De leukste
 Vakantie gids
 voor Frankrijk


Logo
 
Jouw Foto's   Weblog   Forum   Boeken
 


This page in English
Introduction en francais sur ce site
Stem op deze Frankrijk gids

Wat een land...

Toiletten...  Taal...   Brood... Onderweg...  
Zwarte zaterdag...  Milieuzones...
Overnachten...
Frankrijk anders...

Handig

Frankrijk goedkoop
Jeu de Boules  Varen  Skiën   Franse keuken  Fietsen Kastelen
Vakantie bij Nederlanders
Huis in Frankrijk   Links

In 't spoor van

Jeanne d'Arc  Napoleon
Jean de la Fontaine.

Franse streken

Overzichtskaart
Bourgogne Bretagne  Camargue
Centraal Massief: Ardeche, Auvergne, Cevennen
Champagne-Ardennen Corsica
Dordogne
Hautes-Alpes, Haute-Provence
Jura Les Landes
Lille, Nord-Pas-de-Calais
Loire Lyon Marseille Mediterranée
Normandië
Parijs
Poitou-Charentes
Provence
Pyreneeën
Quercy
Savoie, Haute-Savoie
Vogezen, Elzas-lotharingen


Uitgelicht

Nancy
Brug van Millau
Grand Canyon du Verdon
Camper in Frankrijk
Hurktoilet als relax-feauteuil
Nieuws feeds
Hurktoilet sitemap

Weeralarm

Meteo France

Carte de vigilance Météo France
Legenda:
Rood: blijf absoluut thuis!
Oranje: Blijf liever thuis!
Geel: Wees voorzichtig
Groen: Geen probleem
Volg bij oranje en rood alarm het nieuws voor meer informatie.
[Volgende bericht 19-08-2009: Ardèche: zwemmers getroffen door bliksem]
[Vorige bericht 18-08-2009: Te weinig waarschuwingen bij dodelijke waterval]

Aziatische moordenaar-wespen slaan toe in Zuidwest-Frankrijk

Foto van aziatische of geelvoet-hoornaar
Foto BlueGinkgo

Moordenaar-wesp, wordt hij wel genoemd: de hoornaar of op zijn Frans le frelon. Terecht is dat niet, vinden sommige hoornaar-kenners. Zijn gif zou alleen een wat branderiger effect hebben dan dat van andere wespen. Trouwens, de hoornaar heeft het helemaal niet voorzien op mensen en houdt ook niet zo van de zoetigheid die wij lekker vinden.
Maar kom met dat verhaal niet aan in Zuidwest-Frankrijk. Dagblad Le Parisien meldt dat in het dorpje Saint-Vite (Lot-et-Garonne) zes mensen zijn aangevallen door een heel eskader aziatische of geelvoet-hoornaars. Onder de slachtoffers zouden twee Nederlandse fietsers zijn. De zes ongelukkigen werden elk met tientallen steken naar ziekenhuizen in de buurt gebracht.
Aziatische hoornaars horen eigenlijk in China thuis, maar zijn in 2004 vermoedelijk met een vrachtschip meegekomen naar het zuidwesten van Frankrijk. Daar voelen ze zich prima thuis. Het aantal nesten is de afgelopen jaren explosief gegroeid. Deze wesp zou in theorie net zo ongevaarlijk voor mensen zijn als andere hoornaars.
Vermoed wordt dat de slachtoffers te dicht bij een nest gekomen zijn. Probleem is dat je dat niet altijd kunt voorkomen. De insecten nestelen namelijk ook in de grond.
Geplaatst door Peter op 19 augustus 2009 om 07:15 .

Wat denk jij er van? (14)


Op 19-08-2009 zei Marthe :
Zag dit gisteren in het journaal van 8 uur op France2. Beangstigend. Zodra je binnen 5 meter van het nest komt vallen ze in groepen aan. Moet je wel het nest gezien hebben natuurlijk.

Op 19-08-2009 zei chris van hoecke:
Ook de "gewone" hoornaars kunnen bepaald slechtgezind zijn. Mocht ik zelf ondervinden in de Cevennes jaren geleden. De onverlaat achtervolgde me tot in huis en liet niet af. Op de duur kwam mijn man tussenbeide en dat heeft dat beest zich niet eens meer kunnen beklagen. Als we toen geweten hadden dat mijn man tussen toen en nu al 2 keer in coma gegaan is van een "gewone" wespensteek, dan had ik mijn boontjes zelf proberen doppen.

Op 19-08-2009 zei Gerard :
chris, hoorde vanmorgen op radio dat je je kunt laten behandelen om allergische reacties op wespensteken te voorkomen. Is wel gedoe met vijf jaar lang regelmatig injecties, maar alles beter dan in coma raken.

Op 20-08-2009 zei chris van hoecke:
Ik ken het systeem, Gerard. wordt bij ons op de univ ook toegepast, maar het ligt niet echt heel eenvoudig en het is ook niet effectief voor iedereen.
Nu heeft hij altijd een epipen bij en dat helpt echt wel. Je moet wel even bij de arts langs, maar ik hoef dan toch geen ambulance, MUG en brandweer (om het nest uit te halen) meer op de oprit zoals enkele weken geleden...

