General page in English about staying in France

Camperplaatsen in Frankrijk: mijn ervaringen

Met zes seizoenen camperen krijgen we een beetje ervaring op camperplekken in Frankrijk. Die delen we graag. Hieronder staan zowel officiële camperplaatsen als wilde plekken. Ook France Passion-plekken (gratis plekken bij boeren, alleen voor leden) worden vermeld. Op verzoek van die organisatie worden daarbij echter niet de GPS-coördinaten vermeld en staan ze ook niet op de kaart hiernaast. Die staan in de gids, die je moet kopen om van deze plekken gebruik te maken.

Aigues-Mortes (Gard, Languedoc-Roussillon): Mix-parking met gereserveerd deel voor campers (op het andere deel staan mag ook), met sanizuil, op loopafstand van indrukwekkende vestingmuren. Schaduw is dun gezaaid. Je betaalt net als iedereen parkeergeld, maar nooit meer dan 9,60 euro per 24 uur. GPS-coördinaten N 43.56579, O 4.19583. Bezocht: juni 2015.
Aniane (Hérault, Languedoc-Roussillon): Verloren stukje land met schaduw, op enkele honderden meters van gezellig, maar verder niet bijzonder centrum. Geen voorzieningen, keggen onmisbaar. GPS-coördinaten N 43.68659, O 3.58242. Let op, de coördinaten op Camper-Contact kloppen niet, die zijn van een gewone parkeerplaats (met schoon, openbaar toilet-gebouw). Bezocht: zomer 2012.
Annot (Alpes-Maritimes, Provence-Alpes-Côte d'Azur): Rustige schaduwrijke camperplaats aan de rand van dorpje, dat op marktdagen gezellig is. Prima uitvalsbasis voor een prachtig rondje door de gorges van de Cians en de Daluis en een bezoek aan het middeleeuwse stad Entrevaux. Gratis. GPS-coördinaten N 43.96348, O 6.66395. Bezocht: augustus 2014 (niet overnacht ivm andere plannen).
Arles (Bouches-du-Rhône, Provence-Alpes-Côte-d'Azur): Veel te kleine, gratis plek met sanizuil. Sanizil ligt trouwens paar honderd meter meer naar de oude binnenstad toe, verscholen bij een openbaar toilet. Bij gebrek aan plek staan veel campers ook op de aangrenzende busparkeerplaats. Wordt kennelijk gedoogd, maar je staat er ontzettend scheef. GPS-coördinaten: N 43.68370, O 4.63021. Bezocht: juni 2015. Update 2017:Deze plek is vermoedelijk vervangen door een andere, aan de overkant van de rivier.
Arradon (Morbihan, Bretagne): Nabij het aardige stadje Vannes kunnen vier campers staan voor de deur van camping Penboch. Rustige plek met sanizuil, maar buiten het seizoen ontbreekt water om je toilet nog een keer goed na te spoelen. GPS-coördinaten N 47.62380, O -2.82604. Bezocht: najaar 2012
Arras (Nord, Nord - Pas de Calais): Dit is eerder parkeren dan kamperen, zo dicht sta je hier op elkaar. Maar je staat op loopafstand van de prachtige oude, gezellige binnenstad. Sanizuil aanwezig, vuilniscontainers ook. GPS-coördinaten: N 50.29456, O 2.78794. Bezocht: voorjaar 2012.
Aspres-sur-Buëch (Hautes-Alpes, Provence-Alpes-Côte d'Azur): Grote mix-parking , met deels veel schaduw. Vanaf de aangelegde parking ietsje doorrijden richting station. Ligt handig op loopafstand van het dorp met horeca, winkeltjes en toeristenbureau, net ver genoeg van de doorgaande D1075 (ex N75) om geen last van lawaai te hebben. Zowel de overnachting als de sanizuil is gratis. GPS-coördinaten N 44.52014, O 5.75396. Bezocht: augustus 2017 (niet overnacht).
Avignon (Vaucluse, Provence-Alpes-Côte d'Azur): Grote betaalde camperplaats met gratis sani, stroom (beperkt) en water beschikbaar tegen betaling. Schaduw op de helft van de plekken. Toegang via betaalautomaat met slagboom, alleen met pinpas of creditcard, maar wijst zich vanzelf. Dat is helaas niet oeveral vanzelfsprekend met deze systemen. Is vooral uitvalsbasis voor bezoek aan mooie stad Avignon, met de brug en het paleis van de pausen. Daar kom je met gratis pontje (ook leuk voor uitzicht op de Pont d'Avignon, maar dat vaart slechts tot begin van de avond. Fietsen kan ook. Tarief wordt lager naar mate je langer blijft, max 48 uur. GPS-coördinaten N 43.95676, O 4.80140. Bezocht: augustus 2016.
Foto camper-plaats in de Auvergne

Steeds meer gemeenten verwelkomen campers op speciale camperplekken, zoals hier in Saint-Pourçain-sur-Sioule (Allier, Auvergne).

Bapaume (Pas-de-Calais, Nord - Pas-de-Calais): Vier aangelegde plekken, maar als die vol zijn kun je aan de andere kant van de weg ook nog staan. Aan de rand van het dorp, bij kerk waarvan alleen een Mariabeeld de verwoestingen van de Eerste Wereldoorlog overleefde. Er is een gratis loosplaats,voor drinkwater heb je een jeton van twee euro nodig. Het dorp stelt niet veel voor, maar je vindt er de nodige winkels en het ligt handig aan de snelweg naar Parijs. GPS-coördinaten: N 50.10155, O 2.85022. Bezocht: november 2017.
Barcelonnette (Alpes-de-Haute-Provence, Provence-Alpes-Côte d'Azur): Acht euro is veel voor plek, die slechts twee niet-functionerende stroomaansluitingen heeft voor enkele tientallen campers, op terrein dat bij beetje regen al snel modderig is. Pin-automaat (contant betalen niet mogelijk) vraagt om nummer van gekozen plaats, maar plaatsen zijn niet afgebakend, laat staan genummerd. Veel mensen betalen daarom maar helemaal niet, wat kennelijk geen probleem is. Betaal je wel, krijg je muntjes voor stroom en tappen water. Water tappen werkte wel, legen chemisch toilet lukte ook. Waarom dan toch hier staan? Schaduwrijke plaatsen op loopafstand van gezellig centrum en prima starpunt voor schitterende routes over drie bergpassen: de Col de la Bonette, de Col de la Cayolle en de Col d'Allos. GPS-coördinaten: N 44.38267, O 6.65705 . Bezocht: augustus 2014.
Bergues (Nord, Nord - Pas de Calais): Vestingstadje dat als decor diende voor de komische film Bienvenue chez les Ch'tis, biedt camperaars gratis uitgebreid de ruimte, net buiten de stadsmuren. Afgezien van vuilnisbakken zijn er geen voorzieningen, maar daarvoor kun je terecht bij de camping aan de andere kant van het stadje. GPS-coördinaten: N 50.965667, O 2.435762. Bezocht: februari 2014.
Bitche (Moselle, Elzas-Lotharingen): Royale plaatsen op afgebakend stuk van parkeerplaats bij citadel op top van heuvel. Is de camperplaats vol, dan kun je op de aangrenzende parkeerplaats overnachten. Sanizuil aanwezig. GPS-coördinaten: N 49.05441, O 7.43386. Bezocht: voorjaar 2016.
Bouchemaine (Maine-et-Loire, Pays de la Loire): Mooie, dure camperplaats waar je gegarandeerd ruimte hebt om tafeltje en stoeltjes buiten te zetten, ligt aan fietspad waarover je in 20 minuten naar het schitterende kasteel van Angers fietst. Gedateerd, maar schoon toilet-gebouw. Toegang alleen met credit-card voor 13,50 per dag. GPS-coördinaten: N 47.41927, O -0.61148. Bezocht: augustus 2015.
Bouconville Vauclair (Aisne, Picardië): Door Campercontact.nl als camperplaats aangemerkt, is gewoon een parkeerplaats in het bos waar je legaal mag overnachten. Geen voorzieningen. Bij ruïnes van oude abdij en bij de Chemin des Dames, een berucht slagveld tijdens de Eerste Wereldoorlog. GPS-coördinaten: N 49.45141, O 3.74290. Bezocht: juni 2014.
Boulogne-sur-Mer (Pas-de-Calais, Nord - Pas-de-Calais): Kleine, erg schuine plekken, maar wat een genot als je een plekje aan de rand van de kliffen kunt bemachtigen. 's Morgens prachtig uitzicht op de kliffen van Dover aan de overkant. Kost 5,25 euro per nacht, maar wij zagen de beloofde geld-ophaler (vermoedelijk van de Police Municipale) nooit. Waarschuwing: de dame van de friterie aan de overkant kan geen patat bakken. In de stad zelf kun je overigens ook gratis overnachten bij het casino, maar daar is het wel wat rumoeriger. GPS-coördinaten N 50.74415, O 1.59751. Bezocht: augustus 2015.
