Frankrijk
 Weblog


Logo
 
Jouw Foto's  Weblog  Forum  Boeken
 


Introduction en francais sur ce site
Stem op deze Frankrijk gids

Wat een land...

Toiletten...  Taal...   Brood... Onderweg...  
Zwarte zaterdag...  Milieuzones...
Overnachten...
Frankrijk anders...

Handig

Frankrijk goedkoop
Jeu de Boules  Varen  Skiën   Franse keuken  Fietsen Kastelen
Vakantie bij Nederlanders
Huis in Frankrijk   Links

In 't spoor van

Jeanne d'Arc  Napoleon
Jean de la Fontaine.

Franse streken

Overzichtskaart
Bourgogne Bretagne  Camargue
Centraal Massief: Ardeche, Auvergne, Cevennen
Champagne-Ardennen Corsica
Dordogne
Hautes-Alpes, Haute-Provence
Jura Les Landes
Lille, Nord-Pas-de-Calais
Loire Lyon Marseille Mediterranée
Normandië
Parijs
Poitou-Charentes
Provence
Pyreneeën
Quercy
Savoie, Haute-Savoie
Vogezen, Elzas-lotharingen


Uitgelicht

Nancy
Brug van Millau
Grand Canyon du Verdon
Camper in Frankrijk
Hurktoilet als relax-feauteuil
Nieuws feeds
Hurktoilet sitemap

Weeralarm

Meteo France

Carte de vigilance Météo France
Legenda:
Rood: blijf absoluut thuis!
Oranje: Blijf liever thuis!
Geel: Wees voorzichtig
Groen: Geen probleem
Volg bij oranje en rood alarm het nieuws voor meer informatie.

Frankrijk Blog

dinsdag 22 mei 2018

Noodweer teistert Noord-Frankrijk

Frankrijk wordt op dit moment geteisterd door hevig noodweer. In Parijs zijn straten ondergelopen en een aantal metrostations uit voorzorg gesloten, meldt dagblad Le Parisien. Ten noorden van Parijs is de snelweg Lille-Parijs (A1) volgens de regionale krant Le Courrier Picard ter hoogte van Arras vrijwel volledig gestremd. Alleen richting Parijs is er nog een rijstrook open. In Haguenau in de Elzas veroorzaakte een enorme hagelbui overstromingen, schrijft omroep France 3 Noordoost-Frankrijk.
Geplaatst door Peter om 19:06 uur [Reageer!]

dinsdag 22 mei 2018

Aan ezelworst van Corsica is niets Corsicaans!

Het is maar dat je het weet, mocht je naar het fantastisch mooie eiland Corsica gaan: aan Corsicaanse ezelworst is niets Corsicaans!
Toch ligt het in de schappen van supermarkten en seizoenswinkels, tot ontsteltenis van onder meer de Facebookgroep Corsica, l'Île magique (Corsica, betoverend eiland). Ze plaatst enthousiast een waarschuwingsbord van een Corsicaanse slager, waarop vermeldt wordt dat deze beslist geen Corsicaanse ezelworst verkoopt, domweg omdat die niet bestaat. De Corsicanen hebben nooit ezelworst gemaakt. Bovendien zijn er niet veel ezels meer op Corsica, en de ezels die er zijn zijn van een speciaal Corsicaans ras. Daar moet je zuinig op zijn. Hooguit kun je ze bezingen, zoals in het filmpje hiernaast. Ezelworst uit Corsica? Concept van handelaren, bij wie het geweten wat minder ontwikkeld is...
Daar is de consumentenwebsite Conso Globe het roerend mee eens. Het vlees komt niet van het eiland, zelfs niet uit Frankrijk, maar uit Zuid-Amerika. En eh, ezel? Het grootste deel van de worst komt van het varken.
Het schijnt zelfs zo erg te zijn dat 90 procent van als Corsicaans verkochte vleeswaren en vlees helemaal niets met Corsica van doen hebben. De streeknaam geniet slechts voor een paar producten bescherming: honing, wijn, de Brioccu-kaas, maar niet voor vleesachtige producten...
Geplaatst door Peter om 07:15 uur [Reageer!]