Op 20-08-2009 zei Marthe :
Ik ben zelf allergisch voor wespen en niet voor de frelons. Ben in Nederland gedesensabiliseerd, maar dat heeft ondaks 5 jaar prikken halen niets geholpen. Hier in Frankrijk ga ik het in het najaar opnieuw laten doen, maar dat gebeurt hier in Parijs in één keer, door middel van een dagopname in het ziekenhuis.

Op 21-08-2009 zei Peter :
De slachtoffers mogen kennelijk nog van geluk spreken. Volgens de grootste krant van Nederland gaat het om vleesetende wespen...

Op 12-11-2009 zei Rick van Dam:
Wij hebben een huisje in Frankrijk in de Lot en bij ons in het dorp zitten ook twee nesten de ene is ongeveer 2 bij 2 meter groot maar gelukkig zitten ze hoog in de boom! het andere nest zit op ongeveer 50 meter bij ons huis vandaan. moeten dus maar goed opletten. Ik heb ook gehoord dat 4 steken al dodelijk zijn! moeten dus goed opleten en maar hopen dat het een strenge en koude winter word want daar kunnen ze namelijke niet goed tegen.

Op 26-11-2009 zei Rene Corbeek :
Vrienden van ons die in Trejouls wonen-Tarn et Garonne- hebben een nest van 1 meter bij 075 cm in een boom in de tuin. Bij hun wordt het nest door de gemeente weggehaald. De gemeente - Marie- is dit in Frankrijk verplicht. Dit ook in verband met het instand houden van de normale bijenstand.

Op 12-07-2011 zei miek smit:
mijn schoonmoeder had zón gigantisch in de logeerkamer! nou niks de marie..... die doet dit niet meer! er zijn speciale verdelgingsdiensten in het leven geroepen om de 'wesp' vernietigen.

Op 12-07-2011 zei Martha :
Volgens mijn allergoloog is het gif van de frelon hetzelfde als van de wesp, dus ook oppassen met allergieen.

Op 29-11-2011 zei karel claessens:
Hebben bij ons in de tuin ook een kanjer van een nest ontdekt; deze is toch ook met tussenkomst van" M le maire" verwijderd Denk echter dat het veel afhangt van de persoonlijke verstandhouding tussen beide partijen
Wij wonen ook in het departement Tarn et Garonne, kan ook misschien een rol spelen???

Op 25-08-2012 zei Velona Out:
Het heikele punt met de Aziatische Wesp is niet dat ze zo agressief zijn tegen mensen, maar ze doden bijenvolken en aangezien het heel slecht gaat met de Bij, de oorzaak hiervan zijn o.a. de maisteeld op grote schaal, op mais bevind zich een schimmel waar de Bij ziek van wordt, bovendien is er een mijt die de diertjes belaagd en hele volken Bijen het loodje leggen. U zult dus begrijpen dat de A Wesp vernietigd dient te worden want zonder de bijen geen fruit uit de Franse gaarden geen honing en geen bloemetjes. Dus ben je de blije bezitter van zo'n nest in je gaardje/ Laten vernietigen en wel zo snel mogelijk

Op 14-09-2012 zei Joke Feekes:
Ik onderschrijf het bericht van Velona Out. De Aziatische wesp is vooral een ernstige bedreiging voor de bijenstand. Wij hadden een bijennest aan de zijkant van ons huis (Dordogne) en probeerden dat te verhuizen naar een kist. Telkens als ik ging kijken, zweefde er wel zo'n Aziatische wesp voor. Ze kiezen een slachtoffer uit onder de bijtjes die bij de ingang van de bijenkorf rondlopen of landen, schieten vooruit, pakken er een en met het bijtje tussen hun poten verdwijnen ze richting nest om ze aan hun larven te voeren. Ze vlogen af en aan.
Behalve hun grote nesten te laten vernietigen, schijnt de beste manier om ze te bestrijden te zijn, om in het voorjaar te proberen de koniningen te vangen. Daartoe knip je een plastic waterfles doormidden, vult de onderste helft met een laagje siroop oid en zet de bovenste helft op zijn kop in de onderste. Tot begin mei kun je deze vallen zetten. Daarna heeft geen zin meer. Succes.

Op 10-05-2015 zei Boebie de Winter:
Waren aan het golfen in Spanje (Benidorm), toen er opeens een enorme zwarte wesp ons aanvloog. Zeker zo'n 5 cm. Hy bleef ons beide aanvallen en was bijna niet te verdrijven. Uiteindelijk raakte ik hem met m'n pet en toen ging hij er vandoor. Was wel even schrikken. Waarschijnlijk een hoornaar.


Geef uw eigen reactie:

Voornaam:
Achternaam:
Email-adres:
Opmerking:

Er zijn nu 6 bezoekers in het toiletgebouw Voer je eigen naam in


Het weblog van Het Hurktoilet meldt veranderingen op deze site en wijst op leuke sites over Frankrijk. Bovendien: nieuws en nieuwtjes uit Frankrijk, niet volledig, niet altijd het harde nieuws, wel een beeld van het land.


Volg Het Hurktoilet


RSS-logo

Frankrijk-boeken

Logo Bol.com


 

Het Hurktoilet in de pers. Linken naar Het Hurktoilet
Het Hurktoilet is een initiatief van Peter Koster. Copyrights.

Stem op Het Hurktoilet

Vakantietop   Dordogne Toplijst