Vakantie gids
 voor Parijs


Logo
 
Jouw Foto's  Weblog  Forum  Boeken


This page in English
Introduction en francais sur ce site
Stem op deze Frankrijk gids

Wat een land...

Toiletten...  Taal...   Brood... Onderweg...  
Zwarte zaterdag...  Milieuzones...
Overnachten...
Frankrijk anders...

Handig

Frankrijk goedkoop
Jeu de Boules  Varen  Skiën   Franse keuken  Fietsen Kastelen
Vakantie bij Nederlanders
Huis in Frankrijk   Links

In 't spoor van

Jeanne d'Arc  Napoleon
Jean de la Fontaine.

Franse streken

Overzichtskaart
Bourgogne Bretagne  Camargue
Centraal Massief: Ardeche, Auvergne, Cevennen
Champagne-Ardennen Corsica
Dordogne
Hautes-Alpes, Haute-Provence
Jura Les Landes
Lille, Nord-Pas-de-Calais
Loire Lyon Marseille Mediterranée
Normandië
Parijs
Poitou-Charentes
Provence
Pyreneeën
Quercy
Savoie, Haute-Savoie
Vogezen, Elzas-lotharingen


Uitgelicht

Nancy
Brug van Millau
Grand Canyon du Verdon
Camper in Frankrijk
Hurktoilet als relax-feauteuil
Nieuws feeds
Hurktoilet sitemap

Weeralarm

Meteo France

Carte de vigilance Météo France
Legenda:
Rood: blijf absoluut thuis!
Oranje: Blijf liever thuis!
Geel: Wees voorzichtig
Groen: Geen probleem
Volg bij oranje en rood alarm het nieuws voor meer informatie.
Parijs home Metro etc. Begraafplaatsen  Eiffeltoren Bois de Boulogne Links Het weer

Notre Dame, Sacre Coeur en andere kerken

De Notre-Dame van Parijs is op 15 april 2019 getroffen door een enorme brand. Het dak is verwoest en een torenspits is ingestort. De schade is gigantisch, ook binnen. Duidelijk lijkt wel dat een bezoek aan de kathedraal van Parijs vooralsnog niet mogelijk is, misschien een aantal jaren niet.

Foto van de Notre-Dame in Parijs
De Notre-Dame van Parijs in betere tijden
De Notre Dame. Tien tegen èèn dat die naam als eerste over de lippen komt als naar een kerk in Parijs gevraagd wordt. Gelukkig heeft Parijs veel meer mooie kerken.
De Notre Dame ziet er onder meer dankzij twee stompe torens imponerend uit. De ligging op het Ile de la Citè is natuurlijk prachtig. Aan de buitenkant vallen vooral de imponerende steunberen op, maar ook de groene beeldjes op de daken. De bouw begon in 1163 en nam bijna twee eeuwen in beslag. De kathedraal wordt beschouwd als èèn van de belangrijkste Gotische bouwwerken.

Het is de eerste kerk waar ik ooit gewaarschuwd werd voor zakkenrollers. Een deel van het publiek heeft kennelijk minder vrome bedoelingen. Dat blijkt ook in de kerk, zelfs als er niet gestolen wordt. Het overduidelijke verzoek tot stilte wordt door de massa's in de Notre Dame genegeerd.
Het interieur van de Notre Dame is trouwens (in mijn leken-ogen) niet zo heel bijzonder. Je ziet vooral dat het middenschip erg hoog is. Mooi is wel het houtsnijwerk in de koorbanken. Aan de achterzijde daarvan zijn kleurige beelden met taferelen uit het leven van Jezus te zien.

Wie belangstelling heeft voor een dergelijke kerk, komt wellicht meer aan zijn trekken bij de immense kerk van Saint-Eustache aan de Place du Jour. Die is in ongeveer dezelfde stijl gebouwd tussen 1532 en 1637. Sinds de sloop van Les Halles ligt deze aan een mooi plantsoen, waardoor het monumentale gebouw goed tot zijn recht komt.
Orgelliefhebbers mogen deze kerk niet missen. Rond een bestaande kast bouwde de Nederlandse orgelbouwer Van den Heuvel een imposant orgel met liefst 8.000 pijpen en vijf klavieren. Mede dankzij de uitstekende akoestiek in het hoge Gotische bouwwerk is dit orgel volgens kenners een lust voor het oor.

Volgens velen is de Sainte-Chapelle de mooiste kerk van Parijs. Ze gaat schuil achter het gerechtsgebouw op het Ile de la Cité. Ze werd in de dertiende eeuw gebouwd in opdracht van Lodewijk de Negende, die er de doornenkroon van Christus en andere relieken wilde bewaren. het is een kerk in twee verdiepingen (de begane grond voor het gepeupel, de verdieping voor de notabelen), die vooral beroemd is door het licht, dat door de imposante gebrandschilderde ramen schijnt. Jammer genoeg heeft de roem zijn prijs: je moet niet alleen entree betalen, maar ook een veiligheidscontrole ondergaan. Dat veroorzaakt lange wachrijen bij de toegang. Op een steenworp afstand van de Notre Dame, aan de Rue des Prètres, staat de kerk van Saint-Sèverin. Verscholen tussen het rumoer van de uitgaansbuurt van het Quartier Latin, is het een mengelmoes van Romaanse en Gotische bouwkunst.

