Frankrijk
 Forum


Logo
 
Jouw Foto's  Weblog  Forum  Boeken


Introduction en francais sur ce site
Stem op deze Frankrijk gids

Wat een land...

Toiletten...  Taal...   Onderweg...   Brood...   Zwarte zaterdag... Overnachten...

Handig

Frankrijk goedkoop
Jeu de Boules  Varen  Skiën   Keuken  Links Huis in Frankrijk
Vakantie bij Nederlanders
Tijdschriften

In 't spoor van

Jeanne d'Arc
Napoleon
Jean de la Fontaine.

Franse streken

Overzichtskaart
Bourgogne
Bretagne
Camargue
Centraal Massief: Ardeche, Auvergne, Cevennen
Champagne-Ardennen Corsica
Dordogne
Hautes-Alpes, Haute-Provence
Jura
Les Landes
Lille, Nord-Pas-de-Calais
Loire
Lyon Marseille Mediterranée
Normandië
Parijs
Poitou-Charentes
Provence
Pyreneeën
Quercy
Savoie, Haute-Savoie
Vogezen, Elzas-lotharingen


Uitgelicht

Nancy
Brug van Millau
Grand Canyon du Verdon
Camper in Frankrijk
Hurktoilet als relax-feauteuil
Nieuws feeds
Sitemap

Het Hurktoilet Frankrijk-forum index -> Verblijf in Frankrijk

handleiding voor WORST CASE scenario's in Frankrijk

Plaats nieuw bericht  
Auteur Bericht
RandoLoup
Senior Francofiel


Geregistreerd op: 7-7-2009
Berichten: 214
Foto's: 0
Woonplaats: Wintershouse, Alsace (67)

BerichtGeplaatst: wo 06 feb 2013, 4:49 pm    Onderwerp: handleiding voor WORST CASE scenario's in Frankrijk Reageer met quote

De aanleiding was een discussie op het forum van de online Frankrijkgids ‘het Hurktoilet‘. Waar onlangs wederom een verwarring ontstond over Franse worstjes. Want in sommige gevallen kun je je beter niet vergissen, zoals de andouille van Val d’Ajol verwisselen met de andouillette uit Troyes.

De WORST MANUAL van Frankrijk:

Worst is net zo populair in Frankrijk, als in Nederland en in alle landen waaraan het land grenst. Er zijn duizenden soorten en elke regio, zo niet elke plaats, kent wel z’n eigen specialiteit als het om worsten gaat.

De RandoLoup biedt je een beschrijving en handleiding voor het kopen en nuttigen van diverse Franse worstjes. Dit om eventuele culinaire teleurstellingen te voorkomen.


andouillettes: ongetwijfeld het worst-case-scenario in Frankrijk

enkele tips vooraf:

1) Het Franse woord voor worst is saucisse of saucisson. Houdt het daarbij! Een studie quantum-mechanica is nog gemakkelijker, dan het bestuderen van de exacte verschillen tussen de twee Franse termen.

Als je toch persé een vuistregel wilt: een saucisson kun je gelijk eten, een saucisse moet je koken/bakken. Houdt rekening met uitzonderingen.

2) De beste en lekkerste worst haal je in Frankrijk bij een ambachtelijke slagerij (boucherie-charcuterie). Die in elke wat grotere plaats wel is te vinden. Meestal hebben ze hun eigen of lokale specialiteiten en kan de slagerij je goed informeren. Vaak kun je vooraf proeven.

3) In supermarkten wordt je doodgegooid met allerlei ‘originele’ soorten worst. Dikwijls zijn het merknamen van grote fabrikanten, die suggereren dat het om een regionale specialiteit gaat.

4) Een saucisson wordt vaak in schijfjes aangeboden als aperitief. Een saucisse maakt doorgaans onderdeel uit van de hoofdmaaltijd. Wederom zijn er vele (regionale) uitzonderingen op deze regel.

WORST TOP 20 OF FRANCE
Als het culinaire Frankrijk je wèl een worst zal wezen.

In de onderstaande lijst zijn geen merknamen opgenomen. Noch wordt er verwezen naar fabrikanten of handelaren. Helaas kan er ook niet bij iedere worst een fotootje worden geplaatst, i.v.m. copyrights en de vele varianten die bestaan. Je moet dus even Googlen op afbeeldingen.