Bray-Dunes (Pas de Calais, Nord - Pas-de-Calais): Een gratis camperplaats net over de Belgische grens die eigenlijk helemaal niet leuk is: de Carrefour-supermarkt heet je welkom. Maar behalve wifi heb je er tegen betaling wel alle voorzieningen: toilet en afvalwater kun je legen, en je kunt er zowel stroom als water tappen. Je camper wassen kan ook en je vuile was kan in de zelfbedieningwasserette. Tanken en boodschappen doen kan natuurlijk ook. GPS-coördinaten: N 51.06262, O 2.52151. Bezocht: mei 2017
Bray-Dunes (Pas de Calais, Nord - Pas-de-Calais): Parkeerplaats in hart van tamelijk vervallen badplaatsje, naast de VVV en op 100 meter van het strand. Met keggen kun je hier recht staan. Horeca genoeg in de buurt, maar afgezien van vuilniscontainers zijn er geen voorzieningen. Daarvoor kun je terecht op bovengenoemde plek bij de Carrefour. Mocht deze plek bij de VVV vol zijn, dan is er paar honderd meter verderop bij dorpshuis Espace Tonique nog een overloop-plek. Goed alternatief voor de vaak overvolle camperplaats in Duinkerkerken. GPS-coördinaten: N 51.07769, O 2.51516. Bezocht: juni 2017.
Chaponost (Rhône, Rhône-Alpen): Geen officiële camperplaats, maar een geschikte parkeerplaats bij de restanten van een Romeins aquaduct in de buurt van Lyon. In de spits wel wat verkeerslawaai, verder rustig. GPS-coördinaten: N 45.722555, O 4.760443. Bezocht: december 2014.
Châteauneuf-du-Pape (Vaucluse, Provence-Alpes-Côte d'Azur): Mooie, schaduwrijke France-Passion-plaats bij grote wijnboer. Rustig gelegen, met prachtig uitzicht over het Rhônedal. Heeft zelfs een zwembad, maar dat was tijdens ons bezoek (in de zomer!) helaas leeg. Bezocht: augustus 2016.
Châtillon-sur-Seine (Côte d'Or, Bourgogne): Heerlijke, rustige, schaduwrijke plek bij de bron van de Douix, eigenlijk een ondergronds riviertje dat hier aan de oppervlak komt en 100 meter verderop in de Seine uitmondt. Geweldige plek om te pootjebaden, maar dat kan bij de parkeerplaats ook in de Seine, die hier nog maar een beekje is. Geen officiële camperplaats, geen voorzieningen. GPS-coördinaten: N 47.860280, O 4.579023. Bezocht: augustus 2016
Châtillon-sur-Seine (Côte d'Or, Bourgogne): Parkeerplaats op rand van dorpsplein en parkje, gezien de plek redelijk rustig, de nodige eetgelegenheden en een warme bakker om de hoek. Geen officiële camperplaats, geen voorzieningen. GPS-coördinaten: N 47.860072, O 4.574290. Bezocht: augustus 2016
Chênehutte-Trèves-Cunault (Maine-et-Loire, Pays de la Loire): Gewezen camping is nu mooie, gratis camperplaats met veel ruimte, deels in de schaduw. Ligt aan de Loire, al zie je daar in de zomer weinig van. Let op: er staan geen waarschuwingen, maar de CP ligt vermoedelijk in overstroombaar gebied. Bij slecht weer de website Vigicrues raadplegen. GPS-coördinaten: N 47.32671, O -0.19390. Bezocht: augustus 2015.
La Cheppe (Marne, Champagne-Ardennen): Rustige gratis plek met alle voorzieningen en toiletten, bij een oude Keltische wal. De plek wordt het kamp van Attila de Hun genoemd, maar zo oud is de ringvormige wal niet. GPS-coördinaten: N 49.04908, O 4.49362. Bezocht: juni 2014.
Cherrueix (Ille-et-Vilaine, Bretagne): Kale, rustige parkeerplaats aan het strand, met als voornaamste pluspunt dat ze aan fietspad naar de Mont Saint-Michel ligt. Geen voorzieningen. GPS-coördinaten N 48.60893, O -1.68925. Bezocht: augustus 2015.
Chichilianne (Isère, Rhône-Alpen): Deze camperplaats ligt heel gunstig bij de route vanuit Grenoble over de D1075, maar voor het mooi moet je er eigenlijk vanuit Die naar toe rijden. Dan geniet je volop van het landschap van de Vercors, om in Chichiliannes beloond te worden met een overnachtingsplek met fenomenaal uitzicht op de imposante Mont Aiguille. Bakker naast de deur (maar op woensdag en donderdag gesloten). Bijzonder betalingssysteem: je haalt voor een tientje een jaarsticker bij de bakker of café Le Randonneur, waarna je er dat jaar onbeperkt mag staan (als het maar niet langer dan een paar dagen achter elkaar is, want dan hoor je op campings thuis). Afgezien van dat tientje betaal je voor het gebruik van de sanizuil. GPS-coördinaten N 44.81172, O 5.57425. Bezocht augustus 2017.
Comps (Gard, Languedoc-Roussillon): Schaduwrijke plek aan de Gardon, met een bakker op loopafstand. Wordt bij nat weer zeer modderig, maar bij de sanizuil in het stadje zelf zijn ook nog plekken. Let op: camperplaats ligt in in overstromingsgebied. Houd weeralarm op Meteofrance.com in de gaten! Nog een nadeel: je wordt tussen acht uur en half negen 's morgens gewekt om te betalen aan de stadswacht. GPS-coördinaten: N 43.85387, O 4.60724. Bezocht: juni 2015
Comps-sur-Artuby (Var, Provence-Alpes-Côte d'Azur): Gratis gemeentelijke camperplaats met veel schaduwrijke plekken nabij snackbar annex pizzeria. Picknicktafels aanwezig. Openbaar toilet is on-Frans schoon en geschikt voor invaliden, maar kan van binnenuit niet afgesloten worden. Grijs water lozen geen probleem, voor drinkwater en gebruik sanizuil heb je een jeton nodig, voor drie euro te koop bij de pizzeria. Bakkeren en mini-supermarkt op paar honderd meter. Overdag wat verkeerslawaai, maar 's avonds rustig. GPS-coördinaten N 43.70654, O 6.50702. Bezocht: augustus 2017.
Conty (Somme, Picardië): Heerlijk rustige camperplek met plaatsen op gras, gedeeltelijk in de schaduw. Voor water heb je muntjes nodig, die je bij het Bureau de Tourisme (op 50 meter afstand) kunt kopen. Enkele winkels op loopafstand. GPS: N 49.74333, O 2.15583. Bezocht: voorjaar 2012.
La Couvertoirade (Aveyron, Midi-Pyrénées): Betaalde parkeerplaats bij oude tempeliersvesting onder de rook van Millau, waar niemand moeilijk doet als je er een nacht blijft staan. Als je maar een uitrijkaartje uit de automaat trekt. Geen speciale voorzieningen voor campers, maar wel een toiletgebouw. GPS-coördinaten: N 43.91174, O 3.31413. Bezocht: zomer 2012.
La Couvertoirade (Aveyron, Midi-Pyrénées): Rustige plek zonder voorzieningen bij veeboer (maar ver genoeg van de stallen om geen last van de vliegen te hebben), op loopafstand van de oude tempeliersvesting. Alleen voor leden France Passion. Bezocht: zomer 2012.
Le Crotoy (Somme, Picardië): Stoffig terrein zonder schaduw op loopafstand van voormalig vissersdorpje, ligt aan de baai van de Somme waar je kunt wadlopen. Plek is in de zomer snel vol, al weet menigeen zijn camper nog wel ergens tussen te duwen. GPS-coördinaten N 50.21822, O 1.63329. Prijs: 5 euro, inclusief sanizuil. Bezocht: augustus 2015
Dabo (Moselle, Elzas-Lotharingen): Gewone gratis parkeerplaats bovenop een eenzame rots, waarboven je alleen nog een kapel vindt. Bijzondere plek vanwege het fenomenale uitzicht. De mooie plek heeft ook een nadeel: door harde wind kan het hier nogal eens koud zijn. Openbaar toilet is alleen overdag open. GPS-coördinaten: N 48.64923, O 7.24503. Bezocht: voorjaar 2016.
Dragey-Ronthon (Manche, Basse-Normandie): Rustige plek (vooral 's avonds en 's nachts, overdag wel passerende badgasten) voor acht campers aan begin van parkeerplaats. Slechts 100 meter lopen van het strand. Daar vind je een barretje en even verderop mooi uitzicht op de Mont Saint-Michel. Geen voorzieningen. GPS-coördinaten N 48.71002, O -1.51118. Bezocht: augustus 2015.
