De leukste
 Vakantie gids
 voor Frankrijk


Logo
 
Jouw Foto's   Weblog   Forum   Boeken
 


This page in English
Introduction en francais sur ce site
Stem op deze Frankrijk gids

Wat een land...

Toiletten...  Taal...   Brood... Onderweg...  
Zwarte zaterdag...  Milieuzones...
Overnachten...
Frankrijk anders...

Handig

Frankrijk goedkoop
Jeu de Boules  Varen  Skiën   Franse keuken  Fietsen Kastelen
Vakantie bij Nederlanders
Huis in Frankrijk   Links

In 't spoor van

Jeanne d'Arc  Napoleon
Jean de la Fontaine.

Franse streken

Overzichtskaart
Bourgogne Bretagne  Camargue
Centraal Massief: Ardeche, Auvergne, Cevennen
Champagne-Ardennen Corsica
Dordogne
Hautes-Alpes, Haute-Provence
Jura Les Landes
Lille, Nord-Pas-de-Calais
Loire Lyon Marseille Mediterranée
Normandië
Parijs
Poitou-Charentes
Provence
Pyreneeën
Quercy
Savoie, Haute-Savoie
Vogezen, Elzas-lotharingen


Uitgelicht

Nancy
Brug van Millau
Grand Canyon du Verdon
Camper in Frankrijk
Hurktoilet als relax-feauteuil
Nieuws feeds
Hurktoilet sitemap

Weeralarm

Meteo France

Carte de vigilance Météo France
Legenda:
Rood: blijf absoluut thuis!
Oranje: Blijf liever thuis!
Geel: Wees voorzichtig
Groen: Geen probleem
Volg bij oranje en rood alarm het nieuws voor meer informatie.
[Volgende bericht 16-02-2008: Wandelen naar de draak]
[Vorige bericht 14-02-2008: Een heel seizoen skiën voor 20 euro]

Het roer om: een klooster voor gehandicapten

Foto van vrijwilligers op Puylagorge
Foto Domaine de Puylagorge

Verhalen in de categorie 'Het roer om' zijn er te over: Nederlanders die - soms na lang twijfelen, soms in een opwelling - alle schepen achter zich verbranden en naar Frankrijk verkassen.
Zo ook Tim en Jeanine van Dam. Zij lieten hun banen voor wat ze waren en stapten met hun drie kinderen naar het Franse platteland. Wat hun verhaal bijzonder maakt is niet eens dat ze het wel heel groots aanpakken, maar vooral dat het allemaal nog voor een goed doel is ook.
Het stel kocht in Lignac, aan de rand van de Loire-streek halverwege Châteauroux en Limoges, een middeleeuws kloostercomplex, het Domaine de Puylagorge. Dat wordt nu ingericht als vakantieverblijf voor gezinnen met gehandicapte kinderen.
Voorlopig kun je er alleen een caravan huren, want het is een flinke klus om alles weer bruikbaar te maken. Na zestig jaar leegstand was het klooster echt een 'opknappertje' geworden. Om al het werk te doen, zijn vrijwilligers meer dan welkom.
Mocht je tijdens dat werk op een onderaardse gang stuiten, dan leidt die vermoedelijk naar het nabijgelegen kasteel van Rochechevreux. Meld het even, want die gang die volgens de overlevering moet bestaan is al sinds mensenheugenis spoorloos.
Geplaatst door Peter op 15 februari 2008 om 07:10 .

Wat denk jij er van? (8)


Op 28-02-2008 zei Benjamin Tamboer:
Reageer allemaal! Het is een prachtig doel en de sfeer is hier fantastisch!

Op 20-12-2008 zei Bianca Boersema:
Ik heb inderdaad hier het een en ander over gehoord, ook over hoe deze mensen te werk zijn gegaan.

Het zogenaamde goede doel word misbruikt om stagiers hun woonhuis te laten opknappen. Dit woonhuis valt, omdat ze beneden hebben gekozen voor een welkomsruimte, onder het "plan". Hier werken veel stagiers voor geen geld, om op deze manier het woonhuis op te knappen. De bijgebouwen die onderkomen zouden moeten bieden voor hun gasten daar is tot op heden nog niks aan gedaan.


Een vriendin van mij is hier heen geweest, en die vertelde me dit hele verhaal. Erg jammer, want er word wel flink gedoneerd op dit plan!