01: Andouille van Val d’Ajol
Een flinke worst van 400 tot 500 gram van zowel mager als vet varkensvlees. De andouille wordt zowel gekookt, gerookt of om zelf te bakken aangeboden. Als vlees bij de maaltijd of, in schijfjes gesneden, als aperitief.

02: Andouillette de Troyes
Een Franse lekkernij, waar 99,99% van de Nederlanders echter van gruwen. Het is namelijk een door de Fransen ‘verworven’ smaak. Het is een worst die bestaat uit grof gehakte ingewanden van varkens en die gekookt of gebakken wordt gegeten. De geur van deze worst is voor niet Fransen buitengewoon onaangenaam.

03: Boudin
Boudin is een bloedworst, waarin behalve bloed en vet, ook vaak andere ingrediënten in kunnen zitten. Zoals stukjes aardappel, ui, appel, kastanjes of cèpes (eekhoorntjesbrood). De boudin wordt altijd gebakken met stukjes appelmoes en uien. Stevige winterkost.

Een boudin kan in het frans ook een mollig persoon betekenen of ´n vrouw die gemakkelijk te versieren is.

04: Gendarme
De gendarme is een vierkante worst die van oorsprong uit de Vogezen komt. De worstjes zijn altijd met zijn tweeën aaneengeknoopt. De carminrode gendarme moet je koken. De naam zou afgeleid zijn van de vroegere politie. Die hadden een rood uniform en gingen altijd als duo op pad.

05: Jésus de Morteau
Nobele (A.O.C. beschermde) naam voor een rechte, cylindrische worst uit de vier departementen van de regio Franche Comté. De in ‘thués’ (rokerijen) gerookte worst is gemaakt van varkensvlees. De varkens worden speciaal voor deze worst gefokt en uitsluitend ‘au petit lait’ gevoederd. Ze krijgen dus alleen melk te drinken.

06: Fuseau Lorrain
De worsten vallen direct op door hun grote formaat en komen van oorsprong uit het noordoosten van Frankrijk. Het is een vette worst van varkensvlees die gerookt wordt om te conserveren. Het is een worst die je dus niet vooraf moet koken of bakken. Het is een niet bepaald droge worst, die in schijfjes wordt opgediend.

07: Saucisse de Strasbourg
Een worst waarmee je je niet kunt vergissen. Het ziet er uit als een knakworst en smaakt ook zo. Net als in Nederland zijn deze ‘knacks’ in allerlei maten, in potjes of vers, te verkrijgen. De meeste mensen koken de worst, alvorens hem met brood en mosterd te nuttigen. Zeg maar het worstje van de hotdogs.

08: Figatellu
In de meest bekende worst van Corsica wordt meestal varkenslever verwerkt en verder op smaak gebracht met knoflook en andere kruiden. De echte figatelli (mv) kun je rauw eten, maar dat wordt niet door iedereen aangeraden. Maar het is een veelzijdig worstje dat ook goed te koken, te bakken en te grillen is op de barbeque of boven een kampvuurtje. Op Corsica wordt deze worst zeer vaak gepresenteerd als apero, met of zonder een glaasje Altore, Corsicaanse whiskey.

09: Saucisse d’Âne de Corse
Op z’n Hollands gezegd ‘ezelsworst’ en beter zou het haast niet omschreven kunnen worden. De worst van ezelsvlees die op Corsica graag aan buitenlanders wordt verkocht (of op kerstmarkten elders in France) heeft helemaal niets met Corsica te maken. Alleen onwetende toeristen happen graag toe, in de veronderstelling iets van de Corsicaanse tradities te proeven.

10: Fouet Catalan
Deze worst komt uit de Franse Pyreneën, uit Catalonië, zoals de naam al aangeeft. Er zijn diverse formaten, maar vaak is de donkerrode worst herkenbaar aan z’n slanke lange vorm (dubbelgevouwen). De gerookte worst wordt rauw gegeten of als ‘pa amb tomaquèt’. Een regionaal recept op basis van brood en tomaat.

Een fouet is ook het franse woord voor zweep!
11: Lukinke

Een lichtgekruide worst uit het Frans Baskenland die zowel gekookt als rauw kan worden gegeten. Hij wordt daar vaak in schijfjes toegevoegd aan diverse soepen.