Duinkerken (Pas-de-Calais, Nord - Pas-de-Calais): Mix-parking, één van de eerste stops na de camper-vijandige Belgische kust, door één rij duinen gescheiden van het strand. Plekken zijn smal, maar houten paaltjes voorkomen dat je buurman zo dicht naast je komt staan dat jij de deur niet meer uit komt. Gratis, maar de enige voorziening is een vuilnisbak. Om je afvalwater en toilet-vulling te legen kun je terecht bij een camping even verderop en bij de Carrefour een paar kilometer noordelijker bij Bray-les-Dunes. GPS-coördinaten: N 51.0529, O 2.41425. Bezocht: februari 2014.
Entrevaux (Alpes-Maritimes, Provence-Alpes-Côte d'Azur): Campercontact noemt dit een camperplaats met alle voorzieningen. Het is een gewone parkeerplaats met een openbaar toilet dat net schoon genoeg is om je chemisch toilet te legen. Ligt bij het station, maar er komt maar paar keer per dag boemeltje langs, dus dat geeft niet. En je hebt wel een prachtig uitzicht op de citadel boven het ook leuke, middeleeuwse stadje. GPS-coördinaten: N 43.94875, O 6.81377. Bezocht: augustus 2014.
Epernay (Marne, Champagne-Ardennen:) Rustige plek met sani, ook geschikt voor lange campers, op loopafstand van het centrum en (vooral) de Avenue de Champagne, waar alle belangrijke champagne-huizen zitten. Op twee plekken is er stroom, maar die bijna net zo duur als de bubbels: twee euro per uur. Ook water kost twee euro. De plek zelf is gratis, net als het lozen van je afvalwater en je toilet. Er zijn volgens het Bureau de Tourisme drie tot vier plaatsen, maar in de praktijk worden ook de busparkeerplaatsen er naast gebruikt. GPS-coördinaten: N 49.03615, O 3.95138. Bezocht: december 2017
Fons-sur-Lussan Gard, Languedoc-Roussillon): Kleine, gratis camperplaats zonder schaduw, maar met sanizuil. Om water te tappen haal je voor twee euro een muntje bij de kruidenier, 300 meter verderop. Ligt aan rand van schattig oud mini-dorpje. GPS-coördinaten: N 44.18524, O 4.33175 . Bezocht: augustus 2016.
Fontvieille (Bouches-du-Rhône, Provence-Alpes-Côte d'Azur): Rotsen rond de camperplaats kleuren bij zonsondergang prachtig rood, maar na slecht weer blijven er heel lang gigantische plassen staan. Prima plekken met schaduw voor 5 euro, exclusief de kosten van de sanizuil (betaling alleen met credit-card). Voor de literatuurliefhebbers onder ons: eigenijk is dit gewoon de parking van de molen, waar de Franse schrijver Alphonse Daudet zo aan verkocht was. Die staat er nog steeds. Goed uitvalspunt voor bezoek aan Les Baux-de-Provence. GPS-coördinaten N 43.71956, O 4.71142. Bezocht: juni 2015
Gravelines, parking des Islandais (Nord, Nord - Pas-de-Calais): Camperplaats met deels royale afgebakende plekken en ander deel waar je zelfs in oktober nog schouder aan schouder staat, tussen jachthaven en oude vesting. Stadje zelf is niet bijzonder, maar de eeuwenoude vesting met gracht is nog intact. Strand op paar kilometer. Sani op anderhalve kilometer, bij de gendarmerie. Van 1 april tot 1 oktober 7 euro per nacht, buiten het seizoen 3,50 euro. GPS-coördinaten: N 50.98822, O 2.12246. Bezocht: oktober 2016 en mei 2017.
Haybes (Ardennen, Champagne-Ardennen:) Aardige plek aan de Maas met verhuur van fluisterbootjes. Geen voorzieningen afgezien van een openbaar toilet op 50 meter. Dorp heeft enorm oorlogsmonument ter herinnering aan de totale verwoesting in de Eerste Wereldoorlog. GPS-coördinaten N 50.01089, O 4.70697. Bezocht: mei 2014 en augustus 2017.
Herbignac (Loire-Atlantique): Sanizuil met loosplek voor afvalwater en toilet, bij mix-parking aan visvijver/recreatieweide, rustige plek op korte afstand van de Atlantische kust. Het parkeerplaatsje zelf is erg schuin, maar je kunt ook op een bosweggetje onder de bomen staan. Voor stroom en water betaal je elk twee euro, maar de overnachting is gratis. GPS-coördinaten N 47.44043, O -2.32935. Bezocht: augustus 2015
Heurteauville (Seine-Maritime, Normandië): Twee royale plekken bij boer, die onder meer cider en eieren verkoopt. Uitzicht op de Seine en (als je paar meter loopt) op de ruïne van de abdij van Jumieges. Gratis, maar alleen voor leden van France Passion. Bezocht: oktober 2016.
Honfleur, Bassin de l'Est (Calvados, Normandië): Camperplaats voor paar honderd campers, waar je schouder aan staat. Volgens campercontact zijn er aftandse sanizuilen en te weinig stroomaansluitingen. Enige voordeel: op loopafstand van de oude haven en het historische centrum. Wij zijn er aan voorbij gereden, ook gezien de gepeperde prijs van elf euro. GPS-coördinaten: N 49.41924, O 0.24154. Bezocht: oktober 2016 (ondanks tijd van het jaar ook toen propvol).
Honfleur, Naturospace (Calvados, Normandië): Wilde plaats bij vogel- en vlindertuin Naturospace, als je vanuit Honfleur komt de tweede parkeerplaats nemen. Bij de ingang staat nog wel verbodsbord voor hoge voertuigen, maar er zijn ook busparkerplaatsen en de hoogtebalk is al jaren niet meer gebruikt. Park4Night vermeldt de plek en op Google Streetview staan hier ook campers. Toen wij er waren stonden er nog tien campers. Kale asfaltparkeerplaats, maar stukken rustiger dan de officiële camperplaats. Je wandelt naar de monding van de haven en met een kilometer zit je ook in het oude centrum van Honfleur. Gratis. GPS-coördinaten: N 49.425468, O 0.227752. Bezocht: oktober 2016.
Ispagnac (Lozère, Languedoc-Roussillon): Camperplek in de Gorges van de Tarn (maar niet aan het water) voor niet al te grote campers loopt in de zomer al snel vol. Let op: op omringende parkeerplaatsen zijn campers niet toegestaan. CP ligt leuk in het hart van het dorp. Sanizuil aanwezig. GPS-coördinaten: N 44.37077, O 3.53695. Bezocht: zomer 2012.
Jausiers (Alpes-de-Haute-Provence, Provence-Alpes-Côte d'Azur): Camperplek bestaat uit twee delen: een betaalde sanizuil aan de weg naar Barcelonette en een gratis verblijfs-/overnachtingsplaats aan de overkant van de beek. In het voorjaar schijnt overstromingsgevaar een probleem te zijn. Dat zal in de zomer geen probleem zijn, maar dan moet je bijtijds aankomen voor een plek aan het water. Zo niet, dan sta je in de herrie van een rioolzuivering of iets dergelijks. GPS-coördinaten overnachtingsplaats N 44.41248, O 6.72903 (let op, coördinaten in gids Facile en Route kloppen niet). Bezocht (maar niet overnacht): augustus 2014.
Jumièges (Seine-Maritime, Normandië): Grote, rustig gelegen mix-parking waar campers ongeacht lengte makkelijk terecht kunnen ligt op twee minuten lopen van beroemde abdij-ruïne. Sanizuil/loospunt aanwezig. Drinkwater 3 euro per 100 liter (jeton onder meer te verkrijgen bij de dorpsbakker). Let op, kraan ontbreekt: als je tank vol is moet je de slang loskoppelen, maar het water spuit dan nog even door. Overnachten is gratis. GPS-coördinaten: N 49.43073, O 0.81496. Bezocht: oktober 2016.
Juvignac (Hérault, Languedoc-Roussillon): Mooie plek tussen de wijngaarden, maar als er vier campers komen sta je rij dicht op elkaar. Groot voordeel: op fietsafstand van de gezellige oude binnenstad van Montpellier. Alleen voor leden France Passion. Bezocht: augustus 2016.
Laon (Aisne, Picardië): plek met geweldig uitzicht onderaan de stadsmuren van aardig stadje met markante kathedraal. Verkeersdrempel veroorzaakt jammer genoeg nogal wat verkeersoverlast, zeker voor de mensen die er direct naast staan. Geen voorzieningen. GPS-coördinaten: N 49.562689, O 3.62894. Bezocht: juni 2014.
