Lyon Toeristische informatie Lyon praktisch Lyon, stad van Guignol

Fête des Lumières in Lyon: wat een feest!

Lyon is altijd een mooie stad, maar vier dagen per jaar barst de stad uit zijn voegen: Fête des Lumières: Lichtfeest. Rond de achtste december trekt de stad alles uit de kast om je te verleiden met lichtshows, die hun weerga niet kennen.


Lichtshow op Saint-Jean-kathedraal in Lyon
Van oorsprong gaat het om een religieus feest, ter ere van Maria. Al sinds eeuwen beschouwden ze in Lyon Maria als hun beschermvrouw: ze zou in 1643 een pest-epidemie gestopt hebben. Elke achtste september, de dag dat de stad zich aan Maria wijdde, werd er een processie van de Saint-Jean-kathedraal naar de Fourvières-kapel gehouden.
In 1852 moest die processie extra feestelijk worden, want op de basiliek was een levensgroot Maria-beeld geplaatst. Vanwege het belazerde weer werd de tocht echter verzet naar de achtste december, de dag dat de onbevlekte ontvangenis van Maria gevierd wordt. Voorafgaand aan die dag was er al vuurwerk en stond de Fourvières-kabel in het licht van Bengaals vuur. De dag zelf was het opnieuw slecht weer, maar Lyon had geen zin om nog langer te wachten met de inwijding van het beeld. De processie ging door, in het licht van kaarsjes die langs de route achter de ramen stonden.

Sindsdien wordt er de dagen rond de achtste december altijd al feest gevierd. Zijn huidige, spectaculaire karakter kreeg het lichtfeest pas in 1989. Toen nam het gemeentebestuur van Lyon het heft in handen. Er worden talloze kunstenaars ingeschakeld voor een bont scala aan activiteiten. Zo zijn er gigantische animaties, die geprojecteerd worden op de gevels van monumenten of bijvoorbeeld op het reuzenrad op de Place Bellecour. Op andere plekken staan lichtgevende kunstwerken. daartussen vind je links en rechts de nodige kerstmarkten.
Naast moderne vertier biedt het Fête des Lumières twee vuurwerkshows. Op de vijfde december is eentje op de zuidelijke punt van het île Barbe, een eiland in de Saône. Dat is voor Franse begrippen een tamelijk bescheiden vuurwerk. Voor een indrukwekkend mooie show moet je op de achtste december op de oevers van de Rhône zijn. Dan wordt er een imponerend, artistiek en bij vlagen feeërieke show gegeven van de Passerelle du College. Houd rekening met grote drukte: als je vooraan wil staan, moet je zeker een kwartier, twintig minuten van te voren aanwezig zijn.


Lichtshow op reuzenrad Place Bellecour
Bij al het werelds vermaak komen gelovigen overigens nog steeds aan hun trekken. Op de achtste december zijn er nog altijd de nodige processies van de kathedraal naar de Fourvières-basiliek. Vier dagen lang hebben veel kerken hun deuren open staan. In de Bonaventura-kerk staat zelfs voortdurend het Heilig Avondmaal klaar en staan priesters en vrijwilligers klaar voor een goed gesprek.
Elk jaar is er bovendien actie voor een goed doel. Op tal van plekken kun je voor een paar euro kaarsjes kopen, die je de middag van de achtste september op en centrale plek inlevert. Tienduizenden mensen doen dat, waarna ze allemaal aangestoken worden en de hele avond blijven branden. Het evenement heet Lumignons du Coeur (Kaarsjes van het Hart). Het komt elk jaar ten goede aan en ander goed doel, op een andere plek.

De meeste shows tref je aan op wat ze in Lyon het Presqu'île noemen, de landtong tussen de de Saône en de Rhône. Vooral tussen het station Lyon Perrache en de Bouelevard Croix Rousse is het één grote feestende menigte. Ook de wijk Vieux-Lyon op de westelijke oever ven de Saône deelt in de vreugde, al is het maar omdat je daar de Saint-Jean-kathedraal en de Fourvières-basiliek vindt. Het aantal lichtshows is er echter beperkt.
Daaarnaast zijn er licht-festiviteiten verspreid over de stad, vooral ten zuiden van station Perrache en op de oostelijke oever van de Rhône, in Part Dieu en in het park Tête d'Or. Die liggen echter nogal verspreid. Als je ze ook wilt bewonderen, vraagt dat enige planning. Vier dagen is eigenlijk toch al te kort om van al het moois te genieten.

Het programma kun je enkele weken van te voren bekijken op de website van het Fête des Lumières. Praktischer: download de app voor je tablet op mobieltje. Alleen op oudere Iphones werkt de app niet. In dat geval kun je natuurlijk wel gewoon een folder met het programma scoren bij het Bureau voor Toerisme (VVV) op de Place Bellecour of de informatiekraampjes her en der in de stad.
Tijdens het Lichtfeest is het verkeer op het Presqu'île gestremd. Je verplaatst je te voet, met de velo'v-huurfietsen of het openbaar vervoer, dat de laatste avond vanaf vier uur 's middags zelfs gratis is. Dat laatste is echter maar een beperkte luxe: vooral de trams zitten vaak zo vol dat er na het vertrekstation gewoon niet meer in kunt. Voor de metrohaltes staan het hele feest lang lange rijen. Door de inzet van extra treinstellen en een leger aan beveiligingsmedewerkers die alles in goede banen leiden, blijven de wachttijden echter verbazingwekkend kort.