Provence, van Avignon tot Mont-Ventoux

Luberon, oker en Mont-Ventoux is kale berg. Lavendel in Drôme. Mazan, markies Sade. Bij Remuzat en in de Gorges du Verdon vliegen gieren. Grand Canyon Nyons Romeinse Vaison la Romaine, amphitheater van Romeinen in Arles en Orange. Pont d'Avignon paleis van de pausen.

Laatste blogs over Provence

Grand Canyon du Verdon  Blog-kaart Links  Het weer

Provence: lavendel, pausen en gieren

(Advertentie)
Campings in de Provence

Boek of reserveer een camping in de Provence via Suncamp
Alpes de haute-Provence
Het glooiende voorland van de Alpen is in de zomer droog en heet, maar de geur van lavendel vergoedt veel. Bij de Luberon ligt een gebied van oude okermijnen en aan de aarde is nog steeds te zien dat er oker in zit. Even verderop ligt de kale, ongenaakbare Mont-Ventoux. Wie lef en conditie heeft, kan hem net als de Tour-de-France-Karavaan per fiets beklimmen.

Liever wat luxe in combinatie met een uitwas uit de geschiedenis? Aan de voet van de Ventoux, in Mazan, staat het kasteeel van de Markies van Sade, naamgever van het sadisme. Tel minimaal 110 euro per persoon per nacht uit en je mag er slapen: het dient tegenwoordig als hotel.

Meer naar het noorden, in de provincie Drôme, wordt de streek bergachtiger, met veel bossen en af en toe schitterende kloven. Vogelaars zullen hier een bezoekje brengen aan de Rocher du Caire bij Rémuzat, waar je na een korte wandeling bovenop een stijle rots staat waar gieren langs scheren. Het zijn vooral vale gieren, maar ook aasgieren worden regelmatig gespot. Incidenteel worden monniksgieren en lammergieren gezien.

Foto van het Paleis van de Pausen (Palais des Papes), Avignon
Paleis van de Pausen in Avignon
De Provence is natuurlijk vooral bekend om zijn lavendel. Overdadig geurende, paarse lavendelvelden vind je overal. Onder meer in het oude stadje Nyons is een werkende lavendeldistilleerderij te bezichtigen. Lavendel-paars is de kleur van de streek. Maar de Provence kan ook geel zijn. In de Lubéron ziet het oranjegeel van de verlaten okergroeven.

Overal in de streek zijn er herinneringen aan de Romeinse tijd. Zo doet het stadje Vaison-la-Romaine zijn naam eer aan met goed bewaarde ruïnes en een nog nagenoeg intact amphitheater. Dergelijke amphitheaters zijn ook te vinden in Arles en Orange.
Een bezoek waard is bijvoorbeeld ook Dieulefit met het naburige middeleeuwse dorpje Le Poët-Laval. Hier vindt men een internationaal kunstcentrum, maar ook een museum gewijd aan de roerige geschiedenis van het protestantisme in deze streek en een vesting van een orde van ridder-monniken.

De vestingstad Avignon is een feest voor de bezoeker, niet eens zo zeer vanwege de brug uit het oude liedje, als wel vanwege het Paleis van de Pausen. Dan zwijgen we maar over de stadswallen en de talloze andere monumenten. Bijzonder vrolijk is de stad van de tweede week van juli tot begin augustus. Het Festival van Avignon is dan goed voor allerlei culturele activiteiten, waaronder veel optredens van straatartiesten.

Sur le pont d'Avignon

De brug uit het beroemde liedje is de Pont Saint Bénezet, waarvan tegenwoordig nog vier bogen overeind staan. Volgens de legende hoorde Bénezet in de dertiende eeuw een stem, die hem gebood bij Avignon een brug over de Rhone te bouwen. De Avignonners maakten zich daar vrolijk daar over en daagden hem uit een steen naar de overkant van de brede rivier te gooien. Geholpen door goddelijke kracht, slaagde Bénezet in die opdracht. Daarop bouwden de Avignonners de brug.
De brug deed dienst van 1185 tot 1600. Daarna begaven enkele bogen het door slecht onderhoud. Dat er ooit rondedansen zijn uitgevoerd, zoals het liedje beweert, is onwaarschijnlijk. Daarvoor is de brug te smal. Wel vind je er tegenwoordig een bezoekerscentrum, gewijd aan het Franse lied.

Van 1309 tot 1409 was Avignon de residentie van zeven pausen van de Rooms-Katholieke kerk. In 1309 verkoos Clement de Vijfde Avignon boven het verscheurde Rome. Rome lag bovendien te ver verwijderd lag van Engeland en Frankrijk, toen de belangrijkste landen in de katholieke wereld. In 1376 verkozen Italiaanse geestelijken weer een paus te Rome, maar die werd door de Franse geestelijken in Avignon niet erkend. Zij verkozen hun eigen pausen, tot de in 1409 overleden Benoit de Dertiende hun steun verspeelde.

Streken en steden in de omtrek: Centraal Massief, Hautes-Alpes, Alpes-du-Haute-Provence, Marseille, Méditerranee.

Zoek boeken over de Provence

Logo Bol.com

Boeken over de Provence (via Bol.com)


Meer boeken en reisgidsen over de Provence

Weersverwachting voor Montélimar: klik hier