Langogne (Lozère, Languedoc-Roussillon): Vijf kleine plekken aan inrit van (zomers) drukke parkeerplaats bij stuwmeer. Met mooi uitzicht over het meer, maar ons te druk. Geen voorzieningen. GPS-coördinaten: 44.72591, O 3.83770. Bezocht: augustus 2016.
Langogne (Lozère, Languedoc-Roussillon): Aantal royale plekken met schaduw en ruimte, plus fenomenaal uitzicht over stuwmeer. Kost 9,70 euro per 24 uur inclusief sani, volgens bord bij entree, maar op Internet circuleren diverse andere tarieven. Afgezien daarvan was het toegangssysteem volslagen onbegrijpelijk. Wij zijn doorgereden. GPS-coördinaten: N 44.73649, O 3.83446. Bezocht: augustus 2016 .
Langogne (Lozère, Languedoc-Roussillon): Fokkerij van onder herten en varkens heet je graag welkom op groen plekje met schaduw en ruimte voor drie tot hooguit vier campers. Leuk voor de kinderen, tot je ze ze vertelt dat de reeën die ze zien op de grote wei naast de camperplaats) niet wild zijn maar bedoeld zijn voor de slacht. Als je daarmee kunt leven: heerlijk, rustig plekje. Alleen voor leden van France Passion. Gratis. Bezocht: augustus 2016.
Langres, Aire Municipale (Haute-Marne, Champagne-Ardennen): Beetje troosteloze plek op loopafstand van oud stadje, met gratis sanizuil, ligt wel handig aan de Route du Soleil. GPS-coördinaten N 47.85753, O 5.32983. Bezocht: december 2014.
Het stadje heeft nog twee parkeerplaatsen aangewezen als camperplaats, waar verder geen voorzieningen zijn. De Place Bel Air (GPS N 47.85856, O 5.33122), een vrij drukke parkeerplaats aan een drukke weg, en de parkeerplaats onderaan het tandrad-baantje naar de bovenstad (GPS N 47.861519, O 5.336922). Die laatste is in ieder geval 's avonds en 's nachts rustiger. Waarschuwing: laat je door je navi niet verleiden dwars door het historische centrum te rijden. Zeker met grote campers zijn de nauwe, bochtige straatjes een drama.
Chapigny-les-Langres, halte Fluviale (Haute-Marne, Champagne-Ardennen): Gezellig, schaduwrijk plekje bij jachthaventje (nu ja, een paar afmeerplaatsen), aan de Marne, net buiten de stad Langres. Er is een openbaar toilet, maar chemisch toilet legen mag niet en stroom pakken van de jachthaven mag ook niet. Maar ja, het is gratis en er zijn picknicktafels. GPS-coördinaten: N 47.88134, O 5.33929. Bezocht juni 2015
Lannion (Côtes-d'Armor, Bretagne): Schaduwrijke gratis parkeerplaats net buiten aardig stadje, oud genoeg om een paar uurtjes doorheen te wandelen. Vooral overdag veel lawaai van drukke weg aan de andere kant van de rivier. Wil je rustiger staan, dan rijd je vanuit Lannion langs deze plek twee kilometer door naar wat met groot woord jachthaven genoemd wordt. Geen voorzieningen. GPS-coördinaten: N 48.731872, O -3.466360. Bezocht: augustus 2015.
Léotoing (Haute-Loire, Auvergne): Geen officiële camperplaats, maar legale wilde plaats op top van heuvel met fantastisch panorama bij ruïne van middeleeuws kasteel. Enige voorzieningen: vuilnisbak en glasbak. GPS-coördinaten: N 45.360857, O 3.224619. Bezocht: augustus 2016
Locmariaquer (Morbihan, Bretagne): Prachtige plek direct achter eerste duinenrij, hunebed op loopafstand. Bij nat weer veel plassen. Geen voorzieningen (afgezien van een leeg rekje voor hondenpoepzakjes). GPS-coördinaten: N 47.55722, O -2.94862 . Bezocht: najaar 2012.
Lyon, Croix Rousse (Rhône, Auvergne-Rhône-Alpes): Ideaal als je volop van de wereldstad Lyon wilt genieten: aan de rand van de gezellige wijk Croix Rousse vind je gratis parkeerplaatsen, waar je gewoon mag overnachten. Wij stonden tegenover de begraafplaats, heerlijk rustig (nota bene tijdens het beroemde lichtfeest. Uitleenpunt voor bijna gratis huurfietsen op 20 meter, bushalte op 100 meter. Was een tip van een internettende camperaar uit Lyon. GPS-coördinaten N 45.782183, O 4.820667. Bezocht: december 2014. Ook geprobeerd in december 2018, maar toen was er vermoedelijk door wegwerk in de buurt geen plek te vinden.
Lyon, Lyon Plage (Rhône, Auvergne-Rhône-Alpes): Voor het Fête des Lumières geen plek kunnen vinden in bovengenoemde omgeving, noch in het door camperaar uit Lyon aanbevolen zevende arrondissement. Maar Google Streetview leverde mooi alternatief op de oever van de Saône aan de noordkant van de stad. Bus, bijna gratis velov-fietsen en een prima warme bakker bij de hand. Alleen geen strand te ontdekken, maar een kniesoor die daar op let. GPS-coördinaten: N 45.787163, O 4.817310. Bezocht: december 2018
Foto van camper in Lyon, met uitzicht op de Fourvière-basiliek

Wild staan kan op veel plaatsen in Lyon gratis, zoals hier met uitzicht op de Fourvière-basiliek.

Lyon 7, Avenue Leclerc (Rhône, Auvergne-Rhône-Alpes): Avenue Leclerc, wat een geweldige plek, aanbevolen door een camperaar uit Lyon. Wel pas 's avonds of in het weekeinde komen, anders is het hier vol. Maar je staat op de oever van de Rhône (met daar langs een mooi groen wandel- en fietspad) met uitzicht op de Fourvière-basiliek hoog boven de stad. Verkeerslawaai van de A7 (Autoroute du Soleil!) valt alles mee. Hebben hier middag genoten voor aanvang van Lichtfeest. Bij terugkomst van het feest werden we door een vrouw uit de buurt gewaarschuwd: er zou een bandenprikker actief zijn. Veiligheidshalve toch maar uitgeweken naar de Rue Marcel Merieux (zie hieronder), maar ik neem aan dat dit een tijdelijk problem is/was. GPS-coördinaten: N 45.740155, O 4.826594. Bezocht: december 2018
Lyon 7, Rue Marcel Merieux (Rhône, Auvergne-Rhône-Alpes): Troosteloze plek tussen flats en paar weinig aansprekende horecagelegenheden, maar goed voor een rustige nacht. Net als op de Avenue Leclerc: pas 's avonds of in het weekeinde komen, anders is het hier vol. Plekken tamelijk scheef. Bakker op 200 meter. GPS-coördinaten: N 45.727537, O4.830434. Bezocht: december 2018
Le Mans, Rue Denfert-Rocherau (Sarthe, Pays de la Loire): Grote, maar rustige parkeerplaats aan de voet van de historische binnenstad, die beslist de moeite waard is. Geen voorzieningen. GPS-coördinaten: N 48.01193, O 0.19869. Bezocht: augustus 2015
Le Mans, jachthaven (Sarthe, Pays de la Loire): Kleine gratis camperplaats met zeer schuine plekken, ongeschikt voor grote campers, maar ook voor kleinere campers is het er lastig manoeuvreren. Heeft echter gratis sanizuil, waarvoor je alleen maar recht voor- en achteruit hoeft te rijden. Tip: hier je sani regelen en overnachten op bovengenoemde parkeerplaats. GPS-coördinaten N 48.00205, O 0.18926. Bezocht: augustus 2015.Update januari 2018:Deze camperplaats is opgeheven, is vervangen door een betere iets verderop, GPS-coördinaten N 48.001580, O 0.188970.
Mas-Blanc-les-Alpilles (Bouches-du-Rhône, Provence-Alpes-Côte d'Azur): Gezellig weitje met schaduwrijke randen bij wijnboer met proefruimte in eeuwenoude boerderij. De boer maakt behalve wijn ook diverse jams op wijnbasis. Alleen voor leden France Passion. Bezocht: augustus 2016.
Méjannes-le-Clap (Gard, Languedoc-Roussillon): De enige camperplaats waar we ooit weggestuurd zijn. Gigantische parkeerplaats staat aangeduid als camperplaats (gratis), met bij binnenkomst gelijk rechts een prima sanizuil/loosplek en schaduwrijke picknickplek. Wij kozen een plek verderop waar de camper in de schaduw kon staan. Prompt meldde zich iemand van de gemeente (naar later bleek de wethouder) met de barse mededeling dat we daar niet mochten staan, maar alleen aan het begin van de parkeerplaats. Omdat ons niet duidelijk werd waar de camperplaats begon en eindigde, zijn we maar helemaal vertrokken. Na een klacht per mail excuses van de VVV-directeur. Het had anders gemoeten en normaal deden ze niet zo moeilijk, maar op de plek waar wij stonden zou de volgende ochtend vroeg een rommelmarkt gehouden worden. Tja, als meneer de wethouder dat nu gewoon verteld had.... GPS-coördinaten N 44.22587, O 4.35070. Bezocht: augustus 2016.
