes-Alpes. Foto Philippe Genvo
Op de Iseran hebben we zelfs onze wanhopige zoektocht naar een kampeerplekje in de schaduw opgegeven; als je op 1.700 meter hoogte verblijft is het hooguit lekker warm in plaats van bloedheet. Denk dan wel aan een warme trui voor de avonden. Leuk voor de kinderen: op de Col de l'Iseran (2.800 meter) ligt zelfs hartje zomer nog een beetje sneeuw op loopafstand van de parkeerplaats. Niet goed genoeg om sneeuwballen van te maken, maar toch echt sneeuw.

Ten westen van de Savoie vinden we in het departement Isère nog een adembenemend suk bergnatuur: het nationale park van de Vercors. Behalve een fenomenaal stuk natuur ligt hier ook een dramatisch stuk verleden. Het Franse verzet in de Tweede Wereldoorlog dacht van hieruit het land te bevrijden, maar de Duitsers slaagden er in een week in de duizenden verzetstrijders te overweldigen.

Tot slot: de Mont-Blanc Tunnel naar Italië is in maart 2002 (na de grote brand van 1999) heropend. Houd er rekening met strenge, automatische controles op snelheid en afstand houden.

Streken en steden in de omtrek: Hautes-Alpes, Alpes-du-Haute-Provence, Jura, Lyon. Zie ook de pagina Wintersport.

Zoek boeken over de Savoie

Logo Bol.com

Reisgidsen over de Franse Alpen (via Bol.com)

Camping-Frankrijk.nl

logo Camping-Frankrijk Campings Isère
Campings Savoie
Campings Haute-Savoie

Het weer in de (Haute-) Savoie

Weersverwachting voor Chambery: klik hier!  

Klimaat (in de dalen)  J   F   M   A   M   J   J   A   S   O   N   D 
Gemiddelde dagtemperatuur (C) 5 8 12 16 21 25 27 26 23 17 10 7
Gemiddelde totale neerslag (mm) 107 93 94 88 97 117 92 119 127 96 107 95

Noot:

Vaak wordt beweerd dat de Mont-Blanc de hoogste berg van Europa is. Dat is niet juist, meldt bergbeklimmer Roger Hoorens: De Elbrus in de Kaukasus is nog 800 meter hoger. Maar de Mont-Blanc is wel stukken mooier dan die saaie vulkaankegel van de Elbrus, voegt de alpinist er aan toe.