This page in English
Links  Boeken

Een huis in Frankrijk: het einde!

Goed, je hebt je afkeer van hurktoiletten overwonnen. Je hebt de nodige vakanties met enorm plezier doorgebracht aan, pak ‘m beet, de Ardeche of de Cote d'Azur. Je weet het helemaal zeker: Frankrijk is het einde! Hier wil je niet alleen op vakantie zijn, hier wil je leven.

Een huis in de aanbieding bij meerdere makelaars is in Frankrijk heel gewoon
Een huis in de aanbieding bij meerdere makelaars is in Frankrijk heel gewoon
Gelijk heb je. Tienduizenden Nederbelgen zijn je voorgegaan. Zij wonen (en werken soms) veelal tot grote tevredenheid in het land van Marianne. Nog veel meer mensen dromen net als jij van een huis in Frankrijk.
De meeste Nederlanders kopen een tweede huis in Frankrijk, al was het maar omdat werk emigratie vooralsnog onmogelijk maakt. Zij hopen daar zo veel mogelijk tijd door te brengen om ons vaderland ooit definitief vaarwel te zeggen.
Bijkomend voordeel: als ze in Nederland zijn kunnen ze mooi hun Frans bijspijkeren. Want Frans praten met makelaar en buurman is wel even wat anders dan boodschappen doen bij de hypermarché. In Nederland is de Alliance Francaise een prima adres voor taalcursussen (en contact met gelijkgestemden).
Feit is in ieder geval dat je vaak naar Frankrijk zult gaan. Alleen voor de zomervakantie is een tweede huis immers een prijzige aangelegenheid. De koopprijs is immers goed voor tientallen luxueuze vakanties.

Maar goed, je moet eerst wel een huis hebben. De huizenjacht is het spannende begin van jouw droom. Een vreemd begin ook, want de Franse huizenmarkt is heel anders dan de Nederlandse. Je krijgt te maken met verschillende makelaars, die je hetzelfde huis willen verkopen. Maar de eigenaar heeft er desondanks geen enkel probleem mee het huis zonder makelaar te verkopen. Zelfs notarissen hebben er geen enkel probleem mee om ook te bemiddelen bij de verkoop van een huis. Vandaar dat bij advertenties voor huizen zelden een adres vermeld wordt, maar alleen een ruwe indicatie van de ligging. De makelaar is er op gebrand eerst een briefje (bon de visite) te krijgen met de mededeling dat je via hem bij de verkoper terechtgekomen bent.
Natuurlijk bekijk je ook de technische staat van de huizen. Opgelet: waar in Nederland paalrot een van de grootste problemen bij oudere huizen is, is het hout van Franse woningen nogal eens aangetast door termieten.

Wonen in Frankrijk is overigens wel even iets anders dan vakantie in Frankrijk, om over werken in Frankrijk maar te zwijgen. En het runnen van een camping? Dat is geen werken, dat is van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat keihard werken. Toegegeven, slechts drie maanden per jaar, maar in die tijd moet je dan ook wel de inkomsten voor het hele jaar binnenhalen.

Hoe dan ook, je krijgt vragen die ver buiten het bestek van deze site vallen. Je mag ze stellen in het off-topic gedeelte van het forum.
Gelukkig dat er anderen zijn, die van wonen en werken in Frankrijk meer verstand hebben dan jouw webmaster. Je zult ze nodig hebben.
Immers:
- Er zijn wel goedkopere huizen dan in Nederland, maar de koopjes waar jij op jaagt blijken maar al te vaak bouwvallen, zonder aansluiting op riolering.
- Landbouwgrond kopen om een camping te beginnen? Dat gaat zo maar niet.
- Franse banken zijn niet zo happig op hypotheken voor buitenlanders, net zo min als Nederlandse banken happig zijn op onderpand in Frankrijk.
- Ook Frankrijk heeft een flinke bureaucratie, maar dan vooral op de punten waarop een Nederlander er niet op rekent.
- Je auto moet misschien wel een Frans kenteken krijgen.
- Je krijgt te maken met twee belastingdiensten (leuker kunnen we het niet maken).
- Leuk, zo'n grote tuin, maar waar koop je een bosmaaier om gras en onkruid in toom te houden?

Als je met Hollandais en France praat, wordt deze lijst moeiteloos aangevuld met tal van andere problemen. Ze hebben (meestal) gelijk, maar laat je er niet door weerhouden. De mensen die deze verhalen vertellen hebben die problemen over het algemeen ook opgelost.

Reageren op deze pagina kan op het Hurktoilet-forum Wonen en werken in Frankrijk.

Boeken
La maison<br>Wim BavelaarWim Bavelaar is met zijn website 'Wonen en Leven in Frankrijk' de vraagbaak voor Nederlanders die in Frankrijk willen wonen. Zijn kennis is ook in boekvorm te verkrijgen.
460 pagina's, voor € 24,95 te bestellen bij Bol.com.
cover van het boekHein Verdam, gewezen technisch reacteur van het tijdschrift Doe Het Zelf Wonen, heeft veel ervaring met het opknappen van Franse huizen. Die verwerkte hij in het boek Een Eigen huis In Frankrijk.
208 pagina's, € 34,90 bij Bol.com
Frankrijk voorgoedRenate van der Bas bundelt in Frankrijk voorgoed portretten van zes stellen die minimaal vijf jaar geleden naar Frankrijk emigreerden en daar ondanks alle tegenslagen gelukkig zijn.
216 pagina's, 16,95 euro bij Bol.com.

Meer boeken over emigreren naar en wonen in Frankrijk.