Messimy (Rhône, Rhône-Alpen): Gratis sanizuil op rommelig bedrijventerrein en een kilometer verderop een rustige parkeerplaats zonder voorzieningen aan de rand van het 'centrum' van het dorp. Eén van de weinige in de directe omgeving van Lyon. GPS-coördinaten: sanizuil N 45.70159, O 4.69196, overnachtingsplaats N 45.69778, O 4.67750. Bezocht: december 2014.
Metz (Moselle, Lorraine): Rommelige parkeerplaats met sanizuil aan de oever van de Moezel. Voor je neus waan je je door de groene oevers midden in de natuur, maar achter je ligt de oude binnenstad (met de kathedraal en zijn Chagall-ramen) onder handbereik. GPS-coördinaten: N 49.12374, O 6.16871. Bezocht: zomer 2012.
Meung-sur-Loire (Loiret, Centre / Val de Loire): vrij nieuwe gratis CP met ruime plekken, op loopafstand van kasteel en oude kerk, tegenover zwembad en bij speelplaats voor kinderen. Als de CP vol is, biedt de aangrenzende parkeerplaats Le Mail meer dan genoeg plek voor een overnachting. Gelegenheid om vuil water en toilet te lozen. GPS-coördinaten: N 47.82318, O 1.69820. Bezocht: augustus 2013.
Mirebeau-sur-Bèze (Côte d'Or, Bourgogne): Keurige, rustige parkeerplaats voor campers met brede, maar niet al te lange plekken. Schaduw en een picknicktafel, bakker op loopafstand. Overnachting en sanizuil gratis. voor water en stroom betaal je. GPS-coördinaten: N 47.39977, O 5.31297. Bezocht: juni 2015.
Millau (A75): eigenlijk een gewone snelweg-parkeerplaats, maar met twee bijzonderheden. Om te beginnen natuurlijk het uitzicht op het Viaduc de Millau, de grootste brug van Frankrijk. Maar bovendien vind je er (tot zeven uur 's avonds) een snacktent, gerund door een kok met Michelin-sterren. Alleen jammer dat de brug 's nachts niet in de schijnwerpers staat. GPS-coördinaten: N 44.095104, O 3.022696. Meermaals bezocht.
Millau: Gratis plek zonder voorzieningen voor wie bij France Passion aangesloten is. Ligt ten zuiden van het stadje op de hoogvlakte van Larzac. Toen wij er waren was er een gezellige markt met regionale producten. Bezocht: zomer 2012
Millery (Meurthe-et-Moselle, Lorraine): Rustige mix-parking met sanizuil en loosplaats. Gratis. Ligt vlakbij de snelweg A31 (Metz-Nancy). Op de parkerplaats staat een brood-automaat, maar die levert helaas alleen iets stokbrood-achtigs met de kwaliteit van afbakbrood. GPS-coördinaten: N 48.81606, O 6.12751. Bezocht: december 2018.
Moncontour (Côtes-d'Armor, Bretagne): Moncontour is één van die aardige mini-stadjes in het binnenland van Bretagne. Voor de plaatselijke camping zijn drie camperplaatsen en een sanizuil, op loop-afstand van het stadje. Je betaalt twee euro voor de overnachting plus het gebruik van de sanizuil. GPS-coördinaten N 48.351871, O -2.637414. Bezocht: augustus 2015,
Mons-la-Trivalle (Hérault, Languedoc-Roussillon): Schaduwrijke parkeerplaats aan begin van prachtige kloof (Gorges d'Héric) met heerlijke zwem- en picknickplekken. Campers betalen vijf euro, maar die buscamper van u, dat is maar een camionette. Twee euro meneer. Daarvoor is krijg je wel vuilwater-afvoer en een toiletgebouw. GPS-coördinaten: N 43.573560, O 2.967610. Bezocht: zomer 2012.
Le Mont Saint-Michel (Normandië): De prijs van dik 20 euro per nacht voor een kale parkeerplek op P8 zou krankzinnig zijn, ware het niet dat ze je van hieruit met een gratis pendelbus naar die maffe bult met abdij in zee brengen. En dat is natuurlijk een toeristenval bij uitstek, maar tegelijkertijd ook een bijzonder middeleeuws stadje met een abdij bovenop. Daarvoor betaal je negen euro extra, maar dat terzijde. Op P8, dichterbij kom je niet, is ook in het hoogseizoen plek genoeg om tafel en stoelen buiten te zetten. Op enkele kilometers afstand vind je camperplaatsen en campings genoeg die een veel betere prijs-kwaliteit-verhouding hebben. Alleen moet je dan in de meeste gevallen fietsen naar de gratis pendelbussen, over een drukke weg die bepaald niet fietsvriendelijk is. Op één uitzondering na: de gratis mix-parking in Cherrueix. GPS-coördinaten P8, Le Mont Saint-Michel: N 48.61912, O -1.51075 . Bezocht: augustus 2015. Update 3-1-2018: De prijs is inmiddels verlaagd naar 17,20 euro per 24 uur.
Mont Ventoux (Vaucluse, Provence-Alpes-Côte d'Azur): Weinig plekken zo mooi om te overnachten als de roemruchte Mont Ventoux. Je kunt helemaal bovenaan blijven staan, maar dan zit je van de vroege ochtend tot halverwege de avond in de drukte. Beter rijd je 600 meter naar het westen, richting Malaucène. In de eerste scherpe bocht naar rechts, pak je het zijweggetje naar links. Daar is plek genoeg met mooi uitzicht. Niet vergeten van zondergang en zonsopgang te genieten. Geen voorzieningen. GPS-coördinaten: N 44.174295, O 5.271125. Bezocht: augustus 2017.
Montagnac (Hérault, Languedoc-Roussillon): Wijnboer verwelkomt je. Op zijn erf staan mag, maar veel leuker sta je achter de boerderij, op een rustige plek onder een grote boom, met uitzicht op de wijngaarden. Goed uitgangspunt voor bezoek aan het leuke, oude stadje Pézenas. Alleen voor leden France Passion. Bezocht: augustus 2016.
Montcalm (Gard, Languedoc-Roussillon): Veldje bij wijnboer zonder voorzieningen, vermeld op Campercontact. Gratis. Volgens een klein bordje een France Passion plekje, maar dat ontdekten we pas nadat we gevraagd hadden of we daar inderdaad mochten overnachten. Geen probleem dus. In de zomer bij gebrek aan schaduw vermoedelijk te heet, maar met een frisse mistral in juni goed te doen. Parkeer je camper zo dat je bij harde wind in de luwte kunt zitten. Zo'n 500 meter verderop is nog een camperplaats bij een wijnboer, ook zonder voorzieningen, met meer schaduw maar dichter bij een wat drukkere weg. GPS-coördinaten: N 43.57314, O 4.31352, bezocht juni 2015.
Monthermé (Ardennen, Champagne-Ardennen): Gezellige plek bij jachthaventje aan de Maas, in hart van klein stadje. Voor vers water en lozen afvalwater en toilet moet je 700 meter verderop bij de andere CP van Monthermé zijn. Die andere plek is verder alleen maar een kale parkeerplaats aan de doorgaande weg. GPS-coördinaten N 49.88688, O 4.73456. Bezocht: mei 2014.
Moulins (Auvergne-Rhône-Alpes): Megagrote ex-camping met veel schaduw aan riviertje de Allier, op loopafstand van aardig stadje. Je betaalt slechts een dubbeltje per uur, inclusief gebruik sanizuil. Om dat te doen, heb je wel een credit-card nodig. Enkele plaatsen hebben stroom. Net buiten de poort zit een vrij prijzig restaurantje aan het water. GPS-coördinaten N 46.55858, O 3.32482. Bezocht: augustus 2017.
Nancy (Meurthe-et-Moselle, Elzas-Lotharingen: Rustige picknickplaats met schaduw in het groen op de oever van de Meurthe, op twee kilometer van de beroemde Place Stanislas in het hart van de stad. Geen officiële camperplaats, enige voorziening is een prullenbak. GPS-coördinaten: N 48.696319, O 6.205213. Bezocht: augustus 2016
Nersac (bij Angoulême, Poitou-Charentes): Rustige plek met schaduw naast mini-kasteeltje dat als gemeentehuis en postkantoor dient. Alle voorzieningen en zelfs gratis stroom. Aan route Parijs-Bordeaux via N10. GPS-coördinaten: N 45.62602, E 0.04986. Bezocht: zomer 2013.