Op 01-01-2009 zei Annemarie Jansen:
Hallo Bianca en alle anderen geinteresseerden,

Inmiddels heb ik 3x als vrijwilliger gewerkt op Domaine de Puylagorge. Ik vind het er zo leuk, dat ik nu al toegezegd heb komende zomer weer te gaan, want het is er gewoon gezellig, ontspannen, leuk enz. Na een week op Domaine de Puylagorge ben ik relaxter dan na twee weken met een (dure) vakantiereis naar Turkije of Italie. Voor mij dus ideaal. En zelfs in Nederland steun ik het project.

Wat jammer dat jouw vriendin het niet naar haar zin heeft gehad. Ik snap het ook niet helemaal, want stagiaires heeft Domaine de Puylagorge tot nu toe niet. Iedereen werkt op vrijwillige basis en als je weet dat de eigenaren geen salaris ontvangen en er zo enorm veel tijd in steken (en geld), dan kun je alleen maar diep respect hebben voor dit charmante project.

Misschien dat jouw vriendin, in plaats van een stagiaire, iemand bedoelen die langere tijd op Puylagorge kwam om afstand te nemen van alles in Nederland en nu actief haar toekomst aanpakt. Begeleid werken is een goed middel om talenten te ontdekken en te werken aan je eigenwaarde. Ik ben in ieder geval super trots op haar en alles wat ze nu al bereikt heeft!

Ja, we zijn druk met het woonhuis geweest. Waarom de plannen gewijzigd zijn, is echter goed verklaarbaar. Toen duidelijk werd dat er bomen gerooid mochten worden, bleek het uitzicht vanaf het andere gebouw (waar ze eerst zouden gaan wonen), zo fantastisch te zijn, dat het gewoon zonde zou zijn als de initiatiefnemers daar zouden gaan wonen. De plannen zijn toen radicaal omgegooid. En laten we eerlijk zijn, dit echtpaar woont nu al 3 jaar met hun drie kinderen in een stal met een kleine houtkachel, zonder toilet of warm water en ook zonder inkomen(!). Ze verdienen nu ook wel een keer een iets comfortabeler huis.

En geloof me, er is geen cent verspild, want het sponseren en doneren heeft een aanloopfase nodig en begint eigenlijk nu pas goed op gang te komen. Het meeste is nu privé betaald. Elk dubbeltje wordt omgedraaid omdat niet alleen bouwmateriaal duur zijn. Denk maar eens aan al die maaltijden, stookkosten, water, electra etc. voor de mensen die daar met hart en ziel aan het werk zijn. En het streven is minimale kosten (gratis...) voor de gezinnen met gehandicapte kinderen waarvoor dit park gebouwd wordt.

Behalve dat woonhuis, zijn we de afgelopen periode ook bezig geweest met dingen als de website, het animatieprogramma, de riolering voor het hele park, toeristische info voor de gasten, de inrichting van de tenten die besteld zijn, marketing, regelgeving (en barbecueen, sterrenkijken, zwemmen, wandelen, pizza uitje) enz. Komende zomer gaat het park open en ik heb er enorm zin in. Nu moet alles op zijn plek vallen.

Afgelopen zomer waren er in mijn twee weken daar 8 andere vrijwilligers voor de 3e of 4e keer. Dat geeft wel aan dat het uniek is daar. Anders zou je toch niet teruggaan.... Maar natuurlijk moet iedereen zelf bepalen wat hij/zij in zijn vrije tijd gaat doen. Je hoeft dus niet te komen, maar als je niet van stilzitten houdt, graag de handen uit je mouwen steekt en wilt genieten van het lekkere van Jeanine, de lekkere franse zon en gezellige gesprekken met anderen, dan moet je zeker komen!

De nieuwe website (weer ik bij help) is bijna klaar (februari uiterlijk). Kijk vooral nog eens. En heb je vragen ga dan naar de hyvespagina (adres zie oude en nieuwe website) om andere vrijwilligers te vragen naar hun ervaring.

