De leukste
 Vakantie gids
 voor Frankrijk


Logo
 
Jouw Foto's   Weblog   Forum   Boeken
 


This page in English
Introduction en francais sur ce site
Stem op deze Frankrijk gids

Wat een land...

Toiletten...  Taal...   Brood... Onderweg...  
Zwarte zaterdag...  Milieuzones...
Overnachten...
Frankrijk anders...

Handig

Frankrijk goedkoop
Jeu de Boules  Varen  Skiën   Franse keuken  Fietsen Kastelen
Vakantie bij Nederlanders
Huis in Frankrijk   Links

In 't spoor van

Jeanne d'Arc  Napoleon
Jean de la Fontaine.

Franse streken

Overzichtskaart
Bourgogne Bretagne  Camargue
Centraal Massief: Ardeche, Auvergne, Cevennen
Champagne-Ardennen Corsica
Dordogne
Hautes-Alpes, Haute-Provence
Jura Les Landes
Lille, Nord-Pas-de-Calais
Loire Lyon Marseille Mediterranée
Normandië
Parijs
Poitou-Charentes
Provence
Pyreneeën
Quercy
Savoie, Haute-Savoie
Vogezen, Elzas-lotharingen


Uitgelicht

Nancy
Brug van Millau
Grand Canyon du Verdon
Camper in Frankrijk
Hurktoilet als relax-feauteuil
Nieuws feeds
Hurktoilet sitemap

Weeralarm

Meteo France

Carte de vigilance Météo France
Legenda:
Rood: blijf absoluut thuis!
Oranje: Blijf liever thuis!
Geel: Wees voorzichtig
Groen: Geen probleem
Volg bij oranje en rood alarm het nieuws voor meer informatie.
[Volgende bericht 24-01-2007: Ze spreken er meer dan alleen maar Frans...]
[Vorige bericht 22-01-2007: Grondlegger Emmaüs-beweging overleden]

Onsmakelijke worstjes uit veelgeroemde Franse keuken

Foto van andouilles-feest
Foto Confrérie des Taste-Andouilles

In Nederland kennen we de frikadel, die staaf gemalen vleesafval waarvan je maar beter niet kunt weten wat er in zit en die met veel saus en uitjes nog enigszins eetbaar is. De veelgeroemde Franse keuken heeft echter een variant, waarbij de frikadel op slag een delicatesse wordt: andouilles of kleinere andouillettes. Het gaat om worstjes van varkenspens en varkensdarm. De bestanddelen zijn niet vermalen, maar in stukken gesneden. De aanblik daarvan werkt ook al niet eetlust-opwekkend.
Nu beweer ik dat hier nogal stellig, maar uit het feit dat die dingen al heel lang gemaakt worden blijkt dat ze ook al heel lang genuttigd worden. Dat zal toch niet alleen gebeuren door mensen die (zoals ik ooit) per ongeluk iets onbekends bestellen en daarna zweren die fout nooit meer te zullen maken.
En inderdaad: stamgast Jos Determeijer vertelde een paar dagen geleden dat hij andouilles heeft leren waarderen. Daarbij wees hij bovendien op een heus andouilles-feest in Val d'Ajol, waar elke derde maandag van februari en het weekend daarvoor duizenden mensen op af komen. Die kunnen niet allemaal ongelijk hebben, betoogde Jos.
Verdraaid als het niet waar is, het andouilles-feest bestaat echt. De website van het feest is al net zo lelijk als de andouille zelf. Alleen blijkt wel dat het feest een hoog carnavalskarakter heeft, compleet met boerenkielen en praalwagenoptocht.
Voorlopig houd ik het er op dat het andouilles-feest een jaarlijks weerkerende grap is in plaats van een culinair eerbetoon.
Laat je er door deze tekst overigens niet van weerhouden de menukaart van Franse restaurants eens uitgebreid te verkennen. Eerder al wezen we er op dat er een prima woordenboekje is, waarmee je nooit meer voor verrassingen komt te staan.
Geplaatst door Peter op 23 januari 2007 om 07:08 .

Wat denk jij er van? (8)


Op 23-01-2007 zei Mr. Jones:
haha, leuk hor
Mare is dit nu unn Fransu of un Nederlandsu sait???

Op 23-01-2007 zei Peter :
Oordeel zelf, we voelen ons niet snel beledigd.

Op 24-01-2007 zei renaat :
Eindelijk!!

Een ode aan de andouillette; idd. een soort frikadel met een vel errond, maar van de betere soort. Reeds bij de gedachte komt het water mij in de mond.:-)
Nog 8 weken en dan...in de Franse supermarché terug een voorraadje "andouillettes de Troyes" inslaan. Na een ontbering van 5 maand wordt dat een FEEST!:-))
Een flesje cdR mag er ook bij.

grt Renaat

Op 24-01-2007 zei renaat :
nog een tip:

bereid de andouillette, zorg ervoor dat het velletje intact blijft...voorzichtig! plaats deze delicatesse gedurende 12 uur in de koelkast, gesneden in dunne schijfjes bekom je een charcuterie om duimen en vingers af te likken :-))

tot uw dienst Renaat

Op 24-01-2007 zei Peter :
Benieuwd wat de andouillette voor jou tot zo'n delicatesse maakt...

Op 25-01-2007 zei pw :
nou dat was voor ons 1st x en ook nooit meer!
wat n viese worstjes.
en dan die geur!!!
tjeetje die geur alleen al!!!
word weer misselijk

Op 18-03-2007 zei Peter Frings:
Vandaag in de onwetendheid met 3 man dit besteld , met de gedachte dat het iets van een gehaktstaaf was. Nu zijn de autogrill restaurands al niet bepaald de la Place`s die we hier langs de rijkswegen kennen .
Maar bij dit gerecht zou men waarschuwingsborden moeten plaatsen.

Wij gaan er dan ook van uit dat dit alleen gegeten kan worden door mensen die nooit hun tanden poetsen. En dan we nog mild.......

Op 15-06-2011 zei bertus kruitbos:
ik heb niet werende wat het was deze worstjes een keer besteld,deze zijn echt niet te vr.....
alleen de lucht is al verschrikkelijk,meer een soort van zweetvoetenlucht.
maar over smaaak valt niet te twistenf


Geef uw eigen reactie:

Voornaam:
Achternaam:
Email-adres:
Opmerking:

Er zijn nu 47 bezoekers in het toiletgebouw Voer je eigen naam in


Het weblog van Het Hurktoilet meldt veranderingen op deze site en wijst op leuke sites over Frankrijk. Bovendien: nieuws en nieuwtjes uit Frankrijk, niet volledig, niet altijd het harde nieuws, wel een beeld van het land.


Volg Het Hurktoilet


RSS-logo 

Frankrijk-boeken

Logo Bol.com


Campings boeken


Nieuw op het forum

Re: Afstudeer-enquête: Help mij alstublieft met afstuderen
Re: Rijden via Millau
Re: Rijden via Millau
Re: Rijden via Millau
Re: Rijden via Millau
Re: Rijden via Millau
Re: Afstudeer-enquête: Help mij alstublieft met afstuderen
Rijden via Millau
Re: sim-kaart voor mifi in Frankrijk
Re: sim-kaart voor mifi in Frankrijk

 

Het Hurktoilet in de pers. Linken naar Het Hurktoilet
Het Hurktoilet is een initiatief van Peter Koster. Copyrights.

Stem op Het Hurktoilet

Vakantietop   Dordogne Toplijst