Foto van camperplaats in Octon aan het meer van Saligou Octon (Hérault, Languedoc-Roussillon): Mooie, schaduwrijke camperplaats op loopafstand van het Lac du Saligou. Houten balken voorkomen dat een buurman te dicht tegen je aan gaat staan.Ook zijn er picknicktafels aanwezig, maar die staan wel in de volle zon. Vuil water lozen kan. Drinkwater tappen zou werken met een muntje (jeton), maar helaas staat niet vermeld waar je dat kunt kopen. GPS-coördinaten N 43.654014, O 3.318095. Bezocht: augustus 2016.
Obernai (Bas-Rhin, Elzass-Lotharingen): Rustige France Passion-plek bij een wijnboer aan de rand van het dorp, verademing met de overvolle camperplaats er schuin tegenover. Plekken zijn ver genoeg v an de weg om geen last van verkeer te hebben. Op loopafstand van centrum. Bezocht: voorjaar 2016.
Oradour-sur-Glane (bij Limoges): Mooie nieuwe CP met alle voorzieningen, alleen voor drinkwater moet je een muntje kopen. Keggen onmisbaar! Weinig schaduw, maar op loopafstand van de ruïnes van het in de oorlog uitgemoorde en platgebrande dorp. GPS-coördinaten: N 45.93567,O 1.02489. Bezocht: zomer 2013.
Pannecière-Chaumard (Nièvre, Bourgogne): Enkele gereserveerde gratis plaatsen voor campers op mix-parking met VVV-kantoortje aan stuwmeer in natuurpark Morvan. In de zomer overvol, maar de sanizuil kan van pas komen. Ongeveer 500 meter westelijker vind je aan D304 een rustige parkeerplaats boven de stuwdam, met schaduw en uitzicht op het meer, waar je prima wild kunt staan. GPS-coördinaten N 47.15837, O 3.89075. Bezocht: augustus 2016.
Paimpont (Ille et Villaine, Bretagne): Schaduwrijke plek voor stuk of tien campers aan de rand van sportvelden, op looopafstand van oude abdij en dorp in het legendarische bos van Broceliande. Gratis sanizuil, alleen drinkwater tappen kost geld. GPS-coördinaten: N 48.02333, O -2.17131. Bezocht: najaar 2012.
Foto mix-parking in Parijs, overnachten is toegstaan volgens de eigenaar, maar de beheerder heeft zijn eigen beleid

Op deze mixed-parking mag je volgens de eigenaar overnachten. Nu de beheerder nog overtuigen...

Parijs (Paris, Île-de-France): Is dit een camperplaats? Het is een parkeerplaats en hij staat op Campercontact. Navraag bij de eigenaar leert dat je er mag overnachten, als je er maar rekening mee houdt dat er geen toiletten zijn, en dat er ook geen water. Maar de beheerder ontsteekt in woede als we keggen willen gebruiken en slapen in je camper is volgens hem verboden. Als we zwaaien met onze reservering en de mail van de eigenaar, draait hij na de nodige discussie plotseling bij. Hij wijst ons zelfs een vlakkere plek en jazeker, als het tot en met zondag is mogen we daar ook slapen. Hij heeft nu gezien wie we zijn...
Voor wie genoeg Frans spreekt om een eventuele confrontatie aan te durven: de parking ligt niet ver van de Place d'Italie. Op loopafstand vind je twee kleinere supermarkten en een warme bakker. Op twee minuten lopen is een bushalte van lijn 21, die je naar de Jardin de Luxembourg, de Notre-Dame, het Louvre en de Opera Garnier brengt. Prijs 28 euro per dag, 80 euro voor drie dagen. Vooraf reserveren en betalen op Internet verplicht. GPS-coördinaten N 48.82730, O 2.34506. Bezocht: november 2017.
Perignat-lès-Sarliève (Puy-de-Dôme, Auvergne): Gratis sanizuil en stroom op parkeerplaats in dorpje onder de rook van Clermont-Ferrand, aan de rand van parkje. GPS-coördinaten: N 45.73718, O 3.13851, maar pas op: hoewel de coördinaten kloppen, brengen sommige navigatie-apparaten je naar de verkeerde kant van het park of sturen ze je over een steegje waar een camper te hoog voor is. Bezocht: zomer 2012.
Pleine Fougeres (Ille et Vilaine, Bretagne): Onaantrekkelijke asfaltparkeerplaats bij de Intermarché, maar vermoedelijk de gratis sanizuil die het dichtst bij de Mont Saint-Michel ligt. Drinkwater kost twee euro per 100 liter, maar is voor klanten van de supermarkt ook gratis (lange slang of jerrycan nodig). Ook handig: wasmachine en wasdroger aanwezig op de parkeerplaats. GPS-coördinaten: N 48.546497, O -1.537443. Bezocht: augustus 2015.
Pleumeur Bodou (Côtes-d'Armor, Bretagne): Zeer kinderrijke camperplaats dankzij ligging bij pretparkje Parc du Radome, deels met schaduw. Plek is gratis, sanizuil betaal je met bankkaart. Die accepteerde noch onze Nederlandse pin-pas, noch onze credit-card, maar dankzij een Franse buurman is het toch gelukt om water te tappen. GPS-coördinaten: N 48.78294, O -3.52544. Bezocht: augustus 2015.
Pont-l'Évêque (Oise, Picardië): Staat in Campercontact, maar is eigenlijk wilde plek zonder voorzieningen aan insteekhaventje van het Oise-kanaal. Wij stonden uitstekend in nacht van vrijdag op zaterdag, maar plek ligt naast scheepswerfje. Doordeweeks dus vermoedelijk veel lawaai. Bakker op 200 meter. GPS-coördinaten: 49.562083, 2.988053. Let op: dorpje niet verwarren met bekender gelijknamig dorp in Normandië. Bezocht: september 2018.
Pontigny (Nièvre, Bourgogne): Fraai aangelegde, tamelijk nieuwe camperplaats, maar desondanks zijn keggen nodig, naast schoon openbaar toilet, op loopafstand van centrum. Prijs zeven euro per nacht, alleen met creditcard (niet met NL pin-pas!). Sanizuil is ook te gebruiken zonder de camperplaats op te rijden, betaal je apart. GPS-coördinaten: N 47.9118, O 3.71243. Bezocht: augustus 2018. Portiragnes (Hérault, Languedoc-Roussillon): Royale plekken bij wijnboer. Geen enkele koopverplichting, maar de man maakt prima wijn voor een bescheiden prijs. Strand van Serignan op een kilometer. Centrum van Beziers op fietsafstand (over goeddeels autovrije route langs Canal du Midi). Gratis, maar alleen voor leden van France Passion. Bezocht: zomer 2012.
Puy-Saint-Vincent (Hautes-Alpes, Provence-Alpes-Côte d'Azur): Asfaltparkeerplaats van typisch Frans, zielloos wintersportdorp, maar prima uitgangspunt voor uitstapjes en wandelngen in het nationaal park van de Ecrins. Alle voorzieningen voor camperaars (afvalcontainers, loospunten en vers water) aanwezig. Kost officieel 6 euro per nacht, maar aangezien volslagen onduidelijk is hoe of waar je moet betalen sta je er in de praktijk gewoon gratis. GPS-coördinaten: N 44.81970, O 6.48668 . Bezocht: augustus 2014.
Razès (Haute-Vienne, Limousin): Mooie schaduwrijke camperplaats met royale plekken bij strand aan groot stuwmeer. Betaalde sanizuil en drinkwatr, jetons kopen bij Maison du Lac bij de entree van de parking. Daar is 's morgens ook brood te koop via automaat. Ligt gunstig tov autoroute A20. Overnachten is gratis. GPS-coördinaten N 46.032932, O 1.295316. Bezocht: augustus 2018.
Reims (Marne, Champagne-Ardennen): Schaduwrijke plek bij soort jeugdherberg op loopafstand van de binnenstad. Gratis: bij de entree staat bord met telefoonnummer van de portier die toegangscode voor slagboom geeft. Direct voorbij de entree gelegenheid water te tappen en vuil water en toilet te lozen, de camperplaats zelf ligt 200 meter verderop. GPS-coördinaten: N 49.24888, O 4.02088. Bezocht: juni 2014
Remoulins (Gard, Languedoc-Roussillon): Gratis plek, met een sanizuil aan de overkant van de rivier. Ligt aan de rand van het stadje, en op drie kilometer lopen van de beroemde Romeinse Pont-du-Gard. Niet geschikt voor grote campers, maar voor kleine campers zelfs gelegenheid stoeltjes buiten te zetten. GPS-coördinaten N 43.93789, O 4.55851. Bezocht: juni 2015.
