Frankrijk
 Weblog


Logo
 
Jouw Foto's  Weblog  Forum  Boeken
 


Introduction en francais sur ce site
Stem op deze Frankrijk gids

Wat een land...

Toiletten...  Taal...   Brood... Onderweg...  
Zwarte zaterdag...  Milieuzones...
Overnachten...
Frankrijk anders...

Handig

Frankrijk goedkoop
Jeu de Boules  Varen  Skiën   Franse keuken  Fietsen Kastelen
Vakantie bij Nederlanders
Huis in Frankrijk   Links

In 't spoor van

Jeanne d'Arc  Napoleon
Jean de la Fontaine.

Franse streken

Overzichtskaart
Bourgogne Bretagne  Camargue
Centraal Massief: Ardeche, Auvergne, Cevennen
Champagne-Ardennen Corsica
Dordogne
Hautes-Alpes, Haute-Provence
Jura Les Landes
Lille, Nord-Pas-de-Calais
Loire Lyon Marseille Mediterranée
Normandië
Parijs
Poitou-Charentes
Provence
Pyreneeën
Quercy
Savoie, Haute-Savoie
Vogezen, Elzas-lotharingen


Uitgelicht

Nancy
Brug van Millau
Grand Canyon du Verdon
Camper in Frankrijk
Hurktoilet als relax-feauteuil
Nieuws feeds
Hurktoilet sitemap

Weeralarm

Meteo France

Carte de vigilance Météo France
Legenda:
Rood: blijf absoluut thuis!
Oranje: Blijf liever thuis!
Geel: Wees voorzichtig
Groen: Geen probleem
Volg bij oranje en rood alarm het nieuws voor meer informatie.

Frankrijk Blog

donderdag 16 augustus 2018

Lekker wandelen in de Pyreneeën: helm, net en twee heiligen

Zo, da's lekker, kom je voor een mooie wandeling bij de Gorges de la Fou in de oostelijke Pyreneeën. Dat is de nauwste kloof van Europa, zeggen ze zelf. Zulke claims zijn nauwelijks te controleren, maar feit is dat de stalen loopbrug door de kloof van amper een meter breed er soms nauwelijks in past.
En eerlijk is eerlijk, dat is spektakel, zo'n kloof. Je moet alleen wel verplicht een helm dragen (bij de toegangsprijs inbegrepen). Er mocht eens een stuk rots van een paar honderd meter hoogte naar beneden lazeren.
Eh, tja, ik houd niet zo van schijnveiligheid. Als een brok rots van zo'n hoogte naar beneden komt, geloof ik niet in een helm als bescherming. Gelukkig hangen er ook stalen netten om de grootste klap te breken. En dan zijn er nog Onze Lieve Vrouwe van de Canyon (oftewel Maria) en Johannis de Doper om over je te waken. Twee beschermheiligen, voor minder doen ze het hier niet.
Welnu, het heeft geholpen. Ik heb de tocht overleefd. Ik geef toe, ik heb geen kiezeltje naar beneden horen komen Maar we waren nog maar net beneden, of het begon te onweren. En dan had ik toch liever niet op die comfortabele stalen loopbrug gestaan...
GPS-coördinaten Gorges de la Fou: N 42.457012, O 2.611796
Geplaatst door Peter om 07:15 uur [Reageer!]