De Sacre Coeur in Montmartre
De Sacré-Coeur in Montmartre steekt scherp af tegen de donkere nacht. Ga je met je rug naar de kerk staan, dan heb je een prachtig uitzicht over Parijs.
Wie eens een keer een totaal andere kerk wil zien, neemt een kijkje op de top van de 'butte' (heuvel) Montmartre. De SacréCoeur, nog maar een eeuw oud, werd daar opgetrokken in Romaans-Byzantijnse stijl. Met de bouw er van wilden gelovigen boete doen voor alle zonden, die begaan waren tijdens de commune van 1870. Parijs kende in dat jaar korte tijd een 'systeem' van pure anarchie. Anarchisten, die maling hadden aan gezag, konden God en kerk natuurlijk niet accepteren.

In de Sacré-Coeur is vooral de uitbundige wand- en plafondschildering indrukwekkend. Jezus strekt daar zijn armen uit, niet alleen over de nodige discipelen en heiligen, maar ook over een groot aantal negentiende-eeuws geklede burgers.
Wie hier komt, bekijkt natuurlijk niet alleen de kerk. Het terras voor de kerk biedt een magnifiek uitzicht over de stad Parijs. Vijftig meter verderop ligt het beroemde, intieme schildersplein Place du Tertre.
De kerk van Saint Pierre de Montmartre (2 Rue du Mont-Cenis) is een van de oudste van de Parijs en dateert uit de twaalfde eeuw.

Het Pantheon aan het gelijknamige plein is een neo-classistische kolos met indrukwekkende Korintische zuilen. Lodewijk de Vijftiende liet het Pantheon tussen 1757 en 1789 bouwen om zijn grootheid te benadrukken. Ook diende het bouwwerk vaker ter verering van mensen dan van God. Ten tijde van de revolutie diende het als tempel van de staat en ook nu is het gebouw in handen van de overheid. Het is dan ook een van de weinige kerken waar entree voor betaald moet worden.
Pal naast het Pantheon staat de zestiende-eeuwse kerk van Saint-Etienne-du-Mont een beetje weggedrukt. Bijzonder is de in oorspronkelijke staat verkerende etage tussen middenschip en koor, waar ook nog gelovigen kunnen zitten.
De Madeleine, uiteraard aan het Place de la Madeleine, is nog zo'n Grieks aandoende tempel. Ook deze werd in opdracht van Lodewijk de Vijftiende gebouwd. Napoleon maakte er de tempel van de glorie van.

Iets jonger, maar eveneens voorzien van quasi-Griekse zuilen, is de kerk van Saint-Sulpice in Saint-Germain-des-Prés. Die is onder meer de moeite vanwege drie enorme muurschilderingen van de romantische schilder Eugene Delacroix. Bewonder vooral ook de stralende Maria met kind achterin de kerk, van de beeldhouwer Jean-Baptiste Pigalle. Orgelliefhebbers komen hier aan hun trekken tijdens de vele concerten op het bijna 150 jaar oude orgel, dat gebouwd werd door Cavaillé-Coll.

Meer bijzondere kerken: Saint-Roche (296 rue St-Honoré): In opdracht van zonnekoning Lodewijk de Veertiende gebouwde kerk met voorgevel in Jezuïtische stijl. De kerk bezit talloze kunstwerken. In de kerk liggen onder meer Corneille en Diderot begraven.
Eglise des Invalides: Kerk bij het huidige oorlogsmuseum, dat door Lodewijk de Veertiende gebouwd werd als bejaardenhuis voor militairen. Daar hoorde uiteraard een kerk bij. De goudkleurige koepel moest de grandeur van de zonnekoning uitstralen.
Eglise St-Germain des-Prés (aan gelijknamig plein): Elfde-eeuwse kerk is de oudste van Parijs. Van de Romaanse torens is er nog maar eentje over. Daar werd in de negentiende eeuw een spits op gezet.
Le Val de Grâce (1 Place A. Laveran): Barok gebouw, ook al in opdracht van de zonnekoning, diende na de revolutie als ziekenhuis. Bezit veel beelden en rijk gedecoreerde koepel.
St-Germain l'Auxerrois (2 Place du Louvre): Deze kerk hoorde bij het Louvre, toen dat nog paleis was. Bouwers uit Romantiek, Gothiek en Renaissance hebben er, zo menen deskundigen, een verbazingwekkend harmonieus geheel van gemaakt.

Zoek boeken over Parijs

Logo Bol.com

Links

Notre Dame
Sacré Coeur
Sainte-Chapelle
Eglise St-Germain des-Prés
La Madeleine
Kerk Saint-Germain l'Auxerrois
Kerk van Saint-Eustache
Orgel Saint-Eustache
Saint-Séverin
Orgelconcerten kerk Saint-Sulpice
Meer katholieke kerken
Les Catacombes: fotorondleiding
Begraafplaatsen en catacomben

Reisgidsen over Parijs (via Bol.com)


Meer boeken en reisgidsen over Parijs

Klik hier voor de weersvoorspelling voor Parijs

Klimaat  J   F   M   A   M   J   J   A   S   O   N   D 
Gemiddelde dagtemperatuur (°C) 6 7 11 13 18 21 23 24 20 15 9 7
Gemiddelde totale neerslag (mm) 47 41 43 98 69 58 96 73 60 90 93 67

Frankrijk-boeken

Logo Bol.com


Nieuwe blogjes

22-04-2019: Het Hurktoilet, de leukste Frankrijk-gids, neemt een sabbatical
15-04-2019: Drama in Parijs: de Notre Dame staat in lichterlaaie (video)
14-03-2019: Houd je hond aan de lijn in Frankrijk
26-02-2019: Groot-Parijs: woensdag strenge milieuzone
14-02-2019: Agressieve wolf op camping aan Côte d'Azur


 

Het Hurktoilet in de pers. Linken naar Het Hurktoilet
Het Hurktoilet is een initiatief van Peter Koster. Copyrights.

Stem op Het Hurktoilet

Vakantietop   Dordogne Toplijst