Rouen, Quai Jacques Anquetil (Seine-Maritime, Normandië): De beroemde wielrenner Jacques Anquetil had in de stad waar hij overleed een mooiere plek verdiend dan dit troosteloze industrieterreintje aan (maar zonder uitzicht op) de Seine. De plek ligt op loopafstand van het prachtige oude centrum van Rouen en is gratis, maar daarmee zijn de positieve punten wel genoemd. Inrit is lastig: alleen te benaderen vanuit oostelijke richting. Bij verkeerslicht vlak voor brug moet je een u-bocht maken, die zelfs voor buscamper niet in één keer te nemen is als er tegenligger voor verkeerslicht wacht. Geen voorzieningen. GPS-coördinaten: N 49.43305, O 1.09659. Bezocht: oktober 2015.
Rouen-Bonsecours, Côte Sainte Cathérine (Seine-Maritime, Normandië): Wilde plek, die populair is bij mensen die er kwartiertje komen kijken naar het uitzicht. Logisch, want het panorama over Rouen en de Seine is fenomenaal. Bijgevolg is de plek onrustig, 's avonds ook met jongeren in herrie-muziek-auto's. Toen wij er waren werd het rond middernacht rustig. Het is er zo mooi dat je de drukte voor één keer voor lief neemt. Er loopt een wandelpad naar beneden, daarover is het anderhalve kilometer naar het historische centrum van Rouen. Maar houd er rekening mee dat je op de terugweg flink moet klimmen. Gratis. GPS-coördinaten: N 49.433474, O 1.110131. Bezocht: oktober 2016
Quiberon (Morbihan, Bretagne): Wat een fantastische plek aan de Côte Sauvage, direct aan de rotskust. Als ze hier 20 euro voor een overnachting gevraagd hadden, had ik het ook grif betaald, maar het kost zes euro. Helaas, de automaat slikte noch mijn credit-card, noch mijn pin-pas. Ik zag enkele andere camperaars met hetzelfde probleem. Sanizuil en container aanwezig. GPS-coördinaten: N 47.49170, O -3.13956. Bezocht (maar dus niet overnacht): najaar 2012.
Quillebeuf-sur-Seine (Seine-Maritime, Normandië): Mooie cp met zes ruime, verharde plekken in het gras en uitzicht op de Seine. Waarschuwing: Mijden bij oostelijke/noordoostelijke wind ivm stank van raffinaderijen aan overkant van de rivier. Picknicktafels aanwezig. Sanizuil aanwezig, drinkwater kost drie euro (jeton). Overnachten gratis. GPS-coördinaten: N 49.47323, O 0.52597. Bezocht: oktober 2016.
Roussillon (Vaucluse, Provence-Alpes-Côte d'Azur): Mix-parking bij okerstadje. Geen voorzieningen, en picknicken is verboden. Overdag betaal je drie euro, voor zes euro extra mag je er overnachten. Er zou een okerpad moeten zijn, maar dat hebben we niet gevonden. Op de parkeerplaats zelf staan geen borden die er naar verwijzen, ook waar je de VVV vindt blijft daar een raadsel. Je mag het stadje zelf niet inrijden met de camper. Eigenlijk dus gewoon een plek om uit de buurt te blijven. GPS-coördinaten: N 43.89644, O 5.29587. Bezocht: augustus 2017.
Saint-Gildas de Rhuys (Morbihan, Bretagne):) Kerver, Camperplaats op veldje langs bomenrand tegenover camping Municipal, 100 meter van strand. Zes euro betalen met credit-card, dan gaat de slagboom voor je open. GPS-coördinaten: N 47.52275, O -2.85850. Bezocht: najaar 2012.
Saint-Gilles (Gard, Languedoc-Rousillon): Mix-parking aan kanaaltje, in dorp met mooie basiliek. Gevonden op zoek naar een loosplek voor het toilet. Die is er niet, maar voor een nacht kun je hier best staan. GPS-coördinaten N 43.67216, O 4.43353. Bezocht juni 2015.
Saint-Méloir-des-Ondes (Ille-et-Vilaine, Bretagne): Voormalige camperplaats, nu gewoon een parkeerplaats waar de sanizuil is verwijderd. In augustus rustige plek, maar ligt naast een basisschool. GPS-coördinaten: N 48.63499, O -1.90231. Bezocht: augustus 2015.
Saint-Pierre-Quiberon (Morbihan, Bretagne): Noodgedwongen hier neergestreken omdat de camperplek van Quiberon aan de Côte Sauvage ontoegankelijk bleek. Hemelsbreed scheelt het niet zo veel, maar dit is een saaie plek op asfalt bij een sporthal. Officieel hoor je hier te betalen, maar er is alleen een sanizuil waar je geld in kunt gooien. Wat een overnachting moet kosten en hoe je die moet betalen, dat blijft onduidelijk. GPS-coördinaten: N 47.51146, O -3.13900. Bezocht: najaar 2012.
Saint-Pourçain-sur-Sioule (Allier, Auvergne): Voormalige camping in rustige wijnstreek is nu camperplek met 70 gratis plaatsen aan riviertje. Loopt in het hoogseizoen aan het eind van de middag al helemaal vol. Het Bureau de Tourisme verzorgt met enige regelmaat een gratis welkomstdrankje. Eh, wijn natuurlijk. Twee sanizuilen aanwezig. GPS-coördinaten: N 46.3130, O 3.29666. Bezocht: zomer 2012.
Saint-Rémy-de-Provence (Bouches-du-Rhône, Provence-Alpes-Côte d'Azur), camping à la ferme: Eigenlijk noem ik hier geen campings, maar op deze camping kun je voor drie euro de sanizuil gebruiken zonder er te overnachten. En da's mooi, in een omgeving waar niet al te veel camperplaatsen zijn. Buiten het hoogseizoen betaal je hier trouwens maar 12,50 euro voor een overnachting op een zeer royale, schaduwrijke plek, inclusief gebruik sanizuil. Goed uitvalspunt voor bezoek aan Les Baux-de-Provence. GPS-coördinaten: N 43.78351, O 4.81328. Bezocht: juni 2015
Saint-Riquier (Somme, Picardië): Parkeerplaats in rustig dorpje nabij Abbéville met oude kerk en oude toren aan gemoedelijk dorpsplein. Geen voorzieningen. GPS-coördinaten: N 50.13207, O 1.94878. Bezocht: najaar 2012.
Saint-Romain-de-Colbosc (Seine-Maritime, Normandië): Mooi aangelegde camperplaats met 13 royale plaatsen, compleet met sani en stroom. Directe omgeving stelt niet veel voor, maar ligt handig voor overnachting aan de snelweg Calais-Le Havre. In het dorp vind je twee flinke supermarkten, waarvan één met goedkope benzine/diesel. Gratis (ook water en stroom!). GPS-coördinaten N 49.52072, O 0.34705. Bezocht: oktober 2016.
Saint-Victor-sur-Loire (Loire, Rhône-Alpes): Mooi gelegen, ruime camperplek met schaduw en (vooral) prachtig uitzicht over een meer in de bij Nederlanders minder bekende gorges van de Loire. Ook in het hoogseizoen is hier plek genoeg om te overnachten. Gratis sanizuil, maar voor stroom moet je een muntje kopen. GPS-coördinaten: N 45.44818, O 4.25622. Bezocht: zomer 2012.
Les Saintes-Maries-de-la-Mer (Bouches-du-Rhône, Provence-Alpes-Côte d'Azur): Kale parkeerplaats zonder schaduw en zonder voorzieningen, op 500 meter van het centrum van buitengewoon camper-onvriendelijk toeristendorp. Overdag parkeer je hier gratis, voor de overnachting moet je nog betalen ook... GPS-coördinaten: N 43.45534, O 4.42770. Bezocht: juni 2015.
Salin-de-Giraud (Bouches-du-Rhône, Provence-Alpes-Côte d'Azur), centre ville: Troosteloze gratis overnachtingsplek, maar je kunt er wel je toilet legen en voor twee euro water tanken. Daarvoor moet je wel een jeton (muntje) hebben. Het staat nergens aangegeven, maar dat koop je dus bij het bureau de tabac aan het winkelpleintje in het dorp, 500 meter verderop. GPS-coördinaten: N 43.41240, O 4.73100. Bezocht: juni 2015.