woensdag 15 augustus 2018

De Cevennen: de grootste duisternis van Europa

Bij wijze van hoge uitzondering een feest zonder vuurwerk in Frankrijk. Maar het kon deze keer gewoon echt niet. Het nationaal park van de Cevennen is door de Internationale Donkere Hemel Vereniging uitgeroepen tot sterrenhemelreservaat. Dit nationaal park in het Centraal Massief is pas het tweede in zijn soort in Frankrijk, na de Pic du Midi in de Pyreneeën. Maar bovenal is het met 3.560 vierkante kilometer (in de Gard, de Lozère, de Ardèche en de Aveyron) meteen ook de grootste duisternis van Europa. Om dat te bereiken hebben ze hier het onderste uit de kast gehaald. Zo kwamen er zelfs straatlantaarns, die geen licht naar boven uitstralen.
Dat is om te beginnen natuurlijk goed nieuws voor mensen die graag naar de sterren kijken. Die kunnen voortaan filmpjes zoals de timelapse van de Melkweg in de Cevennen gewoon live kijken.Wil je dat doen, dan moet je naar de sterrenwacht van Pises bij het gelijknamige meertje zo'n 60 kilometer ten noordwesten van Montpellier, waar Guillaume Cannat deze beelden maakte. Kleine waarschuwing: de beste man moest er meer dan drie uur voor zitten om tot anderhalve minuut video te komen.
Het nationaal park heet je van harte welkom als je het uit wilt proberen. Maar de parkbeheerders zijn zeker zo blij omdat duisternis gewoon ook goed voor de natuur is. Want de nachtbrakers van het dierenleven raken van alle lichtvervuiling gewoon ernstig ontregeld, zo erg dat sommige soorten zelfs in hun voortbestaan bedreigd worden.
GPS-coördinaten Observatoire Astronomique des Pises: N 44.03944444, O 3.503611111
Geplaatst door Peter om 07:15 uur [Reageer!]

dinsdag 14 augustus 2018

Drama aan Atlantische kust: graaf geen gat voor jezelf

Satellietbeeld van het strand van Barbâtre aan de Atlantische kust van Frankrijk
Illustratie Google Earth
Een drama op het schiereiland Noirmoutier aan de Atlantische kust van de Loire-streek. Een kuil voor een ander graven is al crimineel genoeg, maar een kuil voor jezelf graven moet je al helemaal niet doen, melden de regionale krant Ouest France en andere media.
Een 21-jarige man uit Grenoble deed het wel, op het strand van Barbâtre, met zeven kilometer lengte één van de mooiste stukken strand van het eiland. Maar toen hij zijn gat eenmaal klaar had en er in stapte, werd hij zondag verrast door de opkomende vloed. Het was springtij, dus die was extra hevig. Ondanks hulp van familieleden kon hij zich niet meer bevrijden. Ook de in aller ijl toegesnelde brandweer moest met lede ogen toezien hoe de jongeman verdronk.
Franse media herinneren er aan dat het bepaald niet het eerste ongeluk met een kuil in het strand is. Eerder dit jaar kwam in Les Landes al iemand op identieke manier om het leven. En twee jaar geleden ging het bijna fout op hetzelfde Noirmoutier. Alleen kon het slachtoffer toen wel op het laatste moment gered worden.
Levensreddende tip: als je dan toch nodig een gat voor je zelf wilt graven, maak er dan één waarin je kunt liggen. Dan heb je tenminste nog enige kans dat je jezelf kunt bevrijden. In een verticaal gat, waarin je kunt staan, ben je zo goed als kansloos...
Geplaatst door Peter om 07:15 uur [Reageer!]

Oudere berichten
 

Er zijn nu 37 bezoekers in het toiletgebouw Voer je eigen naam in


Het Hurktoilet weblog wijst op leuke plekjes in Frankrijk. Verder: nieuws en nieuwtjes uit Frankrijk, niet volledig, niet altijd het harde nieuws, wel een beeld van het land. En natuurlijk de veranderingen op deze site.


Volg Het HurktoiletRSS-logo 

Frankrijk-boeken

Logo Bol.com


Campings boeken

Nieuw op het forum

Re: Afstudeer-enquête: Help mij alstublieft met afstuderen
Re: Rijden via Millau
Re: Rijden via Millau
Re: Rijden via Millau
Re: Rijden via Millau
Re: Rijden via Millau
Re: Afstudeer-enquête: Help mij alstublieft met afstuderen
Rijden via Millau
Re: sim-kaart voor mifi in Frankrijk
Re: sim-kaart voor mifi in Frankrijk

 

Het Hurktoilet in de pers. Linken naar Het Hurktoilet
Het Hurktoilet is een initiatief van Peter Koster. Copyrights.

Stem op Het Hurktoilet

Vakantietop   Dordogne Toplijst