De leukste
 Vakantie gids
 voor Frankrijk


Logo
 
Jouw Foto's   Weblog   Forum   Boeken
 


This page in English
Introduction en francais sur ce site
Stem op deze Frankrijk gids

Wat een land...

Toiletten...  Taal...   Brood... Onderweg...  
Zwarte zaterdag...  Milieuzones...
Overnachten...
Frankrijk anders...

Handig

Frankrijk goedkoop
Jeu de Boules  Varen  Skiën   Franse keuken  Fietsen Kastelen
Vakantie bij Nederlanders
Huis in Frankrijk   Links

In 't spoor van

Jeanne d'Arc  Napoleon
Jean de la Fontaine.

Franse streken

Overzichtskaart
Bourgogne Bretagne  Camargue
Centraal Massief: Ardeche, Auvergne, Cevennen
Champagne-Ardennen Corsica
Dordogne
Hautes-Alpes, Haute-Provence
Jura Les Landes
Lille, Nord-Pas-de-Calais
Loire Lyon Marseille Mediterranée
Normandië
Parijs
Poitou-Charentes
Provence
Pyreneeën
Quercy
Savoie, Haute-Savoie
Vogezen, Elzas-lotharingen


Uitgelicht

Nancy
Brug van Millau
Grand Canyon du Verdon
Camper in Frankrijk
Hurktoilet als relax-feauteuil
Nieuws feeds
Hurktoilet sitemap

Weeralarm

Meteo France

Carte de vigilance Météo France
Legenda:
Rood: blijf absoluut thuis!
Oranje: Blijf liever thuis!
Geel: Wees voorzichtig
Groen: Geen probleem
Volg bij oranje en rood alarm het nieuws voor meer informatie.
[Volgende bericht 23-06-2015: Balen in de Franse Alpen: tunnel dicht, overstroming dreigt]
[Vorige bericht 21-06-2015: Plage de Piemanson: het laatste wild-kampeer-paradijs]

Tol besparen in Frankrijk: je moet er wel wat voor doen...

Screenshot uit Peago-filmpje: de werkelijkheid van de tol is ingewikkelder
Filmbeeld Getpeago.com

Tol besparen met een nieuwe app, het kan. Vorige week kondigde ik de lancering van deze app, Peago, aan. Voor vier euro wordt je slim langs tolposten geloodst, gebruikmakend van wat rare nukken in het tariefsysteem van de Franse tolwegen. Bij Parijs zou je de kosten er al uit hebben.
Nu wilde het toeval dat ik dit weekeinde van Frankrijk naar Nederland moest, dus dat kwam mooi uit. Een praktijktest!
De eerste tip kon ik zelf niet gebruiken en gelukkig had ik een Frans sim-kaartje, maar toch: mocht je de app willen gebruiken, installeer hem dan thuis via je eigen wifi-netwerk. Van de omvang van nog geen 50 mb voor offline-gebruik mag je weliswaar niets zeggen, maar toch zie je die liever niet van je dure buitenlandbundel af ziet gaan. Per slot van rekening is dit een app voor mensen die (een beetje) op de centen zijn.
Aan de slag! Je krijgt eerst nog een piepklein klein promo-filmpje te zien. Daarin wordt het idee uitgelegd. De suggestie wordt gewekt dat je door tussen Lille en Parijs één keer van de snelweg af te gaan, vier euro kan verdienen. Dat blijkt niet juist, als de route berekend wordt. Voor die vier euro moet je drie keer van de snelweg af en er weer op.
Dat blijkt geen uitzondering. Zelfs met de dure tolklasse twee (combinaties met caravans en veel campers) moet je voor zes euro besparing (onder meer op Dijon-Thionville) en Dijon-Lille) al snel vier keer van de autoroute af. Topper: op het traject Dijon-Perpignan, dat me met de camper normaal gesproken 83,40 euro zou kosten, kan ik 11,10 euro besparen. Dat is uit de losse pols toch zo'n vijftien procent. Alleen moet ik daar wel acht keer voor een afrit nemen, stoppen bij een tolpoortje, rondrijden, weer stoppen voor een ander tolpoortje vijf meter verderop en weer doorrijden.
Dat zou nog tot daaraan toe zijn, als je inderdaad direct weer de weg op kan. De praktijk is helaas anders: vaak moet je een stuk omrijden. Bij nagenoeg alle afslagen is namelijk maar één tolpost voor beide rijrichtingen. Nog afgezien van de kosten van een paar keer weer optrekken maak je in pak'm beet de helft van de gevallen dus ook nog eens extra kosten doordat je extra (kilo-)meters moet maken.
En daar zit 'm wat mij betreft de kneep. Tol heeft twee nadelen: de kosten en het oponthoud. Ik betaal met liefde een kleine twee euro extra voor elke trip naar Frankrijk. Kan ik dankzij mijn telepeage-badge tenminste vlot doorrijden bij tolposten, zelfs als daar files staan. En dat gemak zou ik volledig teniet doen door een paar euro te willen besparen.
Tot zo ver de praktijktest. Peago en ik passen niet bij elkaar, zo veel is me wel duidelijk. Ik heb de app verder niet gebruikt, al helemaal niet na de vermanende woorden van mevrouw Hurktoilet, die gewoon zonder fratsen snel naar huis wilde. Maar iedereen zit anders in elkaar. Zie jij er wel brood in wel brood in? Peago is er voor Iphone en Android.
Geplaatst door Peter op 22 juni 2015 om 07:15 .

Wat denk jij er van? (3)


Op 22-06-2015 zei Kris Colemont :
Ik heb de app ook gekocht voor de iPhone. Maar als ik jou zo bezig hoor denk ik dat ik het niet eens ga testen. Want van een telepeage badge maak ik ook gebruik. Al die moeite dan voor een besparing van iets meer dan €10.

Op 22-06-2015 zei Harry Bloksma:
De besparing stelt natuurlijk niet veel voor. Het risico op een bekeuring wordt vanaf 1 juli een stuk groter gezien de nieuwe regels:
Regarder un écran non destiné à l'aide à la conduite (150 € d'amende / 3 Points )

Dus voorzichtigheid geboden!

Op 30-08-2015 zei Dorien van den Elzen:
Ook ik heb de peago app gedownload... maar niet gebruikt. Als de peago app draait kun je verder niets met je telefoon alleen gebeld worden... En voor een besparing van 6,- euro moet je liefst 5x van de weg af. Het optrekken en de extra benzine voor het omrijden doen die besparing al snel helemaal teniet. De enige die wat kan verdienen met deze app, zijn de makers....


Geef uw eigen reactie:

Voornaam:
Achternaam:
Email-adres:
Opmerking:

Er zijn nu 47 bezoekers in het toiletgebouw Voer je eigen naam in


Het weblog van Het Hurktoilet meldt veranderingen op deze site en wijst op leuke sites over Frankrijk. Bovendien: nieuws en nieuwtjes uit Frankrijk, niet volledig, niet altijd het harde nieuws, wel een beeld van het land.


Volg Het Hurktoilet


RSS-logo

Frankrijk-boeken

Logo Bol.com


 

Het Hurktoilet in de pers. Linken naar Het Hurktoilet
Het Hurktoilet is een initiatief van Peter Koster. Copyrights.

Stem op Het Hurktoilet

Vakantietop   Dordogne Toplijst