De leukste
 Vakantie gids
 voor Frankrijk


Logo
 
Jouw Foto's   Weblog   Forum   Boeken
 


This page in English
Introduction en francais sur ce site
Stem op deze Frankrijk gids

Wat een land...

Toiletten...  Taal...   Brood... Onderweg...  
Zwarte zaterdag...  Milieuzones...
Overnachten...
Frankrijk anders...

Handig

Frankrijk goedkoop
Jeu de Boules  Varen  Skiën   Franse keuken  Fietsen Kastelen
Vakantie bij Nederlanders
Huis in Frankrijk   Links

In 't spoor van

Jeanne d'Arc  Napoleon
Jean de la Fontaine.

Franse streken

Overzichtskaart
Bourgogne Bretagne  Camargue
Centraal Massief: Ardeche, Auvergne, Cevennen
Champagne-Ardennen Corsica
Dordogne
Hautes-Alpes, Haute-Provence
Jura Les Landes
Lille, Nord-Pas-de-Calais
Loire Lyon Marseille Mediterranée
Normandië
Parijs
Poitou-Charentes
Provence
Pyreneeën
Quercy
Savoie, Haute-Savoie
Vogezen, Elzas-lotharingen


Uitgelicht

Nancy
Brug van Millau
Grand Canyon du Verdon
Camper in Frankrijk
Hurktoilet als relax-feauteuil
Nieuws feeds
Hurktoilet sitemap

Weeralarm

Meteo France

Carte de vigilance Météo France
Legenda:
Rood: blijf absoluut thuis!
Oranje: Blijf liever thuis!
Geel: Wees voorzichtig
Groen: Geen probleem
Volg bij oranje en rood alarm het nieuws voor meer informatie.
[Volgende bericht 08-06-2013: Monaco: even de ramen lappen in de haaien-vijver]
[Vorige bericht 06-06-2013: Mulhouse: de oorlogstaxi rijdt weer]

Cruise: met een 'oceaanstomer' over de Seine naar Parijs

Foto van Cruiseschip van Viking River Cruises op de Seine in Parijs
Foto Viking River Cruises

Je kunt natuurlijk met het vliegtuig of de trein naar Parijs, of desnoods zelfs met de auto, maar dat is saai. Er is maar één romantische manier om de lichtstad te bezoeken: per schip.
Nu is dat geen probleem. De Franse variant op de Rijn-reis bestaat. Liefst acht rederijen bieden je cruises over de Seine aan, weet de havendienst van Parijs. Sommigen vertrekken uit Rouen, maar als je helemaal vanaf Le Havre tot aan de Eiffeltoren wilt varen is dat ook geen probleem. Het duurt even, maar dan heb je ook een heerlijk relaxte vakantie met onderweg onder meer een bezoek aan de beroemde tuinen van de schilder Monet.
Leuk natuurlijk. Toch is er in Parijs opschudding over deze cruises ontstaan, melden de zakenkrant Les Echos en de regionale krant Le Parisien. De Noorse rederij Viking River Cruises wil vijf rivier-cruise-schepen van 135 meter laten bouwen, waarvan er drie op de Seine heen en weer zouden moeten varen. Dat lijkt niet zo heel veel groter dan de schepen van 110 meter, die er nu al varen. Maar Le Parisien spreekt al van oceaanstomers: verpesten zulke grote schepen de aanblik van de rivier en de stad niet? Verkijk je niet op dat probleem: in Nederland zijn we al lang aan zulke grote binnenschepen gewend, maar het doorsnee Franse binnenschip is nog altijd 38 meter lang. Groter zijn de meeste sluizen niet.
Belangrijker: moet je als toerist blij zijn met zulke grote schepen? Dat kun je betwijfelen. Deze schepen zullen doorgaans een kilometer benedenstrooms van de Eiffeltoren, bij de Pont de Grenelle, al moeten stoppen. Verderop zijn de bruggen te laag. Alleen bij echt laag water zouden de 'oceaanstomers' een beetje in de buurt van de Notre Dame kunnen komen.
Saillant detail; de Franse autoriteiten eisen dat de schippers op deze cruiseschepen een Rijn-patent hebben. Dat is een diploma waaruit blijkt dat de schipper weet dat waar de ondiepten en de gevaarlijke stromingen in de Rijn zitten. Heb je daar iets aan op de Seine? Kennelijk wel. De Fransen gaan er van uit dat een schipper met Rijn-patent zo ervaren is, dat hij zich ook onder moeilijke omstandigheden op de Seine wel redt.
Geplaatst door Peter op 7 juni 2013 om 07:15 .

