In de sporen van Napoleon Bonaparte

Links
Napoleon werd in 1769 geboren in Ajaccio, waar zijn geboortehuis nog altijd staat. Het is een groot, maar eenvoudig huis op de hoek van de Rue Saint-Charles en de Rue Letizia. Tegenwoordig dient het als museum, waar men kennis kan maken met het Corsica van de achttiende eeuw en de familie van Napoleon.

Onder Napoleon Bonaparte werd Frankrijk voor eventjes een wereldrijk. Toch begon de kleine Corsicaan zijn loopbaan als een eenvoudig militair. Dankzij een briljante inval, waarmee hij het door Engelsen bezette Toulon wist te heroveren, werd hij echter al snel bevorderd tot brigadier-generaal. Vermoedelijk was het hier dat hij besefte dat hij wat voor Frankrijk kon betekenen. Tot dan toe had hij zich vooral om Corsica bekommerd.

Napoleon Bonaparte, keizer van Frankrijk

Napoleon Bonaparte, geschetst door de romantische schilder Anne-Louis Girodet-Trioson.

Op de heuveltop waar de stormloop op Toulon begon, liet hij na 1811 Fort Caire bouwen, een rechthoekig gebouw met kazematten dat tegenwoordig bekend staat als Fort Napoleon. Behalve tijdens de Tweede Wereldoorlog is het nooit meer voor oorlogsdoeleinden gebruikt. Het is grotendeels gerestaureerd.

In 1799 kocht Napoleon het kasteel van Reuil-Malmaison, bij Parijs, voor zijn vrouw Josephine. Volgens mensen in zijn omgeving oogde hij nergens zo gelukkig als in de tuinen van dit paleis. Het kasteel is tegenwoordig in gebruik als nationaal museum. Er is een grote collectie kunst uit de tijd van de consul te zien.
Napoleon nam in 1804 geen genoegen meer met de titel van Eerste Consul. in de Notre-Dame van Parijs kroonde hij zichzelf tot keizer. Dat gebeurde in het bijzijn van de paus, die logeerde in het paleis van Fontainebleau. Fontainebleau was sinds mensenheugenis het onderkomen van franse koningen. Merkwaardig genoeg bleef het gespaard tijdens de revolutie. Wel werd het meubilair vernield, maar Napoleon liet het paleis opnieuw inrichten. In 1808 liet hij de keizerlijke slaapkamer verbouwen tot troonzaal. Die zaal is nog altijd intact.
Later hield Napoleon de paus gevangen in Fontainebleau. Zelf kwam hij er slechts enkele malen. Zo tekende hij hier in 1814 zijn troonsafstand. Fontainebleau, als werelderfgoed beschermd door de Unesco, kan vandaag de dag bezichtigd worden. Het biedt onder meer ruimte aan een Napoleon-museum.

Met die troonsafstand was Frankrijk nog niet van Napoleon af. In 1815 slaagde hij er in zijn verbanningsoord Elba, een eilandje voor de kust van ItaliŽ, te verlaten. Hij zette voet aan wal bij Golfe-Juan, niet ver van Nice. Zijn route door de Alpen naar Grenoble is vandaag de dag een bekende toeristische route: de Route Napoleon. Van daaruit trok hij door naar Parijs om het paleis Tuileries in te nemen. Dat paleis bestaat niet meer, maar de tuinen er van vormen tegenwoordig een prachtig park tussen Louvre en de Place de la Concorde.

Napoleon

Boeken over Napoleon Bonaparte

Recensie De Kleine Keizer

Cover van De Kleine Keizer van Martin Bril
Recensie van De Kleine Keizer van Martin Bril op Het Hurktoilet, Frankrijkgids