Salin-de-Giraud (Arles, Bouches-du-Rhône, Provence-Alpes-Côte d'Azur), Plage de Piémanson: Gigantische wild-kampeer-plek op het strand, van mei tot oktober, met duizenden gasten over meer dan 20 kilometer strand. Tip: houd weerbericht in de gaten en vraag vaste gasten waar je veilig staat, want met een beetje pech sta je bij vloed zo maar tot je assen in het zoute water. Geen voorzieningen, afgezien van snackbar Chez Cathy. Een onvergetelijke ervaring, voor zo lang het duurde. De autoriteiten hebben deze 'anarchistische toestand' begin 2016 definief gesloten, helaas. Er zijn nog een paar plekken bij restaurant Chez Cathy, waar je voor acht euro per nacht mag staan. Maar de sfeer van toen kun je vergeten. GPS-coördinaten N 43.349090, O 4.783635. Bezocht: juni 2015
Salasc (Hérault, Languedoc-Roussillon): Gratis mix-parking met beetje schaduw aan rand van klein dorpje, beland omdat de de camperplaats van Octon vol was. Officieel slechts twee plekken, maar niemand doet moeilijk als er meer campers staan. Enige voorziening is een vuilniscontainer, op 100 meter kun je je afval zelfs gescheiden kwijt. Het dorpje heeft een restaurant, meer niet, maar ligt vlak bij het Cirque de Mourèze, een wandelgebied vol bizarre rotspunten. GPS-coördinaten N 43.61744, O 3.31703. Bezocht: augustus 2018.
Solutré-Pouilly (Saône-et-Loire, Bourgogne): Parking du Panorama des Deux Roches. Grote, gratis parkeerplaats, waar je met een beetje zoeken recht kan staan en bovenal een fantastisch uitzicht hebt op die bizarre rots van Solutré, die boven de wijngaarden uitsteekt, en nog een mooie rots. Ligt bovendien makkelijk dicht bij de Autoroute du Soleil. Picknick-banken en vuilnisbak aanwezig. Voor sanizuil en drinkwater ga je naar de camperplaats in Vinzelles even verderop, maar als je deze parking kent, wil je daar niet meer overnachten. GPS-coördinaten N 46.29756, O 4.71281. Bezocht: augustus 2017.
Sours (Eure-et-Loir, Centre): Beetje sfeerloze plek bij dorpje op steenworp afstand van het prachtige, oude stadje Chartres, maar deze boer laat je wel zijn eigen prima biertjes proeven. Dat is Frankrijk. Supermarktbier stelt zacht gezegd weinig voor, maar het barst van de kleine, ambachtelijke brouwerijen. Alleen voor leden France Passion. Geen lid, of wil je gewoon aan de rand van Chartres staan? Rond de oude binnenstad loopt een rondweg met tal van parkeerplaatsen waar je wild kunt overnachten. Ook gratis, maar dan met een beetje verkeerslawaai. Bezocht: juni 2012
Sotteville-sur-Mer (Seine-Maritime, Normandië): Kleine parkeerplaats buiten het dorp met fenomenaal uitzicht over de kliffen. Met een trap daal je 50 meter af, tussen de kliffen door naar het strand. Afgezien van een prullenbak geen voorzieningen. Opletten dat je de doorgang voor brandweer en ambulance niet belemmert. Gratis. GPS-coördinaten N 49.88720, O 0.82987. Bezocht: oktober 2016.
Straatsburg (Bas-Rhin, Elzas-Lotharingen): Kleine plekken op geasfalteerd terrein naast de jeugdherberg, met sanizuil. Grotere campers kunnen op aangrenzend, braakliggend terrein terecht. Centrum Straatsburg op fietsafstand (5 kilometer), maar ook goed bereikbaar met bus (halte op 10 minuten lopen) en tram. Plekken en sani gratis. GPS-coördinaten: N 48.56663, O 7.79971. Bezocht: voorjaar 2016.
Toul (Meurthe et Moselle, Elzas-Lotharingen): Grotendeels geasfalteerde camperplaats met redelijk vlakke plekken, de meeste net groot genoeg om je luifel uitte zetten. Zicht op de citadel, aan de rand van het centrum. Sanizuil aanwezig. Prijs 7 euro per dag, via parkeerautomaat. Lokatie is prima, maar snel vol. Wij gaven de voorkeur aan France Passion-plek even verderop. GPS-coördinaten: N 48.67671, O 5.88512. Bezocht: augustus 2016.
Toul (Meurthe et Moselle, Elzas-Lotharingen): Schaduwrijke plek op (beetje rommelig) erf van wijnhandelaar, op loopafstand van historisch centrum. Bakker op 200 meter. Alleen voor leden France Passion. Bezocht: augustus 2016.
Trégastel (Côtes-d'Armor, Bretagne): Als haringen in een ton op een parkeerplaats, voor 7,50 euro inclusief sanizuil, in toeristisch dorp aan de Côte du Granite Rose. Toegang alleen met credit-card. Velen staan liever gratis aan de overkant van de weg, op de parkeerplaats van de Super U, maar daar loop je het risico dat je 's morgens vroeg weggestuurd wordt. GPS-coördinaten: N 48.82430, O -3.49847. Bezocht: augustus 2015.
Le Tréport (Seine-Maritime, Normandië): Camperplaats bovenop de kliffen, met op enkele plaatsen prachtig uitzicht. Op 100 meter afstand van het gratis tandradbaantje naar de benedenstad en de haven. Bij slecht weer vermoedelijk modderig. 6,10 euro per dag (credit-card of munten, geen pin-pas, plus betaalde sanizuil. GPS-coördinaten N 50.05791, O 1.36212. Bezocht: oktober 2016.
Vannes-centrum (Morbihan, Bretagne): Troosteloze asfaltparkeerplaats achter school met twee gereserveerde plekken voor campers met één groot voordeel: het gezellige, historische centrum van Vannes ligt op loop-afstand. Voorzieningen ontbreken. GPS-coördinaten: N 47.64856, O -2.75967. Bezocht: najaar 2012.
Villefranche-sur-Saône (Rhône, Auvergne-Rhône-Alpes):Voormalige camping is overgenomen door exploitant van camperplaatsen, die klantonvriendelijk toegangssysteem heeft. Sanitair is alleen in de zomer nog open, maar ook in de winter staan er nog caravans. Sanizuil beschikbaar. Deel van de electra-aansluitingen werkt niet. Ligt gunstig op korte afstand van de Autoroute du Soleil, in Villefranche nog altijd de borden 'camping' volgen. Prijs 12,65 per nacht (hoewel een groot bord 13,30 vermeldt). GPS-coördinaten: N 45.97279, O 4.75137. Bezocht: december 2018.
VilleFranque(Pyrénées-Atlantiques, Nouvelle-Aquitaine): Geweldige wilde plek op de top van een heuvel. Afgezien van een prullenbak geen voorzieningen, maar wat een uitzicht! Aan de ene kant de oceaan, aan de andere kant de Pyreneeën. GPS-coördinaten N 43.442902, O -1.423980. Bezocht: mei 2019.
Vinzelles (Saône-et-Loire, Bourgogne): Nieuw aangelegde, gratis mix-parking in dorp met restaurantje en slager, bij speeltuintje, jeu-de-boules-baan, basketbalveld en tennisbaan. Sani en drinkwater aanwezig, keggen onmisbaar. GPS-coördinaten N 46.27137, O 4.77010. Bezocht: augustus 2017.
Viviers (Ardèche, Rhône-Alpes), kade Rhône bij jachthaven: Hier was ooit een officiële camperplaats, maar dat is nu een parkeerplaats voor bussen, verboden voor campers. Op de parkeerplaatsen onder de mooie bomen langs de weg mag je echter gewoon gratis staan. Is nog lekker rustig ook en loopafstand van aardig oud centrum. GPS-coördinaten N 44.487040, O 4.692313. Bezocht: juni 2015.
Void-Vacon (Meuse, Elzas-Lotharingen): Rustige, beetje kale plek met sani, voor drinkwater is jeton nodig. Dorpje heeft nog twee middeleeuwse stadstorentjes en een oud kerkje. GPS-coördinaten N 48.68253, O 5.61907. Bezocht: augustus 2016.
Walscheid (Moselle, Elzas-Lotharingen): Mooie camperplaats met geëgaliseerde plekken op asfalt, bij leuke zwemvijver. Zowel de plek als sanizuil en drinkwater zijn gratis. GPS-coördinaten: N 48.64602, O 7.15584. Bezocht: voorjaar 2016.
Wissant (Pas-de-Calais): Kale asfaltparking voor bussen en campers, wel een loosplaats voor toilet en afvalwater, maar geen vers water, ook niet om je toilet te spoelen. Echter: strand op 600 meter en twee schitterende kliffen, Cap Blanc Nez (135 meter hoog) en Cap Gris Nez (dichter bij Engeland kom je niet in Frankrijk) op een paar kilometer. Bovendien gratis. GPS-coördinaten: N 50.88667, O 1.67022. Bezocht: oktober 2016.

Reageren op deze pagina kan op ons Forum Verblijf in Frankrijk.
Zie ook de pagina's Met de camper naar Parijs en Camper in Frankrijk en de pagina Camper/caravan bij de brug van Millau.

Gidsen voor camperaars