Wat denk jij er van? (2)


Op 10-06-2013 zei jm de wijs:
ik vraag me af of de 135 m niet onder de bruggen doorkunnen, dit zou dan bij de 110meters hetzelfde probleem moeten zijn. Overigens de lengte zou geen probleem moeten zijn ze varen daar ook met grotere (lees langere) koppelverbanden. dus door de stad zou moeten kunnen. Maar nu vaar ik toevallig op de rijn en zie dus regelmatig die (te) grote kastelen voorbijkomen...Ik vind het zelfs onveilig soms zitten de onderste ramen onder water! ivm de ballast als ze onder lage bruggen door moeten. Ik zou zeggen niet aan beginnen.......beginnen ze er wel aan.....ze kunnen me bellen hoor ik heb een rijnpatent en,,,bekend op de seine....!
Tip, vaar met een luxe motor oid mee is naar mij idee veeeeeel leuker en kan al voor zon 600 eurrie pp voor een week

gegroet een frankrijk liefhebben, jm

Op 19-07-2013 zei Dutchie Dutch:
Ik vaar al 25 jaar op de Europese wateren, ken dan ook de geschiedenis van de passagiers vaart, ben begonnen op een omgebouwd opleidings schip van de franse marine.
De passagiersschepen zijn veel meer high tech geworden, vroeger als je goede mamo was, dan kon je zo,n schip aan. tegenwoordig is het wel anders, een gedegen technische oplossing is een must.
Dat de schepen meer ballast maken, ja , en als dan de ramen onder water, wij kunnen wel onze mening hebben, maar tenslotte is alles volgens de regels, de ramen kunnen de meeste druk wel houden, maar een aanvaring kan ook ijzer op ijzer schade aanbrengen. Natuur is een raam,glas wat meer gevoeliger voor breuk. Maar ook daar komen wel oplossingen voor.

Onveilig ??
Ik denk dat autorijden nog steeds onveilig is, een vreselijk ongeluk heeft vaak een fatale afloop.
In de 25-30 Jaar passagiers vaart kan ik alleen maar die brand in Keulen herrinneren met gevolgen dat het schip zonk. Alleen omdat de brandweer de ramen in het hoofdek kapot sloegen om met water te blussen. ...... Snap je het ?? Water in een schip en de lage ramen inslaan.


Of ze nu te groot zijn, ook zijn er grotere vliegtuigen gekomen A380.
Nu zeg je nog te groot, over een paar jaar is dat allemaal normaal.
ooit zie ik nog een passagiers schepen komen, net zoals een trein. Maar voor en achter sturrhuis en machinekamer. Dan hoef je niet meer rond te gaan op de rivier. Want je vaart net zo makkelijk vooruit als achteruit.

Bellen doen ze niet, maar als je zegt dat je op de seine bekend bent en 135 meter schepen aankan en je interesse heb, dan meld je, want de spoeling is dun


Geef uw eigen reactie:

Voornaam:
Achternaam:
Email-adres:
Opmerking:

Er zijn nu 47 bezoekers in het toiletgebouw Voer je eigen naam in


Het weblog van Het Hurktoilet meldt veranderingen op deze site en wijst op leuke sites over Frankrijk. Bovendien: nieuws en nieuwtjes uit Frankrijk, niet volledig, niet altijd het harde nieuws, wel een beeld van het land.


Volg Het Hurktoilet


RSS-logo

Frankrijk-boeken

Logo Bol.com


 

Het Hurktoilet in de pers. Linken naar Het Hurktoilet
Het Hurktoilet is een initiatief van Peter Koster. Copyrights.

Stem op Het Hurktoilet

Vakantietop   Dordogne Toplijst