maandag 21 mei 2018

Ga eens langs bij de Noormannen in Normandië

Ideetje voor als je in Normandië zit: ga eens langs bij de Noormannen. Dat zijn verrassend gezellige mensen!
De vikingen danken hun slechte naam aan de rooftochten, waarmee ze heel West-Europa teisterden. Maar in Normandië veranderde dat in het jaar 911. Toen de noorman Rollo verslagen werd, zag koning Karel de Eenvoudige een kans. Hij schonk Rollo het kustgebied aan de Seine. In ruil daarvoor moest die het 'alleen maar' verdedigen tegen andere noormannen. Dat weerhield Rollo er niet van om elders in Frankrijk rooftochten te houden, maar langs de Seine bleef het veilig. De noormannen voelden zich er al snel thuis en zo werd dit gebied Normandië. Ze stichten er dorpjes en bleven er hangen.
Dat is natuurlijk een verhaal van lang geleden. Maar in de buurt van Caen kun je teruggaan naar die tijd. Bij het dorpje Hérouville Saint-Clair hebben vrijwilligers op een terrein van tien hectare een vikingendorp nagebouwd: Ornavik. Tot en met 16 september hijsen ze zich elke zondag en woensdag in noormannenkleding, om het leven uit die tijd na te leven. Weven, smeden, muziek maken, eten, en ja, af en toe een knokpartijtje, alle elementen uit het leven van toen kom je tegen.
In Ornavik geven ze overigens vrolijk toe dat het allemaal niet heel wetenschappelijk verantwoord is. Dat kan ook niet, want van de nederzettingen van Rollo en zijn vrienden zijn geen archeologische restanten bewaard gebleven. De bedenkers zijn daarom naar Scandinavië gegaan om te kijken hoe dorpjes uit die tijd er daar uitzagen.
GPS-coördinaten vikingendorp Ornavik, Caen: N 49.215700, O -0.313588
Geplaatst door Peter om 11:15 uur [Reageer!]

zondag 20 mei 2018

De grootste zeedierentuin vind je net over de Franse grens

Geweldig feest in Boulogne-sur-Mer, in het uiterste noordwesten van Frankrijk. Sinds gisteren is Nausicaa de grootste zeedierentuin van Europa. Ze hebben er onder meer een nieuw bassin met tien miljoen liter water in gebruik genomen. Al met al leven er nu 60.000 dieren in een spectaculair gebouw aan de Franse kust.
Witte haaien, hamerhaaien, zeeleeuwen, een enorme school sardientjes, murenen, reuzenmanta-roggen, je kunt het zo gek niet bedenken of het is er. Het meest indrukwekkend zijn wellicht nog wel die kleurrijke reuze-kwallen... En om dit alles echt goed te kunnen bekijken loopt er natuurlijk een glazen tunnel door dat mega-bassin, een fenomeen dat wij in Burgers en Blijdorp al sinds jaar en dag kennen. Maar ze hebben er ook een onderzeese grot uit de Stille Oceaan gekopieerd.
Filmbeeld van reuzen-kwallen in Nausicaa, BoulogneGeen wonder dat dat ze in Boulogne-sur-Mer apetrots zijn. De regionale omroep France 3 noordwest maakte bijgaande reportage van 50 minuten, die begint met het vuurwerk van het openingsfeest. Daarin wordt naar goed Frans gebruik veel gepraat, maar ondertussen krijg je een behoorlijke indruk van het spektakel dat Nausicaa nu extra biedt. Op sommige momenten zul je het Frans gepraat wat te veel vinden. Welnu, het voordeel van internetfilmpjes is dat je dan gewoon even vooruit kunt spoelen:-) Om een indruk van de uitbreiding te krijgen, zeggen de beelden genoeg. Tip: zet het filmpje even op volledig scherm.
GPS-coördinaten aquarium Nausicaa, Boulogne-sur-Mer: N 50.730557, O 1.594683
Geplaatst door Peter om 11:15 uur [Reageer!]