12: Chipolata
Degenen die in Frankrijk kamperen, hebben deze worstjes vast regelmatig op de barbeque gehad. Het zijn 15cm lange worstjes met een diameter van ongeveer 2cm. Ze worden rauw verkocht en men dient ze goed te bakken. Op basis van varkensvlees, met vele (regionale) varianten wat betreft kruiden en toevoegingen.

13: Merguez
Expliciet géén worst van Franse afkomst, maar vanaf de jaren ’50 van de vorige eeuw meegekomen met de keuken van Noord Afrikaanse landen. Het is een buitengewoon populaire worst van runder- en/of schapenvlees, die je zo goed als zeker op elke barbeque vindt en in geen enkele couscous schotel mag ontbreken.

Frappant detail: met een ‘merguez’ kan ook gedoeld worden op een omgekatte auto!

14: Saucisse de Molène
Als je iets bijzonders zoekt, dan is deze worst van het Île de Molène, bij Finistère, zeker aan te bevelen. Hij wordt traditioneel gerookt in een schoorsteen. Daarvoor wordt de rook van smeulende algen gebruikt, wat een zeer specifieke smaak geeft. Vooraf wordt het varkensvlees in zeer fijne schijfjes gesneden en dan volgt een complexe rookprocedure van vijf dagen.

15: Saucisse de Montbéliard
Dit worstje uit de Jura heeft veel weg van de Jésus de Morteau uit dezelfde regio. Eveneens bereid op basis van varkensvlees, maar met minder vet en een kortere rooktijd. De saucisse de Montbéliard is ook iets kleiner en slanker. Hij vormt vaak een ingrediënt van lokale zuurkoolschotels.

16: Fricadelle
Het zal me een worst wezen of je het wel of geen worst wilt noemen. De frikadelle behoeft in ieder geval geen nadere introductie. Hij wordt in Frankrijk voornamelijk in het uiterste noordwesten verkocht en gegeten. Elders in Frankrijk ben ik de ‘Hollandse’ frikandel nog nooit tegengekomen.
In de regio’s Elzas en Lorraine kun je ook vleeswaren kopen met exact dezelfde naam. Hier betreft het dan een dikke schijf gehakt die zowel van binnen als aan de buitenkant flink gepaneerd is.

Als een fransman zegt: J’ai la fricadelle qui est prete (ik heb de frikandel klaar), dan moet die hoognodig naar het (hurk-)toilet.

17: Gandeuillot de Fougerolles
Een klein dikkertje onder de Franse worstjes. Hij is voor ongeveer de helft gemaakt uit gehakt varkensvlees en voor de andere helft uit ‘tripes’. Ik durfde het woord ingewanden niet voor een tweede keer te noemen in dit artikel. De naam van deze worst zou van l’andeuille’ afkomstig zijn. Wordt vaak als apero in schijfjes gepresenteerd.

18: Rougail de la Réunion
De rougail wordt soms ook als rougaille gespeld. Het is een worst die van oorsprong uit Madagascar komt. Vandaar belandde hij op het Franse departement La Réunion en maakte vervolgens de sprong naar het Franse vasteland. De worst is zeer pittig gekruid en in diverse varianten, waarin vaak fruit verwerkt is, te verkrijgen. De rougail is zowel in gerookte vorm als ‘naturel’ verkrijgbaar en populair in de keukens van de outre-mer.

19: Diot Savoyarde
Een bekende worst uit de Franse Alpen, die in allerlei varianten te verkrijgen is. Hij is ongeveer 15cm lang en 5cm dik en weegt meestal 200 gram. De diot is gemaakt van gehakt varkensvlees en wordt gekruid met nootmuskaat. Typisch roze kleur en hij wordt vaak in witte wijn gekookt.

20: Saucisse d’Herbe
Een worst die je moet koken of bakken en die van oorsprong uit de Lozère en Ardèche komt. Doorgaans wordt er kool in verwerkt, soms ook aardappel, appel of biet.
Niet te verwarren met saucisse AU herbe of AUX herbes. Want dat is gewoon kruidenworst en dat kan van alles zijn.

