Skiën wintersport Frankrijk

This ski page in English

Laatste blogs over wintersport in Frankrijk

Wintersport in Frankrijk:
volop skiŽn en langlaufen

Ski links Sneeuwhoogten
SkiŽn in Frankrijk? Het land geniet bij ons een negatief imago als het gaat om wintersport. Ten onrechte. Zelfs qua apres-ski, vroeger inderdaad een ondergeschoven kindje, biedt Frankrijk tegenwoordig alles wat de verwende toerist verwacht. Wat het skiën zelf betreft, zijn de mogelijkheden onovertroffen. Nergens in Europa zijn zulke grote aaneengesloten skigebieden als in de Franse Alpen. Wie voor het skiën zelf komt, heeft maar ťťn zorg: op tijd voor de laatste liften weer terugkeren. Want op zich kan men hier dagen aanťťn doorgaan zonder een piste twee keer af te leggen.
Frankrijk dankt het slechte wintersport-imago behalve aan het vroegere gebrek aan uitgaansgelegenheden aan de immense betonkolossen vol hotels en appartementen, die als nieuwe dorpen hoog in de bergen werden gebouwd. Ze zijn vaak aan hun plaatsnaam herkenbaar: die bestaat dan uit een gewone dorpsnaam met daarvoor het woordje 'Super' of er achter een getal, dat de hoogteligging in meters weergeeft.
Wie zich in deze Alpen-Bijlmers niet thuisvoelt, kiest beter voor een lager gelegen dorp. Wie zeker van zijn zaak wil zijn, onthoudt dat de grote ski-oorden vaak aangeduid worden als Stations de Ski. Traditionele wintersportdorpen heten 'Villages de ski'. Overigens wordt tegenwoordig in vel ski-stations van alles gedaan om het oude beton te camoufleren. Ze hebben wel het voordeel dat je tot voor de deur van je hotel of appartement door kunt skiŽn.

Video van de Sarenne-afdaling in Alpe d'Huez, met 16 kilometer vermoedelijk de langste skipiste ter wereld
Een wereld apart is Courchevel. Met name het hoogste deel van het dorp (Courchevel 1800) geldt als het Saint-Tropez van de winter. Beroemdheden als Naomi Campbell, Giorgio Armani en Karen Mulder voelen zich hier meer dan thuis. Skiën komt hier op de tweede plaats, sterren spotten is de belangrijkste sport.
Wil je er zeker van zijn niet alleen veel kilometers te kunnen maken, maar ook andere Nederlanders te treffen, dan is Val Thorens de plek waar je moet zijn. In dit station, ook wel Valtho genoemd, vind je zelfs Nederlands discovermaak.

Het wintersportseizoen loopt in de meeste gebieden in ieder geval van kerst tot pasen. In de hoger gelegen gebieden kun je vaak vanaf eind november/begin december tot eind april terecht. Bij Tignes en in Les Deux Alpes kun je zomers op een gletscher skiŽn. Houd er dan rekening mee dat je vroeg aan de bak moet: door de zon wordt de sneeuw 's middags al snel papperig.

Alpine-skiŽrs zullen ontdekken dat er een klein verschil is met Oostenrijk. Duidt men daar de moeilijkheidsgraad aan met drie kleuren (blauw voor eenvoudig, rood voor gemiddeld en zwart voor de echte moeilijke pistes, in Frankrijk komt daar groen bij voor de aller-eenvoudigste (soms wel landschappelijk erg mooie) pistes. Daardoor zijn de blauwe en rode afdalingen iets opgeschoven en in verhouding tot Oostenrijk vaak iets moeilijker.

Alle ski-oorden zijn meeggegaan in de trend van het free-stylen. Het aantal snowparks met half-pipes en dergelijke zaken is langzamerhand niet meer te tellen.
Zoals overal is ook in Frankrijk het alpine-skiŽn buiten de gebaande piste (hors-piste) mateloos populair. Zonder risico is dit echter niet. In de handel zijn speciale electronische verklikkers verkrijgbaar, die de positie duidelijk maken van de getroffen skiër. Met zo'n zelfde apparaat kunnen anderen het signaal oppikken. Ook een goed idee: gebruik lawine-airbags. Die maken dat je in een lawine een goede kans hebt dat je op de naar beneden denderende sneeuw komt te drijven. Lig je er in elk geval niet onder...
Meteo-France geeft op zijn website waarschuwingen voor lawinegevaar met een schaal van ťťn tot vijf. Hoe hoger het cijfer, hoe groter het riscico. Wellicht ten overvloede: het Franse woord voor lawine is avalanche.

Ski-dorp Avoriaz
Ski-dorp Avoriaz, in de zestiger jaren uit de grond gestampt, is voor Franse begrippen nog een gezellig "station de ski". Foto: Free Online Photos
Alpine-skiŽn kan behalve op talloze plaatsen in de Alpen ook uitgebreid in de PyreneeŽn. In die keten is Andorra een goed alternatief voor skiërs die niet al te hoge eisen stellen. Skipassen en consumpties zijn er goedkoper dan in Frankrijk. Grandvalira (bij de Pas de la Casa) is uiterst sneeuwzeker. Volgens Ski Europe is het enige nadeel dat er weinig pistes voor (ver-)gevorderde skiërs zijn.

Minder sneeuwzeker dan Alpen en Pyreneeën zijn de Vogezen, de Jura en het Centraal Massief. Bovendien zijn de skigebieden hier kleiner. Ook in deze streken werkt men echter veel met sneeuwkanonnen om er voor te zorgen dat je in ieder geval vanaf begin januari tot medio maart volop je gang kunt gaan op lange latten.
Langlaufen kan op heel veel plaatsen; de Fransen noemen het ski-de-fond of nordic.Daarnaast worden in veel Franse wintersportdorpen wandelingen op sneeuwschoenen (Raquettes) georganiseerd.
Tot slot: de Fransen hebben ontdekt dat veel gezinnen niet alleen maar uit wintersport-liefhebbers bestaan. Zo hebben ze ook gemerkt dat zelfs de meest fervente skiŽr wel eens een dagje iets anders wil doen, al is het maar omdat het weer even wat minder is. Daarom organiseren de grotere skigebieden allerlei culturele activiteiten. Bovendien bieden ze meerdaagse skipassen aan, waarbij niet alle dagen aaneensluitend hoeven te zijn. Hoef je tenminste niet te skiŽn omdat je er nu eenmaal voor betaald hebt, maar kun je 'gratis' een vrije dag nemen...
Nog een budget-tip: als jij een ras-sporter bent zijn die immense ski-gebieden van Frankrijk geweldig. Maar als je niet zo'n goede skiŽr bent of je zit toch de halve dag op een pisteterras in de zon, dan kun je al die kilometers niet eens benutten. Dan is een kleiner ski-gebied ook goed en een stuk goedkoper. Sommige grote ski-paradijzen bieden ook goedkopere passen voor deelgebieden aan. Als je genoegen neemt met heel kleine skigebieden, kun je je ook nog reiskosten besparen door in de Vogezen of de Jura te zoeken.

Sneeuwhoogten

Les Trois Vallťes

Portes du Soleil

Paradiski

Links

Ga met de muis over de links van gebieden en plaatsen voor meer info. Data voor opening en sluiting van het ski-seizoen zijn uiteraard onder voorbehoud.

Algemeen
De grootste skigebieden
Centraal Massief
PyreneeŽn
Vogezen
Alpen
Corsica