zaterdag 19 mei 2018

Bijzonder in Bretagne: kruiswegen in de spotlights

Je kunt naar Bretagne gaan voor die geweldige mengelmoes van rots- en strandkusten, voor die kleine subtropische stukjes, voor die gezellige, oude mini-stadjes, voor het Broceliande-bos van tovenaar Merlijn of voor de Keltische volksmuziek en de bijbehorende feesten (fest noz).
Allemaal waar. Maar Bretagne is ook beroemd om zijn ommuurde kerken. Dat zijn geen kerken die tevens als burcht dienst konden doen, zoals je die met name in noordoost-Frankrijk aantreft, maar kerken op een ommuurd terrein. In die muur vind je een monumentale poort. Als je daar doorheen loopt, vind je behalve een kerk met een veelal zeer ranke toren ook een begraafplaats, een knekelhuis en een uitbundige kruisweg. En vrijwel overal ziet het er grijs uit, want dat is nu eenmaal de kleur van het meest voorkomende gesteente in Bretagne.
Zo'n ommuurd kerk-complex noemen ze een enclos paroissial, zeg maar een soort parochiegebied. Daar zijn er een boel van. De zeven mooiste enclos paroissiaux hebben zich verenigd om dit unieke stukje Bretons erfgoed te bewaren en de waarde er van uit te dragen. Naar goed Bretonse gewoonte doe je dat met een mooi feest.
Dus kun je op 3, 4 en 5 augustus terecht in Guéhenno en een week later in Pleyben. Daar zijn muziek, eten en drinken in overvloed. Maar het hoogtepunt beleef je na het vallen van de avond dan zetten ze de boel in de spotlights. De nadruk ligt daarbij op de kruiswegen, die verzamelingen van een paar honderd beelden waarin de gang van Jezus naar Golgotha in beeld gebracht wordt. Dan komt er ineens kleur in al die bonken grijs gesteente.
Da's mooi spektakel. Maar het zou natuurlijk kunnen zijn dat je gewoon echt geïnteresseerd raakt in deze plekken, dat je meer wilt dan alleen maar dat mooie, oude spul bewonderen. Welnu, daar is sinds gisteren ook een oplossing voor, weten ze bij de regionale krant Le Telegramme. Gisteren is in Guimiliau, halverwege Morlaix en Brest, een bezoekerscentrum in gebruik genomen, pal naast nog zo'n juweeltje van een enclos paroissial.
Eclos Paroissial van Guimiliau, Bretagne: N 48.4884, O -3.99769
Geplaatst door Peter om 11:15 uur [Reageer!]

Oudere berichten
 

Er zijn nu 49 bezoekers in het toiletgebouw Voer je eigen naam in


Het Hurktoilet weblog wijst op leuke plekjes in Frankrijk. Verder: nieuws en nieuwtjes uit Frankrijk, niet volledig, niet altijd het harde nieuws, wel een beeld van het land. En natuurlijk de veranderingen op deze site.


Volg Het HurktoiletRSS-logo 

Frankrijk-boeken

Logo Bol.com


Campings boeken

Nieuw op het forum

Re: Afstudeer-enquête: Help mij alstublieft met afstuderen
Re: Rijden via Millau
Re: Rijden via Millau
Re: Rijden via Millau
Re: Rijden via Millau
Re: Rijden via Millau
Re: Afstudeer-enquête: Help mij alstublieft met afstuderen
Rijden via Millau
Re: sim-kaart voor mifi in Frankrijk
Re: sim-kaart voor mifi in Frankrijk

 

Het Hurktoilet in de pers. Linken naar Het Hurktoilet
Het Hurktoilet is een initiatief van Peter Koster. Copyrights.

Stem op Het Hurktoilet

Vakantietop   Dordogne Toplijst