Uiteraard is het lijstje niet volledig. Als je een goede worst kent die niet wordt genoemd of andere opmerkingen, vermeldt het dan in een commentaar.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur e-mail Yahoo messenger MSN messenger
renaat
Senior Francofiel


Geregistreerd op: 21-10-2005
Berichten: 141
Foto's: 0
Woonplaats: haspengouw-limburg-be

BerichtGeplaatst: wo 06 feb 2013, 5:29 pm    Onderwerp: nooit te oud om te leren Reageer met quote

Zeer leerrijk artikel van Randoloup, waarvoor dank.

btw1. van een Franse slager heb ik een spoedcursus over saucisse/saucisson gekregen en die zei volgendes: "een saucisse is zacht en kan je alleen gebraden consumeren; een saucisson is droog, hard, gekruid en wordt koud als charcuterie verorberd!"

btw2: wij behoren dan tot de 00,01% zonderlingen die andouillettes de Troyes lekker vinden
EN onze kleinkinderen zijn van hetzelfde gedacht, bizaar maar waar!

en dit kan je niet beweren van Randoloup en ook niet van de 'Peter' alhier, zoals onlangs bleek uit zijn optreden voor de camera!


groetjes, Renaat Very Happy
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
RandoLoup
Senior Francofiel


Geregistreerd op: 7-7-2009
Berichten: 214
Foto's: 0
Woonplaats: Wintershouse, Alsace (67)

BerichtGeplaatst: wo 06 feb 2013, 7:24 pm    Onderwerp: over de worst taste valt niet te twisten Reageer met quote

Zelfs niet als het over andouillettes gaat. Ik heb minstens vijf keer geprobeerd om ze lekker te vinden. Misschien wel tien keer, maar het is me nooit gelukt.
Maar ik vind het wel moedig èn uniek dat jullie er anders over denken.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur e-mail Yahoo messenger MSN messenger
RubberenjanGeregistreerd op: 8-2-2013
Berichten: 8
Foto's: 0

BerichtGeplaatst: di 19 feb 2013, 1:09 pm    Onderwerp: Reageer met quote

Bedankt voor het leerrijke artikel Smile dan weten we wat ons komende zomer te wachten kan staan Very Happy
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Berichten van afgelopen:   
Plaats nieuw bericht   Plaats reactie    Het Hurktoilet Frankrijk-forum index ->
   Verblijf in Frankrijk
Pagina 1 van 1 Tijden zijn in GMT + 1 uur


Beste gast!

Op de Hurktoilet Frankrijk Forums mogen alleen geregistreerde gebruikers nieuwe berichten posten. Gasten kunnen reageren op berichten zonder eerst te registreren. Dan kunnen ze echter geen links plaatsen. Links plaatsen kan alleen na registratie, als je ingelogd bent.
Overigens, als je ingelogd bent, zie je deze tekst ook niet meer.

 
Ga naar:  
Je mag nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls
Je kunt evenementen op de kalender zetten

Verwante berichten
 Onderwerpen   Reacties   Auteur   Gezien   Laatste bericht 
Geen nieuwe berichten Dordogne (847.html) 5 Monique 34259 wo 29 mrt 2006, 10:56 am
Chantal30 Bekijk laatste bericht
Geen nieuwe berichten Vakantie met schoonouders (875.html) 5 Lars van den Brink 16279 wo 21 dec 2005, 12:12 pm
Nikki Bekijk laatste bericht
Geen nieuwe berichten route naar Spanje (783.html) 2 Gerard 8705 ma 28 nov 2005, 4:32 pm
Auberge la belle isle Bekijk laatste bericht
Geen nieuwe berichten Dorpshotel voor overnachting (792.html) 7 Sierk Pitstra 16225 ma 28 nov 2005, 4:26 pm
auberge la belle isle Bekijk laatste bericht
Geen nieuwe berichten Camping Gervanne in de Drome (879.html) 1 Corin@ 25280 vr 21 okt 2005, 10:43 pm
Henk Bekijk laatste bericht
 
GebruikerslijstGebruikerslijst
 RegistreerRegistreer
 ProfielProfiel
InloggenInloggen


Frankrijk-boeken

Logo Bol.com

Campings boeken


 

Het Hurktoilet in de pers Linken naar Het Hurktoilet.
Het Hurktoilet is een initiatief van Peter Koster. Copyrights.

Stem op Het Hurktoilet

Vakantietop   Dordogne toplijst
Op Reis   Dutch SitesBoard Security

196049 Attacks blocked

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group,, Photo Album © 2002-2003 by Smartor
Ping Google Forum