Lyon Toeristische informatie Fête des Lumières, Lichtfeest Lyon Lyon praktisch Lyon, stad van Guignol

Lyon praktisch: parkeren, vervoer, overnachten

Foto van Velo'v,-station met bijna gratisfietsen in Lyon
Station met velo'v-fietsen in Lyon. Foto Florian Fèvre
Weinig wereldsteden zijn zo toegankelijk voor automobilisten. In sommige delen van de stad kun je zelfs gratis parkeren. Dat is ook goed nieuws voor de camper-toeristen onder ons, want in Lyon mag je (net als elders in Frankrijk) op elke parkeerplek overnachten. En je cassette-toilet? Dat leeg je gewoon bij een openbaar toilet.

Zoek het met name aan de noordkant van de populaire wijk Croix Rousse, rond het Stade Duplat en ten noorden van de Noulevard Croix Rousse. Van daaruit kun je makkelijk met openbaar vervoer en bijna gratis huur-fiets naar de leuke plekken. Gratis parkeren kan ook in de buurt achter het Stade de Gerland (het stadion van Olympique Lyon), maar die buurt staat bekend als nogal verlaten en daardoor onveilig. Vanuit Croix-Rousse pak je het makkelijkst een velo'v, zo'n bijna gratis huurfiets. Het handigst regel je met je laptop of tablet eerst een dagkaart (1,50 euro in 2014) of een weekkaart (vijf euro. Je mag dan net zo veel ritjes maken als je wilt, zo lang ze maar niet langer dan een half uur duren. Daal af naar het centrum, bijvoorbeeld naar het Bureau voor Toerisme (VVV voor de Nederlanders onder ons) op de Place Bellecour, of naar Vieux-Lyon op de westelijke oever van de Saône, en stal daar je fiets. Voor je verplaatsingen onderaan de heuvel kun je kiezen tussen nieuwe fietstochtjes of het uitgebreide netwerk van het openbaar vervoer met metro, tram en (trolley-)bus. Onder meer bij het Bureau voor Toerisme en bij de metrostations kun je dagkaarten kopen (5,50 euro in 2015), maar voor 15,90 euro kun je ook tien kaartjes voor enkele rit (met gratis overstap binnen een uur) kopen. Wil je ook musea bezoeken, dan ben je mogelijk goed uit met de Lyon City Card (20 euro), die behalve openbaar vervoer onder meer ook gratis toegang tot 21 musea biedt.
Foto van bus in Vieux-Lyon
Bus in Vieux-Lyon. Foto Ibou69100
Terug naar je parkeerplaats doe je bij voorkeur met het openbaar vervoer. De velo'v-fietsen mogen dan degelijke fietsen zijn, om bergop te fietsen zijn ze niet erg geschikt. Dat is meteen ook de keerzijde van de medaille: de velov-stations boven willen nog wel eens leeg zijn. Dan kun je wachten tot iemand er één ding terug brengt of kijken of je een paar honderd meter verderop meer geluk hebt.

Over keerzijdes van de medaille gesproken: veel verkeer wikkelt zich noord-zuid af over de kades van de Saône en de Rhône. Dat zijn brede wegen, veelal met éénrichtingsverkeer, waar je nu eens aan de linker kant van af moet, dan weer aan de rechterkant. Maar als je rechts van af moet, kan dat ook zijn om linksaf te slaan, of andersom. Mijn oude navigatiesysteem zette me regelmatig op het verkeerde been. Mogelijk dat het beter gaat als zo'n tomtommetje rijbaanbegeleiding heeft. Zorg in ieder geval dat je kaarten dan bijgewerkt zijn, want bij de uitgangen van de Croix Rousse Tunnel is de situatie in december 2013 drastisch veranderd.

Trein en vliegtuig

Voor de liefhebbers van een snelle citytrip: Lyon is uitrekend bereikbaar met trein en vliegtuig. Vanuit station Brussel-Midi/Zuid rijden er dagelijks treinen direct naar de twee belangrijkste stations: Lyon Perrache en Lyon Part Dieu. Die rit duurt nog geen vier uur. Wie vanuit Rotterdam vertrekt, moet inclusief overstap dik een uur extra rekenen. Dat is nog steeds minder dan de helft van de reistijd per auto. Voor een enkele reis betaal je dik 80 euro, als je bijtijds boekt, anders mogelijk het dubbele.
Luchtreizigers komen aan op de luchthaven Lyon Saint-Exupéry, het voormalige Satolas dat tegenwoordig vernoemd is naar de piloot annex schrijver van De Kleine Prins. Van daaruit heb je sinds enkele jaren met de Rhônexpress een redelijke tramverbinding met het centrum. Je doet er 40 minuten over om op het station Lyon Part Dieu aan te komen. Maar dan ligt heel Lyon ook aan je voeten...

Hotels, chambres d'hôtes en campings

Wie niet over een camper beschikt heeft de keuze uit een breed scala aan hotels, apartementen en chambres d'hôtes (bed and breakfast). Het Bureau voor Toerisme heeft een overzichtelijke overzichtelijke reserverings-site met de nodige informatie en links.
Je kunt daar ook terecht voor een plekje op campings in de omgeving. De meest voor de hand liggende opties zijn de Indigo-Porte de Lyon in Dardilly aan de noordkant van de stad en Des Barolles in Saint-Genis-Laval aan de zuidwestkant. Bij beiden stopt een bus naar het centrum voor de deur. Zowel op Camping-Frankrijk.nl als op Franse sites wordt de laatste overigens beduidend beter gewaardeerd dan de eerste.