Parijs Eiffeltoren en Notre-Dame

Parijs, Seine, champs-elysees louvre en museum montparnasse toren madeleine catacomben. Pere-Lachaise lafayette warenhuizen metro daumesnil cabaret. Bastille rondvaartboot.
This page in English

Laatste blogs over Parijs

Metro etc. Begraafplaatsen  Eiffeltoren Kerken Bois de Boulogne Links Het Weer

Parijs

Parijs lichtstad: foto van de Eiffeltoren, gezien vanaf de Sacre Coeur
De lichtstad Parijs: de Eiffeltoren gezien vanaf de Sacre Coeur
Natuurlijk, je kunt een gruwelijke hekel aan de drukte en de chaos van een wereldstad hebben. Maar anders is er eigenlijk geen reden om niet eens naar Parijs te gaan.
Eiffeltoren, Champs Elysees, het Louvre, het zijn de bekende publiekstrekkers, maar daarnaast biedt de Parijs nog zo veel meer.

Wie een mooi uitzicht op de Eiffeltoren en de rest van Parijs wil hebben, kan terecht op de 209 meter hoge Montparnasse Toren. Zeker zo mooi (en bovendien gratis) is het panorama op de heuvel van Belville: vanaf de hoek van de Rue Piat en de Rue du Transvaal zie je de hele skyline van Parijs.

Een beetje in de sfeer van deze site: misschien wel de beroemdste openbare toiletten ter wereld zijn ondergronds te vinden bij het Place de la Madeleine: ze dateren uit 1905 en zijn geheel in art-nouveau stijl. Ter geruststelling: je kunt er gewoon op zitten.
Wat trouwens te denken van een heus rioleringsmuseum? Riolering te gewoontjes? Schedels en botten van mensen zijn te zien in Les Catacombes, de ondergrondse begraafplaatsen uit de achttiende eeuw. In een deel er van is een museum met menselijke overblijfselen ingericht (adres: 1, place Denfert-Rochereau, veertiende arrondissement). Wie dat niet luguber genoeg is, kan illegaal de rest van de catacomben verkennen.

Wie rust zoekt, kan ook op een gewone begraafplaats terecht. Op de 900 jaar oude begraafplaats van Père-Lachaise vonden onder meer dokter Guillotin (de uitvinder van de guillotine), Oscar Wilde, Edith Piaf, baron Haussmann, Jim Morisson en Frédéric Chopin hun laatste rustplaats. De begraafplaats telt talloze bijzondere monumenten. Vogelspotters en verliefde paartjes komen er graag. Vanaf Père-Lachaise is er bovendien een prachtig uitzicht over de stad. De uitgestrekte grafakker is zo groot dat het raadzaam is bij de ingang of de bloemenshops een plattegrond te bemachtigen.
Nog zo'n plek voor verliefde paartjes en anderen met vreedzame bedoelingen: het Parc des Buttes-Chaumont in het negentiende arrondissement. Op het meer in het door Haussman ontworpen park vaart men met bootjes. Op een klif staat een soort tempeltje, van waaruit men een prachtig uitzicht heeft.

Veertien kopiën van de Stervende slaaf van Michelangelo
De Promenade Plantee biedt een ongekend zicht op veertien replica's van Michelangelo's Stervende Slaaf, aan de Avenue Daumesnil in Parijs. Het origineel staat in het Louvre.
Wie Parijs wil verkennen, doet dat ongetwijfeld het best met metro en benenwagen. Zowel de carte Paris Visite als de losse kaartjes (voordelig verkrijgbaar per tien) zijn in elk station uit de automaat te trekken en geldig in stadstrein (Rer), metro en bus. Tip: neem eens een gewone stadsbus (bijvoorbeeld lijn 82 van de Jardin du Luxembourg via de Dôme des Invalides naar de Eiffeltoren of lijn 22 van het Trocadèro via de Arc de Triomphe naar de Boulevard Haussmann), dat is stukken goedkoper dan een toeristenbus.
Met de benenwagen is de Promenade Plantee, over het Viaduc des Arts, een bijzondere ervaring, die in weinig toeristengidsen voorkomt. Deze wandeling (vanuit de buurt van de Bastille langs de Avenue Daumesnil de stad uit) voert je letterlijk langs de daken van Parijs en biedt zo een ongewone blik op de stad. Let bij de Avenue Daumesnil onder meer op de veertien replica's van Michelango's Stervende Slaaf.

Parijs verkennen kan ook op zijn Amsterdams: per rondvaartboot. Hier heten ze bateaux-mouches. Ettelijke rederijen bevaren de Seine en het kanaal van Saint-Martin. Dat kanaal loopt deels door een tunnel, maar voert ook langs een aantal monumenten. De batobus houdt het midden tussen een watyerbus en een rondvaartboot: op één kaartje mag je de hele dag pendelen tussen acht haltes aan de Seine.

Uitgaan kan in Parijs bijna overal. Echt goedkoop is het nergens. Wie opdringerige pushers van eettentjes voor lief neemt, kan in het Quartier Latin (tussen Boulevard Saint-Michel, Boulevard Saint-Germain en de Petit Pont over de Seine) voor een redelijk bedrag de buik vol eten.
Bij uitgaan in Parijs horen natuurlijk de cabarets. Bekend zijn de clubs met de schaars geklede danseressen, zoals de Moulin Rouge en de Folies Bergeres. Veel authentieker is Au Lapin Agile, waar zangers het Franse chanson in ere houden. Een eeuw geleden was het bovendien een verzamelplaats van kunstenaars, onder wie Picasso, Modigliani en Apollinaire.

Hotels zijn er in Parijs te over. Kamperen daarentegen is een stuk lastiger. Dat kan alleen in het Bois de Boulogne. Overdag is het in het uitgestrekte Bois de Boulogne - met een beroemd rosarium en dierenpark (beren, apen en vogels) annex speeltuin Jardin d'Acclimatation - goed toeven. 's Avonds en 's nachts is het echter een onveilig gebied, waar travestieten en transseksuelen in de prostitutie werken. Taxichauffeurs brengen je 's nachts liever niet naar het Bois de Boulogne.

Streken en steden in de omtrek: Bourgogne, Loire-dal, Nord, Pas-de-Calais.
Zie ook de pagina Met de camper naar Parijs

Zoek boeken over Parijs

Logo Bol.com

Reisgidsen over Parijs (via Bol.com)


Meer boeken en reisgidsen over
Parijs

Weersverwachting Parijs

Klik hier voor de weersvoorspelling voor Parijs

Klimaat  J   F   M   A   M   J   J   A   S   O   N   D 
Gemiddelde dagtemperatuur (°C) 6 7 11 13 18 21 23 24 20 15 9 7
Gemiddelde totale neerslag (mm) 47 41 43 98 69 58 96 73 60 90 93 67