De leukste
 Vakantie gids
 voor Frankrijk


Logo
 
Jouw Foto's   Weblog   Forum   Boeken
 


This page in English
Introduction en francais sur ce site
Stem op deze Frankrijk gids

Wat een land...

Toiletten...  Taal...   Brood... Onderweg...  
Zwarte zaterdag...  Milieuzones...
Overnachten...
Frankrijk anders...

Handig

Frankrijk goedkoop
Jeu de Boules  Varen  Skiën   Franse keuken  Fietsen Kastelen
Vakantie bij Nederlanders
Huis in Frankrijk   Links

In 't spoor van

Jeanne d'Arc  Napoleon
Jean de la Fontaine.

Franse streken

Overzichtskaart
Bourgogne Bretagne  Camargue
Centraal Massief: Ardeche, Auvergne, Cevennen
Champagne-Ardennen Corsica
Dordogne
Hautes-Alpes, Haute-Provence
Jura Les Landes
Lille, Nord-Pas-de-Calais
Loire Lyon Marseille Mediterranée
Normandië
Parijs
Poitou-Charentes
Provence
Pyreneeën
Quercy
Savoie, Haute-Savoie
Vogezen, Elzas-lotharingen


Uitgelicht

Nancy
Brug van Millau
Grand Canyon du Verdon
Camper in Frankrijk
Hurktoilet als relax-feauteuil
Nieuws feeds
Hurktoilet sitemap

Weeralarm

Meteo France

Carte de vigilance Météo France
Legenda:
Rood: blijf absoluut thuis!
Oranje: Blijf liever thuis!
Geel: Wees voorzichtig
Groen: Geen probleem
Volg bij oranje en rood alarm het nieuws voor meer informatie.
[Volgende bericht 23-01-2012: Eindelijk: bekijk Sarlat van boven!]
[Vorige bericht 21-01-2012: Frankrijk 2012: het jaar van Rousseau]

Geloof niet alles wat de krant over Napoleon schrijft

Logo van de club van nationale Napoleon-musea in Frankrijk
Illustratie musees-nationaux-napoleoniens.org

Ze zeggen wel eens dat je niet alles moet geloven wat de krant schrijft. Nu valt dat door de bank genomen best mee, maar zoals zo vaak kan het ook bij het lezen van de krant geen kwaad je gezonde verstand te gebruiken. Neem nou dat bericht in de Volkskrant over het plan om een attractiepark te stichten met als thema Napoleon. Als we de krant mogen geloven is dat een gat in de markt, want er is volgens de krant zelfs geen enkel Napoleon-museum in Frankrijk.
Hoogste tijd voor een beetje statistiek van de koude grond. Feit 1: zelfs in het verenigd Europa leven in Frankrijk nog altijd sterke nationalistische gevoelens. Feit 2: nooit was het Franse rijk groter en strekte de Franse invloed zo zo ver als onder Napoleon. Hoe groot is dan de kans dat er in Frankrijk helemaal geen Napoleon-museum is?
Nul, zou je denken, en nul is het ook het juiste antwoord. Ik tel minstens vier Napoleon-musea in Frankrijk. De club van nationale Napoleon-musea komt zelfs aan zes. Om daar aan te komen, worden de kastelen van Fontainebleau en Compiegne meegerekend. Het eerste speelde natuurlijk wel een belangrijke rol voor Napoleon. Die wordt daar ook beslist niet vergeten, maar het kasteel is veel meer dan een louter aan napoleon gewijd museum. Compiegne is een ander verhaal: dat dankt zijn Napoleontische karakter vooral aan neefje Lodewijk de Derde, het staatshoofd van het tweede keizerrijk (dat in de Frans-Duitse oorlog van 1870-1871 een weinig verheffend einde kende).
Maar goed, wat hebben we wel?
Daar is om te beginnen natuurlijk het geboortehuis van Napoleon in Ajaccio, op Corsica. Dan is er het kasteel van Malmaison, dat als vergaderruimte voor de regering van Napoleon diende en later betrokken werd door ex-keizerin Josephine. Dat heeft ook nog een dependance in het naburige Kasteel van Bois-Préau, dat geheel gewijd is aan het verblijf van de verslagen Napoleon op Sint-Helena. Dan kun je ook nog terecht op het Île d'Aix, een eilandje voor de Atlantische kust van de Charente-Maritime. Op dat eiland gaf Napoleon zich in 1815 definitief over aan de Engelsen. Nu wordt er in tien zalen een beeld geschetst van het leven van Napoleon en zijn hofhouding.
Buiten de club van de nationale musea vinden we nog een Napoleon-museum in Brienne-le-Château (Champagne-Ardennen), in het gebouw waarin de toekomstige keizer zijn militaire opleiding kreeg. Ook aardig: de prinselijke archieven in Monaco (formeel natuurlijk geen Frankrijk, maar een kniesoor die daar op let) bevatten meer dan 1000 Napoleon-objecten, die verzameld werden door de grootvader van de huidige prins. Je mag ze allemaal bekijken.
Nog meer napoleontische spulletjes vind je in museum museum Napoléon de la Pommerie in Cendrieux (Dordogne). Dat is een privé-museum van nazaten van een broer van napoleon (Napoleons enige zoon stierf jong en kinderloos), die hun familiegeschiedenis hoog in het vaandel hebben staan.
Natuurlijk, het zijn alleen maar 'suffe' musea. Het attractiepark moet een blitse trekpleister worden, die kan concurreren met Disneyland. Dat is natuurlijk veel leuker. Maar daar staat tegenover dat die musea al bestaan (wat de Volkskrant ook beweert). Of dat pretpark er ooit komt, dat is nog helemaal de vraag
Geplaatst door Peter op 22 januari 2012 om 11:15 .

Wat denk jij er van? (2)


Op 22-01-2012 zei Greet Alpes de Haute-Provence (via Facebook) :
Zo is dat !! En zolang dat pretperk er nog niet staat, heeft u de mogelijkheid in de voetsporen van Napoléon te lopen....

Op 25-01-2012 zei Jan Faes:
Napoleon en Louis XIV zijn voor de Fransen blijkbaar witte vlekken in de geschiedenis. Er zijn haast ook geen straatnamen aan die twee gewijd. Ikzelf ken er alvast geen enkele. Ik zou misschien met iets kans op succes kunnen gaan zoeken in de onmiddellijke omgeving van de kastelen van Versailles en Fontainebleau


Geef uw eigen reactie:

Voornaam:
Achternaam:
Email-adres:
Opmerking:

Er zijn nu 15 bezoekers in het toiletgebouw Voer je eigen naam in


Het weblog van Het Hurktoilet meldt veranderingen op deze site en wijst op leuke sites over Frankrijk. Bovendien: nieuws en nieuwtjes uit Frankrijk, niet volledig, niet altijd het harde nieuws, wel een beeld van het land.


Volg Het Hurktoilet


RSS-logo

Frankrijk-boeken

Logo Bol.com


 

Het Hurktoilet in de pers. Linken naar Het Hurktoilet
Het Hurktoilet is een initiatief van Peter Koster. Copyrights.

Stem op Het Hurktoilet

Vakantietop   Dordogne Toplijst