Voor alle kanjers die willen helpen; tot ziens op Puylagorge,
AnnemarieOp 26-07-2009 zei Riki N:
Dit mooie initiatief ondersteunen wij graag met een publicatie op onze website WWW.VAKANTIELANDGENOTEN.COM

Riki

Op 10-03-2010 zei B Olthoff:
Bianca Boersema heeft helemaal gelijk. Het hele plan is opgezet om goedkoop in Frankrijk te kunnen wonen. Mij zijn vergelijkbare verhalen ter ore gekomen. Om het huishoudboekje kloppend te krijgen zijn er zelfs pleegkinderen in huis genomen. Het goede doel is ver te zoeken. Doelgroep en vrijwilligers worden uitgebuit bij dit bedelbedrijfje. Wil je vrijwilligerswerk doen, Prima, maar verwacht hier geen oprechte sympathie het is een marketingtruc

Op 14-08-2010 zei Loesje B.:
Beste B Olthoff,

Moet je mij eens vertellen wat er leuk is aan goedkoop in Frankrijk wonen als je 's morgens opstaat om 6.30 en 's avonds gaat slapen om 01.00u, en tijdens al die wakkere uren niets anders doet dan werken en werken en werken. Want dat is wat Jeanine en Tim doen, elke dag opnieuw. En zelfs als wij als vrijwilligers eens voorstelden om uit te slapen, stonden zij liever 's morgens weer op om samen met alle vrijwilligers weer een nieuwe dag aan te pakken. Zoiets doe je niet voor geld, zoiets doe je niet voor goedkoop ergens te wonen, zoiets doe je alleen, en KAN je alleen doen voor het GOEIE doel! Ik was daar vrijwilligster en zal daar weer vrijwilligster zijn. Voor de fantastisch mooie sfeer en positiviteit dat daar hangt, door de dankbaarheid van alle families, en Jeanine en Tim!
En aan Bianca: Stagiars werken daar zonder er geld voor te krijgen? Ik dacht dat dit is wat stagiars doen, om in die zin ook zelf dingen bij te leren, wat ik daar in een maand meer heb gedaan dan in jaren, bijgeleerd... Vrijwilligerswerk noemen ze dat ook wel eens, iets waar je inderdaad anderen bij helpt, en dat doen we daar allen zeker heel hard, maar zeker weten krijgen we hier heeel veel voor terug, geen geld, al goed, maar heel veel respect, dankbaarheid en super mooie herinneringen.
Spijtig dat jullie deze verhalen hebben 'gehoord', ik hoop dat jullie dan ook naar het onze luisteren, hoewel het inderdaad gemakkelijker is de negatieve te onthouden.
Puylagorge is een hemelse plek, met super eerlijke en positieve mensen!

Groetjes,
Loesje

Op 30-08-2010 zei frank L:
Hallo hier een eerlijke reaktie en niet van verhalen horen vertellen via via en denken De Fam van Dam doet hier erg goed werk we zijn hier geweest met onze zoon en hebben een betaalbare super vakantie gehad en niets is Tim en Jeanine te veel ze gaan voor 200 % voor hun gasten in de de druke zomer maanden komen Opa en Oma op hun eigen kinderen passen zodat ze zelf alle tijd aan de gasten kunnen geven.

kortom een super projekt ze doen waar ze voor staan !!!

Op 20-06-2011 zei J Visser:
Het is bijna aandoenlijk, zo naief als de reactie van Loesje is. Het zijn echter wel dergelijke naieve mensen die voor nop een bestaan opbouwen voor deze opportunisten. Natuurlijk is het fijn voor mensen dat ze een fijne vakantie kunnen hebben, Maar laat die schijn van onbaatzuchtigheid liever achterwege, dat geeft alles net een onsmakelijk tintje.


Geef uw eigen reactie:

Voornaam:
Achternaam:
Email-adres:
Opmerking:

Er zijn nu 57 bezoekers in het toiletgebouw Voer je eigen naam in


Het weblog van Het Hurktoilet meldt veranderingen op deze site en wijst op leuke sites over Frankrijk. Bovendien: nieuws en nieuwtjes uit Frankrijk, niet volledig, niet altijd het harde nieuws, wel een beeld van het land.


Volg Het Hurktoilet


RSS-logo

Frankrijk-boeken

Logo Bol.com


 

Het Hurktoilet in de pers. Linken naar Het Hurktoilet
Het Hurktoilet is een initiatief van Peter Koster. Copyrights.

Stem op Het Hurktoilet

Vakantietop   Dordogne Toplijst